ZUROVAC: Brkan je sam priznao da nije stručnjak za medije

Izvor/medij: Poskok
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: "Avazova" škola novinarstva, lekcija “stručni kadar”

Prekoračili su ovlasti i počeli da zadiru u ono što je mandat Vijeća za štampu i Regulatorne agencije za komunikacije, a to nije dobro, kaže direktorica Vijeća

Da Darko Brkan koji nikada nije bio novinar, a sa svojim udruženjem „Zašto ne“ i pridruženim portalima, ubirući pozamašne donacije, pokušava stvoriti parelelni sistem legalnim i legitimnim organima za regulaciju i samoregulaciju medija, potvrđuje i izjava koju je za „Dnevni avaz“ dala izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac.

Bili na sastanku

Od nje saznajemo kako je Brkan sa saradnicima, kada je tek osnovao portal Raskrinkavanje.ba došao na sastanak s članovima Vijeća za štampu BiH.

– Predstavili su šta žele sa svojim projektom i na koji način će raditi. Darko Brkan tada je istakao da oni definitivno nisu stručnjaci za medije i medijsku etiku i da se neće niti im je namjera da se petljaju u posao Vijeća za štampu. Mi smo rekli da je to u redu te da se i ne mogu petljati jer je samoregulacija medija osjetljiv i visokostručan posao koji trebaju raditi vrhunski medijski eksperti, budući da se bavi žalbama građana na neprofesionalno i netačno medijsko izvještavanje – kaže Zurovac.

Pojašnjava da se žalbe građana razmatraju vrlo pažljivo da bi se zaštitila sloboda informiranja, a istovremeno i pravo građana na tačno i istinito informiranje.

 

Zurovac: Ne smije biti zadiranja u uredničku politikuFoto: (Arhiv)

Primjedbe urednika

– Jako bitno u tom odnosu je da se prema medijima pristupa pažljivo i da se nipošto ne zadire u uredničku politiku medija. Na tom sastanku kolegama smo rekli da možemo sarađivati i da ćemo pratiti šta oni rade. Međutim, od tada više nismo imali blisku saradnju, no oni su malo prekoračili svoje ovlasti i počeli su, možda i ne htijući, da zadiru u ono što je mandat i Vijeća za štampu i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), a to nije dobro – potcrtava Zurovac.

Potvrđuje da je Vijeće za štampu od urednika iz raznih medija dobilo više upita o tome kako da se postave prema eksplicitnim zahtjevima koje konstantno dobivaju iz Udruženja „Zašto ne“.

 

Brkan: Raskrinkani sakupljač donacijaFoto: (Arhiv)

-To udruženje im traži da ne smiju postavljati naslov kako su postavili, da ne smiju pisati tako kako su pisali. U svim razgovorima s urednicima sugerirala sam samo da uzvrate novinarski, jer jedino novinarski mogu odgovoriti. Medijima se u demokratskom procesu ne može prilaziti s rečenicima: ne smijete i morate. Mora se prići s detaljnim pojašnjenjem zašto nešto etički nije ispravno i zašto treba na drugačiji način napisati, a to može samo ekspertska grupa u zvaničnom tijelu samoregulacije ili regulacije – zaključuje Zurovac.

Lista koju Brkan zaobilazi s pitanjima

I dok profesionalnim medijima stalno šalju upite radi tobožnje analize njihovog rada, a zapravo je vidljivo da su se Brkan i njegova družina jednostrano okomili samo na pojedine, istovremeno nemaju listu pitanja i za portale koji bez impresuma, PDV broja, kontakt brojeva, plasiraju lažne vijesti zarad interesa određenih političkih cenatara.

Dok za najjači i najtiražniji medij u državi „Avaz“ ima, Brkan nema evidenciju pitanja za sumnjive portale poput: Sport.novi.ba, Bh-vijesti.com, Novi-vjetar.com, pa čak ni one koji barem na svojim stranicama nude a-mail adresu: Grude-online.info, Inportal.ba, Svijet-rukometa.com, Postar.ba, Hercegbosna.org, Infosrpska.ba, Princip.news, Iskra.co, Prijedor24h.net, Topportal.info, Senzor.ba, novikonjic.ba.

Ovu listu nepouzdanih portala do sada je utvrdilo Vijeće za štampu BiH koje se zalaže za donošenje zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima i njihov javni registar.

avaz.ba

Članak indeksiran 03. 07. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me