ZVANIČNO NIKO U SRBIJI NIJE UMRO OD KORONE: Svetska zdravstvena organizacija zabranila Srbiji da radi obdukcije

Izvor/medij: Glas Javnosti
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Ne, Svjetska zdravstvena organizacija nije zabranila obdukciju preminulih COVID-19 pacijenata

Obdukcija je jedina merodavna da odgovori od čega je neko umro, ako se sledi ova logička premisa, u Srbiji niko zvanično nije umro od korone, jer Svetska zdravstvena organizacija zabranjuje Srbiji da radi obdukciju pacijenata preminulih od virusa COVID-19.

Ovo je potvrdio i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

- U vezi sa informacijama da su se radile obdukcije to je da je stav SZO bio da ne smeju da se rade obdukcije kovid pozitivnih pacijenata. Ja imam saopštenje lekara Medicinskog fakulteta, profesora Lalića, koji garantuje da nije rađeno. To su zvanične informacije. Ja ne znam da li jedna, dve, ili tri zemlje su rekle da su uradile sa nekom opremom za ronjenje, zbog rizika. U Srbiji to nije rađeno jer to nije nešto što je moglo da se uradi, a da se ne zna. Profesorka koja je govorila o navodnim obdukcijama je verovatno htela da se pohvali nečim - kaže Lončar.

Kako kaže, da bi se utvrdilo od čega je neko umro, jedino merodavno je da se radi obdukcija, a SZO je rekla da obdukcija ne sme da se radi.

- Voleo bih da ne širimo tu temu - rekao je Lončar na konferenciji Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19.

Članak indeksiran 28. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me