Raskrinkavanje.ba

Dnevna doza izmišljenih naslova

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Članci preuzeti od “Slobodne Bosne” i “Klixa”, na portalu “Medion” su dobili klikbejt naslove sa lažnim tvrdnjama.

“Raskrinkavanje” je već ranije pisalo o portalu “Medion” i njegovoj praksi da u naslovima u potpunosti izmišlja izjave, i to u analizama “Iznenadno Novalićevo gostovanje u naslovu” i “Još jedna Dodikova izmišljena izjava”. Ovog puta, tema malverzacije “Mediona” bio je Dragan Mektić.

Na portalu “Slobodna Bosna” objavljen je članak pod naslovom “MEKTIĆ OPASNO ISPROZIVAO PREDSJEDNIKA RS-a: "Otkud Dodik u istrazi o smrti Davida Dragičevića, ŠTA JE BILO NA POLIGRAFU…”"

Dan poslije, na portalu “Medion” je objavljen članak sa naslovom u kojem je u potpunosti izmišljena Mektićeva izjava.

[1]Dragan Mektic – Milorad Dodik je totalna budala uskoro slijedi Hapsenje (VIDEO)

Sadržaj članka koji slijedi nakon ovakvog naslova identičan je onom koji je objavljen na portalu “Slobodne Bosne”:

[2]“Ko im brani da rasvijetle ovaj slučaj. Više od deset godina su na vlasti. Na poligrafu za Davida nisu prošle tri osobe. Pale su na važnim pitanjima. Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske me demantovao kazavši da poligraf nije dokazno sredstvo. Pa zašto onda poligraf postoji? Niko ne tvrdi da je poligraf dokazno sredstvo, ali je na sudu važna operativna indicija u rješavanju slučaja”, rekao je Mektić, pa je potom poručio:
“Nemojte zamajavati narod i kriti istinu. Što ne objave ko je pao na poligrafu i na kojim pitanjima? Ubistvo Davida Dragičevića se namjerno opstruira. To je suština i iza toga stoji vrh države. Otkud Dodik u istrazi – da traži obdukciju? Sve zbog toga da bi slučaj završio onako kako oni žele – da se ne otkrije pravi izvršioc”

S obzirom na to da se tvrdnja iz naslova ne nalazi u samom tekstu, niti ju je sam Mektić izgovorio na video snimku priloženom u članku, isti ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

Zanimljivo je za napomenuti da je na ovom portalu objavljen i članak sa originalnim naslovom, i to istog dana kada je objavljen na “Slobodnoj Bosni”.

Zbog čega je sutradan objavljen identičan članak ali sa izmišljenim naslovom, govori nam činjenica da je verzija sa lažnom tvrdnjom trenutno najpopularniji članak ovog portala.

I ovaj put, članak portala “Medion” podijeljen je na Facebook stranici “Dnevna doza natprosječnog Bošnje” koja redovno dijeli linkove ovog portala.

U drugom članku sa “Mediona”, Milorad Dodik se našao kao akter izmišljenog naslova.

[3]Milorad Dodik-Bijeljinu cu spojit sa Srbijom ona je oduvjek bila Dio Srbije a ne BIH a Banja luka ce biti takodjer velika Srbija (VIDEO)

I ovog puta, tekst koji se našao ispod izmišljenog naslova je članak objavljen na portalu “Klix”. Tamo je naslovljen: “Sramne izjave Dodika u Beogradu: S džamija u BiH se arlauče, Srbi su istraumirani…”.

Ni ovaj put u tekstu ne postoji tvrdnja koja je navedena u naslovu, zbog čega i ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "Medion"
  2. ^ Citat: "Slobodna Bosna"
  3. ^ Citat: "Medion"
Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.08.2018

Medion: Dragan Mektic – Milorad Dodik je totalna budala uskoro slijedi Hapsenje (VIDEO)

ragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, se na današnjoj pres-konfereneciji u Banjaluci osvrnuo i na slučaj stradalog Davida Dragičevića. Upitao je otku...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 26.08.2018

Medion: Milorad Dodik-Bijeljinu cu spojit sa Srbijom ona je oduvjek bila Dio Srbije a ne BIH a Banja luka ce biti takodjer velika Srbija (VIDEO)

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik gostujuću u jednoj srbijanskoj TV emisiji izjavio je da imami koji uče ezan u BiH zapravo “arlauču”. U izjavama...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest