Raskrinkavanje.ba

Broj smrtnih slučajeva pilota/kinja se nije povećao za 1.700% niti se to desilo zbog vakcina

Neutemeljene tvrdnje o navodnom povećanju broja smrtnih slučajeva pilota/kinja u 2021. godini za 1.700% u odnosu na prethodne godine viralne su na društvenim mrežama. Ove tvrdnje zasnovane su na manipulativnom i suštinski netačnom tumačenju liste umrlih pilota/kinja, koja je objavljena u magazinu za pilote/kinje.

Na Facebook profilu Vigor Colnar II, 11. decembra 2021. godine objavljen je status u kom se tvrdi da je časopis Pilot’s Union Magazine navodno objavio podatke prema kojima je broj umrlih pilota/kinja povećan za 1.700%. U statusu se, između ostalog, navodi:

Je li Pilot’s Union Magazine (ALPA) otkrio da se broj smrtnih slučajeva pilota povećao za 1700% nakon mandata cjepiva?
(...)
Iz objavljenih informacija (2019. do 2021.) i još nekih dodatnih informacija (2013.do 2018.) proizlazi da se broj smrtnih slučajeva pilota u 2021. godini povećao za 1700% u odnosu na prethodne godine, a to je samo brojka iz prvih 9 mjeseci 2021.godine.

2013: 1
2014: 0
2015: 1
2016: 2
2017: 28
2018: 1
2019: 1
2020: 6
2021: 111 i to u prvih devet mjeseci
(...)
Ove brojke bi mogle biti samo luda slučajnost, ali također ostaje nejasno jesu li svi umrli piloti primili cjepivo protiv COVIDA neposredno prije smrti. S obzirom na rizik od tromboze kao rezultat cijepljenja i povećan rizik od tromboze tijekom letenja, mnogi se piloti, ali i putnici osjećaju neugodno.

Tvrdnja o značajno velikom porastu broja smrtnih slučajeva među pilotima/kinjama objavljena je i na Facebook profilu Marko Kraljevic - treci 12. decembra 2021. godine, u formi slike. Slika je objavljena uz status u kom se, između ostalog, stoji:

🔴🔴  UMIRU I PILOTI KAO NIKADA PRE.....‼‼

Bilo je UŠPRICAJTE SE i zadržite posao ILI nemojte se UŠPRICATI I suspenzija.....
....
.👉👉..i eto.....
..... za prvih 9 meseci 2021. godine je ''odletelo'' 111 pilota.....‼
(...)
⛔⛔ Jedno pitanje se samo nameće, kad ovoliko umiru, IZNENADA, sportisti i piloti, ŠTA SE DEŠAVA sa običnim ljudima tj pravilinije rečeno sa nama nepoznatim ljudima, neznancima…

Na objavljenoj slici navodi se:

Istu tvrdnju pronašli smo objavljenu na još nekoliko Facebook i Telegram profila (1, 2, 3). 

Šta su činjenice?

Tvrdnja da je smrtnost među pilotima/kinjama povećana za 1.700% tokom 2021. godine proširila se u svijetu na osnovu “In memoriam” liste, to jeste liste preminulih pilota/kinja, koja je objavljena u magazinu sjevernoameričke Asocijacije pilota/kinja vazdušnih linija (Air Line Pilots Association - ALPA). 

Sadržaj kompletnog magazina dostupan je online samo članovima/icama Asocijacije, ali je fotografija “In memoriam” liste objavljena, između ostalog, na Twitter nalogu Concerned Dad 8.12.2021 i postala je viralna. Iz fotografije stranice magazina zaista se vidi da se na listi preminulih pilota/kinja iz 2019. godine navodi jedno ime, a 2020. njih šest. Za 2021. godinu lista je znatno duža. 

Slika: Twitter nalog Concerned Dad

To, ipak, nije dokaz da je značajno više pilota/kinja umrlo ove godine nego prethodnih. Kako je iz ALPA-e objašnjeno u odgovoru na ovaj tweet, na objavljenoj listi ne nalaze se imena svih pilota/kinja koji/e su preminuli/e prethodnih godina. 

U svakom izdanju Air Line Pilot magazina odajemo počast pilotima/kinjama ALPA-e – aktivnim i umirovljenim – koji/e su preminuli/e. Na osnovu provjerenih informacija koje su dale njihove porodice, izvijestili smo da je više pilota/kinja umrlo u 2019. i 2020. nego u 2021. O smrtima izvještavamo u našem časopisu kad dobijemo informacije od porodica. Podaci u jednom izdanju časopisa nisu potpun izvještaj o ukupnim gubicima za svaku od navedenih godina. 

Slika: Twitter nalog Air Line Pilots Association

Dakle, podaci koji su objavljeni u izdanju magazina iz 2021. godine ne pokazuju kompletne podatke o smrtima iz ranijih godina, kojih je, prema navodima ALPA-e, bilo više nego 2021. Imena pilota/kinja preminulih ranijih godina, koja se navode na ovoj listi, zapravo su imena onih čije su smrti prijavljene tek kasnije, to jeste nakon što je izašlo izdanje za tu godinu. 

“In memoriam” liste iz ranijih edicija magazina, u kojima je broj prijavljenih slučajeva smrti pilota/kinja prethodnih godina znatno veći, pronašli smo objavljene u formi fotografija takođe na Twitteru. Nalog korisničkog imena Daniel objavio ih je 10.12.2021. u odgovoru na tweet u kom se navodi fotografija liste iz posljednje edicije. Na fotografisanoj stranici jedne od ranijih edicija (sa fotografije nije jasno o kojoj je tačno ediciji riječ) nalazi se oko 80 imena pilota/kinja umrlih tokom 2018. godine. 

Slika: Twitter nalog Daniel

Isto je i sa fotografijama listi iz drugih edicija, iz kojih je sasvim jasno da brojevi prikazani u manipulativnim interpretacijama posljednje edicije magazina nisu kompletni. Slika “In memoriam” liste iz jedne od edicija objavljena je i 9.12.2021. u odgovoru Twitter naloga Ian Minthorn na objavu naloga Thought•Criminal. 

Na priloženoj fotografiji može se vidjeti da je više od jednog pilota/kinje preminulo tokom 2019. godine, nasuprot navodima u manipulativnim objavama.

Slika: Twitter nalog Ian Minthorn

Dakle, kako se iz navedenog može zaključiti, edicije magazina navode smrti pilota/kinja koje su prijavljene u periodu od prošle edicije do nove. Dodatno, treba istaći i to da se na listama ne navode uzroci smrti pilota/kinja, te insinuacije da su smrti povezane sa vakcinacijom nisu utemeljene. 

U Facebook objavi na profilu Vigor Colnar II navodi se i da “s obzirom na rizik od tromboze kao rezultat cijepljenja i povećan rizik od tromboze tijekom letenja, mnogi se piloti, ali i putnici, osjećaju neugodno”. Tvrdnje o povezanosti rizika od tromboze, letenja i vakcina i ranije su korištene za manipulativne narative. Raskrinkavanje je o jednom takvom članku pisalo u analizi iz juna 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Tvrdnje o stvarnim rizicima od krvnih ugrušaka kod vakcinacije protiv Covid-19 Raskrinkavanje je takođe analiziralo u više navrata (1, 2). 

Shodno činjenicama, tvrdnju da iz “objavljenih informacija proizlazi da se broj smrtnih slučajeva pilota u 2021. godini povećao za 1.700% u odnosu na prethodne godine”, prvi put objavljenu na Facebook profilu Vigor Colnar II, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Implicitnoj tvrdnji o povezanosti navodne povećane smrtnosti pilota/kinja sa vakcinacijom protiv Covid-19, objavljenu na profilu Marko Kraljevic - treci, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 11.12.2021

Facebook profili i stranice: Vigor Colnar II: Smrtnost pilota/kinja

  • Manipulisanje činjenicama