Raskrinkavanje.ba

Alternativna televizija → Znate li šta znače naljepnice na bananama

09.12.2022
Tekst članka

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko ko zna šta te deklaracije znače.

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Naljepnica sa četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju sa četiri broja koja počinje sa brojem 3 tri ili četiri, to znači da je uzgajano sa vještačkim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih pedesetak godina. Takvi limuni su na primjer označeni sa 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica sa pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj devet, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgojeno bez gnojiva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je osam

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek osam. Takve banane imaju na sebi brojku 84011.

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku "eko", moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne smije prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na vještački način produžavaju rok trajanja i održavaju privid svježine.

Razlika između "prirodno" i "eko"

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju certifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolisana, a nema podataka ni o korištenju konzervansa, piše Klix.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi