Raskrinkavanje.ba

CDC nije "znao da će izbiti pandemija" u novembru prošle godine

Oglas za posao u američkom CDC-u, u Facebook objavama lažno je predstavljen kao dokaz da su Centri za kontrolu i zaštitu od bolesti "znali za unaprijed pripremljenu pandemiju”. Jednako je neistinita i tvrdnja da je Anthony Fauci, član američkog kriznog štaba, otkrio bilo kakvu skrivanu “istinu o vakcinama”. 

Na Facebook profilu Marije Stojaković 7.4.2020. objavljen je video zapis u čijem se opisu tvrdi da su Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) unaprijed znali za pandemiju bolesti COVID-19, te se najavljuje još jedna “istina o vakcinama”:

CDC UNAPRED ZNAO ZA PRIPREMLJENU PANDEMIJU, DR FAUCI JAVNOSTI REKAO ISTINU O VAKCINAMA

Video se sastoji od nekoliko segmenata. Prvi i treći su isječci iz videa objavljenog 28. marta na stranici Rizza Islam - Humanitarian, koji je u originalu naslovljen “The CDC KNEW about this Coronavirus MONTHS ago!” (CDC je znao za ovaj koronavirus MJESECIMA unaprijed), dok se između njih nalazi djelić obraćanja člana kriznog štaba Bijele kuće za COVID-19, doktora Anthonyja Faucija.

 

“CDC je znao za pripremanu pandemiju”

Video sa stranice Rizza Islam - Humanitarian u originalu traje oko 9 minuta, od čega je u montaži Marije Stojaković iskorišteno oko 70 sekundi. Prvi minut ovog videa pojavljuje se, dakle, u dva navrata, sa titlovima koje prenosimo u originalu: 

Sada znamo da je CDC dobio ranije informacije o korona pandemiji.
To znamo zato sto CDC na svojoj stranici CDC.gov ima popis poslova u ponudi.
Jedna od ponuda za posao je “Za karantinski program potrebni savetnici iz zdravstva da pomognu u odrzavanju i pracenju rada karantin centara u Teksasu, Nju Dzerziju, Nujorku, Masacusets, Kaliforniji, drzavi Vasington. 
Verovatno mislite da je to normalan i ocigledan odgovor na ovu epidemiju, istina je da su ti poslovi ponudjeni 15. novembra 2019. pre nego sto je iko znao o virusu, osim komunisticke Kine. 
()
Ovo su kreirali mracni, uvrnuti umovi iz industrija vakcina i farmaceutskih proizvoda, industrije inzenjering-nauke smrti, i globalisti koji vec dugo zele da istrebe veci deo ljudske populacije. Za njih ne postoji dovoljno velika kolicina patnje i smrti koju vide dokle god dobijaju profit i moc.
U stvari, masovno umiranje, strah i teror, medijska histerija, sve je to deo njihove agende da uzmu sto vise novca od sveta i u tom procesu vas ostave mrtve. To je industrija vakcina. To je CDC. Zato su neprijatelji covecanstva i moraju da se zaustave. 

 

 

 

U opisu originalnog videa navodi se da glas koji se čuje pripada Mikeu Adamsu. Adams, koji sebe naziva “Rendžerom zdravlja” (“Health Ranger”) je vlasnik stranice Natural News, poznate po objavljivanju dezinformacija o vakcinama. Natural News je 19.3.2020 objavio i priču o tome da je CDC znao za pandemiju COVID-19 već u novembru, preuzevši je iz objava koje su se tih dana širile po društvenim medijima.

Ovaj portal bio je i izvor jedne od najviralnijih lažnih vijesti o vakcinama i na našem govornom području, o čemu smo detaljno pisali još 2017. godine.  


Istina je da “karantinske stanice”, kao ni pozicija službenika u takvim stanicama, nisu nikakva novina, kako je to netačno ustvrdio Adams na osnovu postova sa Facebooka. Radi se o staroj poziciji, koja je postojala davno prije izbijanja pandemije, kao što odavno postoje i “karantinske stanice”, smještene na 20 luka i drugih graničnih prelaza, kako bi se spriječilo unošenje zaraznih bolesti u SAD.

