Raskrinkavanje.ba

Bug.ba → Zimski dragulj BiH: Vlašić je planina koja ima dušu

03.01.2021
Tekst članka

Vlašić je jedinstven turistički brend i turistički dragulj srednje Bosne, koji je od davnina poznat kao veoma važno turističko odredište, upravo zbog svog prepoznatljivog prirodnog potencijala i danas zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

Ove zimske sezone, koja će zbog pandemije koronavirusa biti drugačija, Vlašić se prilagodio situaciji, uloženo je dosta truda u sigurnost turista, a ova planina postala je prva bh. korona free destinacija.

SIGURNOST IZNAD SVEGA

Kolone turista slijevaju se svakodnevno u zimske mjesece na plato Babanovca, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.260 metara. Ne bez razloga. Jer, tamo se nalazi pravi mali grad. Tu su hoteli, vikendice, kafići, ćevabdžinice, slastičarnice, trgovine, diskoteke… A sve takoreći u jednoj ulici. Ono što je takođe specifičnost jeste da zagriženi ljubitelji skijanja već gotovo s parkinga na kojem ostave svog četverokotačnog ljubimca mogu navući skije i zaputiti se ka ski-liftu te ostati na skijama do kasno naveče, do povratka kući. Volite li skijanje ili bordanje, Vlašić je idealno mjesto za vas, jer raspolaže s 25 kilometara uređenih staza.

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je nedavno otvorena zimska turistička sezona SBK-a/KSB-a 2020/2021. Uz uvažavanje svih zakonom propisanih mjera, užem krugu posjetitelja Turistička zajednica SBK-a/KSB-a prezentirala je novu i trenutnim uslovima prilagođenu najavu zimske turističke sezone Srednjobosanskog kantona.

image

 

Hotel Blanka/Muhamed Tunović

Sedamnaest godina zaredom sezona je počinjala uz brojne zanimljive sportsko-zabavne aktivnosti, međutim, kako je naglasio direktor Turističkog ureda TZSBK-a/KSB-a Miroslav Matošević, ova zima će biti drukčija od svih dosadašnjih.

– Pred nama je u kreiranju ove zimske turističke sezone bio zaista veliki zadatak i ogroman izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućili nesmetano uživanje na planini, ali prije svega siguran boravak na ovom području, kazao je Matošević.

Turistička zajednica je u okviru priprema razvila Interni Covid-19 protokol koji, pored zakonom propisanih mjera, nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze, a koji će se realizirati u saradnji s nadležnim partnerima.

Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje sudionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat Winter Safe Destination i sve pogodnosti koje on nudi.

TESTIRANJE U BABANOVCU

Veliku podršku u odvijanju turističkih aktivnosti u doba pandemije koronavirusa pružio je i Zavod za javno zdravstvo SBK-a/KSB-a. S ciljem osiguranja što ugodnijeg boravka turista te njihove obveze testiranja na Covid-19 pri povratku u matičnu zemlju, ali i onih turista koji budu imali potrebu testirati se iz zdravstvenih razloga, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SBK-a/KSB-a osigurana je mogućnost testiranja turista na Covid-19 na njihov zahtjev u Turističkom naselju Babanovac. Također, tokom zimske sezone bit će osigurano i pet free Covid-19 zona za dezinfekciju.

image

 

Hotel Sunce

image

 

Čeka se snijeg/Muhamed Tunović

– Na inicijativu i u saradnji s TZ-om SBK-a/KSB-a dogovoreno je da će se svi turisti koji budu imali potrebu za testom na Covid-19 moći javiti Zavodu za javno zdravstvo direktno ili posredno preko menadžmenta smještajnog subjekta kako bi se osigurao dolazak. Zavod za javno zdravstvo SBK-a/KSB-a će osigurati rezultate testa u najbržem roku isti dan od vremena testiranja turista. Za sve turiste koji borave na planini Vlašić Zavod će osigurati deset posto popusta u odnosu na redovnu cijenu, pojasnio je Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a/KSB-a.

Kako ističu iz TZ-a SBK-a/KSB-a, tokom proteklih godina u saradnji s Domom zdravlja Travnik i poslovnim subjektima na Babanovcu je stavljena u funkciju sezonska ambulanta, a tako će biti i ove godine, s tim da će se, pored dosadašnjih uobičajenih aktivnosti liječničkih pregleda i intervencija, raditi i pregledi osoba s Covid-19 simptomima.

BIJEG NA ČIST ZRAK

Sarajliju Sanjina Krsmanovića sreli smo sa suprugom Alminom i kćerkicom Zarom u hotelu Pahuljica na ispijanju jutarnje kafe. Objasnio nam je da su došli na otvaranje zimske sezone, ali i da popiju kafu u Pahuljici za koju su čuli dobre stvari.

