Britanska policija demantovala “Kurirove” tvrdnje o Salahovom prekršaju

Britanska policija je za “Raskrinkavanje” demantovala tvrdnje objavljene na portalu “Kurir”.

Fudbaler Liverpoola, Mohamed Salah, uhvaćen je kako koristi mobilni telefon tokom vožne svog automobila. Fanovi koji su svjedočili događaju, snimili su to svojim telefonima te postavili na internet. Nakon toga oglasio se i fudbalski klub Liverpool koji je obavijestio policiju o navedenom događaju, te rekao medijima da se ni klub ni igrač više neće oglašavati po tom pitanju.

Policija je na svom Twitter nalogu također rekla kako je obaviještena o svemu te da je slučaj proslijeđen nadležnim odjelima.

I bez novih informacija mediji su nastavili pisati o cijelom slučaju. Sve je, naravno, došlo i do domaćih portala. Tako je na portalu “Kurir” objavljen članak koji između ostalog kaže:

[1]Liverpul prijavio Salaha policiji: Slavni Egipćanin bi mogao dobiti doživotnu kaznu
Liverpul je prijavio svoju prvu zvijezdu Mohameda Salaha policiji zbog saobraćajnog prekršaja koji je napravio, a prema rigoroznom zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, za taj prijestup bi mogao dobiti i doživotnu zabranu upravljanja vozilom. Sve ovo izazvalo je pravu dramu u Velikoj Britaniji.

Također, u članku postoji i napomena o kaznama za ovaj prekršaj u Velikoj Britaniij:

Kazne za ovakve prekršaje su šest kaznenih bodova (sa 12 se ostaje bez dozvole i do tri godine), ali je moguće i oduzimanje vozačke dozvole ukoliko je dobijena u poslednjih 48 meseci. Postoji mogućnost i da slučaj dođe do suda, kada je jedna od kazni doživotna zabrana upravljanja motornim vozilima, dok je novčani deo sankcija 1.000 funti (oko 1.200 evra).

Novi, rigorozniji zakon vezan za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje na snazi je od prošle godine. Detaljnije informacija smo pronašli na zvaničnoj stranici britanske vlade:

Možete dobiti zabranu vožnje ako ste:
- osuđeni za sobraćajni prekršaj
- dobili 12 ili više kaznenih bodova u roku od 3 godine
Sud će odlučiti koliko će trajati zabrana, ovisno o tome koliko se ozbiljnim smatra prekršaj.

Možete dobiti zabranu vožnje ako imate 12 ili više kaznenih bodova. Zabrana može trajati:
- 6 mjeseci, ako dobijete 12 ili više kaznenih bodova u roku od 3 godine
- 12 mjeseci, ako dobijete drugu zabranu u roku od 3 godine
- 2 godine, ako dobijete treću zabranu u roku od 3 godine

Ako ste dobili zabranu za 56 ili više dana, morate se prijaviti za novu vozačku dozvolu prije ponovne vožnje.

Ukoliko ste novi vozač, dozvola će biti otkazana ako dobijete 6 ili više bodova u roku od 2 godine od polaganja testa.

Korištenje mobilnog telefona tokom vožnje donosi 3 do 6 kaznenih bodova.

U vezi sa tvrdnjom o doživotnoj kazni, kontaktirali smo policijsku upravu u Merseysideu, od koje smo dobili sljedeći odgovor:

Policija regije Merseyside:

Okolnosti svakog incidenta diktiraju kako će pojedinac odgovarati, ali ne bi bila uobičajena praksa da se dosudi životna zabrana za takvo djelo.

Dakle, doživotna zabrana koju je “Kurir” naveo nije nemoguća i nepostojeća u Velikoj Britaniji. Nju mogu dobiti osobe koje su napravile teške prekršaje, poput saobraćajnih nesreća sa smrtnih ishodima ili često ponavljanje određenih prekršaja, a tome odlučuje sud na osnovu svakog pojedinačnog slučaja.

Mohamed Salah za svoj prekršaj korištenja mobilnog telefona tokom vožnje, neće dobiti doživotnu zabranu upravljanja vozilom. Najteža kazna za njega zbog konkretnog navedenog prekršaja bila bi zabrana, odnosno oduzimanje vozačke dozvole na određeno vrijeme - i to samo ukoliko je dobio dozvolu u prethodne 2 godine i ukoliko bi dobio maksimalan broj kaznenih bodova (6). Ukoliko ima dozvolu duže od 2 godine, a ovaj prekršaj mu nije prvi u posljednjih nekoliko godina, također bi mogao ostati bez vozačke dozvole. U oba slučaja, nakon isteka privremene zabrane upravljanja vozilom, morao bi ponovo polagati vozački ispit.

Obzirom na odgovor koji smo dobili od policije, ali i na propise britanske vlade, članak “Kurira” ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama zbog korištenja dijela činjenica u kombinaciji sa izmišljenim tvrdnjama. Navedeno je da “bi mogao dobiti doživotnu zabranu”, ali nije navedeno pod kojim uslovima, te je pogrešno navedeno da bi samo zbog korištenja mobitela u vožnji mogao dobiti doživotnu zabranu upravljanja vozilom. Iz razloga što članak, odnosno tvrdnje u članku iskrivljuju prvobitnu i stvarnu vijest, članak dobija ocjenu i dezinformacija. Također, članak dobija ocjenu i klikbejt, obzirom da naslov u ovakvoj postavci asocira na doživotnu kaznu zatvora, a ne zabranu upravljanja motornim vozilom.   

Napomena 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ CITAT: "Kurir"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 18. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci nastali prije nekoliko godina iskorišteni kao “dokaz” da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju “zamrzavanje”

Nekoliko snimaka koji prikazuju osobe koje nepomično stoje na raznim mjesti...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me