Američki epidemiolog Anthony Fauci nije uhapšen

Tvrdnja o hapšenju američkog epidemiologa Anthonya Faucija potekla je sa sajta Real Raw News koji je odranije poznat po širenju lažnih vijesti.

Na Facebook profilu Vesna Curguz 10. aprila 2022. godine objavljen je status u kome se tvrdi da je dan ranije, 9. aprila, uhapšen američki epidemiolog Anthony Fauci. 

Kao izvor za ovu informaciju naveden je portal Real Raw News. Faucija su navodno uhapsile “specijalne službe” nakon što je na Bloomberg TV emitovan intervju u kojem on predviđa “povratak covida”. Optužbe protiv Faucija navodno uključuju veleizdaju, medicinski nemar, pobunu i ubistvo iz nehata. Tekst statusa je pun grešaka i na momente teško razumljiv, što ukazuje da je najvjerovatnije riječ o automatskom prevodu.

Prema Real Raw News-u, dr. Fauci je uhapšen od strane specijalnih službi juče, u subotu, 9. aprila 2022. godine, dok je bio na putu da posjeti svoju suprugu u Marylandu, koju nije vidio.Vojska već neko vrijeme prati njegovu suprugu. , pod pretpostavkom da će je posjetiti u nekom trenutku, "rekli su isti izvori. bi ubio. Kada je Fauci otišao na lice mjesta, vozilo kojim je putovao bilo je krcato mnogim drugim lažnim modelima ili vozilima, što je otežavalo vojnicima (civilima) da posao Međutim, u subotu su dobili informaciju da ide kod svoje supruge Baltimore, čak i ako ih je bilo dvoje, vojska je diskretno odvela Faucijevo vozilo do podzemnog parkinga, gdje su ga satjerali i  uhapsili u ćošku, izvukli. svoje oružje, i naredio Faucijevim telohraniteljima da bace svoje oružje kroz prozor. ispit. Ista objava glasi: "Hapšenje je uslijedilo ubrzo nakon što je Bloomberg TV emitovao intervju s Faucijem u kojem je predviđao povratak KoVid$a i rekao novinaru Davidu Westinu da će Sjedinjene Države možda morati ponovo da" zamaskiraju programe kako bi ova stvar napravila više snimaka.
(...)
"Optužbe protiv njega su astronomske", rekao je izvor za Real Raw News. Optužbe uključuju veleizdaju, medicinski nemar, pobunu i ubistvo iz nehata, po nalogu vojnog tužioca. PS Od sada bi trebalo sumnjati na Faucijeve snimke, jer prema onome što vidimo, on ih snima zadnjih 5 godina.

Na istom profilu, 12. aprila objavljena je i fotografija čiji opis također sadrži tvrdnje da je Fauci uhapšen. Američki epidemiolog se pritom naziva šefom “duboke države”.

FAUCIJEVO HAPŠENJE U subotu, 9. aprila, američke specijalne snage uhapsile su šefa duboke države i plenarnog arhitektu dr. Anthonyja Faucija pod optužbom za izdaju, masovnu medicinu.
(...)
Detalji Faucijevog hapšenja ovdje: https://realrawnews.com/.../special-forces-arrest-deep.../

I  u jednoj i drugoj objavi označeno je još sedam privatnih profila koja pripadaju istoj osobi.

 

Je li Fauci uhapšen?

 

Sadržaj Facebook objave korisnice Vesne Curguz od 10. aprila odgovara sadržaju članka koji je istog dana objavljen na engleskom jeziku na portalu Real Raw News. Ovaj portal je i izvor tvrdnje o Faucijevom hapšenju koja se dalje dijelila na društvenim mrežama.

Hapšenje se ipak nije dogodilo, što su utvrdile i američke platforme za provjeru činjenica: Full fact,  PolitiFact i USA Today.

Kako su naveli u svojim analizama, Fauci je u danima koji su uslijedili nakon objave ovih navoda, imao nekoliko medijskih nastupa koji su emitovani uživo. Pojavio se u intervjuu za ABC News 10. aprila i 11. aprila na MSNBC-u

Tvrdnju da je Fauci uhapšen opovrgla je i Renate Myles, vršiteljica dužnosti direktora Ureda za komunikacije Nacionalnog instituta za zdravlje. Ona je za PolitiFact potvrdila da je ova tvrdnja netačna.

U analizi objavljenoj 25. aprila 2022. godine, USA today objašnjava i da hapšenje, da se zaista desilo, ne ne bi vršile specijalne snage.

Osim toga, ovakvo hapšenje ne bi uključivalo američke specijalne snage. Specijalnim snagama nije dozvoljeno da vrše hapšenja građana prema zakonu Posse Comitatus. Zakon zabranjuje "namjerno korištenje bilo kojeg dijela vojske ili ratnog zrakoplovstva za izvršenje zakona osim ako nije izričito ovlašteno Ustavom ili aktom Kongresa." 

Takođe, nijedan kredibilan medij nije objavio informaciju da je Fauci uhapšen, što pokazuju rezultati Google pretrage i na našem i engleskom jeziku.


Šta je Real Raw News?

 

Ovo nije prvi put da se bavimo izmišljenim “vijestima” koje su potekle sa portala Real Raw News. Ranije smo raskrinkali netačne tvrdnje da su “marinci napali ranč Billa Gatesa u Wyomingu”, te da je uhapšen Bill Gates, a čiji izvor je bio upravo ovaj portal.

Kako smo u ranijim analizama već naveli, pregledom “vijesti” dostupnih na ovoj stranici se može utvrditi da se radi o portalu koji promovira lažne vijesti vezane za QAnon teorije zavjere. U samom opisu portala stoji upozorenje da se “vijesti” koje se nalaze na njemu ne mogu uzeti kao činjenice, odnosno da se na portalu objavljuju “humor, parodija i satira”.

USA today također navodi da je sajt Real Raw News i ranije objavljivao satirične i izmišljene izvještaje od kojih su mnogi uključivali vojna hapšenja i pogubljenja javnih ličnosti.

Web stranica sadrži izjavu o odricanju odgovornosti koja upozorava čitatelje da ne shvaćaju previše ozbiljno njen sadržaj: „Informacije na ovoj web stranici služe u informativne, obrazovne i zabavne svrhe. Ova web stranica sadrži humor, parodiju i satiru.” Međutim, priče ovog izdanja nisu direktno označene kao satira i predstavljene su kao činjenične tvrdnje, i kao rezultat toga, korisnici društvenih medija u njih široko vjeruju. 

Shodno navedenom tvrdnju da je američki epidemiolog Anthony Fauci uhapšen 9. aprila ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 05. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Diskreditacija satirom koja to nije, rat u Ukrajini i teorije zavjere o pandemiji

Dezinformacije o ratu u Ukrajini i dalje su najbrojnije među manipulativnim...

Dezinformacija
Svastika na zastavama finskog vazduhoplovstva nema veze s nacizmom

Iako se uglavnom povezuje s nacističkom Njemačkom, simbol svastike se u raz...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Doktor Aleksandar Babić: Dezinformacije o pandemiji pod krinkom medicinskog autoriteta

Doktor Aleksandar Babić na svojim nalozima na društvenim mrežama redovno di...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me