Svakodnevno (ne)originalno izmišljanje smrtnih tragedija III

Vlasnici portala Originalno i dalje zarađuju novac na osnovu izmišljanja vijesti o saobraćajnim nesrećama poznatih ličnosti.

Ocijenjeni članci
Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Orginalno Lažna vijest; Klikbejt;

Raskrinkavanje je još u decembru 2018. godine objavilo analizu sadržaja portala i Facebook stranice Originalno. U analizi “Svakodnevno (ne)originalno izmišljanje smrtnih tragedija” analizirali smo i ocijenili 21 različitu verziju iste priče sastavljene od 2 rečenice: “Smrtno stradao pjevač/ica” i “Pogledajte snimak sa lica mjesta”.

U analizi “Svakodnevno (ne)originalno izmišljanje smrtnih tragedija II” iz juna 2019., proširili smo priču informacijama o tome kako 12 anonimnih vlasnika jednog portala koji se nalaze u 3 države, zarađuje novac na osnovu svakodnevnog izmišljanja nesreća sa smrtnim ishodima. U drugoj analizi smo analizirali i ocijenili novih 15 "članaka" o nesrećama sa smrtnim ishodima u kojima su učestvovale "zvijezde", "pjevačice", "pjevači", "pevači", "folkerke", "folkeri", te čak i "predsjednik".

Ponovo smo posjetili portal Originalno i utvrdili da je i dalje nastavio svoju praksu izmišljanja saobraćajnih nesreća u kojima su navodno učestvovale “zvijezde” iz regiona. 

Samo u decembru 2019. godine, portal Originalno je objavio najmanje 15 novih verzija istih priča o kojima smo ranije pisali već dva puta. I ovaj put su u saobraćajnim nesrećama navodno stradali “umjetnici”, “pjevači”, “pjevačice”, “glumci”, te “kraljice velikih hitova” i “poznati političar”, dok se ni u jednom slučaju, kao ni u dosadašnjim slučajevima, ne navodi o kome se tačno radi:

U saobračajnoj nesreći nastradao naš poznati umjetnik, svi tuguju i šokirani su
U saobračajnoj nesreći poginuo popularni pjevač, fanovi i familija u šoku
U saobračajnoj nesreći nastradao naš poznati umjetnik, svi tuguju
Tuga godine, nakon udesa nastradala omiljena pjevačica mnogima Goca
Nastradao glumac, udario ga kamion u velikoj brzini, svi u suzama
Tuga godine, nakon udesa danas nastradala kraljica velikih hitova, tuga za cijeli Balkan
Nastradao naš poznati političar u saobračajnoj nesreći, svi tuguju

I ovaj put su se na spisku našli i članci koji govore o navodnim ubistvima i smrti “popularnih pjevačica”, “narodnih pjevača”, “popularnih folk pjevača”, ali i “našeg predsjednika”, ponovo pritom ni u jednom slučaju ne navodeći o kome se tačno radi:

Večeras u Beogradu se dogodila velika tragedija, ubijen je ispred parkinga
Tuga do neba, izgubili smo popularnu pjevačicu, estrada tuguje kao i fanovi
U Bg večeras ubijen popularni narodni pjevač, svi smo u šoku cijeli Balkan
TUGA za sve, večeras smo izgubili još jednu legendu JV
U Prijedoru večeras ubijen popularni folk pjevač, cijeli Balkan je u šoku
Večeras u centru Bg-a je nastradao naš predsjednik, svi stanovnici u šoku
Tuga za sve, večeras nas je napustila jedna velika zvijezda JV
Ubistvo u Bg: Mladić izboden ispred kluba

Obzirom da se u svih 15 navedenih primjera radi o potpuno izmišljenim “vijestima” koje se sastoje od svega 2 ili 3 rečenice i koje su napisane po istom šablonu kao i članci o kojima smo već ranije pisali i koji su ocjenjeni u prethodnim analizama, sve članke navedene u ovoj analizi ocjenjujemo kao lažnu vijest

Ovaj “biznis model” koji podrazumjeva zaradu na osnovu klikova na članke o izmišljenim saodraćajnim nesrećama i drugim tragedijama, samo je jedan od načina na koji funkcionišu takozvane “farme portala”, a u kojem u ovom konkretnom slučaju učestvuje 12 osoba iz 3 zemlje. Detaljnije o fenomenu “farmi portala” i tome kako vlasnici anonimnih portala zarađuju na osnovu vaših klikova, čitajte u analizi ““Farme portala”: Biznis u kom vaše vrijeme postaje tuđi novac” i “Farme portala: “Sarajevo grad”.

Kako prepoznati ovakve i druge lažne medije i kako se odbraniti od manipulacija i prevara čitajte na našem dijelu portala posvećenom medijskoj pismenosti:

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 03. 01. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Protein šiljka ne izaziva kardiovaskularne bolesti

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Protein šiljka ne “šeta” po tijelu nakon imunizacije

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Protein šiljka nije toksin

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me