Zvizdić, Mektić i Šarović pokušali ucijeniti Zorana Galića, direktora Granične policije BiH

Izvor/medij: Hrvatski medijski servis
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Misteriozni sarajevski sastanak

Predsjedatelj Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i ministri sigurnosti Dragan Mektić i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ultimativno su zatražili od direktora Granične policije BiH Zorana Galića da dopusti Federalnoj policiji da s pripadnicima Granične policije vrši kontrolu istočne granice u Republici Srpskoj, objavila je ATV.

Na sastanku jučer u Sarajevu, kojem su, osim predstavnika agencija za provođenje zakona na razini BiH, prisustvovali Zvizdić, Mektić i Šarović, vršen je žestok pritisak na Galića da počne s primjenom pravilnika koji je osobno donio Mektić, a koji predviđa upućivanje predstavnika drugih policijskih agencija u BiH u obranu istočne granice BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, navodi ova televizija.

Srpski ministri, uz podršku Zvizdića, tražili su od Galića da omogući Federalnoj policiji da na teritoriji Srpske može raditi sve što je nadležnost Policije Republike Srpske i nisu prezali ni od ucjena, ističe ATV, pozivajući se na dobro obaviješteni izvor.

ATV navodi da direktor Granične policije nije podlegao pritisku, uz oštar odgovor da neće uraditi to što od njega traže, jer je protuustavno i protuzakonito.

Prema riječima istog izvora, sastanak je bio veoma težak i mučan, praćen teškim riječima i većina bi podlegla pritisku, ali Galić, koji je policajac s dugogodišnjom profesionalnom karijerom, “nije se dao omesti da postavi sve sudionike na svoje mjesto”.

Nakon povlačenja pripadnika Agencije za istrage i zaštitu s granice, posebna tema bila je Žandarmerija MUP-a Republike Srpske koja je angažirana na granici BiH prema Srbiji, koja zagovornicima ulaska federalne policije na teritoriju Srpske predstavlja trn u oku, navodi ATV./HMS/

Članak indeksiran 15. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me