Da “karantinske stanice” nemaju veze sa aktuelnom pandemijom, lako se može vidjeti i pregledom desetak godina starog “snapshota” web stranice CDC-a, gdje je i 2010. godine postojala sekcija “Quarantine Stations”


 

Ovo je za Reuters potvrdio i CDC, odakle je Reutersovom timu za fact-checking rečeno da je konkurs za radno mjesto “službenik za javno zdravstvo u karantinskim stanicama” dio regularne procedure zapošljavanja na poziciji koja postoji već decenijama: 

Oglas za posao u CDC koji se pominje u ovim objavama je autentičan (još uvijek je vidljiv archive.ph/ZwZA3), ali tvrdnja da je CDC unaprijed znao da će se desiti pandemija COVID-19 je netačna. CDC je potvrdio za Reuters da je oglas za posao dio redovnog procesa zapošljavanja. Uloga službenika za javno zdravstvo u karantinskim stanicama postoji već najmanje jedno stoljeće.
(...)
[Karantinske stanice] imaju osoblje sa karantinskim medicinskim i zdravstvenim službenicima iz CDC-a. Ovi zdravstveni službenici odlučuju mogu li bolesne osobe ući u Sjedinjene Američke Države i koje mjere treba poduzeti kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti.

 

Dodatno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prvi slučaj bolesti COVID-19 registrovan je u Wuhanu u Kini u decembru 2019. godine, dok je sam virus SARS-CoV-2 identifikovan kao novi između 11. i 12. januara 2020. godine. Dakle, u novembru 2019. godine ni Kina nije “znala da će uslijediti pandemija”, kako se tvrdi u videu.

Kako je Adams čest izvor lažnih vijesti, posjetitelje/ke njegove stranice od nedavno poziva da izbjegnu “cenzuru tech-giganata” tako što će se prijaviti na njegovu mailing listu, na kojoj ujedno reklamira i svoje “prirodne preparate”, koje predstavlja kao alternativu stvarnim medicinskim proizvodima. “Cenzura” o kojoj govori Adams se vjerovatno odnosi na fact-checkove poput Reutersovog, čiji se rezultati pokazuju na Facebooku gdje su objave poput ove jasno označene kao dezinformacije.

 

 

“Fauci je otkrio istinu o vakcinama”
 

Nakon tvrdnji da su CDC u novembru 2019. godine otvorili konkurs za primanje radnika u karantinske centre jer su “znali za pripremljenu pandemiju”, video se nastavlja drugim snimkom, preuzetim sa press konferencije kriznog štaba Bijele kuće, održane 26.3.2020. 

U dijelu koji je ubačen između gore navedenih snimaka, Fauci objašnjava da se ne može računati na bilo kakvo “čudesno” ubrzavanje procesa proizvodnje vakcine za COVID-19, jer se moraju ispoštovati sve neophodne procedure da bi vakcina bila i efikasna i bezbjedna. 

No, u video montaži Marije S, dio u kom Fauci objašnjava šta podrazumijeva osiguravanje bezbjednosti vakcine, manipulativno je predstavljen kao “otkrivanje” nekakve “skrivene istine” o vakcinama. 

Ponovo prenosimo titlove Faucijevog govora, onako kako se pojavljuju u videu na profilu Marije Stojaković:

(Zdravstveni savetnik Bele kuće - dr A. Fauci)
Sto se tice bezbednosti, to je nesto sto zelim da americka javnost shvati.
Nije bezbednost vezana samo za samo ubrizgavanje vakcine u ljude i oni imaju idiosinkraticnu reakciju, imaju malo alergijsku reakciju i osete bol.
Bezbednost je povezana sa “Da li vas vakcina razboljeva?” posto postoje bolesti gde kada nekoga vakcinisete, zarazite ih sa onim od cega pokusavate da ih zastitite. Vi tada pojacavate infekciju. To jasno vidimo u zivotinjskim modelima.
To cemo raditi u isto vreme dok testiramo i potrudicemo se da ne uzrokujemo pojacnu infekciju. Najgora stvar koju mozete da uradite je da nekoga vakcinisete da bi zastitili od infekcije i onda ih jos vise razbolite. 


Ovako isječen, ovaj dio izlaganja stvara utisak da Fauci govori da vakcine izazivaju bolesti ili infekcije. To, naravno, nije slučaj, jer Fauci govori samo o testiranju vakcine - to jest, objašnjava zašto se ne smije žuriti ili preskakati nijedna faza u njenom razvoju, upravo kako se ne bi desilo da “nekoga još više razbolite umjesto da ga zaštitite”. 

Cijela izjava Faucija je, dakle, značajno kompleksnija i odnosi se na cijeli proces stvaranja vakcine, kako bi potcrtao da se na nju ne može računati prije godinu ili dvije, to jest prije nego što se obezbijedi da će biti potpuno sigurna za upotrebu:

Vakcina nam sigurno neće pomoći sada, sljedećeg mjeseca, ili mjesec poslije toga. Ali kao što sam vam napomenuo, ušli smo u prvu fazu testiranja. I dalje se pozivam na jednu vakcinu. Postoji više od jedne. Postoji nekoliko šačica vakcina koje su u različitim fazama razvoja. Ali svi prate isti tok.

A tok je da prvo uđete u ispitivanje faze 1 da vidite je li sigurna, a tu imate vrlo malo... 45 ljudi unutar određene starosne grupe, svi zdravi, niko za koga bi zaraza bila jako rizična. Razlog što to radite, jeste to što želite da budete sigurni da je vakcina sigurna.

Sljedeća stvar koju radite… A ovo traje oko tri mjeseca, vjerovatno i više...
Dakle, već smo stigli na početak ili sredinu ljeta. Zatim idete na drugu fazu testiranja, ili ono što mi kažemo 2-3, što znači da ćemo tada testirati puno ljudi. 


Nakon toga Fauci objašnjava da mora proći od godinu do godinu i po kako bi vakcina prošla sve procedure, jer se ne može početi proizvoditi dok se ne uklone svi rizci. To je kontekst u kom Fauci govori o rizicima koji postoje ukoliko vakcina nije sigurna - dio izjave koju sadrži videozapis na profilu Marije Stojaković. 

Dakle, pitanje sigurnosti, nešto što bih želio osigurati da američka javnost razumije. Sigurnost nije samo pitanje toga da kada nekome ubrizgate vakcinu, možda će dobiti neuobičajenu reakciju, dobije malo alergijske reakcije, bolove. Postoje rizici o kojima se razmišlja, da li ćete se od vakcine osjećati lošije? A postoje bolesti u kojima nekoga vakcinišete, zarazi se onim čime pokušavate da ih zaštitite i zapravo pojačate infekciju. To možete dobro razumjeti iz životinjskih modela. To će biti isprepleteno - u isto vrijeme dok vršimo testiranje, pokušat ćemo i osigurati da ne dolazi do pojačanja [infekcije]. To je najgora moguća stvar koju možete učiniti, da vakcinišete nekoga kako biste spriječili infekciju, a zapravo je pogoršate.

 

Dakle, Fauci nije rekao ništa što do sada nije bilo rečeno mnogo puta - vakcinama treba vremena da prođu sve faze proizvodnje, kako bi se učinile efikasnim i kako bi se uklonili svi rizici.  

Marija Stojaković na svom Facebook profilu i YouTube kanalu Marija S objavljuje video zapise sa različitim teorijama zavjera. To radi tako što preuzima video zapise sa drugih izvora, te na njih stavlja srpske titlove, koji su obično loše prevedeni. Stojaković pokušava već duže vrijeme da dokaže da je “američka vlada znala” o pandemiji prije nego što je virus SARS-CoV-2 počeo da se širi. Takav jedan video zapis objavljen na njenom YouTube kanalu govori o tzv. “plandemiji” i kako je američka vlada znala o pandemiji bolesti COVID-19 godinu dana ranije. Analizu sa ovim tvrdnjama možete pročitati na ovom linku:

Tvrdnju da je oglas za posao koji je objavio CDC dokaz da je ova institucija unaprijed znala za pandemiju bolesti COVID-19 ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu manipulacija činjenicama dajemo tvrdnji da je Fauci rekao da vakcine izazivaju bolesti, pošto je tvrdnja izvađena iz konteksta. Tvrdnjama da su virus kreirali “uvrnuti umovi farmakologije i industrije vakcina” kako bi došlo do “depopulacije” dajemo ocjenu teorija zavjere, obzirom da za njih nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

(Tijana Cvjetićanin, Amina Čeliković)

Pogledajte originalne članke