Doktor iz Australije nije dobio otkaz zato što je objavio “zastrašujuću statistiku” o pobačajima

Na društvenim mrežama viralne su tvrdnje da je jedan australijski doktor otpušten jer je objavio statistiku koja ukazuje na to da je broj pobačaja kod vakcinisanih žena porastao. Ipak, niti je objavljivanje bilo kakve statistike razlog njegovog otpuštanja, niti postoje dokazi za tvrdnje o povećanju broja pobačaja.

Foto: Freepik.com

U objavi na Twitter nalogu Istinajzer (Истинајзер) od 24. avgusta 2022. godine tvrdi se da je doktor iz Australije navodno dobio otkaz jer je objavio statistiku o broju pobačaja među vakcinisanim ženama.

Vrhunski doktor iz Australije, specijalista za plodnost, Dr Luke McLindon dobio je otkaz jer je objavio zastrašujuću statistiku sakupljenu u zadnje dve godine. Procenat izgubljenih beba kod vakcinisanih majki je neverovatnih 74%. U normalnim uslovima procenat je između 5 i 14%.

Pronašli smo i da je screenshot navedene Twitter objave do vremena pisanja ove analize objavljen i na tri Facebook profila. 

U međuvremenu je objava s Twitter naloga Istinajzer obrisana. Ipak, njegov tweet, koji je objavljen prije te promjene, još uvijek se dijeli na drugim profilima i stranicama.

Kako se iz screenshota koji se dijeli Facebookom može vidjeti, autor Twitter objave poziva se na članak objavljen na portalu Brisbane Times, čiji naslov glasi: “Doktor iz Brisbanea opisuje kako je dobio otkaz u velikoj bolnici”. 

Zbog čega je doktor McLindon dobio otkaz?

Doktor Luke McLindon je akušer i ginekolog iz grada Brisbane u državi Queensland u Australiji. Kako se navodi u samom članku od 17.8. s portala Brisbane times, na koji se autor Twitter objave pozvao, McLindon je otpušten iz bolnice Mater jer je odbio da se vakciniše protiv Covid-19, što je bilo u suprotnosti s propisima u Queenslandu. 

Sudski dokumenti pokazuju da je McLindonov radni odnos prekinut zbog odbijanja da se pridržava državnog propisa o vakcinama za medicinske stručnjake/inje.
(...)
McLindon je jedna od nekoliko osoba uključenih u sudske sporove koji osporavaju propis.

Naime, u državi Queensland u septembru 2021. godine uvedena je obavezna vakcinacija protiv Covid-19 za medicinsko osoblje. 

Prekid njegovog radnog odnosa, dakle, nije bio povezan s njegovim navodnim otkrićem povećanja broja prekida trudnoća kod vakcinisanih majki. To je jasno navedeno i u članku Brisbane Timesa na koji se autor Twitter objave poziva.

Jesu li tačne statistike o pobačajima?

Prema članku Brisbane Timesa, tvrdnje McLindona o navodnom broju povećanja potiču, kako sam tvrdi, iz njegove prakse. McLindon tvrdi da je među pacijentkinjama koje je liječio “otkrio da su one koje su bile nevakcinisane imale istorijski nisku stopu pobačaja od 13 procenata u poređenju sa onima koje su vakcinisane prije začeća, koje su imale stopu pobačaja veću od 70 procenata”.

U istom članku navodi se i da se McLindon u sudskim dokumentima u vezi s njegovim otkazom pozvao na svoje “istraživanje” i “studiju” kada je govorio o vezi između vakcinacije protiv Covid-19 i pobačaja. U dokumentima je naveo i da će ta tema biti predmet njegovog budućeg istraživanja.

Ipak, nikakve javno dostupne podatke o takvom istraživanju, studiji ili nalazima nismo uspjeli pronaći

Bolnica Mater u kojoj je McLindon radio, s druge strane, negirala je njegove tvrdnje i istakla kako “nije primijećena nikakva promjena u stopi pobačaja u posljednjih pet godina ili posebno od uvođenja vakcinacije protiv Covid-19”.

O tvrdnji da je doktor Luke McLindon otpušten zbog navodnog otkrića u vezi s pobačajem pisala je i platforma za provjeru činjenica CheckMate u analizi od 12. avgusta 2022. Kako ističu, stručnjaci/kinje su im potvrdili/e da veza između vakcinacije protiv Covid-19 i navodnog povećanog broja pobačaja ne postoji. 

Shaun Brennecke, koji vodi Odeljenje za medicinu majke i fetusa i Centar za istraživanje trudnoće u Kraljevskoj ženskoj bolnici u Melbournu, rekao je za CheckMate putem e-maila da objavljeni podaci “ukazuju da takva vakcinacija NE povećava rizik od pobačaja niti izaziva pobačaj“.

Kao dokaz ukazao je na brojne recenzirane članke u uglednim medicinskim časopisima, čije studije “ukupno obuhvataju više desetina hiljada trudnoća i dolaze iz mnogih zemalja (SAD, Norveška, Kina, Švajcarska, Rumunija itd)“.

“Pobačaj je, nažalost, relativno čest problem u trudnoći, koji se javlja u otprilike 25 odsto svih trudnoća, tako da će biti slučajeva da žene dožive pobačaj u vrijeme kada prime vakcinu protiv Covida“, rekao je profesor Brennecke.

“Međutim, ova povezanost je slučajna, a ne uzročna, s obzirom na to da objavljeni podaci pokazuju da je rizik od pobačaja sličan i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih žena”.

Kako isti izvor navodi, Kraljevski australijski i novozelandski koledž akušera i ginekologa takođe snažno preporučuje vakcinaciju protiv Covid-19 te ističe da ne postoje dokazi povećanog rizika od “pobačaja, rađanja mrtvorođene djece, prevremenog porođaja ili drugih neželjenih ishoda trudnoće”. S druge strane, infekcija bolešću Covid-19, prema saopštenju ove institucije, nosi neke od tih rizika.

Raskrinkavanje je o tvrdnji da vakcine protiv Covid-19 navodno povećavaju rizik od pobačaja pisalo u više navrata (1, 2, 3). Kako je u ovim analizama objašnjeno, ne postoje dokazi koji ukazuju na to da je broj pobačaja porastao kod majki vakcinisanih protiv Covid-19. Brojne studije, s druge strane, potvrdile su da rizik od povećanja ne postoji. 

Recimo, 21.4.2021. godine  u The New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje pod nazivom “Preliminarni nalazi o bezbjednosti mRNK vakcina protiv Covid-19 kod trudnica”, kojim se došlo do zaključka da su slučajevi neželjenih neonatalnih ishoda i neželjenih ishoda u trudnoći kod žena vakcinisanih protiv Covid-19 bili približno jednaki onima zabilježenim kod trudnica prije pandemije ove bolesti. 

Sličan je zaključak i studije nastale analizom registra vakcina i trudnoća američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Covid-19 Vaccine Pregnancy Registry). Prema nalazima ove studije, rizik za spontani pobačaj nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv Covid-19 iznosi oko 13%. To je, ističe se, u skladu s očekivanim stopama prije vakcinacije.  

Dakle, doktor Luke McLindon nije otpušten zbog “objavljivanja statistika” o navodnom povećanju broja pobačaja kod žena vakcinisanih protiv Covid-19. Ni tvrdnje o navodnom povećanom procentu rizika od pobačaja kod vakcinisanih žena nisu potkrijepljene dokazima, a bolnica u kojoj McLindon radi demantovala ih je.

Budući da je originalna objava obrisana, sve objave tvrdnji da je McLindon “dobio otkaz jer je objavio zastrašujuću statistiku” i da je “procenat izgubljenih beba kod vakcinisanih majki neverovatnih 74%” dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 05. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me