Anonimni i dezinformativni pokušaj diskreditacije doktorice filozofskih nauka

Anonimni portal Ekran objavio je članak u kom pokušava diskreditovati doktoricu filozofskih nauka Lamiju Neimarliju. Članak je zasnovan na nizu dezinformacija.

Foto: Lamija Naimarlija

Na portalu Ekran objavljen je 8. maja 2022. godine članak o višoj asistentkinji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Univerziteta u Sarajevu Lamiji Neimarliji. Članak je naslovljen:

Primjer kako Srbija projektuje kadrove u BiH: Lamija Neimarlija!

U članku se Neimarlija nastoji diskreditovati tako što se tvrdi da je navodno izabrana u zvanje docentkinje iako za to nije imala potrebne reference. Članak obiluje i navodima utemeljenim na na vjerovanju da postoji svojevrsna zavjera u kojoj strani centri moći degradiraju obrazovanje u Bosni i Hercegovini tako što namještaju imenovanja nekvalitetnog kadra. Između ostalog, navodi se:

Primjer novopečene docentice na Akademiji likovnih umjetnosti, gospođe Lamije Neimarlija, najnoviji je primjer fabrikovanja kadrova. Ovaj primjer je samo jedan u nizu već provjerenih kadrova instaliranih na univerzitete u BiH, a koji su doslovno bez potrebnih referenci dobijali pozicije kojima nisu dorasli.
(...)
Međutim, znanstveno potpuno potkapacitirana, Neimarlija nije imala neophodne reference za izbor u zvanje docenta. Vjerovatno svjesna da joj niko sa Filozofskog fakulteta neće lažirati izvještaj za izbor, Neimarlija sa profesoricom Dubravkom Pozderac-Lejlić, takođe znanstveno više nego suspektnom, organizira podršku iz Srbije i angažira docenticu Maricu Rajković koja joj potpisuje izvještaj za izbor. Na taj način, očigledno znanstveno nepostojeća Lamija Neimarlija, postaje docentica na UNSA, baš kao što su to svojevremeno na UNZE postali gore pobrojani profesori.

Da li je Lamija Neimarlija docentkinja?

Lamija Neimarlija je doktorica filozofskih nauka, a to zvanje stekla je 2018. godine odbranivši doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kako se u njenoj biografiji na stranici Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu navodi, “od marta 2013. zaposlena je kao asistentica za oblast Estetika na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, te je 2017. promovirana u zvanje Više asistentice.”

Neimarlija je, dakle, trenutno zaposlena kao viša asistentkinja na Akademiji likovnih umjetnosti te još uvijek nije “postala docentica”. Naime, izbor za docenta/kinju za oblast Estetika na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu u vrijeme pisanja ove analize još uvijek je bio u proceduri. 

Kako se navodi u Izvještaju Komisije za pripremanje prijedloga za izbor u akademsko zvanje od 5. aprila 2022. godine, Lamija Neimarlija jedina je kandidatkinja koja se prijavila na konkurs za zvanje docenta/kinje za oblast Estetika. Komisija je u izvještaju zaključila da je Neimarlija zadovoljila sve zakonski propisane uslove za imenovanje te ju je predložila za izbor “u zvanje docentice za oblast Estetika na Univerzitetu u Sarajevu - Akademija likovnih umjetnosti”. Ovaj izvještaj je javno dostupan na zvaničnoj stranici ALU-a, gdje je objavljen 7.4.2022

Ipak, od prijedloga Komisije do imenovanja postoji još nekoliko koraka. Neki od njih, u ovom slučaju, do vremena pisanja analize još uvijek nisu provedeni. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, objavljenom u Službenim novinama Kantona Sarajevo 24.8.2017. godine, o Izvještaju s prijedlogom Komisije za izbor u akademsko zvanje treba odlučivati i Vijeće organizacione jedinice, a onda i Senat visokoškolske ustanove. Nužnost odluke Vijeća u procesu imenovanja propisana je članom 108. ovog zakona, dok se odluka Senata propisuje članom 111. 

Raskrinkavanje je u vezi s pomenutim člankom portala Ekran kontaktiralo Lamiju Neimarliju. U odgovoru Raskrinkavanju od 12. maja 2022. vezano za proceduru imenovanja navela je:

Još uvijek je u proceduri izbor za Docenta za oblast Estetika na Akademiji likovnih umjetnosti. Izvještaj se može pronaći na stranici ALU. Vijeće ALU je glasalo za Izvještaj 19.4.2022, ali Izvještaj nije bio predmet razmatranja na Grupaciji umjetnosti i Senatu Univerziteta u Sarajevu, što je sastavni dio procedure izbora, stoga procedura za izbor nije okončana. Izvještaj bi trebao biti na razmatranju na Grupaciji i Senatu krajem ovog mjeseca. Još uvijek sam u zvanju Više asistentice. Dakle, nisam docentica, a u tekstu se tvrdi da jesam.

Posjeduje li Lamija Neimarlija potrebne reference za “izbor u zvanje docenta”?

Ni navodi da je Neimarlija “dobila poziciju bez potrebnih kvalifikacija” te da “nije imala neophodne reference za izbor u zvanje docenta” nisu tačni. Naime, pomenuti zakon propisuje i koji su kriteriji za imenovanje docenta/kinje. Kako se u članu 96. ovog zakona navodi, uslovi za izbor u naučnonastavno zvanje docenta/kinje su “naučni stepen doktora u datoj oblasti, najmanje tri naučna rada objavljena u priznatim publikacijama koje se nalaze u relevantnim naučnim bazama podataka, pokazane nastavničke sposobnosti”. 

U pomenutom izvještaju Komisije za pripremanje prijedloga za izbor u akademsko zvanje navodi se da Komisija smatra da kandidatkinja “ispunjava sve potrebne kriterije za izbor u naslovljeno zvanje”. Kako je navedeno, Neimarlija je zvanje doktorice filozofskih nauka stekla 2018. godine. U izvještaju Komisije navedeno je više od deset njenih relevantnih radova. Radove Lamije Neimarlije moguće je pronaći i na platformi Google Scholar. Ona, takođe, godinama radi kao asistentkinja, a od 2017. godine i kao viša asistentkinja na Akademiji likovnih umjetnosti. 

Ko imenuje članove/ice Komisije za pripremanje prijedloga za izbor u akademsko zvanje?

U članku portala Ekran navodi se da Neimarlija “angažira docenticu Maricu Rajković koja joj potpisuje izvještaj za izbor”. Docentkinja Marica Rajković zaista jeste, uz vanrednu profesoricu Dubravku Pozderac-Lejlić i docentkinju Emu Mazrak, bila članica pomenute Komisije za pripremanje prijedloga za izbor u akademsko zvanje. Osim ove opaske, u članku se ne navode nikakvi dokazi za navodnu korupciju. Ovu komisiju, prema članu 106. pomenutog zakona, imenuje Vijeće organizacione jedinice. 

Konkretno, kako se u Izvještaju Komisije navodi, “Vijeće Univerziteta u Sarajevu - Akademija likovnih umjetnosti na 47. redovnoj elektronskoj sjednici održanoj 28.03.2022. godine donijelo je Odluku broj 03-173.2/22 o imenovanju Komisije za pripremanje prijedloga za izbor člana akademskog osoblja u zvanje Docent za oblast Estetika - 1 izvršilac”. Dakle, Neimarlija nije sama “angažovala” Rajković da joj “potpiše izvještaj za izbor”. Nju je, u skladu s relevantnim zakonskim procedurama, imenovalo Vijeće Akademije likovnih umjetnosti. 

Članak o Lamiji Neimarliji na portalu Ekran nije potpisan imenom autora/ke, a sam portal u cijelosti je anoniman. Redakciji Raskrinkavanja prijavila ga je sama Neimarlija. Anonimnost ovog portala iskorištena je za lični napad na doktoricu filozofskih nauka te pokušaj njene diskreditacije, zasnovan na nizu dezinformacija i tvrdnji nepotkrijepljenih dokazima.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Neimarlija docentkinja na Akademiji likovnih umjetnosti ocjenjujemo kao dezinformaciju

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji da ona za tu poziciju nema potrebne reference.

Napomena:

17.5.2022: Navod da je "Maricu Rajković imenovalo Vijeće Univerziteta u Sarajevu", koji je stajao u prethodnoj verziji teksta, ispravljen je. Rajković je imenovalo Vijeće Akademije likovnih umjetnosti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 16. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini, i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Prenošenje lažnih vijesti
Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prika...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nag...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me