Raskrinkavanje.ba

Beba na viralnom snimku nije dobila napad jer joj se majka vakcinisala protiv Covid-19

Društvenim mrežama kruži snimak djeteta koje ima napad, uz tvrdnje da je uzrok napada vakcinacija djetetove majke.

Na Facebook profilu Azra Pašić II, 14.9.2021. godine objavljen je videosnimak uz opis:

Mama ove bebice se vakcinisala mjesec dana prije poroda...šta reći...

Upravo sam saznala nešto više o ovom slučaju:
Majci koja ne vjeruje u cijepljenje protiv COVID-a rečeno je da će joj biti potreban carski rez, a bolnica i ljekari su insistirali da prvo mora dobiti injekciju smrti od COVID-a, u protivnom je neće primiti.

Osjećala se prisiljenom da se povinuje, a sada njena beba ima nekontrolisane 'tremore' koji se pogoršavaju...sada će na skeniranje mozga.

Snimak prikazuje bebu koja, čini se, ima neki tip napada i nekontrolisano se trese.

Do datuma pisanja ove analize, objava s profila Azra Pašić II podijeljena je 213 puta, a objavljena je na još nekoliko Facebook profila. U objavi na profilu Siniša Štambuk navodi se da su žena i dijete iz Velike Britanije, te da su premješteni u bolnicu Great Ormond Street.

 

Šta su činjenice?

Ovaj videosnimak, uz iste ili slične tvrdnje na različitim jezicima, dijelio se i u drugim državama (1,2,3).

U analizi objavljenoj 18.5.2021. godine, Reuters je naveo da je izvor spornih tvrdnji o snimku TikTok video koji je u međuvremenu uklonjen s te platforme.

Reuters također objašnjava da napad koji dijete ima na snimku nema veze s vakcinom protiv Covid-19:

Objavivši video na Instagramu, otac dječaka je rekao da reakcija "nema veze s infekcijom COVID" (ovdje). Njegovom sinu je dijagnosticirana epilepsija, rekao je.

Porodica također tvrdi da su napadi uzrokovani vakcinacijom 2009. godine. Međutim, to nije tvrdnja kojom se bavimo.

Plasiranje netačnih i zastrašujućih tvrdnji poput ove ima za cilj širenje antivakcinacijskog sentimenta, odnosno podsticanje građana/ki da odbiju vakcinaciju protiv Covid-19. 

Neistine o tome kako vakcine navodno izazivaju sterilitet i opasnost za trudnice izričito su popularne u “zavjerološkim” krugovima na društvenim mrežama. Više o tome zašto su netačne možete pročitati u našim analizama:

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2021. godine, vakcine ne izazivaju sterilitet niti su štetne za trudnice i dojilje. Studija o tome je objavljena u American Journal of Obstetrics and Gynecology 25.3.2021. O toj studiji je pisala naučna novinarka Jelena Kalinić, u članku pod naslovom “Trudnoća, dojenje i vakcinacija protiv COVID-19”, koji je objavljen za Glas Amerike 1.4.2021.

(...) U dosad najvećoj studiji o COVID-19 vakcinama i trudnoći, naučnici s Harvarda, Massachusetts Institute of technology (MIT), Opšte bolnice Massachusetts (MGH), te još nekoliko institucija izvještavaju o svojim nalazima u American Journal of Obstetrics and Gynecology.

U studiju je bila uključena 131 žena u SAD koja je primila vakcine Pfizer/ BioNTech ili Moderna protiv COVID-19, od kojih je 84 bilo trudno, 31 je dojila i 16 nije bilo trudno.

Ovo nije velika grupa ispitanica, ali rezultati su obećavajući i nude dokaze da RNK vakcine nisu rizične u trudnoći u toku dojenja. Kod trudnica i dojilja pronađeni su jednaki nivoi antitijela nastalih usljed vakcine kao kod žena koje nisu trudne. Antitijela generirana ovim vakcinama bila su prisutna i u krvi iz pupkovine, što ukazuje na to da se prenose na fetus. Antitijela su pronađena i u uzorcima majčinog mlijeka, što ukazuje da se prenose i u toku dojenja, te pružaju pasivni imunitet bebama. (...)

Shodno činjenicama, tvrdnju da dijete na spornom snimku ima napad prouzrokovan vakcinom protiv Covid-19, koju je primila njegova majka, ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da je otac djeteta demantovao te navode i naveo epilepsiju kao stvarni uzrok.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke