Raskrinkavanje.ba

Vakcine protiv Covid-19 su sigurne i ne izazivaju prekid trudnoće

Javljanje anonimne žene u emisiji “Bez pardona” na TV Jadran postalo je viralno na društvenim mrežama zahvaljujući netačnim tvrdnjama o Covid-19, koje je podijelila s voditeljicom i publikom.

U isječku iz televizijske kontakt-emisije “Bez pardona”, koji je objavljen na Facebook profilu Saša Borojević 13.7.2021, nepoznata gledateljica je u telefonskom javljanju u programu uživo iznijela nekoliko netačnih tvrdnji o vakcinama protiv bolesti Covid-19.

Do trenutka pisanja analize, video na ovom Facebook profilu ostvario je 1.400 interakcija, 116 komentara, uz 438 dijeljenja. Videoisječak iz emisije TV Jadran pronašli smo i na platformama Odysee i Bitchute, kao i na YouTube kanalima Duhovni Kanal i Stara Istina. 

Isječak koji se dijeli na Facebooku i YouTubeu preuzet je iz emisije koja je na zvanični YouTube kanal TV Jadran postavljena 9.7.2021. godine. Dio emisije u trajanju od dvije minute i 20 sekundi, koji je iskorišten kao isječak, može se pogledati od 37. minute. 

Hrvatska TV Jadran emituje kontakt-emisiju “Bez pardona” ponedjeljkom, srijedom i petkom. U emisiji se razgovara o aktuelnim temama. Gledateljima se daje prostor da nazovu i kažu svoje mišljenje.

Isječak počinje tvrdnjama anonimne gledateljice, koja kaže da nju i njenu porodicu mogu vakcinisati “samo u hladnu ruku”, te navodima u kojima ona sugeriše da su vakcine protiv Covid-19 nesigurne za trudnice. Između ostalog, gledateljica je svoje snažne antivakcinacijske stavove poredila s patriotizmom, te čak opravdavala prijetnje smrću političaru iz Hrvatske koji podržava vakcinaciju.

(...) Nadalje, ne mogu nigdje pronaći trudnicu koja se cijepila Covid cijepivom i uspješno iznijela trudnoću. Ako netko zna trudnicu, ne treba čak biti u Hrvatskoj, može biti u cilom svitu, neka javi. (...)

Gledateljica je potom uporedila “mjere protiv nevakcinisanih” s metodama korištenim u nacističkoj Njemačkoj, kao što je “arijevska potvrda”, iako takvih uporedivih mjera nema u Hrvatskoj.

Potom je, bez argumentovanja, navela i da se sastojci vakcina ne smiju koristiti za ljudsku ili veterinarsku upotrebu, te da kao takvi, navodno, ne smiju završiti ni u kanalizaciji.

(...) Niste u stanju za svoju dicu istražit, pročitat sastojke cjepiva pa bi vidjeli da su to sastojci koji se ne smiju koristiti za ljudsku i veterinarsku upotrebu. Sastojci koji ne smiju završiti u kanalizaciji, podzemne vode. (...)

Ista gledateljica je tokom javljanja navela i da se većina Hrvata ne želi vakcinisati, bez navođenja izvora za takve tvrdnje.

(...) Na vijestima stalno pričaju šta ćemo sa grupom ljudi koja se ne želi cijepiti, to nije grupa ljudi, to je većina Hrvata.(...)


Šta su činjenice?

Ovo nije prvi put da analiziramo dio sadržaja emisije sa TV Jadran. Isječak iz emisije “Bez pardona”, emitovane u maju 2021, bio je predmetom analize Raskrinkavanja koju smo objavili 4.6.2021. godine. U toj analizi ustanovili smo da je gledateljka u programu uživo iznijela niz netačnih tvrdnji o virusu SARS-CoV-2 i bolesti Covid-19. Kompletna analiza dostupna je na ovom linku.

U isječku iz julske emisije, izjava gledateljice o tome da nigdje ne može pronaći trudnicu “koja se cijepila Covid cjepivom i uspješno iznijela trudnoću”, a kojom se sugeriše kako su vakcine na neki način štetna za trudnice, manipulativna je. 

Vakcine su sigurne kako za one koji planiraju djecu, tako i za trudnice i dojilje. Podaci o tome dostupni su u studiji o vakcinama protiv Covid-19 i trudnoći, koju su sproveli naučnici/ce sa Harvarda, Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT), Opšte bolnice Massachusetts (MGH), te još nekoliko institucija. 

Studija je objavljena u Američkom žurnalu za akušerstvo i ginekologiju (American Journal of Obstetrics and Gynecology) 25.3.2021. O toj studiji pisala je Jelena Kalinić, u članku pod naslovom “Trudnoća, dojenje i vakcinacija protiv COVID-19”, koji je objavljen na Glasu Amerike 1.4.2021.

(...) U dosad najvećoj studiji o COVID-19 vakcinama i trudnoći, naučnici s Harvarda, Massachusetts Institute of technology (MIT), Opšte bolnice Massachusetts (MGH), te još nekoliko institucija izvještavaju o svojim nalazima u American Journal of Obstetrics and Gynecology.
U studiju je bila uključena 131 žena u SAD koja je primila vakcine Pfizer/ BioNTech ili Moderna protiv COVID-19, od kojih je 84 bilo trudno, 31 je dojila i 16 nije bilo trudno.
Ovo nije velika grupa ispitanica, ali rezultati su obećavajući i nude dokaze da RNK vakcine nisu rizične u trudnoći u toku dojenja. Kod trudnica i dojilja pronađeni su jednaki nivoi antitijela nastalih usljed vakcine kao kod žena koje nisu trudne. Antitijela generirana ovim vakcinama bila su prisutna i u krvi iz pupkovine, što ukazuje na to da se prenose na fetus. Antitijela su pronađena i u uzorcima majčinog mlijeka, što ukazuje da se prenose i u toku dojenja, te pružaju pasivni imunitet bebama. (...)

Dodatno, Kalinić je u istom članku objasnila da su, osim Pfizer/ BioNTech i Moderna vakcina, i druge vakcine protiv Covid-19 sigurne za trudnice.

(...) Niti jedna vakcina koja trenutno u svijetu postoji protiv COVID-19, uključujući i ruske i kineske vakcine, ne sadrži živi virus SARS-CoV-2. Čak adenovirusne vakcine ne sadrže virusne čestice ovog virusa, a adenovirusi koji se tu koriste također nisu opasni po plod.(...)

Raskrinkavanje je već pisalo o netačnim tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 mogu da izazovu sterilitet, kao i o tvrdnjama da se one ne preporučuju trudnicama i dojiljama, u analizi objavljenoj 12.4.2021. godine. 

Isječak iz emisije “Bez pardona” analizirao je i naš partnerski portal iz Hrvatske Faktograf. U analizi objavljenoj 14.7.2021. godine navodi se da su tvrdnje o sastojcima vakcine koji nisu za ljudsku i veterinarsku upotrebu netačni.

Sastojci cjepiva javno su dostupni na službenim stranicama regulatornih agencija. Svi koje zanimaju sastojci cjepiva mogu se o tome informirati npr. putem baze lijekova hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) ili na stranicama Europske agencije za lijekove (EMA).
Među sastojcima cjepiva nema nijednog sastojka koji se ne bi smio koristiti “za ljudsku i veterinarsku uporabu” ili “završiti u kanalizaciji i podzemnim vodama”.

Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina protiv Covid-19 je odobrena u kojim državama i od kojih institucija, koje vakcine su trenutno u procesu razvoja, koje su njihove specifikacije i slično. 

Da su vakcine sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego počne sa imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

Bitno je istaći i da vakcine kandidati moraju prvo proći pretkliničke studije koje podrazumijevaju testiranje na životinjama, a potom slijede i različite faze kliničkih studija na ljudima, te je u tako strogo kontrolisanim uslovima nemoguće da se u vakcinama nađu sastojci koji nisu za upotrebu na ljudima.

O navodima da se “većina Hrvata” ne želi vakcinisati protiv Covid-19, Faktograf ističe da ne postoje relevantni anketni podaci koji bi podržali takvu tvrdnju. Naprotiv, sva dostupna istraživanja objavljena u medijima, te postotak vakcinisanih lica u Hrvatskoj, pokazuju da postoji određen broj onih koji to ne žele, no nije utemeljeno tvrditi da je riječ o većini.

Najnovije takvo istraživanje je u srpnju 2021. za RTL provela agencija Promocija plus, a u njemu je oko četvrtina ispitanika kazala da se nema namjeru cijepiti protiv Covida-19. Dodatnih 9 posto reklo je da se neće cijepiti zato što su preboljeli Covid-19.
Ista je agencija slično anketno istraživanje za RTL provodila i u siječnju ove godine. Tada je 31 posto ispitanika reklo da se neće cijepiti, a njih 11 posto je odgovorilo da ne znaju hoće li se cijepiti.
U ranijim istraživanjima udio osoba koje su tvrdile da se neće cijepiti bio je i veći, ali takvi nikad nisu činili većinu. U istraživanju HRejtinga koje je HRT objavio u svibnju 2020. godine (dakle prije nego što je cjepivo uopće razvijeno), 41 posto ispitanika je kazalo da se nemaju namjeru cijepiti protiv Covida-19.
Isto pitanje je u HRT-ovom HRejtingu građanima postavljeno i u ožujku ove godine. Tada je oko četvrtine ispitanika kazalo da se nema namjeru cijepiti, a dodatnih 10 posto odgovorilo je da ne znaju hoće li se cijepiti.
Slična anketna istraživanja rađena su i za Novu TV, najprije u prosincu 2020., a zatim i u veljači ove godine. Ni u jednoj anketi se većina građana nije izjasnila protiv cijepljenja.
U anketi iz prosinca 2020. je čak 44 posto ispitanika reklo da se ne želi cijepiti, a dodatnih 10 posto je reklo da se nisu još odlučili. Anketa iz veljače ove godine je pokazala kako je u međuvremenu došlo do rasta povjerenja u cjepivo, s obzirom da je udio ispitanika koji su rekli da se neće cijepiti pao na 29 posto.
Zaključno, dodajmo i da je Hrvatska liječnička komora provodila vlastito istraživanje o tome koliki se udio liječnika želi cijepiti protiv Covida-19. Prema njihovim rezultatima iz veljače ove godine, u tom se trenutku ukupno 87 posto liječnika ili već cijepilo, ili izrazilo namjeru da se cijepi protiv Covida-19.

Shodno navedenim činjenicama, implikacija da su vakcine protiv Covid-19 štetne za trudnice, a koju je iznijela anonimna gledateljica tvrdeći da “ne može pronaći trudnicu koja se cijepila Covid cijepivom i uspješno iznijela trudnoću”, posve je netačna. Dostupna su istraživanja sprovedena na trudnicama i dojiljama koja jasno pokazuju da su žene iznijele trudnoću bez komplikacija nakon što su primile vakcinu protiv Covid-19.

Tvrdnju da sastojci vakcina nisu za ljudsku i veterinarsku upotrebu ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je sastav vakcina protiv Covid-19 poznat, javno dostupan i za ljudsku je upotrebu, što je potvrđeno različitim fazama testiranja i odobrenjima koje svaka vakcina mora dobiti prije upotrebe.

Tvrdnju da se “većina Hrvata” ne želi vakcinisati ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da postoji određen broj ljudi u Hrvatskoj koji to ne žele, ali na osnovu trenutno dostupnih istraživanja javnog mnijenja, nije utemeljeno tvrditi da je riječ o većini.

Napomena: 13.8.2021.

Analiza je dopunjena objavom sa Facebook profila Irfan Radić na kojem je objavljen analizirani isječak emisije TV Jadran, te je ocijenjen kao prenošenje lažne vijesti i dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice Saša Borojević TV Jadran

Ohooo kod suseda se baš rasplamsalo...ali SVAKA ČAST ovoj majci, svaka čast na svemu rečenom u ovih 2 minuta.

  • Lažna vijest
  • Dezinformacija