Raskrinkavanje.ba

ARZ hr → Znate li čemu služe naljepnice na bananama: Nisu tamo slučajno.

14.12.2022
Tekst članka

Kad vidite šta označavaju, obavezno ćete ih gledati, a jedan broj na njima je vrlo važan.

Naljepnice na voću

Zasigurno ste i vi istom kod svakog odlaska u kupovinu namirnica primijetili u trgovinama kako svako voće, pa tako i banane, imaju na sebi nalijepljene naljepnice. Mnogi od nas ne obraćaju pretjeranu veliku pozornost na to, neki čak niti ne skuže da voće i ima naljepnicu po sebi nalijepljene sve do trenutka prije jela, i uglavnom samo primijete kako na naljepnici piše ime proizvođača i to je to. Međutim, ove naljepnice nemaju samo ispisano ime proizvođača na sebi, već one kriju puno informacija u sebi! Osim što vam piše tko je proizvođač tog voća, ujedno vam piše i sama deklaracija o voću u kojemu su navedene brojke, koje vam mogu otkriti kako je to voće, poput primjerice banane, uzgojeno, što se koristilo prilikom njenog uzgoja i je li se s nečime tretiralo voće, poput pesticida, gnojiva i slično. U nastavku ćemo vam otkriti koje brojke što znače na primjeru banane.

Čemu služe naljepnice na banamama

Naljepnice koje se nalaze na voću vam mogu puno toga otkriti, i više nego što si vi to možete i zamisliti! Naljepnice na sebi osim ime proizvođača i njihovog loga imaju na sebi ispisane i brojke, te svaki broj otkriva podatke o tome kako je koje voće uzgojeno i s čime je tretirano, ako je tretirano s nečime.

Četiri brojeva na naljepnici

Ako se na naljepnici nalazi četiri broja koji počinju s brojem četiri ili tri, tada znate da banana ili neko drugo voće je uzgojeno uz korištenje umjetnog gnojiva. Tako možete na banani pronaći broj 4011, dok na limunu broj 4033.

Pet brojeva na naljepnici

Ukoliko se na naljepnici nalazi pet brojeva, te je prvi broj devet, tada možete biti sigurni da je ova banana ili neko drugo voće organskog podrijetla te da nije bila tretirana s pesticidima, kemikalijama ili nekim drugim supstancama protiv nametnika, te je to voće bila posve prirodno uzgojeno.

Brojevi naljepnice na voću

Početni broj osam Naljepnice na voću gdje je prvi broj u deklaraciji osam, tu trebate jako pripaziti jer početni broj osam znači da je ta hrana odnosno ta banana bila genetski modificirana (GMO). Takve banane imaju na sebi naljepnice s brojem 84011 što označava da je ta banana bila genetski modificirana. GMO su inače organizmi čija je genetski materijal bio izmijenjen uz primjenu raznih metoda genetskog inženjerstva, a uglavnom se to radi kroz umetanje DNK-a odnosno genetskog materijala iz jednog organizma u DNK drugoga organizma. Kod nas je takav način uzgoja, uvoza i potrošnju GMO proizvoda posve zabranjeno, te prema zakonu proizvodi biljnog podrijetla poput voća i povrća ne smiju u sebi sadržavati više od 0,9 posto GMO porijekla, odnosno ne smiju biti genetski modificirani. Što znači da u trgovinama ne bi smjeli pronalaziti banane i drugo voće i povrće s naljepnicom na kojoj deklaracijski broj počinje s brojem 8.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi