Raskrinkavanje.ba

Krstarica → Znate li čemu služe nalepnice na bananama: Jedan broj na njima je posebno važan

11.12.2022
Tekst članka

Sigurno ste primetili na bananama, ali i na drugim voćkama, nalepnice zalepljene na koru. Ljudi ih obično skidaju pre jela i ne obraćaju previše pažnje na njih, a većini je to samo običan naziv proizvođača.

Međutim, oni mogu da prenesu važnu poruku! Osim imena proizvođača, prema propisima o kvalitetu, deklaracije bi trebalo da sadrže i brojeve koji pre svega otkrivaju kako je voćka zapravo uzgojena. A ovo su neka od značenja tih brojeva:

Četiri broja na nalepnici

Ako na deklinaciji pored imena vidite četiri broja koja počinju brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga hrana) uzgojena veštačkim đubrivom. Tako su, na primer, limunovi označeni brojem 4033, a banane brojevima 4011.

Pet brojeva

A ako na hrani vidite deklinaciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je organskog porekla, odnosno da nije prskana pesticidima i da je prirodno uzgojena, prenosi Mondo.

Prvi broj je osam

Početni broj osam na deklaraciji šalje vam vrlo upozoravajuću poruku, a to je da je takva hrana genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi broj 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen raznim metodama genetskog inženjeringa, najčešće umetanjem dela genetskog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma.

U Srbiji je zvanično zabranjen uzgoj, promet i potrošnja GMO, a prema zakonu, proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa GMO porekla.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi