Djelovanje stranačkih “botova” u komentarima na “Klixu”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U protekla dva mjeseca pratili smo predizbornu kampanju koja se vodila kroz kometare na portalu “Klix”, kao i pred svake dosadašnje izbore.  

Tokom prve sedmice septembra identfikovali smo 259 korisničkih profila, za koje smo utvrdili da se bave podrškom jednoj od tri političke partije: SDA, SBB i SDP.  Profili koji su korišteni u ovoj analizi iskazuju neku od sljedećih osobina:

  • pozitivno komentarišu članke koje tematiziraju samo jednu stranku/kandidata i ne ostavljaju komentare na drugim člancima
  • pozitivno komentarišu članke koji tematiziraju samo jednu stranku/kandidata, a ostavljaju negativne komentare na člancima koji se tiču drugih stranaka/kandidata

Neki od korisničkih profila iz druge grupe su, u manjoj mjeri, komentarisali i članke koji se ne odnose na političke teme, ali se radi o zanemarivom broju takvih komentara. Prilikom posljednjeg prikupljanja podataka primjećeni su i slični profili koji podržavaju kandidata za člana predsjedništva Mirsada Hadžikadića, ali je u pitanju svega 10 takvih profila.

Kompletnu tabelu sa komentarima i profilima koje smo uzeli u obzir možete pronaći na ovom linku.

Komentari u brojkama

U periodu od 1. avgusta do 27. septembra 2018. godine, sa ovih 255 profila ostavljen je ukupno 18.781 komentar na ukupno 962 članka. Pregledom sadržaja komentara, utvdili smo da je 39 profila pozitivno komentarisalo SDP i njihove kandidate, 80 je ostavljalo pozitivne komentare na članke o SBB, dok je 136 profila pozitivno komentarisalo članke o kandidatima SDA  - uključujući i članke o njihovim aktivnostima kao nosioca javnih funkcija (za one kandidate koji već obnašaju neke javne funkcije).

Iako profila koji podržavaju SDP ima najmanje, ostavili su najviše komentara - ukupno 9099 na 194 objavljena članka. Za njima slijede pristalice SBB sa 4920 kometara na 583 članka, dok su profili naklonjeni SDA na 533 članka ostavili 4762 komentara.

Svi “SDP nalozi” su registrovani 2018. godine; najviše u junu i julu (33 profila). Kod “SBB naloga”, četiri profila su registrovana 2017. godine, dok je većina ostalih (70) registrovana u periodu od februara do jula 2018. godine. Što se “SDA naloga” tiče, u 2018. godini ih je registrovano 112, od čega 95 u avgustu. U 2017. godini je registrovano 23 ovakva profila i do avgusta su ostavljali sporadične komentare, uglavnom na saopštenjima opštine Centar.

Pozitivni komentari o SDA

Od 50 članaka koje su najviše komentarisale pristalice stranke SDA, 18 direktno ili indirektno govori o Sebiji Izetbegović (ovih 18 članaka su ujedno svi članci u kojima se govori o ovoj kandidatkinji SDA). Riječ je o člancima o KCUS-u, ili o kampanjskim aktivnostima Sebije Izetbegović. Zanimljiva je vijest “Ljekari u Kantonu Sarajevo stupili u štrajk, primaju samo hitne slučajeve” u kojoj se navodi da u KCUS nije bilo štrajka. Identifikovani profili su na toj vijesti ostavili 52 kometara ovog tipa:

- Ovdje se vidi da je KCUS ipak najuspjesnija institucija u zdravstvu. Uveden red, nema strajka a imaju vise zaposlenih nego svi ostali zajedno. Svaka cast Sebiji.

- Trebamo postaviti gospodju Izetbegovic na celo Federalnog zdravstvenog fonda, pa cete vidjeti kako sve funkcionise.

- Normalno da uposlenici KCUS nece podrzati strajk kada se na istom uslovi samo poboljsavaju. Sebija Izetbegovic je isti digla na stepenicu vise. Sada mi je jasno da su spekulacije koje su nam plasirali u javnosti samo bile lazi i obmana javnosti, jer da su iste istinite i ovi bi ljekari stupili u strajk.

Uspješnost i sposobnost Sebije Izetbegović je osnova narativa u komentarima koji joj daju podršku.

- Prava lavica, zena borac, svaka joj cast... samo naprijed Sebija, ti si nas gigant! ??

- Ako izgura da nema korupcije gore zasluzila je odmah predsjednicki mandat.

- Ova zena za predsjednika drzave. Sebija kraljica nad kraljicama??

- GLEDAJUCI realno i na bazi egzatnih pokazatelja i tacnih podataka prof.dr.sebija izetbegovic je uradila i radi odlican posao u kcus-u, koji je svojim strucnim i predanim radom potpuno revitalizovala, obnovila i unaprijedila,tako da je po svim tim pokazateljima daleko najbolja direktorica od kad kcus postoji. obnovila,unaprijedila, izgradila je mnoge klinke,odjeljenja,prijemne odjele, nabavila najsavremenije medicinske aparate i medicinsku opremu kako bi olaksala pacijentima i doktorima. BRAVO!

Iza Sebije Izetbegović, u komentarima sa “SDA profila” najpopularniji je bio Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Zvizdić je tema 29 članaka koje su komentarisale pristalice SDA, od čega se 9 nalazi u prvih 50 najkomentarisanijih.

Članak koji je imao najviše komentara nosi naslov: “Zvizdić i Al-Herbish najavili izgradnju brze ceste Sarajevo - Goražde”, a slijedi ga “Vijeće ministara nakon 10 godina usvojilo energetsku strategiju BiH, slijedi otvaranje IPA fondova”. Članak o usvajanju energetske strategije uopšte ne spominje predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali unatoč tome na njemu je objavljeno 80 komentara koji slave uspjeh Zvizdića i administracije.

Komentari variraju od pohvala ukrašenih zelenim srcima, do nabrajanja egzaktnih podataka o radu Zvizdića i Vijeća ministara:

- Bravo Zvizdicu samo puteve i autoputeve praviti, to su  arterije zemlje.

- Odlicne vijesti. Hvala prijateljskim zemljama koje su jos voljne da nam pomazu i naravno hvala ljudima poput Denisa koji realizuju ove projekte.

- Svaki ekonomski, strukturni i privredni napredak koji je vidljiv posljednjih godina, iskljucivo je zasluga ovih ljudi, narocito Predsjedavajuceg Denisa Zvizdica, za koga se nadamo da ce dobiti punu podrsku u oktobru. ???

- Zajednicka saradnja profesionalnih i radnih ljudi, SDA nikada nije imao bolji kadar na svim nivoima vlasti. ??Bravo????

- Mozete pricati sta hocete ali Denis i ekipa oko njega rade cuda za BiH. Jedina stranka koja dovede kakve investitore je SDA. Ovi ostali samo znaju da krcme ono sto se godinama radi, skuplja. Narod ce prepoznati istinske ljude koji se bore za BiH a ne medijske poslusnike.

- Odradjen je ogroman posao za vrijeme Denisovog mandata, ne treba zaboraviti borbu za knjizenje vojne imovime kao jedan od preduslova za ulazak u NATO. Kad bi mu i ostale stranke pomogle covjek bi cudo napravio.

- Vijeće ministara BiH od početka svoga mandata na čelu s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem ima vrlo jasno definirane prioritete, kao i dinamiku njihove realizacije. Vijece ministara je pokrenulo evropske integracije,  došlo je do usvojanja Ekonomske Reformske Agende, mehanizam akoordinacije i 4 kljucne Strategije.

- Ma sta god ljudi pricali, svi pokazatelji nam dokazuju da je Denis najbolji premijer do sada. Pogledamo li samo zvanicne podatke GDP BiH nam i dalje raste po stopi iznad 3%, povecan je fizicki obim industrijske proizvodnje od skoro 5,8%, posebno u sektoru preradjivacke industrije, Ostvaren je izvoz od 6 milijardi KM, sto je za 12% više nego u istom periodu 2017., pri čemu više od 70% izvoza ide u zemlje EU, javni dug je napokon smanjen i to za 750 miliona samo u 2017 godini....

Od ukupnog broja članaka, Džaferoviću je posvećeno njih 24, dok je među prvih 50 najkomentarisanijih članaka od strane pristalica SDA, o Džaferoviću tek šest.

Članke koji tematiziraju kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ispred SDA komentarisalo je najviše pristalica SDA, njih 460, zatim 430 “SBB profila”, te 407 “SDP profila”. Većina komentara pristalica SDP-a su ostavljena u tri članka, njih 323.

U odnosu na prethodna dva kandidata SDA, kod članaka o Džaferoviću primjećuje se tip komentara koje nismo vidjeli kod Izetbegovićeve i Zvizdića. Pored pozitivnih komentara o Džaferoviću, istovremeno se negativno komentarišu Radončić i Bećirović. Tip komentara koji su zastupljeni u člancima o Šefiku Džaferoviću izgledaju ovako:

- "Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda, PobjedaPobjeda, Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda, Pobjeda??? SDA??? S N A G A N A R O D A.??? SDA????? SDA ??? BAKIR IZETBEGOVIĆ ??? SDA ????? SDA ??? ŠEFIK DŽAFEROVIĆ ??? SDA ???"

- "ODLIKE SEFIKA DZAFEROVICA1. obrazovan,diplomirao i zavrsio pravo2. iskusan, radio kao tuzilac,sudija,nacelnik csb,predsjednik ps bih3. odmjeren, uvijek daje prihvatljive,tacne,istinite i odmjerene izjave4. borac, citav rat bio pripadnik oruzanih snaga bih i borac za bih5. domoljub, voli svoju zemlju,gradi je,unapredjuje,stiti,obnavlja6. pametan,pise prijedloge zakona, prijedloge odluka i provodi ih7. kulturan, u javnoj komunikaciji pristojno i lijepo se ponasa.i prica"

- "POGLEDAJTE OVO1. Sefik Dzaferovic, predsjednik, borac patriota 23%2. Scepo Radojica Fa'roica izdajnik i neprijatelj BIH 17%3. Denis Becirovic, rumenige  dezerter i kukavica 13%??????????????????O ovome ja vama mjesecima pisem a pojedinci ne vjeruju."

- "ODLIKE DENISA I SDP-KOMUNJARA1.dezerteri i kukavice nisu se borili u ratu,vec se skrivali2.izdajnici,izdali drzavu i bosnjacki narod,nisu se htjeli boriti3.lazovi,alkosi,pijanice,rakijasi,krmojedi4.reketasi,lopovi,nepotisti5.vole neprijatelje iz srpske vojske i hvo6.vole srbobalijandere7.vole nepismenjake i maloumnike8.vole kriminalce kao sto je damir hadzic,nermin niksic9.vole psovati,blatiti bosnjake-muslimane i ocrniti ih10.ne vole vjernike bosnjake-muslimane i moral"

Ono što je zanimljivo kod komentara o Džaferoviću jeste da se potencira da je bio borac tokom rata, dok se za Fahrudina Radončića govori da je izdajnik, a za Denisa Bećirovića da je dezerter i kukavica. Sa takvim narativom smo se već susreli u “Faktoru” i pisali o njemu u analizi “"Faktor" i "Glas istine": “Gdje si bio ‘92?”

Članci koji tematiziraju Sebiju Izetbegović, Denisa Zvizdića i Šefika Džaferovića  skupili su ukupno 687 komentara od pristalica SDP-a, te 789 komentara od “SBB profila”.

Pozitivni komentari o SDP-u

Od svih predsjedničkih kandidata, na “Klixu” je objavljeno najviše članaka o Bećiroviću. Od 28 članaka o Bećiroviću, 22 su u prvih 50 najkomentarisanjih članaka od strane pristalica SDP-a. Narativ komentara je protivljenje nacionalizmu, prikazivanje Bećirovića kao najboljeg kandidata, često ga oslovljavajući predsjednikom. Kod pojedinih komentara se može vidjeti da je riječ o pipremljenim testovima koji se ponavljaju po nekoliko puta.

- Ne nasjedajte na mrznju i prljve kampanje, uvrede i lazi. Golema je razlika izmedju SDP-a i nacionalista. Dovoljno je pogledati kakvu ko kampanju vodi. Svi dobri i posteni ljudi ove zemlje, budite se. ZAJEDNO DO POBJEDE

- Denis Becirovic zasluzuje povjerenje prije svega svojim prethodnim radom i aktivitetom, pa onda obrazovanjem a i vrijeme je za nekoga energicnijeg koji unaprijed zna sta je potrebno uraditi. Nemam nikakve sumnje da ce dobro raditi svoj posao i da ce biti aktivan. Necmo ga se stiditi kada negdje ode i nece nas brukati.

- Najbolji mogući izbor za člana predsjedništva jedne nam jedine Bosne i Hercegovine!

- "Zemlja za sve nas ???Zemlja za sve nas ??? Zemlja za sve nas ???Zemlja za sve nas ???Zemlja za sve nas ??? Zemlja za sve nas ???Zemlja za sve nas ???Zemlja za sve nas  ??? ❤?❤SDP ❤?❤SDP❤?❤SDP❤?❤SDP❤?❤ ❤?❤DENIS BEĆIROVIĆ??DENIS BEĆIROVIĆ❤?❤"

- Srednja klasa se lagano topi. Ostaju ljudi koji krpe kraj s krajem i oni bogati koji imaju previse. Zato ovo sto DENIS BECIROVICU kaze jeste i pametno i potrebno samo daj boze da se provede. Zato glasaj mo za SDP i za DENISE Becirovicu za predajednika! (ponovljeno 9x zaredom)

“SDP profili” su ostavili čak 4088 puta na ovih 28 članaka. Razlog za veliki broj komentara je i njihovo često ponavljanje, pa je u članku “Bećirović: Ne mogu Mostar i Hercegovina biti kusur za poravnanje dugova nekih politika”, ponovljen je 50 puta za nešto manje od tri sata:

- Denis gdje god dodje ima najvecu podrsku naseg naroda i to su pokazale sve ankete i analize nezavisnih nevladinih organizacija, jer nas narod je prepoznao pravog lidera i borca za drzavu bih i nas narod.DENISA BECIROVICA zna kako se brani, voli, unapredjuje, stiti, obezbjedjuje,razvija,jaca i predvodi drzava bih, jer on je pravi patriota,borac, branioc,neustrasivi zastitnik i drzave i naroda. sretno predsjednice i sretno SDP. (50x od 11:22-14:12)

Na objavama o Bećiroviću moguće je naći i negativne komentare o njegovim političkim protivnicima, kao odgovor na komentare profila koji podržavaju druge kandidate:

- SDA NAJVECA KRIMINALNA STRANKA NA SVIJETU. SEFIK DZAFEROVIC PIJUN BAKIROV NEMA VEZE SA ZIVOTOM A NE SA POLITIKOM. AKO JE OVAJ NAROD IOLE NORMALAN GLASAT CE ZA DENSA BECIROVICA IZ MNOGO RAZLOGA. PROCITAJTE SAMO NJEGOVE IZJAVE I UPOREDITE SA OSTALIM. PRODITAJTE NJEGOV PLAN10 ZA BOLJU BUDUCNOST SVIH NAS. KAKAV SEFIK I RADONCIC IMAJU PLAN??? DA KUPE GLASOVE. SEFIK TOPSOM I KAFOM A RADONCIC MOZDA MALO VECOM DONACIJOM. SDP DO POBJEDE DENS PREDSJEDNIK I TACKA?

- Vidim ovdje sda robove kako pljuju po sdp- u.. jos vam je jedink to ostalo jer ste u oktobru donji. Dzaferovic moze pobjediti jedino ako bude sam na listi drugacije ne postoji covjek. DENIS DO POBJEDE

- A gdje gospodinu Dzaferovicu knjiga,sta ce on da promovise haha. On ce promovisati lopovluk i kriminal SDA stranke i svoj.??  Svaka cast Dr. Becirovicu na uspjesnim promocijama i prepunim salama, a svaka ti je riječ zlata vrijedna.✊✊

- "ZASTO svi u SDA sute, da je na pretposljednjoj sjednici glavnog odbora doslo do totalnog razilazenja u vrhu SDA stranke po pitanju podrske Dzaferovicu, kojeg sada uopste ne podrzavju i nepismenjaci oko njega. Dzaferovic je ostao usamljen sa jos tri clana koji ga podrzavaju, tako da sada nema nikakve sanse da pobijedi za clana predsjednistva. o ovome je i sam Dzaferovic naslucivao jos prije svoje kandidature...

Deset članaka o Nerminu Nikšiću pristalice SDP-a komentarisale su 1217 puta, međutim u fokusu tih komentara je i dalje Denis Bećirović i pohvale same Socijaldemokratske partije sa nešto konciznijim kometarima nego što su komentari o Bećiroviću.

- Jedini ce vam sdp nesto i uraditi. Upamtite ovo, JEDINI. Ako kazu napravit cemo 100km autoputa, napravit ce barem 60. Ako kazu dici cemo prosjecnu platu za 300 maraka...dici ce je za 150. Ako kazu dici cemo penzije za 20%, dici ce ih makar za 10% i nece ove gradjane daviti porezima kao ovi. Za ovo sto pisem mogu glavu na panj da stavim. Ovi sada nam nikada i nista nece uraditi, milion posto. Dajte im jos 1000 godina i opet corak. Samo ce nas jos vise sprciti.

- SDP je jedina partija koja nastoji da zadrži mlade u našoj državi, za razliku od drugih, koji svojim djelovanjem i odlukama doprinose odlivu mozgova iz naše zemlje. samo nastavite tako SDP, sa razlogom ste najbolja partija.

- SDP je jedina stranka koja ima plan i program za našu državu, jedini koji imaju konkretna djela koja su pomogla Bosni i Hercegovini! Njihov kandidat za predsjedništvo, Denis Bećirović, je jedan od najaktivnijih poslanika u parlamentu i pravi patriota! Ovo su prave opcije za nas i one u oktobru pobjeđuju!

- SDP itekako smatra da je potrebna reforma zdravstva i da je potrebno da bude što bolji i sposoban nositi se sa zahtjevima i problemima. Sve težnje SDP-a u restrukturiranju cjelokupnog zdravstva i samog procesa liječenja je da stavi pacijenta na prvo mjesto i u središte ovog  sistema.

- Ovi ljudi iz SDPa treba da budu uzor svima, oni pokazuju kako se voli ova nasa lijekpa Bosna i Hercegovina, bez obzira na vjersku pripadnost. Mi nemamo rezervne drzave i zato treba da se za nju borimo svim srcem. Zalosno je sto je ova nasa omladina zatrovana nacionalizmom, ja se nadam da ce oni da odnesu pobjedu jer su nam jedino oni nada u bolje sutra.

- SDP i Denis su najbolji izbor za BiH jer se zalažu za građane i nastoje da ostvare bolji radnički materijalni standard koji odgovara aktuelnim cijenama i troškovima svih potrepština, kako bi omogućili dostojanstven život radnika, radnica i njihovih porodica. Vidljivo će poboljšati društveni položaj radnika, te uravnotežit rad i kapital kako bi radnici postali subjekt moći i kao takvi mogli uticati na društvena zbivanja u BiH.

- U fokusu ekonomske politike SDP BiH je reforma poreskog i zdravstvenog sistema, te rasterećenje privrede od državnih nameta. Primarne ciljevi su osiguranje zdravstvene zaštite za sve građane BiH i pokretanje poreske reforme, koja bi značajno smanjila direktno oporezivanje rada povećanjem oporezivanja potrošnje i drugih poreza koji ne opterećuju privredu.

- "SDPSvjedoci smo lošeg ekonomskog stanja u BiH koje se ogleda padom ekonomskih aktivnosti na svim poljima, te potpunim izostankom kapitalnih državnih projekata u infrastrukturu, energetiku i sve druge grane privrede. Prioritet nam je stvoriti pozitivno ekonomsko okruženje aktivnom ulogom države, koje će rezultirati pokretanjem javnih radova, otvaranjem novih radnih mjesta, novom strategijom industrijalizacije i privlačenjem direktnih stranih investicija."

- "SDPSvaka država u okolnostima povećane društvene opasnosti mora pooštriti kaznenu politiku, a aktuelna vlast radi upravo suprotno, samo da bi zaštitila kriminalce iz svojih redova, zanemarajući nesigurnost koja se uvukla u društvo. Svjesni činjenice da javnost već dugo svjedoči neodrživo blagoj kaznenoj politici na svim sudovima u Bosni i Hercegovini, SDP BiH će odlučno djelovati na općem pooštravanju kaznene politike u Bosni i Hercegovini."

- Kada govorimo o energetici i njenom napretku, SDP će inicirati izrade/dopune strategija razvoja energetike BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, koje će u realizaciji usvojene vizije i strateških prioriteta razvoja pored sigurnosnih, ekonomskih i okolinskih posebno uvažavati aspekt klimatskih promjena i socijalne aspekte energetske tranzicije

- "SDP Evidentna je povećana društvena opasnost na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. SDP BiH smatra da je ovome, u dobroj mjeri, doprinijela i blaga kaznena politika, jer se počinioci krivičnih djela vrlo brzo nađu na slobodi i ponovno počinju da čine ista ili slična krivična djela. SDP BiH će pooštriti zakone iz oblasti krivično-pravnog zakondavstva i uvesti strožije kazne. SDP BiH će, kroz izmjene zakona, suziti mogućnost izricanja blažih kazni od onih određenih zakonima."

- SDP BiH će insistirati na vladavini prava, provođenju zakona, te građanskoj i krivičnoj odgovornosti izabranih zvaničnika za zloupotrebe položaja i rušenje poretka. Nepoštivanje ustavnog poretka i njegove manifestacije nisu predmet Krivičnog zakona i samim tim nisu kažnjivi. Isto se odnosi i na neusklađenost entitetskih propisa s državnim, naročito onima koji proističu iz različitih međunarodnih obaveza, uključujući evropske integracije.

- SDP će zaustaviti privatizaciju kvalitetnih javnih preduzeća poput BH Telecoma i elektroprivreda Sarajevo, Mostar i Banja Luka, te uvesti sistem javno privatnog

Pozitivni komentari o SBB-u

Pristalice stranke SBB komentarsale su 583 članaka sa 4920 komentara. Od toga je o SBB-u kao stranci ukupno 42 članka sa 1653 komentara, dok se na Radnočića od tog broja odnosilo 28 članaka sa 1135 komentara.

Pozitivni komentari slave Radončića kao humanitarca, dobročinitelja i vođu. U komentarima  članaka o Radončiću evidentno je negativno komentarisanje Bakira Izetbegovića i SDA.

- "Izaberimo najuspjesnijeg Bosnjaka za clana predsjednistva. Birajmo Fahrudina Radončića za clana predsjednistva."

- podrška novom članu predsjedništva BiH! Gospodine Radončića, provedite nas u svjetliju budućnost!

- Fahro do pobjede ????

- Za razliku od zutokljunca koji podrzava Turke,nas predsjednik tezi ka Evropi.Zanimljivo ja jos ne znam da je neko otisao i zaposlio se u Tursku,niti da je Turska na bilo koji nacin pomogla narodu BiH.Ustvari jest dinastiji Izmetebegovica,njima redovno puni licni budzet.

- Jedini koji se ne boji reci istinu ljudima,jer drugi godinama ponizavaju nas narod laznim obecanjima.Fahro abd nadamo se pobjedi u oktobru da konacno Bosna progleda.????☝☝??

- FAHRO GAZI SDA KRIMINALCE,IZETBEGOVICI NA APARATIMA

- Fahrudin Radončić televizor u boji za Džaferovića.☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️

Ostatak komentara “SBB profila” raspoređeni su na saopštenja stranke i na članke o političkim protivnicima. U takvim komentarima najčešće je prozivana Stranka demokratske akcije, odnosno Bakir Izetbegović, gdje ili negativno kometarišu aktera članka ili su na fonu komentara koji se ostavljaju na člancima o Fahrudinu Radončiću.

Negativni komentari o SDP-u

Kod negativnih komentara o Denisu Bećiroviću dominirali su narativi sa kojim smo se susretali u medijima bliskim stranci SDA. Optuživali su ga da je svojim neučešćem u odbrani BiH pasivno “podržavao srpsku agresiju i genocid nad bošnjačkim narodom”. SDP je također karakterisan kao “srpska demokratska partija” u više navrata. Sa isticanjem “srpstva” kod SDP-a smo se susreli u članku koji je objavio SAFF o Vojinu Mijatoviću, a koji smo obradili u analizi: “Sedam sekundi za neistinu”. Stranku SDP i njene članove “SDA profili”  opisivali su kao kriminalce koje treba hapsiti. SBB-ove pristaše su prozivale Bećirovića da je “dosadan”, “beskarakterna figura” i “parazit”.

- ZAO mi je denisa becirovica, mlad je politicar, ali denis becirovic je zrtveno jagnje od lagumdzije i niksica, da ga kad izgubi izbore lakse otjeraju iz sdp-a.cak je becirovic trazio garanciju od niksica i sdp-a kad izgubi izbore, a tacno zna da hoce, da ga predloze u dom naroda. znaci sam becirovic ne vjeruje da ce pobijediti, dok ranije trazi alternativu za ponovno uhljebljenje na budzet bih.denis becirovic ima trenutni domet da bude predsjednik skupstine tuzlanskog kantona.

- DENIS BECIROVIC JE PROSJECAN kandidat, ali je mlad i neiskusan da vodi drzavu. njegov trenutni domet je sef kluba poslanika sdp-a u parlamentu bih. ima vremena za becirovica dok stekne politicko i zivotno iskustvo, ali i dok prvo preuzme sdp da bude predsjednik te stranke. najrealnije i najiskrenije dva kandidata ljevice ne mogu uopce pobijediti, pa to je sasvim jasno svima iole politicki pismenim ljudima.ne znam sta se sdp zanosi. koms ce dobiti vecinu tih glasova, zbog eliminacije covica.

- SDP=srpska demokratska partija je najgora partija za nas bosnjacki narod, jer nermin niksic i sdp javno govore,prijete i izajvljuju da su sdp i niksiceva prava i istinska braca pripadnici vojske rs koji su pocinili genocid i pripadnici hvo koji su pocinili uzp,a da nisu i da nikada nece ni biti braca sdp i niksicu bosnjaci-muslimani koji su svojim zivotima i tijelima branili nezavisnu drzavu bih i nas bosnjacki narod od unistenja.sdp je propala kriminalna,reketaska i nepotisticka stranka.

- DENIS BECIROVIC bi mogao biti podrumski i tavanski clan predsjednistva, jer je to naucio jos u ratu kada je kao punoljetan,zdrav i vojni obvjeznik dezertirao i kada se skrivao po podrumima,sklonistima a kasnije i po tavanima i golubarnicima da se ne bi borio za nezavisnu drzavu bih i za nas bosnjacki narod. dezertirajuci i skrivajuci se becirovic je indirektno i pasivno podrzavao srpsku agresiju na bih i genocid nad nasim bosnjackim narodom. bosnjacki narod nece to nikada zaboraviti

- SDP LOPOVI

1.zlatko lagumdzija lopov ukrao privatni stan i bosnjacki institut

2.nermin niksic,lopov ukrao novac iz fbih izgradio vikendicu,stan

3.damir hadzic,lopov ukrao milion km iz opcine novi grad

4.koka kurtes,lopov ukrao milion km iz budzeta federacije

5.sanko mesihovic,lopov ukrao milion km iz kcus-a

6.hamdija lipovaca lopov,ukrao milion i pol km iz usk i opcine bihac

7.zekan helez,lopoov,ukrao 250.000 od boraca i rvi

8.fikret music,lopov ukrao 500.000 km iz budzeta kan.sarajevo

- POLICIJO HAPSI

1. uhapsite nermina niksica jer je lopov,reketas i nepotista

2.uhapsite zlatka lagumdziju, lopov ukrao privatni stan i bosnjacki institut

3. uhapsite damira hadzica, lopov, ukrao milion km od opcine novi grad

4. uhapsite hamdiju lipovacu, ukrao milion i pol km iu usk i opcine bihac

5. uhapsite sanku mesihovica, ukrao milion km iz kcusa

6. uhapsite koku kurtesa ukrao milion km iz budzeta federacije

7. uhapsite elvedina grabovicu, ukrao milion i pol km od el.privrede

SBB

- Njegova glavna karakterna osobina je – dosada. Bećirović je nepopravljivo bezkarakterna figura. Osim ubitačno jednoličnog tona glasa i plastičnog izraza lica, sadržaj njegovih izjava je jednostavno prazan. U svojoj političkoj karijeri, bez obzira na evidentan trud da se pokaže i komunistom i patriotom, Bećirović nikada nije ozbiljnije odmakao od klasične demagogije.

- prvo vrati narodne pare koje si parazitskim putem pa onda pricaj o vracanju dostojanstva naroda ti si jedan veliki budzetski parazit i uhljeb

Negativni komentari o SDA

“SDP profili” su ostavili najmanje negativnih komentara, a većina tih se odnosila se na članke o Šefiku Džaferoviću. Kritikovali su ga da je marioneta Bakira Izetbegovića, da nije obrazovan, te ponavljali narativ SDP-a da Džaferović nema podršku svoje stranke, SDA:

- ODLIKE SEFIKA DZAFEROVICA 1. Slabo obrazovan. Jedva zavrsio skolu 2. iskusan, uhljebljen po raznim institucijama bez rezultata 3. Laze kad god zine, bio pasivan svih ovih godina ali progovorio pred izbore 4. U ratu se krio po logistici i bjezao vani. 5. Parazit, nista za zemlju nikada nije uradio osim sticanja licne koristi 6. Nikada nije napisao ni zakon niti neku inicijativu

- SDA je poražen. Jedva su se dogovorili oko kandidata i opet pola SDA ne podržaje Džaferovića

- NIKAKVA podrska u BiH za gospodina sefika dzaferovica. Nema je ni u vlastitoj stranci. sda ima ocajne kadrove sto se vidi iz prilozenog. Zbog zadnje cetiri godine korupcije, nepotizma, bahatosti, lazi i nazadovanja, afera i raskola u stranci, kao i manjka demokratije krah na izborima je zagarantovan

SBB profili” su sa druge strane mnogo komentarisali članke o SDA i to najviše o Šefiku Džaferoviću i Izetbegovićima. Tako su vijesti koje su u naslovi imale prezime “Izetbegović” prikupile više od 700 negativnih komentara. Iako Bakir Izetbegović nije kandidat na izborima, SBB-ove pristaše su ga često spominjale u komentarima, dok su za Sebiju Izetbegović najviše koristili pogrdne nazive uz kritiku njenog rada KCUS-u.

- "MALO O ŠEFIKU JOŠ:

Ženu zaposlio u Ured za reviziju institucija BiH

Sina Jasmina u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo

Kćerku Jasminu - advokatski ured

Bratična Amira - Elektroprivreda BiH

Svastika - Uprava za indirektno oporezivanje, Tuzla

Sin od svastike - MUP ZDK  

PAMETNOM DOSTA! ☝️NARODE U PAMET U OKTOBRU! ☝️☝️☝️"

- Džaferovića je SDA 1998. postavila u Dom naroda dva puta na tada dvogodišnje mandate, a od 2002. do danas Džaferović je poslanik u Predstavničkom domu. On 2018. obilježava pune dvije decenije od ulaska u Parlament, a za to vrijeme od države je uzeo najmanje 1,3 miliona KM.

- Sefik potrcko Bakirov i SDA al tako je i naucio zato i jest miljenik bakirov.

- SEBIJA-ELENA IZETBEGOVIĆ-ČAUŠESKU JE PRAVO, ALI ODVRATNO LICE KRIMINALNE, KORUPTIVNE I NEPOTISTIČKE ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE SDA

- "STA nam je to Sekana poboljšala na KCUS?? 

Kako vas nije stid ista reci, unistila jos vise klinički centar i sad se nasla praviti pametna

Jadan ovaj narod "

- El  Bake lazni dobrotvor,a ustvari Najveci Kriminalac kojeg ne zanima ni BiH, pa kako bi mogao da se zanima o Iranu...Jos malo i nestajes sa svojom Dinastijom

- Sebija nesposobna vjestice sta ti imas pricati kad si unistila KCUS to je svima poznato,otisli svi kvalitetni ljekari,pacijenti nemaju osnovna sredstva,sramota!

Negativni komentari o SBB-u

Pristaše SDA su sporadično ostavljale negativne komentare na vijesti o Radončiću i SBB-u, a više su stavljali pozitivne komentare o svojim kandidatima. Slično je i sa SDP-om, s tim da su oni imali ipak nešto više negativnih kometara:

*SDP

- Nikada nećemo glasati za SBB ni Fahrudina! Narod BiH nikada to neće uraditi. Oni su obični prevaranti! Nema stranke koja se više obogatila a manje uradila. Od građana i od države uzimaju a ništa im ne vraćaju!

- Radončić je čisti lopov, kriminalac, prevarant. Jedino što ima je svoj Dnevni Avaz koji je očigledno njemu nastrojen. Prevarant kao što je on nikada neće postati predsjednik!

- "SBB ne samo da bi uništio Bosnu i Hercegovinu nego bi je čak i prodao za koje pare Fahri u džepu. SBB je stranka lažnih bošnjačkih patriota, Radončić je lažni patriota, on je jedan obični kriminalac i prevarant!"

- "Kažu da Radončiću ne treba novac iz države i kako mu nije cilj da se uhljebi jer ga već ima. Pa vidi se ko ima kratko pamćenje Dobro se zna da je stekao taj novac od krađe budžeta BiH, i zna se da ga je krao u vrijeme rata. Od humanitarne pomoći pa nadalje! Svako ko je krao od države uvijek hoće još. To najbolje vidimo sa lopovima iz SDA. SBB i SDA ništa nisu različiti, lopovske stranke!"

*SDA

- "SCEPO GUSINJAC je nastavnik likovnog za predskolsko obrazovanje,te kao tako neobrazovan,neskolovan i needukovan covjek ne moze obnasati visoke i odgovorne funkcije u institucijama bih. pored toga scepo gusinjac je i izdajnik i neprijatelj nase drzave bih i naseg bosnjackog naroda,jer je clan,saradnik, izvrsilac i pripadnik srpske teroristicke sluzbe kos sa kodnim imenom "scepo" koji i sada radi za kos sluzbu i izdaje nas narod i drzavu bih. scepina bolja buducnost od oktobra je u gusinju."

- "SOKANTNO i skandalozno stanje vlada u heravom tornju, od kad je scepo gusinjac saznao za najnovije ankete i istrazivanja od strane nevladinih organizacija da scepo gusinjac i sbb nemaju nikakvu podrsku bosnjackog naroda,pa je scepo krenuo u obracun sa novinarima kriminalno-reketaskog pamfleta avaz, kao i clanovima sbb stranke. tako je nedavno posle sjednice predsjednistva sbb maltretirao sve redom,prijetio,vrijedjao i psovao svima redom. u tornju su sada svi u strahu za sebe i svoj zivot."

- "??FAHRO MAFIJASU ZATVOR JE TVOJ ??? ?? FAHRO NEPRIJATELJ DRZAVE BIH???

- FAHRO KOSOVAC???FAHRO KRIMINALAC???"

- "SBB=srpska beogradska braca je kriminalna stranka i mafijaska organizacija, osnovana radi licnog interesa i zastite od kriminala, koja ima na svom celu poglavicu scepu gusinjca, kriminalca i mafijasa,te srpskog spijuna, koji je clan, izvrsilac, saradnik i pripadnik ozloglasene srpske teroristicke sluzbe kos,sa kodnim i konspirativnim imenom "scepo" koji i sada radi za srpsku sluzbu kos i izdaje nasu drzavu i bosnjacki narod.

​​​​​​​KOLIKO PROFILA, TOLIKO I LJUDI?

Ono što bi bilo interesantno saznati jeste koliko je ljudi, zapravo, upravljalo sa ovih 259 profila, što nismo mogli saznati bez IP adresa sa kojih su registrovani. Ipak, pojavljivali su se obrasci gdje se mogla vidjeti ista grupa profila kako komentariše vijesti u malom vremenskom razmaku na različitim člancima. To je naročito vidljivo kod vijesti sa velikim brojem komentara. Na slici ispod možete vidjeti komentare koji su objavljeni istog dana na tri različite vijesti.

Ukratko o Mirsadu Hadžikadiću

Prvi komentari o Hadžikadiću su se pojavili 7. septembra, sa zvaničnim početkom predizborne kampanje. Deset profila je ostavilo 2365 komentara na 787 članaka u periodu od 7.9. do 27.9.2018.

Jedan profil je registrovan 7.9.2018, šest ih je registrovano 9.9.2018, te tri 24.9.2018.

Kad je biranje tema u pitanju, iako su društveno političke teme najviše targetirane, komentari su stavljani na širok raspon medijskog sadržaja: od vijesti o “Apple X” do sarajevskih astronoma koji su prvi put u BiH snimili egzoplanet.

Komentari su uniformisani i vrlo je jasno da se radi o kampanji: koriste se “hashtags”, linkovi na Hadžikadićeve govore i nastupe, te se također naglašavalo da je svoju kampanju sam finasirao.

Hashtags koji su korišteni su: #mislislisvojomglavom, #ijasamiskra, #pravipredsjednik, #ijasamiskra, #budiitiiskrapromjene, #MH2018, #Hadzikadic2018 i #novaBiH:

- ???? Samo da se zna: Bećirović, Džaferagić i Radončić NISU SMJELI doći na N1 debatu jer se boje voditelja sprintera, i pitanja koja bi im mogla biti postavljena.

Pratite FB stranicu (http://fb.com/mirsadhadzikadic) i učestvujte u 'Uživo sa Mirsadom' - FACEBOOK LIVE razgovoru DANAS od 18:30 do 19:00 h: https://www.facebook.com/events/626727081055505

#novaBiH"

- ?????????????? Prof. Mirsad Hadzikadic, ličite malo na Harrison Forda iz mlađih dana.

Pratite FB stranicu (http://fb.com/mirsadhadzikadic) i učestvujte u 'Uživo sa Mirsadom' - FACEBOOK LIVE razgovoru DANAS od 18:30 do 19:00 h: https://www.facebook.com/events/626727081055505

#novaBiH"

- Jedini pravi kandidat koji nije na budžetu i finansira sam svoju kampanju jeste Mirsad Hadžikadić! Lider kakvog čekamo dugo vremena!

Pogledajte debatnu emisiju u kojoj će učestvovati prof. Mirsad Hadžikadić. Pozvani su i drugi kandidati. Srijeda, 12.9. u 20:00 h na N1."

Iako ne znamo tačan broj ljudi koji su vodili stranačke profile, a koliko  njih zaista jesu vatreni glasači ovih stranaka, na osnovu vremena registracije i intenziteta ovakvih komentara jasno da stranke imaju “botove” angažovane u kampanji. Njihova svrha je bila širenje narativa, slogana, promotivnih materijala (u slučaju Mirsada Hadžikadića), te provođenje antikampanje protivnicima i pokušavanje stvaranja utisaka spontane podrške kandidatima i partijama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 05. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Anonimni i dezinformativni pokušaj diskreditacije doktorice filozofskih nauka

Anonimni portal Ekran objavio je članak u kom pokušava diskreditovati dokto...

Lažna vijest Dezinformacija
Lažna vijest
Neutemeljeni navodi o hapšenju kanadskog generala “pri bijegu iz Azovstala”

Neimenovani izvori kanadskih medija tvrde da je bivši general Trevor Cadieu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljanje kokainske navike Volodimira Zelenskog i “lijekovi” za rak koji to nisu

Sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o aktuelnim dešavanj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me