Raskrinkavanje.ba

Besmisleni recepti za uklanjanje umišljenog grafenovog oksida iz tijela

Pobornici/ce teorije zavjere o postojanju grafenovog oksida u vakcinama protiv Covid-19 na društvenim mrežama počeli/e su dijeliti apsurdne recepte pomoću kojih se on navodno može “ukloniti iz tijela”.

Na Facebook profilu Dagon Perunov, 1.8.2021. godine objavljen je sljedeći status:

Za one, koji su uneli u sebe ovu gadost.. A, ostalima kao zaštitu preporučujem 4 lopova ulje, aštvagandu, kanfor, kristale.. Kako izbaciti grafen:

"Dobar dan svima. Potvrđivanje onoga što je Ron prijavio Brza detoksikacija grafen oksida, šiljastih proteina i magnetizma kod ljudi (huMagnetizam) !!!! Provjerili i potvrdili španjolski znanstvenici: Konačno su stigle dobre vijesti! Kao što sam i sumnjao, grafen oksid (GO) nije posebno stabilan u tijelu i mora se "nadopunjavati" nekoliko puta. Otuda i brojna "poticajna cijepljenja" !!!! Bio sam u pravu i s drugom hipotezom: Tijelo može potpuno sam razgraditi oksid grafena e Ovaj proces možete ubrzati sljedećim dodacima bez recepta. Glutation (najvažniji za detoksikaciju tijela) ili bolje NAC = N-acetilcistein 600-750 mg (uzrokuje da tijelo samostalno proizvodi glutation) Cinkov Astaksantin 5 mg (također poboljšava vid) Kvercetin Vitamin D3 Mliječni čičak, nama poznata sikavica tj. gujina trava (također zaštita jetre i želuca) Melatonin 1 mg do 10 mg (u odnosu na 5G) Alternativno CDS / CDL i zeolit. Grafen oksid ne samo da uzrokuje magnetizam tijela, već može postati i opasniji ako se doda 5G. 5G se trenutačno još uvijek testira u mnogim zemljama, ali kad uskoro stigne puna snaga, više ne biste trebali imati grafen oksid u tijelu. Uvijek sam govorio: "Ne postoje jednosmjerne ulice u dualnosti!" Za svaki problem uvijek postoji rješenje!

U objavi se navodi “recept” pomoću kojeg se grafenov oksid, za kojeg teoretičari/ke zavjere tvrde da se nalazi u vakcinama protiv Covid-19, može “izbaciti” iz tijela. Također se tvrdi da je razlog primanja više doza vakcina potreba za “nadopunjavanjem” grafenovog oksida, da grafenov oksid uzrokuje magnetizam tijela, te da može postati još opasniji “ako se doda 5G”.

Osim recepta navedenog u statusu objavljenom na Facebook profilu Dagon Perunov, društvenim mrežama kruže i drugi “savjeti” za navodno uklanjanje grafenovog oksida iz tijela.

Tako je izvjesni Božo Metković u objavi na svom Facebook profilu 16.8.2021. godine naveo češnjak kao efikasno sredstvo u borbi protiv grafenovog oksida koji se, kako on tvrdi, osim u vakcinama, nalazi i u zraku, kao rezultat “zaprašivanja avionima”.

Iste tvrdnje objavljene su na još nekoliko Facebook profila.

 

Šta su činjenice?

Postojanje grafenovog oksida u vakcinama protiv Covid-19 u proteklim mjesecima postala je “hit tvrdnja” u antivakcinacijskim krugovima na društvenim mrežama širom svijeta, pa tako i u našem regionu.

Kako je Raskrinkavanje ranije pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje, tu nesuvislu tvrdnju u javnost je prvobitno plasirala “zavjerološka” skupina La Quinta Columna iz Španije.

Grafenov oksid (GO) je jednoatomski slojeviti materijal, nastao snažnom oksidacijom grafita. Njegovo djelovanje i upotreba u medicini se tek istražuju.

La Quinta Columna je 28.6.2021. godine objavila dokument u kojem se navodi da su mikroskopijom testirali navodnu bočicu Pfizerove vakcine i ustanovili da je 99,9% njenog sastava grafenov oksid.

Ipak, ispostavilo se da je tekućina, koju su testirali nepouzdanom metodom, nepoznatog porijekla, te nije moguće potvrditi da li je zaista riječ o Pfizerovoj vakcini.   

La Quinta Columna nastavila je zatim širiti teorije zavjere o grafenovom oksidu, tvrdeći da se nalazi u zaštitnim maskama, PCR i antigenskim testovima, svim vakcinama protiv Covid-19, vakcinama protiv gripe, pa čak i da je grafenov oksid pravi uzročnik pandemije, te da virus SARS-CoV-2 ne postoji.

O ovim tvrdnjama, koje nemaju apsolutno nikakvo uporište u realnosti, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati na linku ispod:

Grafenov oksid ne nalazi se u vakcinama protiv Covid-19. Sastavi svih vakcina odobrenih za masovno korištenje su javno dostupni i rigorozno testirani. Sastave vakcina koje se koriste u našem regionu možete pročitati na linkovima pored (Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm).

“Recepti” za uklanjanje grafenovog oksida iz tijela također potiču od La Quinta Columne. 

U videu, koji je s prevodom na engleski jezik dostupan ovdje, osnivač La Quinta Columne Ricardo Delgado navodi iste sastojke za “detoksikaciju” od grafenovog oksida, koji se mogu vidjeti u objavi na profilu Dagon Perunov, tvrdeći da je “dokazano” da oni djeluju.

Kako smo pisali u našoj analizi ovdje, Delgado se predstavlja kao stručnjak iz mnogih oblasti, od epidemiologije do bankarstva i finansija. Prošle godine, širio je nesuvisle teorije zavjere, kao što je ona da je 5G mreža uzročnik pandemije Covid-19.

On savjetuje svojim pratiteljima/cama da konzumiraju antioksidanse, prvenstveno glutation, i nabraja niz suplemenata koje mogu uzimati kako bi “izbacili grafenov oksid iz tijela”. Iako tvrdi da je uspješno testirao ovu metodu na vakcinisanim osobama, ne predstavlja nikakav dokaz za njenu učinkovitost. To je i očekivano s obzirom na činjenicu da vakcine protiv Covid-19 ne sadrže grafenov oksid, stoga tijelo nema šta izbaciti.

Kako se navodi u članku portala Healthline, glutation je antioksidans koji se proizvodi u našim ćelijama, a uglavnom se sastoji od tri aminokiseline: glutamina, glicina i cisteina.

Osim što ga tijelo prirodno proizvodi, glutation se može dati intravenozno, putem inhalatora, a dostupan je i kao oralni dodatak u kapsulama i tečnom obliku. 

Međutim, kako se navodi u članku Healthlinea, oralno uzimanje glutationa možda nije tako učinkovito kao intravenozno.

U članku se također navode potencijalni zdravstveni benefiti uzimanja glutationa, kao što je smanjenje oksidativnog stresa, poboljšanje rezistencije na inzulin kod starijih osoba, ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti i tako dalje.

Ipak, navodi se da uzimanje suplemenata glutationa može biti riskantno za pojedine grupe ljudi, te kako bi se trebali posavjetovati s liječnikom prije konzumiranja suplemenata.

Bijeli luk, odnosno češnjak, koji se u objavi na profilu Božo Matković navodi kao učinkovito sredstvo za uklanjanje grafenovog oksida iz tijela, zaista ima mnoga korisna svojstva.

Kako se navodi u članku objavljenom na portalu Healthline 28.6.2018. godine, bijeli luk sadrži antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja, kao i vitamine B1, B6 i C, kalcij, željezo i tako dalje.

Savjet da se ovo povrće konzumira kako bi se izbacio grafenov oksid iz tijela je besmislen, budući da se taj materijal ne nalazi u vakcinama, niti se stanovništvo zaprašuje njime iz aviona. 

O nesuvislim teorijama zavjera o zaprašivanju iz aviona ili tzv. chemtrailsima Raskrinkavanje je pisalo nekoliko puta u analizama koje možete pročitati na linkovima ispod:


Dakle, vakcine protiv Covid-19, kao i vakcine protiv gripe, PCR i antigenski testovi, ne sadrže grafenov oksid, stoga je besmisleno nastojati “izbaciti ga iz tijela”.

Shodno činjenicama, objave na profilima Dagon Perunov i Božo Matković ocjenjujemo kao lažnu vijest, teoriju zavjere i pseudonauku.

Sva prenošenja tvrdnji iz ovih objava ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti, teoriju zavjere i pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 01.08.2021

Facebook profili i stranice: Dagon Perunov: Recept za izbacivanje grafenovog oksida iz tijela

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 16.08.2021

Facebook profili i stranice: Božo Metković: Recept za izbacivanje grafenovog oksida iz tijela

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest