Raskrinkavanje.ba

Nepostojeći eksplicitni snimci poznatih kao mamac za klikove

Anonimni portal Balkania Info redovito objavljuje izmišljene vijesti o javnim ličnostima. Pažnju čitatelja/ki ovaj medij nastoji privući “obećavajući” videozapise eksplicitnog sadržaja i snimke prevara poznatih. Ipak, riječ je o potpuno izmišljenim vijestima.

O portalima koji objavljuju potpuno izmišljene vijesti o poznatim ličnostima sa ciljem ostvarivanja što više posjeta i zarade, Raskrinkavanje je do sada pisalo u nekoliko navrata. Čest model koji koriste pomenuti mediji jeste objavljivanje lažnih vijesti o smrtima poznatih ili drugim tužnim događajima (1,2). S druge strane, postoji i praksa privlačenja klikova objavljivanjem članaka koji navodno sadrže eksplicitne videosnimke javnih ličnosti (link).

U grupu medija koji na ovaj način obmanjuju čitatelje/ke spada i portal Balkania Info, čiji smo sadržaj već analizirali (link).

Riječ je o anonimnom portalu koji nema impressum, te nije moguće saznati ko su urednici, vlasnici i novinari portala. Zanimljivo je da na sajtu uopšte nije moguće pronaći bilo kakav kontakt. Portal objavljuje uglavnom kratke vijesti koje se sastoje od nekoliko rečenica, a sadržaj ovog portala po pravilu dijeli nekoliko Facebook stranica. Riječ je o stranicama: Dnevna Doza Zezanja, Vratiće se Rode, Josipa Karimović, Šaban Šaulić Zauvek legenda 1951-2019, Orginalno.org, Domace dame su najbolje, Radiša Trajković Djani, Mile Kitic - Paklene godine 2011, Svi smo uz Darka Lazića.


Tokom septembra, ovaj portal je tako objavio nekoliko članaka u kojima se “izvještava” o prevarama poznatih pjevača/ica, pri čemu se u naslovu navodi samo njihovo ime. U Facebook objavama članci obično imaju drugačiji naslov koji sadrži i prezime ili fotografiju na osnovu koje je jasno o kome se radi, a koja se u samom članku ne prikazuje. Riječ je o identičnoj verziji teksta u kojoj se u naslovu mijenja samo ime onoga ko je navodno uhvaćen u prevari (u jednom slučaju i koliko je mlađi navodni partner).

Ekskluziva, Era uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom  (9.9.2021)

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu. Pjevač je poznat po tome da voli žensko društvo ali do sada nije uhvaćen u prevari. Ekipa paparaca ga je pratila i snimila u nevjerovatnoj prevari, bio je sa 40 godina mlađom. 

 

Ekskluziva, Mile uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom (9.9.2021)

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu. Pjevač je poznat po tome da voli žensko društvo ali do sada nije uhvaćen u prevari. Ekipa paparaca ga je pratila i snimila u nevjerovatnoj prevari, bio je sa 40 godina mlađom. 

 

Ekskluziva, Kemo uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom (17.9.2021)

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu. Pjevač je poznat po tome da voli žensko društvo ali do sada nije uhvaćen u prevari. Ekipa paparaca ga je pratila i snimila u nevjerovatnoj prevari, bio je sa 40 godina mlađom. Pogledajte snimak: 

 

Ekskluziva, Marta uhvaćena sa 30 godina mađim…(16.9.2021)

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu. Pjevačica je poznata po tome da voli muško društvo ali do sada nije uhvaćena u prevari. Ekipa paparaca je nju pratila i snimila u nevjerovatnoj prevari, bila je sa 30 godina mlađim. Pogledajte snimak:

 

Ekskluziva, Željko uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom (20.9.2021)

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu. Pjevač je poznat po tome da voli žensko društvo ali do sada nije uhvaćen u prevari. Ekipa paparaca ga je pratila i snimila u nevjerovatnoj prevari, bio je sa 40 godina mlađom. Pogledajte snimak:

U svim člancima objavljen je i videosnimak, no on ni u jednom slučaju ne odgovara tvrdnjama u samom tekstu. U vijesti o navodnoj prevari pjevača Ere Ojdanića riječ je o snimku iz emisije “Paparazzo lov” na kome se vidi kako on kupuje, a zatim i sam prodaje povrće, te ide kod frizerke. U drugom članku je snimak u kome je ispisan tekst o tome kako su pjevači Mile Kitić i Marta Savić kupili kuću u Dominikanskoj Republici. Članci o navodnoj prevari Kemala Malovčića i Željka Bebeka sadrže isti videosnimak na kome se vidi nepoznata ženska osoba dok djelomično skida odjeću. Vijest o prevari Marte Savić sadrži video o povratku pjevačice sa odmora.

 

Nepostojeći “snimci sa svadbe”

 

Portal Balkania Info je tokom septembra objavio i nekoliko članka u kojima se “obećavaju” snimci koji navodno pokazuju kako gosti na svadbama poznatim pjevačicama “doslovno bakšiš guraju u grudi”. 

Riječ je, zapravo, o istoj verziji teksta, u kojoj se mijenja samo ime pjevačice. 

Procurio novi snimak sa svadbe, evo kako zarađuje Dara (14.9.2021, 14.9.2021)

Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Dara Bubamara. Naime, na snimku može se vidjeti kako gosti Dari doslovno bakšiš guraju u grudi, a navodno ona je tada zaradila čak 4.000 eura, uz honorar od 15.000 eura! Pogledajte gdje su joj sve ‘stavljali’ pare:

 

Procurio snimak sa svadbe, evo kako zarađuje Tea (14.9.2021, 19.9.2021 )
Na svadbi na kojoj su pjevali Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Tea. Naime, na snimku može se vidjeti kako gosti Tei doslovno bakšiš guraju u grudi, a navodno ona je tada zaradila čak 4.000 eura, uz honorar od 15.000 eura! Pogledajte gdje su joj sve ‘stavljali’ novac:

 

Procurio snimak sa svadbe, evo gdje ide lova Tijani (19.9.2021)
Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Tijana. Naime, na snimku može se vidjeti kako gosti Tijani doslovno bakšiš guraju u grudi, a navodno ona je tada zaradila čak 4.000 eura, uz honorar od 15.000 eura! Pogledajte gdje su joj sve ‘stavljali’ pare:

 

Procurio novi snimak sa svadbe, evo gdje ide lova CECI (19.9.2021)

Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Ceca. Naime, na snimku može se vidjeti kako gosti Ceci doslovno bakšiš guraju u grudi, a navodno ona je tada zaradila čak 4.000 eura, uz honorar od 15.000 eura! Pogledajte gdje su joj sve ‘stavljali’ pare:

Ni u jednom od navedenih članaka snimak ne odgovara tvrdnjama iznijetim u tekstu. Iako neki od snimaka zaista prikazuju svadbe, dok neki prikazuju i osobe o kojima se govori u člancima, niti jedan od njih ne prikazuje ono što se tvrdi u članku niti su u pitanju snimci sa istog događaja.

 

Jednako nepostojeći eksplicitni snimci poznatih 
 

Tokom septembra, na ovom portalu je objavljeno i nekoliko članaka u čijim se naslovima i tekstovima najavljuju videosnimci eksplicitnog sadržaja. Neki od njih navodno prikazuju i  poznate javne ličnosti.

Procurio snimak star 20 godina, pogledajte šta su sve radili (10.9.2021)

Predsednik SRS posle emisije na Pinku odvezao Mančićevu do njenog stana, a u njegovom automobilu započeli jedno lepo prijateljstvo. Stari vuk je malo po malo uspio da je nagovori da se malo opuste kod nje.
Za Vas smo pripremili njihov snimak star 20tak godina koji je dugo sakrivan od javnosti:

 

CITAT NETAČNO: CECIN DEČKO OBJAVIO NJIHOV snimak IZ KREVETA: Pjevačica uživa kao nikad (11.9.2021)

Ceca Ražnatović napunila je 48 godina, a rođendanske čestitke su pristizale sa svih strana. Poslije njene kćerke Anastasije, folk zvijezdi je sve najljepše poželio maneken. Inače, on će se pojaviti u Cecinom spotu.
On je sa Cecom uživao u krevetu, onda se topila, pogledajte njihov snimak:

Snimci ni u jednom ni u drugom slučaju ne prikazuju ono što se tvrdi u člancima. Zanimljivo je da u objavama ovih članaka na Facebooku i jedan i drugi članak imaju drugačije naslove sa oznakom +18. 

 

Budući da je riječ o potpuno izmišljenim vijestima, svi analizirani članci portala Balkania Info dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 09.09.2021

Balkania Info: Ekskluziva, Era uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 11.09.2021

Balkania Info: CECIN DEČKO OBJAVIO NJIHOV snimak IZ KREVETA: Pjevačica uživa kao nikad

Ceca Ražnatović napunila je 48 godina, a rođendanske čestitke su pristizale sa svih strana.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 10.09.2021

Balkania Info: Procurio snimak star 20 godina, pogledajte šta su sve radili

Predsednik SRS posle emisije na Pinku odvezao Mančićevu do njenog stana, a u njegovom automobilu započeli jedno lepo prijateljstvo.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 19.09.2021

Balkania Info: Procurio novi snimak sa svadbe, evo gdje ide lova CECI

Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Ceca.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 21.09.2021

Balkania Info: Procurio snimak sa svadbe, evo gdje ide lova Tijani

Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Tijana.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 19.09.2021

Balkania Info: Procurio novi snimak sa svadbe, evo gdje ide lova TEI

Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Mitar Mirić, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Tea Tairović.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 15.09.2021

Balkania Info: Procurio snimak sa svadbe, evo kako zarađuje Tea

Na svadbi na kojoj su pjevali Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Tea

 • Lažna vijest
Lažna vijest 14.09.2021

Balkania Info: Procurio novi snimak sa svadbe, evo kako zarađuje Dara

Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Dara Bubamara.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 14.09.2021

Balkania Info: Procurio snimak sa svadbe, evo kako zarađuje Dara

Na svadbi na kojoj su pjevali i Lepa Brena, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i Jašar Ahmetovski, ubjedljivo najveći honorar zaradila je Dara Bubamara.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 09.09.2021

Balkania Info: Ekskluziva, Mile uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 17.09.2021

Balkania Info: Ekskluziva, Kemo uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 16.09.2021

Balkania Info: Ekskluziva, Marta uhvaćena sa 30 godina mađim…

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 20.09.2021

Balkania Info: Ekskluziva, Željko uhvaćen sa 40 godina mađom djevojkom

Za Vas smo pripremili jedan šokantan snimak koji je nastao danas, a radi se o jednoj aferi koja drma estradu.

 • Lažna vijest