Izmišljeno hapšenje Billa Gatesa predstavljeno kao prava vijest

Anonimni portali prenijeli su viralnu dezinformaciju, poteklu s engleskog govornog područja, o tome da je uhapšen Bill Gates.

Na anonimnoj stranici Magicus je 22.8.2021. godine objavljen članak sa naslovom:
 

UHIĆEN BILL GATES

U članku se navodi da je izvor “vijesti” o navodnom hapšenju Billa Gatesa stranica Real Raw News, te da se, prema tom izvoru, hapšenje desilo 27.7.2021. godine.

Američka vojska u utorak je uhitila osnivača Microsofta Billa Gatesa, tereteći ga za trgovinu djecom i druge neizrecive zločine protiv Amerike i njezinog naroda.
Izvori unutar zbora Glavnog državnog odvjetnika Mornarice SAD -a rekli su za Real Raw News da je vojska mjesecima pokušavala pronaći Gatesa, ali neuhvatljivi milijarder iskoristio je svoje bogatstvo i kontakte s Deep State -om kako bi izbjegao uhićenje, nekako držeći korak ispred vojne potrage.
No, u utorak, 27. srpnja, Gates je dolijao, a američki marinci uspjeli su ga uhvatiti na imanju koje je tajno posjedovao u Myrtle Beachu u Južnoj Karolini.

U istom članku se navodi niz djela zbog kojih je Gates navodno uhapšen: od prisiljavanja američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da izda hitnu dozvolu za upotrebu vakcina protiv Covid-19, preko prikrivenog finansijskog udjela u kompanijama za proizvodnju vakcina, pa sve do trgovine djecom.

Optužbe protiv Gatesa pokrivaju širok spektar. Navodno je prisilio FDA-u da izda hitno odobrenje za cjepiva protiv Covid-19, znajući da bi potencijalno opasni farmaceutski koktel ne samo ugrozio primatelje, već i razbio ljudsku DNK. JAG također istražuje sadrže li cjepiva sintetičke nanočestice proizvođača Microsoft i švedske biotehnološke tvrtke Biohax International. Vojska tvrdi da je Gates imao veliku zaradu od prodaje cjepiva. Prema dokumentima JAG -a, Gates, koji je ranije nijekao financijski udio u cjepivima, zaradio je najmanje 10 milijardi dolara od zajedničke prodaje cijepljenja Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson. JAG drži Gatesa djelomično odgovornim za smrt 7.000 američkih građana koji su umrli u roku od 72 sata od primitka cjepiva.
Štoviše, vojska je optužila Gatesa za stvaranje lanca trgovine djecom, koji je vodio s osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Kako je izvijestio RRN 20. svibnja, američka mornarička foka koja djeluje pod vlašću JAG-a upala je na Gatesov ranč od 492 jutara u sjeverozapadnom Wyomingu i otkrila podzemni bunker u koji su djeca bila privremeno smještena prije nego što su prodana u ropstvo. SD kartica pronađena na mjestu događaja prikazuje mladu djevojku u pidžami vezanu lisicama za krevet i plače za majkom. S kamere se mogao čuti manijakalni Gates koji potiče dijete da se obuče u štikle i donje rublje kako bi bolje udovoljila svojim „novim mamama i tati“.
Taj je dokaz, uzet zajedno s Gatesovom prijevarom s cjepivom, potaknuo vojsku na globalnu potragu za društveno neugodnim, ali bezobzirno opasnim štreberom.


Nakon detalja o navodnom hapšenju Gatesa, u članku se kao ključna osoba za hapšenje navodi njegova bivša supruga Melinda Gates. U završnom dijelu članka se tako navodi da je Melinda odbijala saradnju u vezi s hapšenjem kako ne bi ugrozila bogatstvo, no u konačnici, suočena s optužbama, ipak je pristala.

Do vremena pisanja ove analize, članak je ostvario 17.437 interakcija na Facebooku, prema podacima alata CrowdTangle.

Članak skoro identičnog sadržaja objavljen je i na anonimnom portalu Croative 24.8.2021. godine, s naslovom:
 

JE LI UHIĆEN BILL GATES!?

Uvodni dio članka se donekle razlikuje od verzije koju je objavio Magicus, budući da se u njemu tvrdi da se “navodi još uvijek provjeravaju unatoč raznim fact-checkerima koje ju opovrgavaju”.

