Farme portala: Nakon Dodika, i Šešelj proglašen mrtvim

Članci portala "Čajevi za" redovno se objavljuju na 17 različitih Facebook stranica. Tako je bilo i u slučaju članka o navodnim zdravstvenim problemima Vojislava Šešelja u izbornoj noći, kada se u opisu objava na Facebook stranicama našla lažna vijest o njegovoj smrti.

Ocijenjeni članci
Čajeviza.com Klikbejt; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Klikbejt;

Na Facebook stranici Lečenje Biljem 22.2.2021. podijeljena je fotografija Vojislava Šešelja, sa statusom u kojem se tvrdi da je “preminuo u 70-toj godini zivota”:

CRNA HRONIKA/ Vojislav Šešelj dozivio moždani udar u 04:15! Preminuo u 70-toj godini zivota!
Supruga Jadranka se obratila medijima i potvrdila vest:
Vučić se oglasio na svom Instagram profilu: '' Porodici zelim...''

U statusu je podijeljen i skraćeni link na članak portala Čajevi za, koji je objavljen istog dana pod naslovom “Stigle vesti iz Srbijee”. 

Članak je prvobitno objavljen još u aprilu 2017. godine na portalu Net (.hr), nakon održanih predsjedničkih izbora u Srbiji, na kojima je jedan od kandidata bio Vojislav Šešelj.  

U samom članku portala Čajevi za ne navodi se da se radi o događajima iz 2017. godine, niti se spominje “moždani udar”, Šešeljeva navodna smrt, kao ni reakcije njegove supruge ili Aleksandra Vučića. Članak, zapravo, govori o srčanim problemima koje je Šešelj navodno doživio u izbornoj noći, kada je saznao rezultate predsjedničkih izbora u Srbiji.

Kada je postalo jasno da će po broju glasova biti tek četvrti, ali i da je ispred njega Beli Preletačević, Šešelju je naglo pozlilo.
U jednom momentu, tvrde upućeni, vođa radikala doživeo je tahikardiju i puls mu je bio čak 220, što je gotovo tri puta više od normalnog rada srca! Smirio se tek kad mu je ukazana lekarska pomoć i kada je popio lekove.

U članku portala Čajevi za, kao i na portalu Net (.hr), gdje je članak 2017. originalno objavljen, navodi se da Šešelj nije želio komentarisati informacije iz članka koje govore o njegovim navodnim srčanim problemima u izbornoj noći.

Vojislav Šešelj nije hteo da komentariše naša saznanja.
Sam Šešelj nije želio komentirati informaciju da je zamalo umro u izbornoj noći. Tek je poručio svojim “dušmanima” da “nisu te sreće da tek tako lako i brzo umre”.

Identična fotografija, sa istim opisom i linkom, objavljena je istog dana na 15 drugih Facebook stranica: Ideja, Varcozin - Prirodni gel za Vene, Mamini vrhunski recepti, ImunoMax - Za jak Imunitet i suzbijanje Virusa, GoPotent - Caj za prirodnu Potenciju, Dobro smo mi kako ste vi, Moderna Kuhinja, Dnevna Doza Glupih Činjenica, Vrhunski Receptii, Recepti, Trajla be Idejaa, Narodna Medicina, Najbolje ideje za kucu i dvoriste, Provjerena medicina i Spektakularno.               

Sve te stranice su dio “farme klikova" portala Čajevi za. Ova “farma”, kako smo već pisali u ranijim analizama, funkcioniše na način da 17 Facebook stranica dijeli linkove istog portala, kako bi članci došli do što većeg broja ljudi i imali veću posjećenost, čime vlasnici portala povećavaju finansijsku dobit od prikazivanja reklama. Tako je bilo i u ovom slučaju, gdje je jedan članak podijeljen na ukupno 16 Facebook stranica. 

Detaljnije o tome možete pročitati u analizi lažne vijesti u kojoj je taj portal ranije proglasio mrtvim Milorada Dodika:

Lažna vijest
Farma portala “sahranila” Dodika

“Farme” Facebook stranica pronalaze nove načine za prikupljanje klikova na...

Razabiranje Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 19.02.2021

Osim što nije bilo nikakve legitimne informacije o njegovoj smrti, Vojislav Šešelj bio je gost jutarnjeg programa Prve Srpske Televizije 25.2.2021, tri dana nakon objave njegove slike i statusa na Facebook stranici Lečenje biljem.

Portal Čajevi za, dakle, prenio je članak star četiri godine, bez vremenske odrednice, čime se stvara utisak da se radi o aktuelnoj informaciji. Pored toga, u Facebook objavama u kojima je podijeljen link na ovaj članak navedena je potpuno lažna vijest koja nema nikakve veze sa člankom - da je Šešelj “preminuo nakon moždanog udara“, kao i dodatna netačna tvrdnja da se o tome “Vučić oglasio na svom Instagram profilu”, uz nedovršeni klikbejt-citat navodnog oglašavanja (“Porodici želim”). 

Ovo je, zapravo, uobičajena taktika kojom se ova "farma klikova" koristi: preuzimanje i prenošenje vijesti starih od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, od kojih su neke u vrijeme originalnog objavljivanja bile tačne - uz tvrdnje na Facebooku koje nemaju nikakve veze sa samim člancima i koje donose potpuno drugačije i lažne vijesti. 

Naslov članka na portalu Čajevi za dobija ocjenu klikbejt. Članak sadrži tvrdnje preuzete iz teksta starog četiri godine, koje su predstavljene kao aktuelna informacija, budući da naslov sugerira da su navodne vijesti “stigle iz Srbije” u trenutku objave.

Pored toga, sve objave na Facebooku u kojima su podijeljeni linkovi članka, uz dodatne netačne tvrdnje o smrti Šešelja i oglašavanju Vučića, također dobijaju ocjene lažna vijest i klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 24. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak simulacije predstavljen kao “dokaz” da se javne ličnosti lažno vakcinišu protiv Covid-19

Tvrdnje o još jednoj navodno insceniranoj vakcinaciji, “pokrijepljene” isje...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju sterilitet i nisu štetne za trudnice i dojilje

Lažne vijesti o tome da vakcine protiv Covid-19 mogu da izazovu sterilitet,...

Lažna vijest
Dezinformacija
Izjava ruskog političara kao povod za klikbejt naslove o “savezu” Kine i Rusije

Tvrdnja da će Kina ući u savez sa Rusijom objavljena je u naslovima nekolik...

Dezinformacija Greška Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me