ZUROVAC: BRKAN JE SAM PRIZNAO DA NIJE STRUČNJAK ZA MEDIJE

Izvor/medij: Objektiva
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: "Avazova" škola novinarstva, lekcija “stručni kadar”

Prekoračili su ovlasti i počeli da zadiru u ono što je mandat Vijeća za štampu i Regulatorne agencije za komunikacije, a to nije dobro, kaže direktorica Vijeća

Da Darko Brkan koji nikada nije bio novinar, a sa svojim udruženjem „Zašto ne“ i pridruženim portalima, ubirući pozamašne donacije, pokušava stvoriti parelelni sistem legalnim i legitimnim organima za regulaciju i samoregulaciju medija, potvrđuje i izjava koju je za „Dnevni avaz“ dala izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac. 

Bili na sastanku

Od nje saznajemo kako je Brkan sa saradnicima, kada je tek osnovao portal Raskrinkavanje.ba došao na sastanak s članovima Vijeća za štampu BiH.

– Predstavili su šta žele sa svojim projektom i na koji način će raditi. Darko Brkan tada je istakao da oni definitivno nisu stručnjaci za medije i medijsku etiku i da se neće niti im je namjera da se petljaju u posao Vijeća za štampu. Mi smo rekli da je to u redu te da se i ne mogu petljati jer je samoregulacija medija osjetljiv i visokostručan posao koji trebaju raditi vrhunski medijski eksperti, budući da se bavi žalbama građana na neprofesionalno i netačno medijsko izvještavanje – kaže Zurovac. 

Pojašnjava da se žalbe građana razmatraju vrlo pažljivo da bi se zaštitila sloboda informiranja, a istovremeno i pravo građana na tačno i istinito informiranje.

Primjedbe urednika

– Jako bitno u tom odnosu je da se prema medijima pristupa pažljivo i da se nipošto ne zadire u uredničku politiku medija. Na tom sastanku kolegama smo rekli da možemo sarađivati i da ćemo pratiti šta oni rade. Međutim, od tada više nismo imali blisku saradnju, no oni su malo prekoračili svoje ovlasti i počeli su, možda i ne htijući, da zadiru u ono što je mandat i Vijeća za štampu i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), a to nije dobro – potcrtava Zurovac.

Potvrđuje da je Vijeće za štampu od urednika iz raznih medija dobilo više upita o tome kako da se postave prema eksplicitnim zahtjevima koje konstantno dobivaju iz Udruženja „Zašto ne”

To udruženje im traži da ne smiju postavljati naslov kako su postavili, da ne smiju pisati tako kako su pisali. U svim razgovorima s urednicima sugerirala sam samo da uzvrate novinarski, jer jedino novinarski mogu odgovoriti. Medijima se u demokratskom procesu ne može prilaziti s rečenicima: ne smijete i morate. Mora se prići s detaljnim pojašnjenjem zašto nešto etički nije ispravno i zašto treba na drugačiji način napisati, a to može samo ekspertska grupa u zvaničnom tijelu samoregulacije ili regulacije – zaključuje Zurovac.

Lista koju Brkan zaobilazi s pitanjima

I dok profesionalnim medijima stalno šalju upite radi tobožnje analize njihovog rada, a zapravo je vidljivo da su se Brkan i njegova družina jednostrano okomili samo na pojedine, istovremeno nemaju listu pitanja i za portale koji bez impresuma, PDV broja, kontakt brojeva, plasiraju lažne vijesti zarad interesa određenih političkih cenatara.

Dok za najjači i najtiražniji medij u državi „Avaz“ ima, Brkan nema evidenciju pitanja za sumnjive portale poput: Sport.novi.ba, Bh-vijesti.com, Novi-vjetar.com, pa čak ni one koji barem na svojim stranicama nude a-mail adresu: Grude-online.info, Inportal.ba, Svijet-rukometa.com, Postar.ba, Hercegbosna.org, Infosrpska.ba, Princip.news, Iskra.co, Prijedor24h.net, Topportal.info, Senzor.ba, novikonjic.ba.

Ovu listu nepouzdanih portala do sada je utvrdilo Vijeće za štampu BiH koje se zalaže za donošenje zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima i njihov javni registar.

Članak indeksiran 27. 06. 2019 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me