Anonimni portal vratio se izmišljanju vijesti o smrtima poznatih

Portal Čajevi za?, o kom je Raskrinkavanje pisalo u više navrata, kontinuirano se koristi degutantnom strategijom izmišljanja vijesti o smrti poznatih ličnosti za privlačenje čitatelja/ki.

Farma Facebook stranica koje dijele članke anonimnog portala Čajevi za? ponovo je aktivna na ovoj društvenoj mreži, nakon nekoliko mjeseci bez objavljenih sadržaja. O dezinformativnim praksama ovog portala i nizu Facebook stranica povezanih sa njim Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza koje možete pronaći ovdje

Sadržaji portala Čajevi za? dijele se na najmanje 17 Facebook stranica, utvrdilo je Raskrinkavanje u analizi iz februara 2020. godine. U ovoj analizi možete pronaći i listu stranica na kojima se dijele članci ovog portala.  

Na nekim Facebook stranicama, za koje je utvrđeno da su povezane sa ovim portalom, nije bilo aktivnosti od avgusta 2021. godine, ali od marta 2022. ponovo se na njima intenzivno dijele sadržaja sa portala Čajevi za? Tako je, recimo, “vijest” sa portala Čajevi za? objavljena na Facebook stranici Narodna Medicina 8. avgusta 2021. godine, a sljedeća tek 9. marta 2022. Slično je i sa Facebook stranicama Trajla be Idejaa (1, 2), ImunoMax - Za jak Imunitet i suzbijanje Virusa (1, 2), Mamini vrhunski recepti (1, 2) i Vrhunski Receptii (1, 2).  

Nije moguće pouzdano tvrditi da li je u periodu između avgusta 2021. godine i marta 2022. bilo nekih aktivnosti na samom portalu Čajevi za?, budući da se dostupne rubrike ne ažuriraju redovno. Posljednji članci koji se na njima mogu pronaći datiraju iz 2013. ili 2015. godine, osim početne strane portala, gdje je prvih pet istaknutih članaka iz marta 2022. godine. 

Ipak, sudeći prema objavama na farmi Facebook stranica povezanih sa ovim portalom, može se zaključiti da na njemu nije bilo značajne aktivnosti tokom skoro sedam mjeseci. U periodu od 9. marta, kada je objavljen prvi članak u 2022. godini, do 23. marta, na portalu Čajevi za? i sa njim povezanim Facebook stranicama objavljeno je nekoliko lažnih ili manipulativno predstavljenih vijesti o navodnim smrtima poznatih ličnosti. 

Vojislav Šešelj

“Vijest” da je političar iz Srbije Vojislav Šešelj preminuo objavljena je na Facebook stranici Lečenje Biljem 15. marta 2022. godine. U ovoj objavi navodi se:

 

Udarna vest u Srbiji! Preminuo Vojislav Šešelj! 

Oglasila se porodica u suzama ali i Predsednik Vučić objavio fotografiju uz dirljive reči: 
Svi su u suzama! 
Link u komentaru:

Ista tvrdnja objavljena je 15.3.2022. i na Facebook stranicama Narodna Medicina, Vrhunski Receptii, Mamini vrhunski recepti i ImunoMax - Za jak Imunitet i suzbijanje Virusa

Slične tvrdnje, u kojima se takođe navodi da je Šešelj preminuo, objavljene su 19.3.2022. godine na stranicama Lečenje Biljem, Vrhunski Receptii i Mamini vrhunski recepti

Sve ove objave pozivaju se na isti članak portala Čajevi za?, koji je do vremena pisanja ove analize obrisan, te nije poznato šta je tačno u njemu pisalo. Link članka objavljen je u komentaru ispod objave. 

Ipak, Vojislav Šešelj nije preminuo. Naime, on je u svojstvu kandidata Srpske radikalne stranke na izborima za premijera Srbije govorio za Danas, u intervjuu koji je objavljen 22.3.2022. godine. 

Milomir Marić

Slična je situacija i sa objavama u kojima se tvrdi da je preminuo novinar iz Srbije Milomir Marić. Na Facebook stranici Lečenje Biljem, a onda i na stranicama Narodna Medicina, Vrhunski Receptii, Trajla be Idejaa i Mamini vrhunski recepti, 19. marta 2022. objavljena je tvrdnja da je Marić preminuo. 

Tuga u Srbiji:  UDARNA VEST: 

Vlasnik i voditelj Milomir Marić nažalost od posljedice korone veceras nas je napustio.
Oglasile se brojne kolege a među prvima i Zeljko Mitrovic. 
Nastavak u komentaru

Kao i u slučaju Vojislava Šešelja, članak o navodnoj smrti Milomira Marića obrisan je do vremena pisanja ove analize, a objavljen je u komentaru. 

Ni Marić, takođe, nije preminuo. Na YouTube kanalu Jutarnji Program TV Happy dostupan je niz snimaka nastalih nakon objava u kojima se tvrdi da je Marić preminuo, a u kojima on vodi emisiju na televiziji Happy (1, 2, 3).

Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik takođe je na farmi Facebook stranica portala Čajevi za? proglašen mrtvim. Postovi u kojima se tvrdi da je preminuo objavljeni su 18.3.2022 na Facebook stranici ImunoMax - Za jak Imunitet i suzbijanje Virusa te na stranicama Varcozin - Prirodni gel za Venee, Narodna Medicina i Žene majke kraljice.

IZ MINUTE U MINUTU/ Od posledica SRČANOG UDARA Milorad Dodik je preminuo!
Udarna VEST u SVETU:
HITNA SEDNICA, OGLASIO SE I VUČIĆ I SNSD SA OTVORENIM 
PISMOM -> VIŠE U KOMENTARU!

Milorad Dodik saslušan je 22.3.2022. godine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u sklopu istrage o kupovini nekretnine u Srbiji. Njegov dolazak u Tužilaštvo BiH zabilježili su brojni mediji (1, 2).

Vladimir Putin

Pored pomenutih jasno netačnih tvrdnji o smrtima pojedinih ličnosti, na farmi Facebook stranica portala Čajevi za? prave se vijesti nekad iskorištavaju za manipulativne postove. Tako je 20. marta 2022. na stranicama Lečenje Biljem, Narodna Medicina, Vrhunski Receptii, Mamini vrhunski recepti, Internet provale i Burazove mudrolije objavljen status u kom se navodi:

UDARNA VEST! Upravo potvrdjeno, oglasio se i Vučić medju prvima!
Umro prvi čovek Rusije, pronađen u svom kabinetu!
Nastavak u komentaru!

Uz status je objavljena fotografija predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, čime se jasno indicira da je on umro. 

U komentaru je podijeljen link na članak portala Čajevi za?, koji je objavljen 20.3.2022. godine. Ipak, ovaj članak nije o smrti Vladimira Putina, već Alexeija Leonova. Leonov je bio sovjetski kosmonaut i prvi čovjek koji je izašao iz letjelice i boravio u otvorenom svemiru, a preminuo je u oktobru 2019. godine. 

Dakle, u ovom slučaju, ne samo da se objavama na Facebooku čitatelji/ke navode na pogrešan zaključak o tome ko je zapravo umro već je i vijest o Leonovovoj smrti prenesena više od dvije godine nakon što se zaista dogodila. Ni iz jednog dijela ovog članka nije moguće zaključiti da je riječ o staroj vijesti.

Na nekim od pomenutih Facebook stranica, kao što je Lečenje Biljem, tvrdnja o smrti “prvog čovjeka Rusije”, uz fotografiju Vladimira Putina, objavljena je i u septembru 2020. godine. Članak koji je tada podijeljen u objavi više nije dostupan, te nije moguće utvrditi da li je bilo riječ o istoj vijesti o smrti Leonova.

Shodno činjenicama, prvim objavama tvrdnji da su Vojislav Šešelj, Milomir Marić i Milorad Dodik preminuli, te objavi kojom se korisnici/e navode na zaključak da je preminuo Vladimir Putin, dajemo ocjenu lažna vijest. Sve druge objave istih tvrdnji dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti. 

Članak o smrti Alexeija Leonova ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da je u njemu vijest stara više od dvije godine manipulativno predstavljena kao aktuelna. Naslovu članka dajemo i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da u kombinaciji s opremom u vidu fotografije Vladimira Putina dovodi čitatelje/ke do zaključka da se odnosi na predsjednika Ruske Federacije. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 28. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me