– Došao sam sa svoje dvije cure, suprugom i kćerkom. Pobjegli smo iz smoga, došli da vidimo neke nove stvari, neka nova mjesta, da uživamo u čarima ove naše planine. Prvi put smo na Vlašiću i mogu reći da je zaista lijepo. Ljudi su se zaista potrudili da se svi koji dođu osjećaju ugodno, rekao nam je Sanjin Krsmanović.

image

 

Sanjin, Zara i Almina Krsmanović došli su iz Sarajeva na otvaranje sezone

image

 

Hotel Pahuljica nedavno je otvorio vrata posjetiocima /Muhamed Tunović

image

 

Hotel Blanka ima najviše smještajnih jedinica

Upravo hotel Pahuljica, koji je odnedavno u vlasništvu kompanije Winter d. o. o. Travnik, zajedno sa Sportsko-rekreativnim centrom Sunce Vlašić i hotelom Blanca Resort & Spa, zvanično je otvoren i počeo je s radom 19. decembra. Ifeta Mameledžija, voditelj prodaje za hotele Blanka, Pahuljica i Sunce na Vlašiću, ispričala nam je da su sva tri hotela od ove godine u grupaciji i da rade zajedničkim snagama, što se pokazalo dobrim.

– Iskoristili smo priliku da na dan otvorenja zimske sezone na Vlašiću otvorimo vrata hotela Pahuljica, koji nije radio prethodnih mjeseci. Što se tiče priprema za zimsku sezonu, uradili smo dobar posao, čekamo još da prirodni uslovi obave svoje, da nam, ako Bog da, padne snijeg. Mi smo čitavo ljeto radili na tome da obogatimo te dodatne sadržaje na Vlašiću. Napravljeni su tereni, ekoklizalište pored hotela Sunce, u ponudu je stavljena vožnja motornim sankama, renovirani su hoteli Sunce i Blanka, poslije i hotel Pahuljica, istakla je Mameledžija.

Napomenula je da, kada su u pitanju smještajni kapaciteti, tri hotela imaju ukupno 300 ležajeva. Hotel Blanka, koji ima pet zvjezdica, ima najviše – 54 smještajne jedinice, Sunce ima 39, a Pahuljica 32. To je, veli, dovoljno da se mogu raditi i veliki kongresni sastanci.

– Čitavo ljeto smo radili s dva hotela, poslovanje nije bilo ni blizu kako smo očekivali, ali smo ipak zadovoljni. Sve snage smo usmjerili na domaće turiste, na domaće tržište. Uspjeli smo preživjeti, a sačuvali smo sve radnike koji su zaposleni, što je najbitnije. Upita izvana za smještaj ima, ali, nažalost, mjere koje su uvele susjedne zemlje prave probleme, istakla je Ifeta Mameledžija.

ARANŽMANI I POPUSTI

Po eko-domaćoj hrani nadaleko poznata je Kuća zdrave hrane “Šalak” na Vlašiću. “Šalak” se, pored turističke djelatnosti, bavi i proizvodnjom nadaleko poznatog vlašićkog sira. Prema riječima Seada Šalaka, vlasnika Farme i Pansiona “Šalak”, radi se o porodičnom biznisu, a u restoranu u ponudi imaju domaća jela koja prave Emina i Dinka.

image

 

Hotel Blanka/Muhamed Tunović

image

 

Gosti na Vlašiću/Muhamed Tunović

Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik, izrazio je nadu da će gosti poštivati protokol, da će Vlašić zaista biti sigurna destinacija (korona free). Zimsku turističku sezonu SBK-a/KSB-a 2020/2021. otvorenom je proglasio kantonalni premijer Tahir Lendo, a posjetitelji su na Vlašiću imali priliku uživati u nekoliko zanimljivih aktivnosti, od panoramske vožnje na skijaškom liftu, modernog glice ekoklizališta do besplatnog graha i vlašićkog čaja, kuhanog vina i rakije.

Matošević je naglasio da su najavljeni i brojni aranžmani unutar hotelskih preduzeća sa 40 posto popusta na Covid-19 test, koji će biti namijenjen turistima koji će imati obavezu testiranja na Covid-19 pri povratku u matičnu zemlju. Osnovi uslov će biti da gost boravi više od tri dana u registriranom hotelskom smještaju i da je prijavljen u sistemu evidencije u TZ-u SBK-a/KSB-a.

Možda najbolji opis Vlašića dala je Aldijana Dizdar, glasnogovornica Turističke zajednice SBK-a/KSB-a, koja je rekla: “Vlašić nije samo planina. Vlašić je planina koja ima dušu. To prepoznaju brojni turisti koji se redovno vraćaju da uživaju u svim njenim čarima”. I zaista je tako.

image

 

Za potpuni ugođaj samo nedostaje snijeg / Muhamed Tunović

image

 

Hotel Pahuljica na Vlašiću/Muhamed Tunović

Članak indeksiran 27.01.2021. Zadnji put osvježen 27.01.2021.

Ocijenjeno u analizi