Raskrinkavanje.ba

Dezinformacije o lubenicama: Pukotine u sredini ne ukazuju na otrovan plod

Portali godinama objavljuju članke sa netačnim tvrdnjama da sjemenke lubenice liječe rak, ali i da su lubenice sa pukotinama u sredini opasne po zdravlje, pa čak i otrovne.

Foto: Flickr 

Na portalu Hayat je 11.8.2022. godine objavljen članak koji upozorava čitatelje i čitateljke o prodaji lubenica koje su navodno opasne po zdravlje. Naslov je glasio ovako:

PRODAJU SE LUBENICE OPASNE PO ZDRAVLJE, ČUVAJTE SE! AKO OVO VIDITE ODMAH JE BACITE

U članku se govori o lubenici kao sočnoj, osvježavajućoj i niskokaloričnoj ljetnoj poslastici koja sadrži “puno vode i hranjivih materija”. 

Pored ovih koristi konzumiranja lubenice, u članku su istaknute i navodne dobrobiti sjemenki ovog voća, odnosno čaja od sjemenki, koji je “odličan za zdravlje srca ali i za liječenje raka”: 

Čaj od sjemenki lubenice je odličan za zdravlje vašeg srca i može tretirati brojne bolesti i stanja, uključujući i kancer. Sjemenke su također efikasne protiv povišenog krvnog pritiska i arteroskleroze, te mogu tretirati i druge zdravstvene probleme

Na kraju, kao savjet kako odabrati dobru lubenicu, navodi se da se izbjegavaju one koje imaju procjepe u mesnatom dijelu, budući da su “stvorene vještačkim putem i nisu zdrave za jelo”: 

Da li ste u skorije vrijeme kupili lubenicu koja ima pukotine unutra u sredini? Ukoliko primijetite procepe u mesnatom dijelu voća, odmah je bacite! To pokazuje da je ta lubenica stvorena vještačkim putem i da nije zdrava za konzumiranje.

Prema podacima Crowdtangle-a, alata kompanije Meta, ovaj članak je podijeljen na četiri Facebook stranice, uz ostvarenih preko 1.000 interakcija. 

Međutim, ove tvrdnje o lubenicama nisu prvi put objavljene 2022. godine. Pronašli smo ih u članku portala Webtribune od 13.3.2017. godine. Od tada pa do 2022. godine, članke gotovo identične Hayatovom objavilo je više od 10 portala iz BiH i regije. 

U augustu ove godine, objavljeno je barem 13 ovakvih članaka. Portal Espreso je objavio tri gotovo identična članka - razlika je bila u naslovima, a onaj objavljen 12. augusta glasio je ovako: 

OVO JE NAJOTROVNIJA LUBENICA U NAŠIM PRODAVNICAMA! Nipošto je ne kupujte, U SEBI IMA OVO

Osim što su tvrdnje o ljekovitosti sjemenki lubenica objavljivane u člancima, pojedini portali, poput B92, Krstarice, Adrie, Pinka i drugih, u naslovima su ustvrdili da je lubenica lijek za rak, ali i da može biti otrovna, što se ne spominje u člancima: 

Lubenica leči kancer, ali može biti i otrovna – ako primetite ovo, lekari savetuju: Odmah u kantu (B92, 11.8.2022)

 

Šta su činjenice?

“Lubenice opasne po zdravlje”, prema tvrdnjama u analiziranim člancima, imaju pukotine u sredini kad se rasijeku. Te pukotine su, tvrdi se, “dokaz” da je lubenica stvorena vještačkim putem i da nije zdrava za jelo.

Panika oko pukotina u lubenicama proširila se 2011. godine, kada su brojni strani mediji pisali o lubenicama iz Kine koje “eksplodiraju”. Kako je tada naveo američki CBS News, oko 20 poljoprivrednika iz istočne Kine se tada susrelo sa ovim problemom, čiji je uzrok navjerovatnije bila prekomjerna upotrebe regulatora rasta forchlorfenuronina, koji je u kombinaciji sa kišovitim vremenom doveo do toga da lubenice “eksplodiraju” u poljima. 

Međutim, pukotine u “mesu” lubenica, barem onih koje nisu tretirane navedenim regulatorom rasta, nisu dokaz vještačkog uzgoja niti pokazatelj da lubenica nije zdrava za jelo. Analizom ovih tvrdnji bavio se fact-checking portal Pesa Check u junu 2021. godine.

Do pukotina i šupljina u lubenicama dolazi zbog tzv. poremećaja šupljeg srca (eng. hollow heart disorder). Profesor Gordon Johnson sa Univerziteta Delaware 2014. godine proveo je studiju koja je pokazala da veća udaljenost lubenica od izvora oprašivanja u poljima povećava učestalost pojave poremećaja.

U studiji je korištena vrsta lubenica koja u sebi nema sjemenke, mada je navedeno da se poremećaj javlja i kod standardnih lubenica sa sjemenkama. Studijom je ustanovljeno da je loše vrijeme još jedan potencijalni faktor koji doprinosi riziku od pojave navedenog poremećaja. 

"To se dešava u lošim vremenskim uslovima, i često u ranim lubenicama", rekao je Johnson.

Wenjing Guan, docentica hortikulture sa Univerziteta Purdue, objasnila je referišući se na istu studiju da je “poremećaj šupljeg srca” fiziološki poremećaj na voću čiji je primarni uzrok loše oprašivanje. Navela je da iako se poremećaj javlja i na lubenicama sa sjemenkama, on je nešto učestaliji kod besjemenih lubenica. Osim toga, poremećaj je češći kod žutih i narandžastih sorti lubenica.

Slika gore: Lubenica sa neznatnim simptomima “šupljeg srca”. Slika dolje: izražen oblik poremećaja “šupljeg srca” - obratiti pažnju na to da je voće trokutastog oblika. Izvor: Vegetable Crops Hotline (Univerzitet Purdue)

Što se tiče “opasnosti” lubenica sa pukotinama, na stranici američkog Nacionalnog odbora za promociju lubenica (The National Watermelon Promotion Board - NWPB) opovrgnute su takve tvrdnje. Navedeno je da su takve lubenice sigurne za konzumaciju, te da su obično i slađe jer se šećeri koncentrišu oko pukotina. 

 

Sjemenke lubenice i lijek za rak

S druge strane, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da čaj od sjemenki lubenica može tretirati kardiovaskularne bolesti i rak, niti da lubenica liječi rak, kako je to ustvrđeno u naslovima pojedinih portala.

U studiji iz 2016. godine, objavljenoj u časopisu International Journal of Nutrition and Food Sciences, ispitivan je sastav sjemenki tri vrsta lubenice. U svakom od uzoraka utvrđeno je značajno prisustvo fenola - spoja čije je prisustvo u voću i povrću privuklo pažnju posljednjih godina s obzirom na njegovu “antioksidativnu aktivnost”, navedeno je u studiji. Djelovanje fenola u studiji je objašnjeno kroz njegovu sposobnost da ukloni slobodne radikale i neutrališe njihove efekte, čime se sprečavaju bolesti poput raka i kardiovaskularnih oboljenja. 

Autori/ce studije zaključili su sljedeće: 

Konzumacija sjemenki može smanjiti šanse za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i raka zbog značajne količine ukupnih fenola koji se nalaze u sjemenu i njihove antioksidativne aktivnosti.

Dakle, autori/ce studije su na osnovu antioksidativnih svojstava fenola, kojeg su pronašli u značajnim količinama u sjemenkama lubenica koje su ispitivali, zaključili da bi njihova konzumacija mogla smanjiti šanse za dobijanje kardiovaskularnih oboljenja i raka. Ovaj zaključak, međutim, ne kazuje da su sjemenke i preparati na njihovoj bazi nešto čime se liječi rak i niz kardiovaskualrnih oboljenja koja su spomenuta u člancima.

Shodno navedenom, tvrdnje iz analiziranih članka da su pukotine u lubenicama pokazatelj da su one uzgojene vještačkim putem i da nisu zdrave za konzumiranje ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tvrdnjama da sjemenke, odnosno čaj od sjemenki lubenice, liječe niz kardiovaskularnih oboljenja i rak dajemo ocjenu pseudonauka

Naslovi sa tvrdnjama da se radi o otrovnim lubenicama, bez takvih navoda u člancima, dobijaju i ocjenu klikbejt.

Napomena

23.8.2022: Portal Espresso je tvrdnje u člancima ocijenjenim u ovoj analizi ispravio u skladu sa činjenicama. Shodno tome, ovi članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.8.2022: Portali B92, Krstarica i Novosti Magazin su također uradili ispravku ocijenjenih članaka, pa i oni dobja ocjenu ispravljeno.

25.8.2022: Ocjenu ispravljeno dobija i članak portala Hayat, budući da su i u njemu unešene izmjene u skladu sa činjenicama iz ove analize.

1.9.2022: Portal Novosti je također ispravio ocijenjeni članak, koji na osnovu izmjena dobija i ocjenu ispravljeno. 

2.9.2022: Portal Srbija danas je ispravio ocijenjeni članak, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno.

12.12.2022: Portal Adria je ispravio članak ocijenjen u ovoj analizi, te shodno tome dobija i ocjenu ispravljeno. 

26.4.2024: Portal Pink ispravio je netačne tvrdnje u članku koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 13.03.2017

Webtribune: OVO VAM NIKO NIJE REKAO, A OPASNO JE: Ukoliko vidite ovaj procep unutar lubenice, odmah je bacite! Evo i zašto…

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svetu. Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži puno vode i h...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 14.06.2017

Aura: AKO VIDITE OVAJ PROCJEP UNUTAR LUBENICE, ODMAH JE BACITE, EVO ZAŠTO!!!???

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svijetu. Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvježavajuću poslasticu ljeti pošto sadrži puno vode...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.06.2017

Macanovici: AKO VIDITE OVAJ PROCJEP UNUTAR LUBENICE, ODMAH JE BACITE, EVO ZAŠTO

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svijetu. Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvježavajuću poslasticu ljeti pošto sadrži puno vode...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 17.09.2017

Aqua Bristol: Ukoliko vidite ovaj procijep u lubenici - odmah je bacite!

OVO VAM NIKO NIJE REKAO, A OPASNO JE!

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 04.08.2017

Srbija danas (.com): NIKO VAM NIJE REKAO A JAKO JE OPASNO! Ako vidite ovakvu PUKOTINU u lubenici, ODMAH je bacite!

Verovatno da nema osobe na ovom svetu koja ne voli lubenicu, a i ako ima, taj broj je sigurno mali. Ovo zapravo povrće, spada u najomiljenije tokom le...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.06.2017

Čaršija: Ako ovo vidite u lubenici,ODMAH JE BACITE jer za to postoji više nego dobar razlog!!!

Lubenice definitivno spadaju među najpopularnije voće na svijetu..

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 26.07.2019

Novi: NI SLUČAJNO JE NE JEDITE: Ako uočite OVO U LUBENICI, ODMAH JE BACITE, može biti KOBNO po zdravlje!

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svijetu.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 26.07.2019

Perspektiva: NI SLUČAJNO JE NE JEDITE: AKO UOČITE OVO U LUBENICI, ODMAH JE BACITE, MOŽE BITI KOBNO PO ZDRAVLJE

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svijetu.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 26.07.2019

Blic News: NI SLUČAJNO JE NE JEDITE: AKO UOČITE OVO U LUBENICI, ODMAH JE BACITE, MOŽE BITI KOBNO PO ZDRAVLJE

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svijetu.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 09.05.2020

Novosti: Ako vidite ovo kada OTVORITE LUBENICU, ODMAH SVE BACITE! Ni slučajno je nemojte jesti, može biti KOBNO

Ovo veoma sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 02.07.2020

Agro Savjet: Ako vidite ovo kada OTVORITE LUBENICU, ODMAH SVE BACITE! Ni slučajno je nemojte jesti, može biti KOBNO

Ovo veoma sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu ljeti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.08.2022

Hayat: PRODAJU SE LUBENICE OPASNE PO ZDRAVLJE, ČUVAJTE SE! AKO OVO VIDITE ODMAH JE BACITE

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svijetu.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 10.08.2022

Espreso.co.rs: PRODAJU SE LUBENICE OPASNE PO ZDRAVLJE, ČUVAJTE SE! Ako ovo vidite MOMENTALNO JE BACITE

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvježavajuću poslasticu ljeti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 16.08.2022

Espreso.co.rs: AKO VIDITE OVO KAD OTVORITE LUBENICU, ODMAH SVE BACITE! Ni slučajno NE JEDITE, KOBNO JE!

Ovo veoma sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija,tako piše Aura.ba

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.08.2022

Espreso.co.rs: OVO JE NAJOTROVNIJA LUBENICA U NAŠIM PRODAVNICAMA! Nipošto je ne kupujte, U SEBI IMA OVO

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži mnogo vode i hranljivih materija.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 10.08.2022

Radio Balkan Fox: lubenica sa procepima

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svetu.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Klikbejt 11.08.2022

B 92: Lubenica leči kancer, ali može biti i otrovna – ako primetite ovo, lekari savetuju: Odmah u kantu

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži mnogo vode i hranljivih materija.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.08.2022

Adria: Lubenica liječi kancer, ali može biti i otrovna – ako primijetite ovo, ljekari savetuju: Odmah u kantu

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvježavajuću poslasticu ljeti pošto sadrži mnogo vode i hranljivih materija.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.08.2022

Novi Magazin: Lubenica leči kancer, ali može biti i otrovna – ako primetite ovo, lekari savetuju: Odmah u kantu

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži mnogo vode i hranljivih materija.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.08.2022

Krstarica: Lubenica može biti i otrovna; Ako primetite ovo – odmah u kantu, savetuju lekari

Lubenica takođe ima malo kalorija, ali mnogo hranljivih materija, što je čini savršenom namirnicom za mršavljenje. Ljudi uglavnom pljuju koštice kada...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.08.2022

Vojvodina info: Lubenica može biti i otrovna: Ako primetite ovo bacite je odmah u kantu, savetuju lekari

Lubenica takođe ima malo kalorija, ali mnogo hranljivih materija, što je čini savršenom namirnicom za mršavljenje. Ljudi uglavnom pljuju koštice kada...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.08.2022

Pink: Lubenica može biti i otrovna; Ako primetite ovo – ODMAH JE BACITE U KANTU!

Ljudi uglavnom pljuju koštice kada jedu lubenicu, ali niko to ne bi radio kada bi znao koliko su one zdrave.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.08.2022

Novosti Magazin: Ako primetite ovo na lubenici, odmah je bacite: Može biti i OTROVNO

Ukoliko primetite ovo na lubenici, odmah je bacite

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 14.08.2022

Gradske info: ЛУБЕНИЦА ЛЕЧИ КАНЦЕР, АЛИ МОЖЕ БИТИ И ОТРОВНА – АКО ПРИМЕТИТЕ ОВО, ЛЕКАРИ САВЕТУЈУ: ОДМАХ У КАНТУ

Ово сочно воће са тврдом кором представља освежавајућу посластицу лети пошто садржи много воде и хранљивих материја.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.08.2022

Vesti-online: Lubenica leči kancer, ali može biti i otrovna – ako primetite ovo, lekari savetuju: Odmah u kantu

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži mnogo vode i hranljivih materija.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija