Dezinformacije o lubenicama: Pukotine u sredini ne ukazuju na otrovan plod

Portali godinama objavljuju članke sa netačnim tvrdnjama da sjemenke lubenice liječe rak, ali i da su lubenice sa pukotinama u sredini opasne po zdravlje, pa čak i otrovne.

Foto: Flickr 

Na portalu Hayat je 11.8.2022. godine objavljen članak koji upozorava čitatelje i čitateljke o prodaji lubenica koje su navodno opasne po zdravlje. Naslov je glasio ovako:

PRODAJU SE LUBENICE OPASNE PO ZDRAVLJE, ČUVAJTE SE! AKO OVO VIDITE ODMAH JE BACITE

U članku se govori o lubenici kao sočnoj, osvježavajućoj i niskokaloričnoj ljetnoj poslastici koja sadrži “puno vode i hranjivih materija”. 

Pored ovih koristi konzumiranja lubenice, u članku su istaknute i navodne dobrobiti sjemenki ovog voća, odnosno čaja od sjemenki, koji je “odličan za zdravlje srca ali i za liječenje raka”: 

Čaj od sjemenki lubenice je odličan za zdravlje vašeg srca i može tretirati brojne bolesti i stanja, uključujući i kancer. Sjemenke su također efikasne protiv povišenog krvnog pritiska i arteroskleroze, te mogu tretirati i druge zdravstvene probleme

Na kraju, kao savjet kako odabrati dobru lubenicu, navodi se da se izbjegavaju one koje imaju procjepe u mesnatom dijelu, budući da su “stvorene vještačkim putem i nisu zdrave za jelo”: 

Da li ste u skorije vrijeme kupili lubenicu koja ima pukotine unutra u sredini? Ukoliko primijetite procepe u mesnatom dijelu voća, odmah je bacite! To pokazuje da je ta lubenica stvorena vještačkim putem i da nije zdrava za konzumiranje.

Prema podacima Crowdtangle-a, alata kompanije Meta, ovaj članak je podijeljen na četiri Facebook stranice, uz ostvarenih preko 1.000 interakcija. 

Međutim, ove tvrdnje o lubenicama nisu prvi put objavljene 2022. godine. Pronašli smo ih u članku portala Webtribune od 13.3.2017. godine. Od tada pa do 2022. godine, članke gotovo identične Hayatovom objavilo je više od 10 portala iz BiH i regije. 

U augustu ove godine, objavljeno je barem 13 ovakvih članaka. Portal Espreso je objavio tri gotovo identična članka - razlika je bila u naslovima, a onaj objavljen 12. augusta glasio je ovako: 

OVO JE NAJOTROVNIJA LUBENICA U NAŠIM PRODAVNICAMA! Nipošto je ne kupujte, U SEBI IMA OVO

Osim što su tvrdnje o ljekovitosti sjemenki lubenica objavljivane u člancima, pojedini portali, poput B92, Krstarice, Adrie, Pinka i drugih, u naslovima su ustvrdili da je lubenica lijek za rak, ali i da može biti otrovna, što se ne spominje u člancima: 

Lubenica leči kancer, ali može biti i otrovna – ako primetite ovo, lekari savetuju: Odmah u kantu (B92, 11.8.2022)

 

Šta su činjenice?

“Lubenice opasne po zdravlje”, prema tvrdnjama u analiziranim člancima, imaju pukotine u sredini kad se rasijeku. Te pukotine su, tvrdi se, “dokaz” da je lubenica stvorena vještačkim putem i da nije zdrava za jelo.

Panika oko pukotina u lubenicama proširila se 2011. godine, kada su brojni strani mediji pisali o lubenicama iz Kine koje “eksplodiraju”. Kako je tada naveo američki CBS News, oko 20 poljoprivrednika iz istočne Kine se tada susrelo sa ovim problemom, čiji je uzrok navjerovatnije bila prekomjerna upotrebe regulatora rasta forchlorfenuronina, koji je u kombinaciji sa kišovitim vremenom doveo do toga da lubenice “eksplodiraju” u poljima. 

Međutim, pukotine u “mesu” lubenica, barem onih koje nisu tretirane navedenim regulatorom rasta, nisu dokaz vještačkog uzgoja niti pokazatelj da lubenica nije zdrava za jelo. Analizom ovih tvrdnji bavio se fact-checking portal Pesa Check u junu 2021. godine.

Do pukotina i šupljina u lubenicama dolazi zbog tzv. poremećaja šupljeg srca (eng. hollow heart disorder). Profesor Gordon Johnson sa Univerziteta Delaware 2014. godine proveo je studiju koja je pokazala da veća udaljenost lubenica od izvora oprašivanja u poljima povećava učestalost pojave poremećaja.

U studiji je korištena vrsta lubenica koja u sebi nema sjemenke, mada je navedeno da se poremećaj javlja i kod standardnih lubenica sa sjemenkama. Studijom je ustanovljeno da je loše vrijeme još jedan potencijalni faktor koji doprinosi riziku od pojave navedenog poremećaja. 

"To se dešava u lošim vremenskim uslovima, i često u ranim lubenicama", rekao je Johnson.

Wenjing Guan, docentica hortikulture sa Univerziteta Purdue, objasnila je referišući se na istu studiju da je “poremećaj šupljeg srca” fiziološki poremećaj na voću čiji je primarni uzrok loše oprašivanje. Navela je da iako se poremećaj javlja i na lubenicama sa sjemenkama, on je nešto učestaliji kod besjemenih lubenica. Osim toga, poremećaj je češći kod žutih i narandžastih sorti lubenica.

Slika gore: Lubenica sa neznatnim simptomima “šupljeg srca”. Slika dolje: izražen oblik poremećaja “šupljeg srca” - obratiti pažnju na to da je voće trokutastog oblika. Izvor: Vegetable Crops Hotline (Univerzitet Purdue)

Što se tiče “opasnosti” lubenica sa pukotinama, na stranici američkog Nacionalnog odbora za promociju lubenica (The National Watermelon Promotion Board - NWPB) opovrgnute su takve tvrdnje. Navedeno je da su takve lubenice sigurne za konzumaciju, te da su obično i slađe jer se šećeri koncentrišu oko pukotina. 

 

Sjemenke lubenice i lijek za rak

S druge strane, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da čaj od sjemenki lubenica može tretirati kardiovaskularne bolesti i rak, niti da lubenica liječi rak, kako je to ustvrđeno u naslovima pojedinih portala.

U studiji iz 2016. godine, objavljenoj u časopisu International Journal of Nutrition and Food Sciences, ispitivan je sastav sjemenki tri vrsta lubenice. U svakom od uzoraka utvrđeno je značajno prisustvo fenola - spoja čije je prisustvo u voću i povrću privuklo pažnju posljednjih godina s obzirom na njegovu “antioksidativnu aktivnost”, navedeno je u studiji. Djelovanje fenola u studiji je objašnjeno kroz njegovu sposobnost da ukloni slobodne radikale i neutrališe njihove efekte, čime se sprečavaju bolesti poput raka i kardiovaskularnih oboljenja. 

Autori/ce studije zaključili su sljedeće: 

Konzumacija sjemenki može smanjiti šanse za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i raka zbog značajne količine ukupnih fenola koji se nalaze u sjemenu i njihove antioksidativne aktivnosti.

Dakle, autori/ce studije su na osnovu antioksidativnih svojstava fenola, kojeg su pronašli u značajnim količinama u sjemenkama lubenica koje su ispitivali, zaključili da bi njihova konzumacija mogla smanjiti šanse za dobijanje kardiovaskularnih oboljenja i raka. Ovaj zaključak, međutim, ne kazuje da su sjemenke i preparati na njihovoj bazi nešto čime se liječi rak i niz kardiovaskualrnih oboljenja koja su spomenuta u člancima.

Shodno navedenom, tvrdnje iz analiziranih članka da su pukotine u lubenicama pokazatelj da su one uzgojene vještačkim putem i da nisu zdrave za konzumiranje ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tvrdnjama da sjemenke, odnosno čaj od sjemenki lubenice, liječe niz kardiovaskularnih oboljenja i rak dajemo ocjenu pseudonauka

Naslovi sa tvrdnjama da se radi o otrovnim lubenicama, bez takvih navoda u člancima, dobijaju i ocjenu klikbejt.

Napomena

23.8.2022: Portal Espresso je tvrdnje u člancima ocijenjenim u ovoj analizi ispravio u skladu sa činjenicama. Shodno tome, ovi članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.8.2022: Portali B92, Krstarica i Novosti Magazin su također uradili ispravku ocijenjenih članaka, pa i oni dobja ocjenu ispravljeno.

25.8.2022: Ocjenu ispravljeno dobija i članak portala Hayat, budući da su i u njemu unešene izmjene u skladu sa činjenicama iz ove analize. 

1.9.2022: Portal Novosti je također ispravio ocijenjeni članak, koji na osnovu izmjena dobija i ocjenu ispravljeno.  

2.9.2022: Portal Srbija danas je ispravio ocijenjeni članak, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno. 

12.12.2022: Portal Adria je ispravio članak ocijenjen u ovoj analizi, te shodno tome dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 23. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me