Crna vlakna na zaštitnim maskama i testovima na Covid-19 nisu “morgeloni”

Društvenim mrežama dijele se fotografije i snimci zaštitnih maski, testova na Covid-19, ali i higijenskih uložaka, vlažnih maramica i drugih proizvoda uz tvrdnje da se na njima pronalaze “morgeloni” ili “paraziti. Riječ je, ipak, o još jednoj teoriji zavjere vezanoj za pandemiju Covid-19.

*Ova analiza nastala je u saradnji sa Faktografom, našim partnerskim portalom iz Hrvatske. Faktograf i Raskrinkavanje su članice SEE Check mreže.

O “bolesti Morgellons” Raskrinkavanje je već pisalo u analizi objavljenoj 2. aprila. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, “bolest Morgellons” predstavlja kontroverzno medicinsko stanje o čijoj stvarnoj prirodi još uvijek ne postoji medicinski konsenzus. Dvije linije mišljenja u medicinskoj zajednici jesu da se radi, ili o psihosomatskom stanju sličnom deluzionoj parazitozi, ili o stvarnom kožnom oboljenju. Postoje istraživanja čiji nalazi podupiru oba ova stava, ali formalnog konsenzusa još uvijek nema. 

Mišljenja se, pak, podudaraju oko toga da postoje ozbiljni simptomi kod onih koji pate od ovog stanja. Najvidljiviji navodni simptom “oboljenja” od ovog medicinskog stanja jesu “vlakna koja eruptiraju iz kože”. Ipak, treba istaći da se, bez obzira na “školu” mišljenja o porijeklu i prirodi ovog stanja, “vlakna” navode kao simptom, a ne kao eventualni uzročnik ili način transmisije ove bolesti. Detaljnije o istoriji i prirodi same “bolesti Morgellons” možete pročitati u pomenutoj analizi Raskrinkavanja u nastavku: 

Lažna vijest
Novi infodemijski trend - povratak “Morgellons” priče

Tvrdnje o navodnoj povezanosti “bolesti Morgellons” i zaštitnih maski i tes...

Lažna vijest Pseudonauka Teorija zavjere 02.04.2021

U sklopu serije analiza o tvrdnjama vezanim za “bolest Morgellons”, na kojoj radimo zajedno sa partnerskim portalom Faktograf, objavljena je i analiza snimka koji navodno pokazuje postojanje larvi insekata u zaštitnim maskama. Kako je utvrđeno, riječ je o dezinformaciji, a ovu analizu činjenica možete pročitati na ovom linku

U ovoj analizi bavićemo se nizom objava sa različitih društvenih mreža, u kojima se tvrdi da crna vlakna, koja se posmatranjem kroz mikroskop ili ubližavanjem kamere na mobilnim telefonima nalaze na zaštitnim maskama, testovima na Covid-19, ali i drugim predmetima, predstavljaju “parazite” ili “morgelone”, te da služe realizaciji zavjere “inficiranja” ljudi.

Budući da je ovaj “trend” preuzet iz inostranstva, nije moguće pouzdano tvrditi koja je kod nas prva objava navoda o nekoj vrsti povezanosti “bolesti Morgellons” i pandemije Covid-19. Ekspanziju pojave ovakvih videa i fotografija možemo pratiti okvirno tokom proteklih nešto manje od mjesec. 

Na Facebook profilu Ratnik Svetla objavljen je 25. marta video na kom se pomoću kamere sa mobilnog telefona na zaštitnoj masci pronalaze crna vlakna. Video je objavljen uz opis:

Evo snimao sam sad prvu masku iz nov Paket i odma naso te vragove 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Na Facebook profilu Zdenka Mjertan je podijeljen niz fotografija za koje se navodi da prikazuju kožu “inficiranu bolešću Morgellons”, uz opis koji glasi: 

MORGELONOVA bolest koju dobijemo od štapića zabijenog u mozak i maske..DIJELI DALJE

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III 27. marta objavljena su dva videa na kojima se prikazuju crna vlakna pronađena na zaštitnim maskama. 

Na Twitter profilu Dragan Grbić 29. marta objavljene su četiri fotografije crnih vlakana, koja su nazvana “morgelonima”, a cijela situacija opisana je kao “hemijsko-biološki rat”: 

Da još jednom ponovim. Sinoć sam lično napravio test prisustva "morgelona" (potražite moj tvit sa objašnjenjem) na hirurškoj masci, štapićima za uši, ženskom ulošku i vlažnoj maramici za bebe! Rezultati su jezivi. Što se mene tiče ovo je hemijsko-biološki rat!

U objavi na Facebook profilu Miroljub Morarević iz 30. marta 2021. crna vlakna pronađena na zaštitnim maskama dramatično su okarakterisana kao “pokušaj ubistva”, a njegovo mišljenje podijelili su i drugi u komentarima:

Ovo su samo neke od viralnih objava ovakvih snimaka i fotografija, a pronašli smo i desetine drugih. Suštinski, tvrdnje iz ovih objava svode se na isto: crna vlakna na zaštitnim maskama i testovima na Covid-19 predstavljaju “parazite, morgelone” ili nešto slično, te su “dokaz” zavjere inficiranja svjetskog stanovništva “bolešću Morgellons”. 

Analize činjenica o ovoj temi objavili su Correctiv i DPA 29. marta i AFP 8. aprila 2021. godine. U analizama obje ove fact-checking platforme stručnjaci su zaključili da, dok crna vlakna zaista postoje, ona nisu “živa”, nemaju veze sa “bolešću Morgellons” i za ljude su potpuno bezopasna. Novinari/ke ovih platformi, zajedno sa ekspertima i eksperticama iz različitih oblasti, i sami su potvrdili postojanje vlakana kao što su ona na pomenutim snimcima i fotografijama. Ipak, ona ni u kom slučaju nisu ono za šta ih “zavjerolozi” uzimaju. 

Šta su, zapravo, ova crna vlakna?

Budući da ova vlakna evidentno postoje, te da se mogu pronaći gotovo svugdje, neophodno je prvenstveno razjasniti šta ona predstavljaju. AFP u analizi navodi:

“Najverovatnije se radi o komadima tkanine - bilo od odeće koju nosi osoba koja eksperimentiše ili od zastora ili tepiha u sobi. Vazduh je prepun ovih fragmenata tkanine koji slobodno lebde zajedno sa polenom, plesni, delovima mrtvih ćelija naše kože, mikroskopskim komadićima zemlje itd,” rekla je 31. marta 2021. u mejlu za AFP na češkom Jana Nebesarova, docent u laboratoriji za elektronske mikroskopije u Biološkom centru Češke akademije nauka.

“Znači da maska ili (štapić za Covid-19) test može da sadrži niti koje su tamo dospele tokom proizvodnog procesa ili tokom rukovanja neposredno pre nego što je trebalo da se koriste. U svakom slučaju nisu opasne za zdravu osobu, to su stvari koje udišemo svakog dana i naš trepavičasti epitel, koji oblaže naš respiratorni sistem, vrlo dobro zna kako da se dobro nosi sa tim stranim mikroskopskim česticama,” dodala je.

Ovo je za Correctiv potvrdio i Mark Benecke, ekspert u oblasti bioloških tragova, forenzičar i kriminalni biolog. U njihovoj analizi navodi se:

Nije moguće sa sigurnošću reći odakle potiče tamno vlakno, ali: „Naprimjer, to bi moglo biti vlakno koje leti okolo u fabrici u kojoj se proizvode brisevi ili se, recimo, odvojilo od odjeće zaposlenih “, kaže Benecke.

Kao čest “argument” teoretičara/ki zavjere navodi se i to da bi zaštitne maske i štapići za prikupljanje uzoraka za testove na Covid-19 trebali “biti sterilni” što, prema njima, sugeriše da se ovakva vlakna na njima ne bi smjela pronalaziti. Benecke ovdje objašnjava:

“Jedino što se proizvodi u okruženju bez prašine su računarski čipovi. Okruženje u kojem se proizvode štapići ne mora biti bez prašine, vlakana ili sterilno. To uopšte nije potrebno”.

Pamučni štapići i štapići sterilišu se tek nakon što su proizvedeni.

Dakle, činjenica da se na njima mogu pronaći crna vlakna ne znači da ovi predmeti nisu sterilni. Sterilizacija se zapravo vrši tek nakon njihove proizvodnje, a prostor u kom se proizvode ne mora nužno biti u potpunosti bez prašine. 

Problematičan je i sam način na koji se ova vlakna posmatraju u objavljenim snimcima. Na ovo se u analizi AFP-a osvrnula i doktorica Jovanović:

Jovanović je objasnila da u stvarnim laboratorijskim uslovima komad maske pod mikroskopom treba staviti barem između dva sloja stakla i ne treba ga stalno dodirivati rukom, kao i da se pravilno ispitivanje ne bi oslanjalo samo na mikroskop.

U snimcima se vlakna u najvećem broju slučajeva pronalaze samo korištenjem opcije ubližavanja na kameri mobilnog telefona, a predmeti posmatranja dotiču se golim rukama i spuštaju na različite površine.

Da li su crna vlakna “živa”?

Veliki broj objava na društvenim mrežama sugeriše da su crna vlakna, koja se pronalaze na zaštitnim maskama, testovima na Covid-19 i drugim predmetima, “živa” - što je zaključeno na osnovu toga što se “pomjeraju”. 

U analizi Correctiva se navodi da biolog koji je testirao pronađene “niti” nije pronašao bilo kakav dokaz da su u pitanju živi organizmi:

Biolog je također siguran da pronađena vlakna od tkanine nisu crvi, paraziti ili bilo koje drugo živo biće: “Svako živo biće mora imati određene organe, naprimjer, svaki život treba neku vrstu usta, životinjama su potrebni mišići za kretanje, biljke se sastoje od određenih vlaknastih komponenata, mnoga stvorenja imaju male dlake ili čekinje itd”. Tokom mikroskopskog posmatranja tamnih vlakana - koja pod velikim uvećanjem izgledaju plavičasto - Benecke nije pronašao ništa od toga.

Slično je za AFP potvrdila i doktorica bioloških nauka i naučna saradnica na Institutu za opštu i fizičku hemiju u Beogradu Marina Jovanović:

“Nije moguće pomešati vlakna sa živim organizmima. Vlakna imaju ponavljajući obrazac, znamo kako to izgleda tako da nisu mikrobi,” objasnila je.

Dakle, vlakna koja se u pomenutim i brojnim drugim objavama mogu vidjeti ne mogu se smatrati živima, što znači da nisu u pitanju ni paraziti, ni crvi - niti “morgeloni”, šta god bi to trebalo biti. 

Ako nisu “živa”, zašto se vlakna pomjeraju?

Na velikom broju objavljenih snimaka može se vidjeti kako se crna vlakna pomjeraju na neki način. Budući da sasvim sigurno nije riječ o živim organizmima, postavlja se pitanje zbog čega se to događa. 

Kako AFP u svojoj analizi navodi, za pomjeranje vlakana postoje jednostavna objašnjenja:

Prvo, ova “aerosolna vlakna” su toliko lagana da ih nose vazdušne struje koje mi kao ljudi možda ne bismo osetili. Statički elektricitet je drugo objašnjenje.
(...)
“Kada stavimo masku, dodirnemo je rukama, imamo mikrobe na rukama, pipnemo različite površine i tamo imate mikroorganizme, i tako često je kontaminirate. Pored mikroba vi često prenosite različite debri na masku kao što su određene dlake, biljna vlakna, bilo kakve nečistoće. To što smo videli pod mikroskopom na kontaminiranoj masci, to jeste debri, nisu nikakvi paraziti, ništa živo. To je jednostavno ostatak od nekog materijala”, rekla je Jovanović.

Isti zaključak iznesen je i u analizi njemačkog Correctiva:

Ovo vlakno je upleteno i izgleda drugačije od ostalih. Sva bijela vlakna su ravna, tamna se kreću. Prema Beneckeu, postoje dva objašnjenja za ovo: „ Ili zato što govorim, odnosno zbog kretanja zraka, ili zato što djeluju elektrostatičke sile."

Snimak vlakna koji pokazuje da se ne radi o živom organizmu; Izvor: Correctiv.de

Crna vlakna nisu dio zaštitne maske ili testa na Covid-19, za njih su se “zakačila” naknadno, što znači da će se i pomjerati nezavisno od same maske ili štapića za test. Pomjeranje se najjednostavnije može objasniti kroz fenomen statičkog elektriciteta i pomjeranja vazduha. Na velikom broju snimaka jasno se može čuti kako snimatelj/ka puše u samo vlakno, što će nesumnjivo uticati na to da se vlakno pomjeri. Primicanje različitih stranih predmeta vlaknu također vrlo jednostavno može rezultirati pomjeranjem uslijed djelovanja sile statičkog elektriciteta.

Mogu li ova vlakna naštetiti ljudima?

U konačnici, potrebno se osvrnuti i na to da li vlakna mogu na bilo koji način biti štetna za ljude, iako svakako nisu ni “paraziti”, ni “crvi” ili “larve”. Benecke je za Correctiv potvrdio da to nije slučaj:

Unošenje takvih vlakana od tkanine potpuno je bezopasno za ljudsko tijelo, objašnjava Benecke: „Dišemo vlakna po cijeli dan. Sluz u našoj sluznici i dlake u plućima prenose je dalje.”

Ovakva vlakna mogu se pronaći na gotovo svim predmetima kojima smo svakodnevno okruženi, te se slobodno kreću vazduhom koji udišemo. Stoga su ona za ljude posve bezopasna. 

Uzevši u obzir sve navedeno, tvrdnje da su crna vlakna koja se vide na fotografija i snimcima “živa”, da predstavljaju “parazite” ili “morgelone”, te da su na bilo koji način štetna za ljude, ocjenjujemo kao lažnu vijest, teoriju zavjere i pseudonauku

(Marija Ćosić, Raskrinkavanje.ba i Ana Benačić, Faktograf.hr)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Imunizacija hranom i depopulacija: Teorije zavjere o vakcinama ne gube popularnost

Na Facebooku je viralan snimak u kom se netačno tvrdi da iza vakcinacije pr...

Lažna vijest Teorija zavjere
Pseudonauka
Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Na našem govornom području već se godinama dijele članci u kojima se netačn...

Pseudonauka
Lažna vijest
Nikšić nije izjavio da ćemo “ovdje pustiti da nam državom upravlja Murphy”

Nerminu Nikšiću je na Facebook stranici Bošnjaci pripisana lažna izjava o a...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me