Izmišljeno hapšenje Billa Gatesa predstavljeno kao prava vijest

Anonimni portali prenijeli su viralnu dezinformaciju, poteklu s engleskog govornog područja, o tome da je uhapšen Bill Gates.

Ocijenjeni članci
Magicus Lažna vijest; Teorija zavjere;

Na anonimnoj stranici Magicus je 22.8.2021. godine objavljen članak sa naslovom:
 

UHIĆEN BILL GATES

U članku se navodi da je izvor “vijesti” o navodnom hapšenju Billa Gatesa stranica Real Raw News, te da se, prema tom izvoru, hapšenje desilo 27.7.2021. godine.

Američka vojska u utorak je uhitila osnivača Microsofta Billa Gatesa, tereteći ga za trgovinu djecom i druge neizrecive zločine protiv Amerike i njezinog naroda.
Izvori unutar zbora Glavnog državnog odvjetnika Mornarice SAD -a rekli su za Real Raw News da je vojska mjesecima pokušavala pronaći Gatesa, ali neuhvatljivi milijarder iskoristio je svoje bogatstvo i kontakte s Deep State -om kako bi izbjegao uhićenje, nekako držeći korak ispred vojne potrage.
No, u utorak, 27. srpnja, Gates je dolijao, a američki marinci uspjeli su ga uhvatiti na imanju koje je tajno posjedovao u Myrtle Beachu u Južnoj Karolini.

U istom članku se navodi niz djela zbog kojih je Gates navodno uhapšen: od prisiljavanja američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da izda hitnu dozvolu za upotrebu vakcina protiv Covid-19, preko prikrivenog finansijskog udjela u kompanijama za proizvodnju vakcina, pa sve do trgovine djecom.

Optužbe protiv Gatesa pokrivaju širok spektar. Navodno je prisilio FDA-u da izda hitno odobrenje za cjepiva protiv Covid-19, znajući da bi potencijalno opasni farmaceutski koktel ne samo ugrozio primatelje, već i razbio ljudsku DNK. JAG također istražuje sadrže li cjepiva sintetičke nanočestice proizvođača Microsoft i švedske biotehnološke tvrtke Biohax International. Vojska tvrdi da je Gates imao veliku zaradu od prodaje cjepiva. Prema dokumentima JAG -a, Gates, koji je ranije nijekao financijski udio u cjepivima, zaradio je najmanje 10 milijardi dolara od zajedničke prodaje cijepljenja Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson. JAG drži Gatesa djelomično odgovornim za smrt 7.000 američkih građana koji su umrli u roku od 72 sata od primitka cjepiva.
Štoviše, vojska je optužila Gatesa za stvaranje lanca trgovine djecom, koji je vodio s osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Kako je izvijestio RRN 20. svibnja, američka mornarička foka koja djeluje pod vlašću JAG-a upala je na Gatesov ranč od 492 jutara u sjeverozapadnom Wyomingu i otkrila podzemni bunker u koji su djeca bila privremeno smještena prije nego što su prodana u ropstvo. SD kartica pronađena na mjestu događaja prikazuje mladu djevojku u pidžami vezanu lisicama za krevet i plače za majkom. S kamere se mogao čuti manijakalni Gates koji potiče dijete da se obuče u štikle i donje rublje kako bi bolje udovoljila svojim „novim mamama i tati“.
Taj je dokaz, uzet zajedno s Gatesovom prijevarom s cjepivom, potaknuo vojsku na globalnu potragu za društveno neugodnim, ali bezobzirno opasnim štreberom.


Nakon detalja o navodnom hapšenju Gatesa, u članku se kao ključna osoba za hapšenje navodi njegova bivša supruga Melinda Gates. U završnom dijelu članka se tako navodi da je Melinda odbijala saradnju u vezi s hapšenjem kako ne bi ugrozila bogatstvo, no u konačnici, suočena s optužbama, ipak je pristala.

Do vremena pisanja ove analize, članak je ostvario 17.437 interakcija na Facebooku, prema podacima alata CrowdTangle.

Članak skoro identičnog sadržaja objavljen je i na anonimnom portalu Croative 24.8.2021. godine, s naslovom:
 

JE LI UHIĆEN BILL GATES!?

Uvodni dio članka se donekle razlikuje od verzije koju je objavio Magicus, budući da se u njemu tvrdi da se “navodi još uvijek provjeravaju unatoč raznim fact-checkerima koje ju opovrgavaju”.

Američka vojska u utorak je uhitila osnivača Microsofta Billa Gatesa, tereteći ga za trgovinu djecom i druge neizrecive zločine protiv Amerike i njezinog naroda – donosi RealRawNews.
Vijest je šokantna i unatoč raznim fact-checkerima koje ju opovrgavaju, ili Reutersu koji stranicu naziva satiričnom, još uvijek provjeravamo navode RRN stranice…

Šta su činjenice?

