Raskrinkavanje.ba

Izmišljene tužne vijesti portala Balkania Info

Anonimni portali se često koriste praksom izmišljanja vijesti i klikbejt naslova vezanih za javne, estrade ličnosti, a jedini cilj takvih objava je ekonomska dobit zasnovana na većem broju posjeta stranici na osnovu takvog sadržaja.

Na portalu Balkania Info je u periodu od 6. do 13. septembra 2021. objavljeno nekoliko članaka s naslovima o tužnim ili “groznim” događajima vezanim uglavnom za poznate estradne ličnosti:

Estrada je uzdrmana, objavljena je tužna vijest o kralju šumadije (12.9.2021.)

Pretučena Ceca, napadači pobjegli ali sve je zabilježila kamera (7.9.2021)

U tunelu se dogodilo strašan udes u kojem smo izgubili… (7.9.2021.)

TUGA: Estrada je uzdrmana, objavljena je grozna vijest o Halidu (13.9.2021.)

U članku s naslovom “Estrada je uzdrmana, objavljena je tužna vijest o kralju šumadije” navedeno je da je “vijest šokirala” sve fanove Miroslava, bez navođenja prezimena. Članak je opremljen videosnimkom “tužne vijesti”.

“Kralj šumadije” je sintagma kojom se u ovom članku vjerovatno opisuje pjevač Miroslav Ilić. On je u medijima u Srbiji često predstavljen kao “kralj narodne muzike”, a porijeklom je iz Šumadije, te je moguće zaključiti da se “tužna vijest” odnosi na njega, iako to nije eksplicitno navedeno.

Miroslav je jedan od najpopularnijih estradnih ličnost u regionu, danas nas je sve šokirala vijest o njemu. Njegovi vjerni fanovi i porodica su u šoku i nevjerici, i odlučili su da objave tužne vijesti. Ovaj dan će ostati upamćen kao možda i najtužniji u porodici pjevača. Pogledajte šta se dogodilo:

U priloženom videosnimku ne prikazuje se ništa što se odnosi na Miroslava Ilića. U ovom snimku niske rezolucije može se vidjeti da je nastao na otvorenom, te se vrlo nerazgovjetno čuju komentari autora snimka.

Identičan videosnimak korišten je u članku s naslovom “Pretučena Ceca, napadači pobjegli ali sve je zabilježila kamera”. U ovom članku takođe se navodi da redakcija ima “tužnu” vijest o navodnom napadu na Cecu (Svetlanu Cecu Ražnatović), bez ikakvih detalja o tome kada i gdje se napad desio.

Za Vas danas imamo jednu tužnu i šokantnu vijest. Radi se o Ceci koja je danas pretučena, napala su je dva nepoznata momka. Sve je snimila nadzorna kamera i nadamo se da će napadaći biti uhvaćeni što prije. Pogledajte snimak napada:


U članku s naslovom “TUGA: Estrada je uzdrmana, objavljena je grozna vijest o Halidu” precizira se da je riječ o Halidu Bešliću, poznatom bosanskohercegovačkom pjevaču. Ni u ovom slučaju nije navedeno šta je zapravo vijest koja je “sve šokirala”.

Legenda Halid Bešlić, najpopularnija estradna ličnost u regionu, danas je sve šokirala vijest o njemu. Njegovi fanovi i porodica su u šoku i nevjerici, i odlučili su da objave tužne vijesti. Ovaj dan će ostati upamćen kao možda i najtužniji u porodici Bešlić. Pogledajte šta se dogodilo:

Za razliku od prethodna dva članka, videosnimak kojim je opremljen ovaj članak zapravo donosi informacije vezane za ovog pjevača. Međutim, nije riječ o “tužnim vijestima”. Videosnimak se sastoji od fotografija Halida Bešlića i ispisanih titlova o tome da ovaj pjevač nije prihvatao pozive za nastupe zbog pandemije Covid-19.

U članku s naslovom “U tunelu se dogodilo strašan udes u kojem smo izgubili…” navodi se da je u udesu, koji se dogodio navodno u jutro tog dana, jedan od “povrijeđenih vozača bila kraljica naša”.

U frontalnom sudaru dva automobila u tunelu koja se desila jutros jedna osoba je poginula. Teške tjelesne povrede zadobila su dva lica te su hitno prevezeni u bolnicu. Nažalost, jedan od povrijeđenih vozača je bila kraljica naša. Pogledajte o kome se radi:

Videosnimak kojim je opremljen ovaj članak ima logo portala 24 sata iz Hrvatske. Snimak prikazuje trenutak sudara u tunelu, bez ikakvih drugih informacija. Pretragom smo ustanovili da je riječ o snimku preuzetom iz članka koji je objavljen na portalu 24 sata 8.4.2019. godine, s naslovom “Stravična snimka iz tunela Sv. Ilija: BMW izravno udario u C4”. Kako je navedeno u ovom članku, u udesu je život izgubio mladić iz Imotskog, dok je vozač drugog automobila zadobio teške povrede. 

Dakle, na snimku je udes iz 2019. godine, a ne nesreća koja se desila 7.9.2021, kako se navodi u članku portala Balkania Info. Nije tačno ni da je jedan od “povrijeđenih vozača bila kraljica naša”, budući da je riječ o muškarcima koji nisu poznati široj javnosti.

Korištenjem sintagmi “tužne vijesti” ili “estrada uzdrmana” u člancima o nekoj popularnoj ličnosti implicira se da zaista postoji vijest koja bi mogla izazvati osjećaj tuge. Ovakvi naslovi utiču na rast očekivanja kod čitatelja/čitateljki. S obzirom na to da je najavljena “tužna vijest”, ono što mogu očekivati od samog članka varira od toga da je riječ o teškoj bolesti, udesu pa sve do informacije o smrti neke popularne ličnosti.  

Ovakvi naslovi su ništa drugo no “mamac” za čitatelje/ke da kliknu na link. U analiziranim primjerima riječ je o posve izmišljenim vijestima i člancima koji ne nude nikakvu informaciju.

Na osnovu tog izmamljenog klika na članak, portal je zaradio određenu sumu novca, a čitatelj/ka postaje svjestan/na manipulacije tek nakon što otvori link.

Iščitavajući samo dezinformativni opis objave ovih članaka na Facebooku, korisnici/ce mogu donijeti netačne zaključke i ostati u uvjerenju da se nešto tužno desilo u vezi s Miroslavom Ilićem i Halidom Bešlićem ili da je Ceca pretučena, iako se ništa od navedenog nije desilo. Ni u članku o udesu u tunelu ne radi se ni o kakvoj “našoj kraljici”, nego je u pitanju vijest stara dvije godine, o udesu lica koja nisu ni poznata široj javnosti.

O primjerima kako anonimni portali nastoje zaraditi i ostvariti više posjeta koristeći se izmišljenim “tužnim vijestima” Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza koje možete pročitati u nastavku.

Tvrdnje iz naslova analiziranih članaka da je “estrada uzdrmana, objavljena tužna vijest o kralju šumadije”, da je “pretučena Ceca”, te da je “objavljena grozna vijest o Halidu” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se nešto takvo nije desilo.

Članke ocjenjujemo i kao klikbejt, s obzirom na to da njihov sadržaj ne odgovara naslovima.

Tvrdnju iz naslova “U tunelu se dogodilo strašan udes u kojem smo izgubili...”, te tvrdnju iz članka da je riječ o “kraljici našoj” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je riječ o udesu iz 2019. godine, u kojem nije povrijeđena niti stradala javna ličnost.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 13.09.2021

Balkania Info: TUGA: Estrada je uzdrmana, objavljena je grozna vijest o Halidu

Legenda Halid Bešlić, najpopularnija estradna ličnost u regionu

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 12.09.2021

Balkania Info: Estrada je uzdrmana, objavljena je tužna vijest o kralju šumadije

Miroslav je jedan od najpopularnijih estradnih ličnost u regionu

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 07.09.2021

Balkania Info: Pretučena Ceca, napadači pobjegli ali sve je zabilježila kamera

Za Vas danas imamo jednu tužnu i šokantnu vijest

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 07.08.2021

Balkania Info: U tunelu se dogodilo strašan udes u kojem smo izgubili…

U frontalnom sudaru dva automobila u tunelu koja se desila jutros jedna osoba je poginula.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest