Raskrinkavanje.ba

Vakcinacija protiv Covid-19 nije dovela do povećanja broja pobačaja

Tvrdnje prominentne antivakcinacijske aktivistkinje Sherri Tenpenny o navodnom povećanju broja pobačaja od početka masovne vakcinacije protiv Covid-19 za 6.000% došle su i do našeg govornog područja. Riječ je o još jednoj u nizu neutemeljenih tvrdnji iz antivakcinacijskog narativa.

Na platformi Gloria.tv, 21.4.2021. godine objavljen je članak u kom se prenose tvrdnje američke doktorke Sherri Tenpenny da je navodno broj pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povećan za 6.000% od početka masovne vakcinacije protiv Covid-19. Ovaj članak je opremljen naslovom:

Nakon cijepljenja: "Povećanje za 6.000%"

U članku se iznose različite tvrdnje vezane za navodne nuspojave vakcinacije protiv bolesti Covid-19, koje se odnose na reproduktivno zdravlje žena:

Tisuće žena širom svijeta izvješćuju o poremećenim menstrualnim ciklusima nakon primanja cjepiva protiv Covida.

Vlada Velike Britanije prikupila je više od 2.200 izvještaja o reproduktivnim poremećajima nakon primjene cjepiva AstraZenece i Pfizera, uključujući prekomjerno ili odsutno menstrualno krvarenje, neobične bolove u dojkama, odgođenu menstruaciju, krvarenje iz rodnice, pobačaje i mrtvorođenu djecu.

Nacionalni informativni centar o cjepivima (Nvic.org) opisuje mnoge slučajeve poput slučaja trudne liječnice iz Kalifornije (40) koja je primila cjepivo Pfizera, što se pokazalo "smrtonosnim ishodom za dijete" koje je 6 dana kasnije mrtvorođeno u 18. tjednu.

Članci istog sadržaja objavljeni su i 25.4. na portalu Mlado sunce, 27.4. na portalu Srbin (.info) i 28.4.2021. na portalu Pravda. Iste tvrdnje našle su se i u tri objave na društvenoj mreži Facebook (link, link, link).

Tvrdnja o “povećanju broja pobačaja za gotovo 6.000%” potiče iz videointervjua koji je za podcast Hagmann Report 8.4.2021. godine dala Sherri Tenpenny, doktorka osteopatije i prominentna zagovornica antivakcinacijskog narativa. Autorka je knjige “Reći ne vakcinama: Vodič resursa za sve uzraste”, te je ranije promovisala i dokazano neutemeljene tvrdnje da vakcine uzrokuju autizam. (link) O neutemeljenim tvrdnjama koje Tenpenny diseminira o pandemiji bolesti Covid-19 do sada je pisao niz fact-checking portala u svijetu. (link, link, link, link, link).

Ovo nije prvi primjer širenja tvrdnji o navodnom uticaju vakcina protiv bolesti Covid-19 na reproduktivno zdravlje žena. O ovoj temi Raskrinkavanje je pisalo u analizi od 12.4.2021. godine, koju možete pročitati ovdje

Tvrdnja da je “povećan broj pobačaja za gotovo 6.000%” nije zasnovana na stvarnosti. Tenpenny se pri iznošenju ove tvrdnje ne poziva ni na kakve konkretne statistike, te ne navodi na koji način je došla do navodnog povećanja broja od nevjerovatnih 6.000%. Ovakvih statističkih podataka nema ni u jednom relevantnom istraživanju, niti su dostupni u bilo kom zvaničnom izvoru. To potvrđuje i napredna Google pretraga ključnih pojmova (link).

O eventualnoj poveznici pobačaja i vakcinacije protiv Covid-19, s obzirom na to da su se slične tvrdnje širile u svijetu i ranije, pisali su Reuters, USA Today i AFP.

Kako se u analizi AFP-a navodi:

Dr Benjamin Neuman, stručnjak za koronaviruse koji predsjedava odjeljenjem za biološke nauke na Teksas A&M Univerzitetu - Texarkana, rekao je da „ne postoji veza između vakcinacije i bilo kog aspekta reprodukcije“.

U The New England Journal of Medicine je 21.4.2021. godine objavljeno istraživanje pod nazivom “Preliminarni nalazi o bezbjednosti mRNK vakcina protiv Covid-19 kod trudnica”. U ovom istraživanju su u periodu od 14.12.2020. do 28.2.2021. godine analizirani podaci dostupni u okviru tri američka sistema nadzora: aplikacija za nadzor nuspojava V-safe after vaccination health checker, V-safe registar trudnoće i Sistem izvještavanja o neželjenim reakcijama na vakcine (VAERS). V-safe after vaccination health checker predstavlja aplikaciju za prijavu nuspojava vakcinacije američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). V-safe registar trudnoće podatke prikuplja od pomenute aplikacije CDC-a, što znači da, ukoliko se pri podnošenju prijave naznači da je riječ o trudnici, podaci od te prijave biće proslijeđeni ovom registru. O pouzdanosti podataka prikupljenih kroz sistem VAERS, između ostalih, pisao je i Reuters, koji ističe da ovaj sistem “prikuplja prijave o neželjenim efektima kod pacijenata nakon vakcinacije, ali ne pokazuje da li je te neželjene efekte izazvala vakcina”. 

Kako se u rezultatima ovog istraživanja navodi:

Iako nisu direktno uporedivi, izračunati omjeri neželjenih ishoda u trudnoći i neonatalnih neželjenih ishoda kod osoba vakcinisanih protiv Covid-19, a koje su imale završenu trudnoću, bili su slični incidencijama zabilježenim u studijama na trudnicama, koje su sprovedene prije pandemije Covid-19.
(...)
Preliminarni nalazi nisu pokazali očigledne znake upozorenja među trudnicama koje su primale mRNK vakcine protiv Covid-19. Međutim, neophodno je dugoročno praćenje, uključujući praćenje velikog broja žena vakcinisanih ranije u trudnoći, kako bi imali potkrijepljena saznanja o ishodima kod majki, trudnica i novorođenčadi.

Dakle, ovo istraživanje došlo je do zaključka da su slučajevi neželjenih neonatalnih ishoda i neželjenih ishoda u trudnoći kod žena vakcinisanih protiv Covid-19 bili približno jednaki onima zabilježenim kod trudnica prije pandemije ove bolesti. 

Treba istaći i to da su se u samom istraživanju koristili podaci prikupljeni preko aplikacije “V-safe after vaccination health checker”, V-safe registra trudnoće, te sistema za prijavu nuspojava VAERS. Svi pomenuti sistemi funkcionišu tako što korisnici sami prijavljuju eventualne nuspojave nakon vakcinacije. Kako se na stranici o VAERS sistemu, između ostalog navodi, prijave koje se ostavljaju u ovom sistemu mogu sadržavati netačne ili nepotpune informacije, a budući da je njihovo objavljivanje dobrovoljno, mogu biti i pristrasne. 

Za potrebe pisanja analize u februaru 2021, AFP je kontaktirao i CDC zbog sličnih tvrdnji o povećanju broja pobačaja nakon početka imunizacije u Sjedinjenim Američkim Državama. U analizi se navodi:

“Do danas nijedan dokaz ne ukazuje na porast broja pobačaja nakon vakcinacije protiv Covid-19 i nisu primijećeni zabrinjavajući obrasci prijavljivanja“, odgovorio je glasnogovornik CDC-a.

Kada je riječ o Nacionalnom informativnom centru o vakcinama, treba reći da se radi o posve nezvaničnoj organizaciji, jasno antivakcinacijski orijentisanoj. Već iz početne stranice ovog web sajta jasno je da je riječ o promoterima antivakcinacijskog narativa, budući da se na stranici dijele članci poput onog naslovljenog “Vakcinacija i cenzura: Istina će nas osloboditi”. Dakle, podaci prikupljeni u okviru ovakve platforme ne mogu se smatrati kredibilnim. Formular za prijavu nuspojave na ovom sajtu može ispuniti svako, bez ograničenja, a tačnost unesenih podataka počiva isključivo na savjesti pojedinca/ke. 

Slučaj “trudne liječnice iz Kalifornije”, o kom je riječ u pomenutom članku, odnosi se na prijavu podnesenu na VAERS sistem 20.1.2021. godine. U ovoj prijavi nije navedeno ko je tačno njen podnositelj/ka, te nije moguće utvrditi da li postoji bilo kakva veza između vakcinacije i ovog neželjenog prekida trudnoće. Dodatno, o ovom slučaju ne postoje izvještaji niti jednog kredibilnog medija, što potvrđuje i napredna Google pretraga ključnih riječi.

Kada je riječ o navodima da je “vlada Velike Britanije prikupila više od 2.200 izvještaja o reproduktivnim poremećajima” nakon vakcinacije protiv Covid-19, ova tvrdnja potekla je sa portala Life site news, takođe prominentnog zagovarača antivakcinacijskog narativa. Navedeni podaci prikupljeni su kroz sistem prijavljivanja neželjenih reakcija na medicinska sredstva u Ujedinjenom Kraljevstvu Yellow card. Ovaj sistem takođe počiva na dobrovoljnom prijavljivanju eventualnih nuspojava. U rezimeu prijava vezanih za nuspojave nastale nakon primanja vakcine protiv bolesti Covid-19, koji obuhvata period od 9. decembra 2020. do 28. aprila 2021. godine, problemi vezani za reproduktivno zdravlje žena nisu posebno istaknuti. Prijave vezane za poremećaje menstrualnih ciklusa kod žena jesu postojale, ali kako navodi Associated Press, još uvijek nije potvrđeno da li postoji veza između ovih slučajeva i vakcinacije protiv Covid-19, te su dalja istraživanja neophodna.

Do sada su izvještaji o nepravilnim krvarenjima bili nepovezani. Teško je povući bilo kakve paralele sa vakcinama, jer bi promjene mogle biti rezultat drugih faktora, uključujući stres, prehranu i navike u vježbanju. Takođe nedostaje podataka za praćenje promjena menstrualnih ciklusa nakon vakcina uopšte.

Ako naučnici na kraju pronađu vezu između vakcine i kratkoročnih promjena u menstrualnom krvarenju, stručnjaci kažu da to ne bi trebao biti razlog da se izbjegne vakcinacija. “Korist od primanja vakcine sigurno premašuje trpljenje jednog teškog menstrualnog ciklusa, ako su zaista i povezani“, rekla je dr. Mary Jane Minkin, ginekologinja i profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Yale.

U originalnom članku, objavljenom na platformi Gloria.tv, navodi se da su prikupljeni “izvještaji o reproduktivnim poremećajima”. Ipak, treba istaći da se ovdje ne radi ni o kakvim izvještajima. Riječ je o prijavama koje bilo ko može podnijeti na nekoj od navedenih platformi. 

Ovakvim tvrdnjama sugeriše se, posve manipulativno, da vakcinacija protiv Covid-19 ima uticaja na reproduktivno zdravlje, uprkos rezultatima dosadašnjih istraživanja. 

Tvrdnju da je broj pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama povećan za 6.000%, objavljenu na platformi Gloria.tv, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva naknadna pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu manipulacija činjenicama dajemo tvrdnji da je “vlada Velike Britanije prikupila više od 2.200 izvještaja o reproduktivnim poremećajima”, budući da je riječ o prijavama koje može podnijeti svako, ali se one ne mogu apriori smatrati tačnima. 

Tvrdnju da je i Nacionalni informativni centar o vakcinama izvještavao o ovakvim slučajevima te da je opisao slučaj vakcinisane trudnice čije je novorođenče preminulo, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Radi se o organizaciji koja aktivno promoviše neistine o vakcinama, ne može se smatrati kredibilnim izvorom, a veza između vakcinacije i slučaja smrti novorođenčeta nije potvrđena.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 27.04.2021

Srbin: Америчка лекарка: После вакцинације пораст побачаја за 6.000 одсто! (ВИДЕО)

Само у САД забележили смо скоро 6 000% пораст побачаја од почетка програма вакцинације Ковид-19.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 28.04.2021

Pravda: Američka lekarka: Posle vakcinacije porast pobačaja za 6.000 odsto! (VIDEO)

Samo u SAD zabeležili smo skoro 6 000% porast pobačaja od početka programa vakcinacije Kovid-19.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 01.05.2021

Facebook profili i stranice: Мики Ивковић: Broj pobačaja povećan za 6.000%

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 28.04.2021

Facebook profili i stranice: Емануил Спасић: Broj pobačaja povećan za 6.000%

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 21.04.2021

Gloria.tv: Nakon cijepljenja: "Povećanje za 6.000%"

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.04.2021

Mlado Sunce: Broj pobačaja se povećao nakon cijepljenja za 6.000%

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 23.04.2021

Facebook profili i stranice: Francisco Giovanni: Broj pobačaja povećan za 6.000%

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija