Izmišljene tužne vijesti portala Balkania Info

Anonimni portali se često koriste praksom izmišljanja vijesti i klikbejt naslova vezanih za javne, estrade ličnosti, a jedini cilj takvih objava je ekonomska dobit zasnovana na većem broju posjeta stranici na osnovu takvog sadržaja.

Na portalu Balkania Info je u periodu od 6. do 13. septembra 2021. objavljeno nekoliko članaka s naslovima o tužnim ili “groznim” događajima vezanim uglavnom za poznate estradne ličnosti:

Estrada je uzdrmana, objavljena je tužna vijest o kralju šumadije (12.9.2021.)

Pretučena Ceca, napadači pobjegli ali sve je zabilježila kamera (7.9.2021)

U tunelu se dogodilo strašan udes u kojem smo izgubili… (7.9.2021.)

TUGA: Estrada je uzdrmana, objavljena je grozna vijest o Halidu (13.9.2021.)

U članku s naslovom “Estrada je uzdrmana, objavljena je tužna vijest o kralju šumadije” navedeno je da je “vijest šokirala” sve fanove Miroslava, bez navođenja prezimena. Članak je opremljen videosnimkom “tužne vijesti”.

“Kralj šumadije” je sintagma kojom se u ovom članku vjerovatno opisuje pjevač Miroslav Ilić. On je u medijima u Srbiji često predstavljen kao “kralj narodne muzike”, a porijeklom je iz Šumadije, te je moguće zaključiti da se “tužna vijest” odnosi na njega, iako to nije eksplicitno navedeno.

Miroslav je jedan od najpopularnijih estradnih ličnost u regionu, danas nas je sve šokirala vijest o njemu. Njegovi vjerni fanovi i porodica su u šoku i nevjerici, i odlučili su da objave tužne vijesti. Ovaj dan će ostati upamćen kao možda i najtužniji u porodici pjevača. Pogledajte šta se dogodilo:

U priloženom videosnimku ne prikazuje se ništa što se odnosi na Miroslava Ilića. U ovom snimku niske rezolucije može se vidjeti da je nastao na otvorenom, te se vrlo nerazgovjetno čuju komentari autora snimka.

Identičan videosnimak korišten je u članku s naslovom “Pretučena Ceca, napadači pobjegli ali sve je zabilježila kamera”. U ovom članku takođe se navodi da redakcija ima “tužnu” vijest o navodnom napadu na Cecu (Svetlanu Cecu Ražnatović), bez ikakvih detalja o tome kada i gdje se napad desio.

Za Vas danas imamo jednu tužnu i šokantnu vijest. Radi se o Ceci koja je danas pretučena, napala su je dva nepoznata momka. Sve je snimila nadzorna kamera i nadamo se da će napadaći biti uhvaćeni što prije. Pogledajte snimak napada:


U članku s naslovom “TUGA: Estrada je uzdrmana, objavljena je grozna vijest o Halidu” precizira se da je riječ o Halidu Bešliću, poznatom bosanskohercegovačkom pjevaču. Ni u ovom slučaju nije navedeno šta je zapravo vijest koja je “sve šokirala”.

Legenda Halid Bešlić, najpopularnija estradna ličnost u regionu, danas je sve šokirala vijest o njemu. Njegovi fanovi i porodica su u šoku i nevjerici, i odlučili su da objave tužne vijesti. Ovaj dan će ostati upamćen kao možda i najtužniji u porodici Bešlić. Pogledajte šta se dogodilo:

Za razliku od prethodna dva članka, videosnimak kojim je opremljen ovaj članak zapravo donosi informacije vezane za ovog pjevača. Međutim, nije riječ o “tužnim vijestima”. Videosnimak se sastoji od fotografija Halida Bešlića i ispisanih titlova o tome da ovaj pjevač nije prihvatao pozive za nastupe zbog pandemije Covid-19.

U članku s naslovom “U tunelu se dogodilo strašan udes u kojem smo izgubili…” navodi se da je u udesu, koji se dogodio navodno u jutro tog dana, jedan od “povrijeđenih vozača bila kraljica naša”.

U frontalnom sudaru dva automobila u tunelu koja se desila jutros jedna osoba je poginula. Teške tjelesne povrede zadobila su dva lica te su hitno prevezeni u bolnicu. Nažalost, jedan od povrijeđenih vozača je bila kraljica naša. Pogledajte o kome se radi:

Videosnimak kojim je opremljen ovaj članak ima logo portala 24 sata iz Hrvatske. Snimak prikazuje trenutak sudara u tunelu, bez ikakvih drugih informacija. Pretragom smo ustanovili da je riječ o snimku preuzetom iz članka koji je objavljen na portalu 24 sata 8.4.2019. godine, s naslovom “Stravična snimka iz tunela Sv. Ilija: BMW izravno udario u C4”. Kako je navedeno u ovom članku, u udesu je život izgubio mladić iz Imotskog, dok je vozač drugog automobila zadobio teške povrede. 

Dakle, na snimku je udes iz 2019. godine, a ne nesreća koja se desila 7.9.2021, kako se navodi u članku portala Balkania Info. Nije tačno ni da je jedan od “povrijeđenih vozača bila kraljica naša”, budući da je riječ o muškarcima koji nisu poznati široj javnosti.

Korištenjem sintagmi “tužne vijesti” ili “estrada uzdrmana” u člancima o nekoj popularnoj ličnosti implicira se da zaista postoji vijest koja bi mogla izazvati osjećaj tuge. Ovakvi naslovi utiču na rast očekivanja kod čitatelja/čitateljki. S obzirom na to da je najavljena “tužna vijest”, ono što mogu očekivati od samog članka varira od toga da je riječ o teškoj bolesti, udesu pa sve do informacije o smrti neke popularne ličnosti.  

Ovakvi naslovi su ništa drugo no “mamac” za čitatelje/ke da kliknu na link. U analiziranim primjerima riječ je o posve izmišljenim vijestima i člancima koji ne nude nikakvu informaciju.

Na osnovu tog izmamljenog klika na članak, portal je zaradio određenu sumu novca, a čitatelj/ka postaje svjestan/na manipulacije tek nakon što otvori link.

Iščitavajući samo dezinformativni opis objave ovih članaka na Facebooku, korisnici/ce mogu donijeti netačne zaključke i ostati u uvjerenju da se nešto tužno desilo u vezi s Miroslavom Ilićem i Halidom Bešlićem ili da je Ceca pretučena, iako se ništa od navedenog nije desilo. Ni u članku o udesu u tunelu ne radi se ni o kakvoj “našoj kraljici”, nego je u pitanju vijest stara dvije godine, o udesu lica koja nisu ni poznata široj javnosti.

O primjerima kako anonimni portali nastoje zaraditi i ostvariti više posjeta koristeći se izmišljenim “tužnim vijestima” Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza koje možete pročitati u nastavku.

Klikbejt
“Tužnim vijestima” ponovo do klikova

Zarada od klikova na “tužnim vijestima” koje to nisu još uvijek predstavlja...

Klikbejt Demantirano 03.11.2020

Lažna vijest
Portal “Orginalno” i praksa izmišljanja lažnih “tužnih vijesti”

Portal Orginalno, čije smo objave u više navrata analizirali, nastavlja sa...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 12.10.2020

Lažna vijest
Svakodnevno (ne)originalno izmišljanje smrtnih tragedija

Anonimni autor za 21 dan je uspio izmisliti 21 različitu verziju iste priče...

Lažna vijest 22.12.2018

Lažna vijest
Svakodnevno (ne)originalno izmišljanje smrtnih tragedija II

Portal „Originalno“ ne samo da je specijaliziran za objavljivanje lažnih vi...

Lažna vijest 24.06.2019

Lažna vijest
Svakodnevno (ne)originalno izmišljanje smrtnih tragedija III

Vlasnici portala Originalno i dalje zarađuju novac na osnovu izmišljanja vi...

Lažna vijest Klikbejt 03.01.2020

Tvrdnje iz naslova analiziranih članaka da je “estrada uzdrmana, objavljena tužna vijest o kralju šumadije”, da je “pretučena Ceca”, te da je “objavljena grozna vijest o Halidu” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se nešto takvo nije desilo.

Članke ocjenjujemo i kao klikbejt, s obzirom na to da njihov sadržaj ne odgovara naslovima.

Tvrdnju iz naslova “U tunelu se dogodilo strašan udes u kojem smo izgubili...”, te tvrdnju iz članka da je riječ o “kraljici našoj” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je riječ o udesu iz 2019. godine, u kojem nije povrijeđena niti stradala javna ličnost.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 14. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me