Raskrinkavanje.ba

“Chemtrailsi” ne dolaze iz Sahare, ne zaprašuju nas pustinjskim pijeskom

Tvrdnja da se stanovništvo zaprašuje pustinjskim pijeskom postala je popularna na društvenim mrežama. Ipak, radi se o prirodnoj pojavi. Vjetrovi donose pijesak iz Sahare.

Proteklih sedmica, na društvenim mrežama postale su popularne tvrdnje o “zaprašivanju pustinjskim pijeskom”, koje navodno ima negativne posljedice po zdravlje i okolinu. Riječ je o novoj verziji nekoliko decenija stare teorije zavjere o “chemtrailsima”, odnosno o zaprašivanju stanovništva iz aviona.

Na profilu Lovro Markotić, 17.3.2022. godine objavljene su sljedeće tvrdnje:

Zašto nam padaju prljave kiše toga prije nije bilo niti tko istražuje toje sve u programu depopulacije svijeta zaprašivanje avijonima puštanje pandemije pa sad su prešli na zaprašivanje pustinjskom prašinom jer je efikasna i jeftinija je od avijonskog zaprašivanja  stotinjak traktora mogu kontaminiranom prašinom uz pomoć vjetra zaprašiti za 8 sati vremena čitavu evropu  i pola azije i cijeli  balkan o tome se nesmije javno pričati jer je tajni program natoa i ugrozijo bi lažnu priču o borbi programa za globalno zagrijavanje atmosfere ljudi nebojte se dijelite pričajte bunite se ovo je problem svih nas a ne mene samog ako ništa ne pokrenemo problem se neće riješiti sam od sebe ja neživim od lajkova želim živjeti u čistoj prirodi i želim udisati čist zrak ....

U Facebook grupi Osviješteni građani, 22.3.2022. godine objavljena su tri videosnimka koja prikazuju traktore i kamione koji ispuštaju paru u pustinjskom okruženju. U opisu se implicira da snimci prikazuju “pravljenje” saharske prašine.

Ne znam jesu li ovo tocne informacije i autenticne snimke ili ne, samo prosljeđujem. Mogući poticaj na promisljanje i pažljivije promatranje ovakvih pojava.

Prijevod

Saharska prašina?

Jedan video dolazi iz Španjolske i prikazuje tamošnju situaciju. Traktori su navodno snimljeni u Maroku. Nema informacija o čudnim kamionima. Ono što se ovdje stalno događa, sigurno nije prirodna pojava.

Mnogi korisnici/e društvenih mreža objavljuju fotografije automobila i drugih predmeta uprljanih saharskom prašinom ili nečim sličnim, uz tvrdnje da je riječ o posljedicama “zaprašivanja” (1, 2, 3).


Šta su činjenice?

Tvrdnje o namjernom trovanju stanovništva zaprašivanjem dio su teorije zavjere čija popularnost ne jenjava desetinama godina. Raskrinkavanje se i ranije bavilo ovim “zavjerološkim” navodima u analizama koje možete pročitati ispod:

Kako je navedeno i u tim analizama, ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je zaprašivanje stanovništva iz aviona uopšte moguće niti da se dešava. To čini tvrdnju da su “prešli sa avionskog zaprašivanja na zaprašivanje pustinjskim pijeskom” besmislenom.

Kako se navodi na web stranici Met Office, saharska prašina je mješavina pijeska i prašine iz Sahare, golemog pustinjskog područja koje pokriva veći dio sjeverne Afrike. Snažni vjetrovi podižu pijesak i prašinu visoko u nebo, a kada se podignu sa tla, oblaci prašine mogu doseći velike visine i prenijeti se širom svijeta. 

Da bi se prašina s neba spustila na zemlju, potrebna je kiša. Dok kišne kapi padaju, skupljaju čestice prašine i kada padnu na nešto i ispare, za sobom ostavljaju sloj prašine, navodi se na ovoj web stranici.

Sredinom marta ove godine, oluja Celia donijela je saharsku prašinu u Evropu.

Dakle, saharska prašina na tlo Evrope dolazi zbog vjetra. Riječ je o prirodnom, a ne vještačkom fenomenu. 

Iako saharska prašina može imati negativne efekte na ljudsko zdravlje, ne postoje nikakvi dokazi koji bi ukazali na to da neko “zaprašuje” Evropu prašinom iz pustinje niti je jasno kako bi takav poduhvat uopšte bio moguć.

Snimak koji prikazuje traktore koji ispuhuju određene supstance, objavljen u grupi Osviješteni građani, nema veze sa “zaprašivanjem” ni sa saharskom prašinom.

Kako se navodi u analizi belgijskog fact-checking portala Knack od 21.3.2022. godine, snimak je objavljen u augustu 2019. godine na brazilskom YouTube kanalu Agroband, koji proizvodi sadržaj u vezi sa poljoprivredom. Na ovom snimku bolje rezolucije vidi se travnata površina na desnoj strani te se čini da traktori prskaju njivu.

Screenshot

Screenshot ovog snimka nalazi se i u objavi na profilu Lovro Markotić, uz tvrdnju da prikazuje pustinju, što je netačno.

Drugi snimak objavljen u grupi Osviješteni građani također nema veze sa saharskom prašinom. 

Kako se navodi u članku portala Lenta, snimak je objavljen 27. jula 2021. na zvaničnom YouTube kanalu Ministarstva odbrane Rusije i prikazuje vojne vježbe na poligonu Prudboj u Volgogradskoj oblasti. U opisu videa navodi se da se radi o specijalistima iz nuklearno-hemijsko-bioloških zaštitnih jedinica Južnog vojnog okruga, koji dimnom zavjesom pokrivaju područje gdje su njihove jedinice koncentrisane.

Da nije riječ o zaprašivanju bilo kakvim otrovnim supstancama, pokazuje i činjenica da se na snimku vide vojnici koji stoje pored kamiona i ispuštaju paru bez ikakve zaštitne opreme.

Shodno činjenicama, tvrdnju da se stanovništvo “zaprašuje pustinjskim pijeskom”, prvobitno objavljenu na Facebook profilu Lovro Markotić, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere dajemo i tvrdnjama da je prašina na automobilima i drugim predmetima posljedica zaprašivanja.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.03.2022

Facebook profili i stranice: Snježana Krčmar: Saharska prašina nije prirodna pojava

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.03.2022

Facebook profili i stranice: Lovro Markotić: Zaprašuju nas pustinjskim pijeskom

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest