Raskrinkavanje.ba

RTV Doboj → Zvaničnici Srpske: Prijetnje Dodiku i njegovoj porodici shvatiti ozbiljno (VIDEO)

13.04.2022
Tekst članka

Prijetnje Miloradu Dodiku i njegovoj porodici moraju biti ozbiljno shvaćene, upozoravaju zvaničnici iz Srpske, ali i eksperti za bezbjednost.

Sve informacije se trenutno provjeravaju, kaže premijer Radovan Višković, a predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija ističe da zabrinjavaju podaci prema kojima u prijetnjama učestvuju i određene međunarodne bezbjednosne agencije.

Informacije MUP-a Srpske o ugroženosti srpskog člana Predsjedništva veoma su ozbiljne, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija. Kaže da će razgovarati sa predstavnicima međunarodnih bezbjednosnih agencija, jer postoje indicije da su i neke od njih uključene u te prijetnje.

– Ono što je zabrinjavajuće prema tim informacijama koje je MUP dobio je da su u te prijetnje prema Dodiku i njegovoj porodici uključene i određene međunarodne bezbjednosne agencije i druge institucije što je nama jako indikativno i zabrinjavajuće – ističe Tegeltija.

Da je riječ o ozbiljnim obavještajnim podacima, potvrdili su nam iz Dodikovog kabineta, ali i Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da se provjeravaju informacije koje je MUP Srpske dobio o mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Višković je rekao da su prijetnje u Dodiku shvaćene ozbiljno i da dolaze od strane stranih agencija, a ne iz BiH.

Informacije koje posjeduje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske o ugroženosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika su izuzetno ozbiljne, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.

– Ono što mi znamo već od ranije je da Dodik smeta mnogima zbog toga što insistira na tome da Republika Srpska vodi autentičnu politiku. Takođe, i zbog toga što ne pristaje da se uklopi u mozaik nekog stranog moćnika – istakao je Kovačević.

U pojedinim medijima iz Srbije, a ranije i iz Crne Gore, objavljene su informacije da plan za Dodikovo hapšenje imaju u misiji EUFOR-a i da je to jedan od razloga nedavnog slanja dodatnih trupa u BiH. Ovo su u EUFORU nazvali lažnom viješću.

Navodi nedavno objavljeni u novinama iz Srbije “Srpski telegraf” o hapšenju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, od strane EUFOR-a, zbog korupcije su besmislica i u potpunosti neutemeljena priča. EUFOR ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja za stanovništvo zemlje.

Informacije o mogućem Dodikovom hapšenju demantovali su i iz britanske ambasade u BiH. Da bi tako nešto predstavljalo međunarodni skandal, smatra dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, Predrag Ćeranić.

– Veoma je poznato da je EUFOR pojačao svoju brojnost za još 500 pripadnika. Ali ko je donio tu odluku? General Veseli. Ali po čijem nalogu? Ne mogu sami oficiri eufora donositi te odluke. Tu mora biti neki politički pokrovitelj. Ono što je meni poznato jeste da je preporuka, da ne kažem naredba došla od jedne iz zapadnih ambasada – dodao je Ćeranić.

 

Eksperti upozoravaju da ovo ne bi bio prvi put da se pojedine zapadne zemlje direktno miješaju u unutrašnje stvari drugih država, kako bi se obračunali sa političarima koji im nisu po volji.

– Sasvim sigurno da su određene međunarodne organizacije, prije svega obavještajne bezbjednosne organizacije iz šireg okruženja, međunarodne zajednice, uključene u kreiranje odnosa u BiH. Nažalost, to kreiranje sada ide u pravcu stvaranja negativne klime, odnosno rušenja sistema vlasti u Republici Srpskoj, koja je označena kao ključni problem u stvaranju funkcionalne države BiH – saopštio je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu, Slobodan Župljanin.

Ipak ovakve informacije ne treba odbaciti.

– Britanska tajna služba u dogovoru sa američkom dogovara i priprema scenario vlastite intervencije, praktično kidnapovanja predsj Dodika. Ona to planira zloupotrebom odmetnutih institucija BiH, Tužilaštva koje bi pokrivalo to nalogom i Suda BiH. Dakle zloupottrebom institucija OBE i SIPE – rekao je Dževad Galijašević.

Iz MUP-a Srpske poručili su da će mjere bezbjednosti, koje su trenutno podignute na najviši stepen, ostati na snazi sve dok ne budu potpuno provjerene sve činjenice.

– Kombinacija američke, engleske i njemačke obavještajne službe jer njima smeta prostor koji oni ne kontrolišu posebno Republika Srpska, jer se Bosna pokušava podvesti pod njihovo okrilje, a tu im smeta Dodik koji će onda sa sobom povući i Hrvatsku sa sobom – istakao je član Svjetske asocijacije šefova policije, Marko Nicović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Članak indeksiran 15.04.2022. Zadnji put osvježen 15.04.2022.