Američka vojska u utorak je uhitila osnivača Microsofta Billa Gatesa, tereteći ga za trgovinu djecom i druge neizrecive zločine protiv Amerike i njezinog naroda – donosi RealRawNews.
Vijest je šokantna i unatoč raznim fact-checkerima koje ju opovrgavaju, ili Reutersu koji stranicu naziva satiričnom, još uvijek provjeravamo navode RRN stranice…

Šta su činjenice?

Kako je i navedeno u člancima portala Magicus i Croative, izvor tvrdnje da je uhapšen Bill Gates je Real Raw News. Ovaj američki portal jeste objavio članak s naslovom da je vojska uhapsila Billa Gatesa, 1.8.2021. godine. U članku portala Magicus se ne navode detalji o Real Raw Newsu, dok je portal Croative u svom članku naveo kako ga Reuters “naziva satiričnom stranicom”.

Real Raw News portal objavljuje sadržaje koje opisuje kao satirične, što je istaknuto u sekciji “About us”, iako se takvo upozorenje ne nalazi na početnoj stranici, kao ni u članku o hapšenju Gatesa.

Informacije na ovoj web stranici služe u informativne, obrazovne i zabavne svrhe. Ova web stranica sadrži humor, parodiju i satiru. Dodali smo ovo odricanje odgovornosti radi naše zaštite, u skladu sa savjetima pravnika. 

Tvrdnju o navodnom hapšenju Billa Gatesa analizirali su Reuters i USA Today. Kako je navedeno u analizama objavljenim 3. i 6. avgusta, nema kredibilnih dokaza da je Gates uhapšen, te se ističe da je bio aktivan na društvenim mrežama od datuma navodnog hapšenja. Tako se u članku portala USA Today navodi:

Nema kredibilnih medijskih izvještaja u kojima se navodi da je Gates uhapšen zbog optužbi za trgovinu djecom radi seksa, a aktivan je na društvenim mrežama od navodnog datuma hapšenja, 27. jula.

Ovo nije prvi put da analiziramo navode o hapšenjima poznatih osoba. Te tvrdnje povezane su s globalno rasprostranjenom teorijom zavjere QAnon

QAnon je jedna od širih teorija zavjere i potekla je iz SAD-a. U njenom centru stoji uvjerenje da se bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (deep state), odnosno elite i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece. 

U sklopu ove teorije prošireno je vjerovanje da će se desiti “Oluja” (The Storm) kada će pripadnici “duboke države” biti uhapšeni i odvedeni u zatvor Guantanamo i pogubljeni. Kako su autori PolitiFacta u nekoliko svojih analiza zaključili (link, link), tvrdnje QAnona su neutemeljene.

Krajem novembra 2020. godine, proširila se lažna vijest na domaćem govornom području da je uhapšen bivši američki predsjednik Barack Obama, a zatim i direktorica američke obavještajne agencije CIA Gina Haspel, nakon čega je Haspel navodno umrla. No, nijedna od ovih tvrdnji nije tačna, a o njima smo detaljnije pisali u analizama koje možete čitati na linkovima u nastavku.

Lažna vijest
Barack Obama nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama 01.12.2020

Lažna vijest
“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije...

Lažna vijest Teorija zavjere 01.12.2020

Lažna vijest
Ne, vakcine protiv Covid-19 nisu nikakve “genske terapije” i prošle su klinička ispitivanja

U nekoliko navrata pisali smo o različitim teoretičarima zavjere koji vakci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 06.04.2021

Takođe smo pisali i o listi poznatih osoba koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju svoje suđenje za “zlodjela” koja su počinile. Za takvo nešto ne postoje dokazi, a i ta lista povezana je s teorijom zavjere QAnon. Detaljnije čitajte u analizi na ovom linku.

Bill Gates je javna ličnost kojom se teoretičari zavjera na globalnom nivou često bave u toku pandemije COVID-19, o čemu je pisao The New York Times. Portali u našem regionu počeli su objavljivati članke koji promovišu ranije objavljivane teorije zavjere usmjerene protiv Billa Gatesa, tokom aprila 2020. godine. 

Raskrinkavanje se u više analiza bavilo različitim dezinformacijama vezanim za njega (1,2,3,4,5).

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Bill Gates uhapšen, objavljenu u članku portala Magicus, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se hapšenje nikada nije desilo. Tvrdnje o razlozima za izmišljeno hapšenje, kao što su navodna Gatesova učešća u iskorištavanju djece, ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Sve kasnije objave ovog članka ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me