Raskrinkavanje.ba

Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi na svoje stranice privukao što veći broj čitatelja/ki.

Na portalu Balkania Info se svakodnevno objavljuju potpuno izmišljene tvrdnje u člancima “ukrašenim” senzacionalističkim naslovima. Ovaj portal koristi različite strategije i teme, poput izmišljanja tragičnih događaja u kojima su navodno stradale poznate ličnosti, lažnih obećanja eksplicitnog i drugih sličnih sadržaja. 

Tako je u posljednjih mjesec na ovom portalu objavljeno nekoliko “tužnih vijesti” o poznatim ličnostima:

Bojan završio u bolnici, napali su ga nepoznati momci (10.10.2021)

Glumac završio u bolnici, napali su ga nepoznati momci (12.10.2021)

Miloš završio u bolnici, napali su ga nepoznati momci (19.09.2021)

Sva tri članka su, na različitim stranicama na društvenim mrežama koje ovaj portal koristi, podijeljena uz najavu “šokantnog snimka” koji bi se trebao nalaziti u članku (1, 2, 3). Dva članka u kojima se spominju imena na Facebooku čak imaju i drugačije naslove, u kojima se otkrivaju i prezimena aktera - Miloš Bojanić i Bojan Tomović.

U članku u kojem se tvrdi da je “Bojan završio u bolnici nakon napada nepoznatih momaka” stoji:

Kako SCANDAL! u novom broju saznaje, Bojan je dobio batine u Beču. “Trebalo je da nastupa u jednom klubu, međutim, nije se pojavio u dogovoreno vrijeme na određenom mjestu, pa je to gazde lokala strašno razbjesnilo, a pošto im se Halid nije javljao na telefon, smjestili su mu batine”, ispričao je izvor tabloida SCANDAL! iz Beča.

U tekstu o “glumcu” i “Milošu” ne spominje se o kojem je glumcu ili Milošu riječ, kao što iz samog članka nije jasno ni o kojem “Bojanu” se radi. Sadržaj sva tri članka je potpuno identičan, a u njima su jedino promijenjena imena i linkovi snimaka koji su priloženi ispod tekstova. Pored toga, u svakom se članku navodi i da je “gazde lokala razbjesnilo” to što im se “Halid nije javljao na telefon” te su mu “smjestili batine”. Dakle, ni u samom članku nije posve jasno ko je navodno “završio u bolnici”. 

Svi članci sadrže i videozapise, međutim, sva tri su potpuno nepovezana sa sadržajem članaka. 

Videozapis ispod teksta o “Bojanu” prikazuje spot za pjesmu “Varenika” u izvedbi Bojana Tomovića. Video je postavljen na YouTube u aprilu 2013. godine i jasno je da nema nikakve veze s navodnim napadom u Beču. Videozapis ispod teksta o “glumcu”, iznad kojeg stoji “pogledajte snimak napada”, objavljen je na YouTube kanalu ESTRADA I ZABAVA u augustu 2021. godine, a izvještava o smrti glumca Milana Gutovića. Snimak ispod teksta o “Milošu” objavljen je na YouTube kanalu Paparazzo Lov//DNK pod naslovom “Miloš Bojanić se svađa na moru”, još u oktobru 2014. godine. Ni ovaj snimak, kao ni oni u prethodna dva slučaja, nema nikakve veze s “napadom u Beču”, opisanim u članku. 

A zašto se u svakom od ovih članaka navodi da je “Halid dobio batine”, objašnjava činjenica da je na istom portalu 25. augusta 2021. objavljen članak naslovljen “Halid završio u bolnici, napali su ga nepoznati momci”, s identičnim sadržajem, izuzev imena. Ni ovaj snimak ne sadrži najavljeni “snimak napada”, već snimak intervjua s Halidom Muslimovićem. Originalni članak s ovim tvrdnjama objavljen je u aprilu 2016. godine na portalu svet-scandal. Nakon toga je Muslimović u dva navrata, 2016. i 2017. godine, demantovao tvrdnje iznesene u navedenim člancima. 

Portal Balkania je, dakle, od jedne lažne vijesti kreirao njih još nekoliko, mijenjajući samo imena osoba u tekstu. 

Na istom portalu su u oktobru objavljena još dva slična članka:

Danas smo izgubili veliku legendu naše estrade, svi tuguju (19.10.2021)

Politika više nikada neće biti ista, izgubili smo našeg…(20.10.2021)

U ovim člancima se koristi isti vid manipulacije. U članku objavljenom 19. oktobra tvrdi se da je u blizini Zagreba u saobraćajnoj nesreći stradao neimenovani “pjevač”, a videozapis ispod teksta prikazuje snimak mjesta saobraćajne nesreće od tridesetak sekundi, koji nema nikakav zvuk i na kojem se samo vide oštećeni automobili. Ovaj članak je na Facebooku podijeljen uz dodatni tekst ispisan preko fotografije, koji također ne otkriva identitet navodno stradalog “pjevača”.

Međutim, objava članka iz 20.10. na Facebooku je podijeljena uz naslov u kojem se tvrdi da je “nastradao predsjednik naše države”.

U članku, koji na samom portalu ima drugačiji naslov, koji glasi “Politika više nikada neće biti ista, izgubili smo našeg…”, tvrdi se da je stradao “naš predsjednik”, bez navođenja njegovog imena ili države kojom predsjedava. I ovaj put u članku postoji videozapis, koji sada prikazuje medijski izvještaj o stradanju porodice Jovanović u saobraćajnoj nesreći i koji ni u ovom slučaju nema nikakve veze s tekstom.

Osim izmišljenih tragedija, Balkania Info koristi i druge manipulativne taktike. Tako se često objavljuju članci u čijim se naslovima tvrdi da sadrže eksplicitne snimke poznatih ličnosti, popraćeni mizoginijom:

Skandal, procurio snimak Cec. bila je sa 2 momka iz Bg-a

Ona za dva dana ulazi u rijaliti, a ima svoj snimak, uživajte

DARA u novom spotu treska sa svojim oblinama, ovo je raj za muške oći

Kao što je bio slučaj i s prethodno navedenim člancima o navodnim “tužnim vijestima”, i ovi članci sadrže videozapise koji su nepovezani s njihovim sadržajem.

Tako se u članku koji govori o Svetlani Ražnatović Ceci navodi:

Za Vas ovaj put imamo jednu interesantnu vijest, ovo će šokirati sve, ali i obradovati naročito muškarce. Kao atraktivna žena privlači godinama muškarce i mnogi lude za njom. Kako popularna pjevačica nije od kamena i ona je odlučila malo da se opusti i zabavi. Pogledajte snimak:

Iako članak čitatelje/ke navodi na zaključak da se u prilogu nalazi eksplicitni snimak, zapravo je riječ o kompilaciji Cecinih fotografija s društvenih mreža i iz emisije “Zvezde Granda”. U članku u kojem se govori o novom spotu pjevačice Dare Bubamare nalazi se video u kojem dvoje nepoznatih ljudi, muškarac i žena, plešu na nepoznatoj proslavi. U trećem članku se tvrdi da djevojka po imenu Anđela, koja navodno treba da uđe u reality program “Zadruga” televizije Pink, ima eksplicitni snimak na internetu. Ipak, ispod teksta je priložen najmanje sedam godina star video nepoznate žene u solariju.

Balkania Info svakodnevno koristi ovakve manipulativne taktike prikupljanja klikova, o čemu je Raskrinkavanje pisalo i ranije u analizama koje možete pročitati ispod:

  

Kako se navodi u analizi objavljenoj u septembru 2021. godine, Balkania Info je anonimni portal koji nema impressum, te nije moguće saznati ko su urednici, vlasnici i novinari portala. Zanimljivo je da na sajtu nije moguće pronaći ni bilo kakve kontakt-informacije. Portal objavljuje uglavnom kratke vijesti koje se sastoje od po nekoliko rečenica, a sadržaj ovog portala, po pravilu, dijeli nekoliko Facebook stranica. Riječ je o stranicama: Dnevna Doza Zezanja, Vratiće se Rode, Josipa Karimović, Šaban Šaulić Zauvek legenda 1951-2019, Orginalno.org, Domace dame su najbolje, Radiša Trajković Djani, Mile Kitic - Paklene godine 2011, Svi smo uz Darka Lazića.

Shodno činjenicama, sve spomenute objave portala Balkania Info ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

(Nerma Šehović i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke