Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi niti ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primjete, rijetko ko zna šta te deklaracije znače.
Foto: Pixabay/ Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi niti ne pogleda
Ipak, one nisu tamo bez razloga, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva
Naljepnica s četiri broja
Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takav limun je , na primjer, označens 4033, dok banane nose brojeve 4011.
Naljepnica s pet brojeva
Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet, od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez gnojiva i pesticida. Primjerice, organski uzgojene banane nose broj 94011.
Foto: Pixabay/Rijetko ko zna šta te deklaracije znače.
Prvi broj na deklaraciji je 8
Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modifkovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek broj 8. Na primjer, takve banane imaju na sebi broj 84011.
Šta garantuje deklaracija 'eko' ?
Da bi voće i povrće nosili oznaku “eko”, moraju biti ispunjeni i uvjeti koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne smije prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na umjetan način produžuju rok trajanja i održavaju privid svježine.
Razlika između 'prirodno' i 'eko'
Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađeni ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju certifikate, niti je njihova proizvodnja kontrolisana, a nema podataka ni o korištenju konzervansa.