Kako je i navedeno u člancima portala Magicus i Croative, izvor tvrdnje da je uhapšen Bill Gates je Real Raw News. Ovaj američki portal jeste objavio članak s naslovom da je vojska uhapsila Billa Gatesa, 1.8.2021. godine. U članku portala Magicus se ne navode detalji o Real Raw Newsu, dok je portal Croative u svom članku naveo kako ga Reuters “naziva satiričnom stranicom”.

Real Raw News portal objavljuje sadržaje koje opisuje kao satirične, što je istaknuto u sekciji “About us”, iako se takvo upozorenje ne nalazi na početnoj stranici, kao ni u članku o hapšenju Gatesa.

Informacije na ovoj web stranici služe u informativne, obrazovne i zabavne svrhe. Ova web stranica sadrži humor, parodiju i satiru. Dodali smo ovo odricanje odgovornosti radi naše zaštite, u skladu sa savjetima pravnika. 

Tvrdnju o navodnom hapšenju Billa Gatesa analizirali su Reuters i USA Today. Kako je navedeno u analizama objavljenim 3. i 6. avgusta, nema kredibilnih dokaza da je Gates uhapšen, te se ističe da je bio aktivan na društvenim mrežama od datuma navodnog hapšenja. Tako se u članku portala USA Today navodi:

Nema kredibilnih medijskih izvještaja u kojima se navodi da je Gates uhapšen zbog optužbi za trgovinu djecom radi seksa, a aktivan je na društvenim mrežama od navodnog datuma hapšenja, 27. jula.

Ovo nije prvi put da analiziramo navode o hapšenjima poznatih osoba. Te tvrdnje povezane su s globalno rasprostranjenom teorijom zavjere QAnon

QAnon je jedna od širih teorija zavjere i potekla je iz SAD-a. U njenom centru stoji uvjerenje da se bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (deep state), odnosno elite i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece. 

U sklopu ove teorije prošireno je vjerovanje da će se desiti “Oluja” (The Storm) kada će pripadnici “duboke države” biti uhapšeni i odvedeni u zatvor Guantanamo i pogubljeni. Kako su autori PolitiFacta u nekoliko svojih analiza zaključili (link, link), tvrdnje QAnona su neutemeljene.

Krajem novembra 2020. godine, proširila se lažna vijest na domaćem govornom području da je uhapšen bivši američki predsjednik Barack Obama, a zatim i direktorica američke obavještajne agencije CIA Gina Haspel, nakon čega je Haspel navodno umrla. No, nijedna od ovih tvrdnji nije tačna, a o njima smo detaljnije pisali u analizama koje možete čitati na linkovima u nastavku.

Lažna vijest
Barack Obama nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama 01.12.2020

Lažna vijest
“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije...

Lažna vijest Teorija zavjere 01.12.2020

Lažna vijest
Ne, vakcine protiv Covid-19 nisu nikakve “genske terapije” i prošle su klinička ispitivanja

U nekoliko navrata pisali smo o različitim teoretičarima zavjere koji vakci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 06.04.2021

Takođe smo pisali i o listi poznatih osoba koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju svoje suđenje za “zlodjela” koja su počinile. Za takvo nešto ne postoje dokazi, a i ta lista povezana je s teorijom zavjere QAnon. Detaljnije čitajte u analizi na ovom linku.

Bill Gates je javna ličnost kojom se teoretičari zavjera na globalnom nivou često bave u toku pandemije COVID-19, o čemu je pisao The New York Times. Portali u našem regionu počeli su objavljivati članke koji promovišu ranije objavljivane teorije zavjere usmjerene protiv Billa Gatesa, tokom aprila 2020. godine. 

Raskrinkavanje se u više analiza bavilo različitim dezinformacijama vezanim za njega (1,2,3,4,5).

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Bill Gates uhapšen, objavljenu u članku portala Magicus, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se hapšenje nikada nije desilo. Tvrdnje o razlozima za izmišljeno hapšenje, kao što su navodna Gatesova učešća u iskorištavanju djece, ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Sve kasnije objave ovog članka ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Farme klikova, Novalić i table na graničnim prelazima

Tokom prethodne sedmice u fokusu naše pažnje bile su različite tehnike koje...

Lažna vijest
Klikbejt naslovi o uklanjanju tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku” sa graničnih prelaza

Pojedini portali su članke o Facebook objavi zastupnice u Predstavničkom do...

Lažna vijest Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Pravljenje “vijesti” od satiričnog članka o Fadilu Novaliću

Satirični članak o tweetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila N...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me