Raskrinkavanje.ba

Bečki aerodrom nema “sprat” za putnike/ce koji su zalutali na putu za Australiju

Ova analiza je označena kao: Provjera tačnosti

Na društvenim mrežama viralne su objave o posebnom spratu na bečkom aerodromu za putnike/ice koji su greškom doletjeli u Austriju umjesto u Australiju. Slične tvrdnje šire se već godinama; nisu tačne i inspirisane su reklamom jedne kompanije na aerodromu u Salzburgu.

Foto: 4045, Freepik

Na društvenoj mreži X, 2. maja 2024. objavljen je sljedeći status:

Ako imate loš dan samo se setite da na aerodromu u Beču postoji zaseban sprat za ljude koji su umesto u Australiju doleteli u Austriju .. 

Unnamed 5

Objava je vrlo brzo postala viralna, s 3.654 “lajka” i 144 dijeljenja na toj mreži. U narednih nekoliko dana, screenshot objave podijeljen je na Instagramu i imao je skoro 30.000 “lajkova”. Podijeljen je i na Facebooku (1, 2), a na ovoj se mreži tvrdnja o “spratu” na bečkom aerodromu dijelila i u drugačijim objavama (1, 2, 3).

Ranije se dijelila i tvrdnja o postojanju šaltera za putnike/ce za Australiju na aerodromu u Salzburgu na engleskom (1, 2), ali i na našem jeziku.

Šta su činjenice?

Anegdote o posebnim lokacijama na aerodromima u Austriji za putnike/ce koji su putovali za Australiju i greškom završili u ovoj centralnoevropskoj zemlji šire se na društvenim mrežama na engleskom jeziku već godinama. Organizacija za provjeru činjenica FullFact analizirala je 25. oktobra 2023. tvrdnje o šalteru za putnike/ce za Australiju na aerodromu u Salzburgu. Kako se navodi u ovoj analizi, ove tvrdnje potječu od fotografije s napisom: “Žao nam je, ovo je Austrija, ne Australija! Trebate pomoć? Molimo pritisnite dugme.” 

Unnamed 3

Foto: https://www.paulalabine.com/blog/tag/Austria

FullFact je dodao da su slične tvrdnje prisutne već nekoliko godina te da se spomenuta fotografija prvi put pojavila u blog objavi iz 2016. godine, u kojoj je blogerka opisala svoje putovanje u Austriju. 

Fotografija nastala na aerodromu u Salzburgu prikazuje reklamu kompanije Commend za interkome. Web adresa kompanije može se vidjeti u donjem lijevom uglu. Associated Press (AP) također je analizirao tvrdnje o šalteru na salzburškom aerodromu 30. oktobra 2023, objavivši izjavu Wolfganga Peera, glasnogovornika Commend Internationala. On je potvrdio da je riječ o stvarnoj reklami te da je ona sklonjena 2022. godine.

“Reklama je dizajnirana zajedno s reklamnom agencijom iz Salzburga”, napisao je u e-mailu. 

“Cilj je bio pokrenuti direktan dijalog između putnika/ca koji vide oglas i brenda Commend te njegovih interkom proizvoda. Prije svega, trebala je sadržavati duhovitu poruku.” 

Portal The Local kontaktirao je aerodrome u Salzburgu i Beču te u tekstu od 16. oktobra 2023. objavio njihove odgovore. 

“Iako je istina da ljudi ponekad zamijene Austriju Australijom, nikada nismo čuli da je ijedan putnik greškom sletio u Austriju umjesto u Australiju”, rekla je glasnogovornica aerodroma u Salzburgu za The Local. 

“Definitivno ne postoji infopult u Salzburgu za te putnike/ce, jer se to jednostavno nikada ne događa.

Također smo kontaktirali aerodrom u Beču s kojeg nam je rečeno da ni oni nikada nisu imali takvu situaciju s putnicima/ama.

Tvrdnjom o navodnom šalteru u Salzburgu u novembru prošle godine bavio se i naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore. 

Na web stranici aerodroma u Beču, u dijelu koji objašnjava sadržaje na aerodromu poput soba za molitvu i salona, ne spominje se “sprat” za putnike/ce koji su letjeli za Australiju. Informacije o takvom spratu ne postoje ni na mapi aerodroma

Shodno navedenom, tvrdnju da na aerodromu u Beču postoji “sprat za ljude koji su umesto u Australiju doleteli u Austriju”, objavljenu na društvenoj mreži X, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druga prenošenja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 03.05.2024

Facebook profili i stranice: Ako imate loš dan samo

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.05.2024

Facebook profili i stranice: Ufff 🤡

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.05.2024

Instagram profili: Ako imate loš dan samo se setite

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.05.2024

Facebook profili i stranice: Ako imate loš dan samo se

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.05.2024

Facebook profili i stranice: Podicka ti si biće prvi put isto mislila da ideš u Australiju..

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.05.2024

Facebook profili i stranice: Ili najgori dan ikada,kada sletiš u Australiju umesto u Austriju xD

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 02.05.2024

Twitter profili: Ako imate loš dan

  • Lažna vijest