Raskrinkavanje.ba

“Doktor Sebi” nije doktor, a teorija o kiselom organizmu samo je mit

Na društvenim mrežama ponovo se počela dijeliti netačna tvrdnja kako je kiselost organizma uzročnik različitih bolesti poput AIDS-a, dijabetesa ili raka. Dezinformacija se ovoga puta pojavila uz priču o navodnom samoukom afričkom doktoru koji je hranom liječio AIDS.

Foto: Screenshot: The Rock Newman Show ft Dr. Sebi, Youtube

Na Facebook stranici Lijek iz prirode 14. januara 2024. godine podijeljen je članak istoimenog portala star četiri godine o doktoru koji navodno “hranom liječi teške bolesti”. Ova objava ostvarila je više od 3.000 interakcija, a podijeljena je skoro 800 puta. 

Doktorsebi

Identičan članak su tokom januara 2024. objavili i Portal zdravog života te portali Zdravlje dolazi iz prirode i Kroz objektiv. Slični članci pojavljivali su se na različitim portalima i tokom 2021, 2022. i 2023. godine, a ukupno je u vrijeme pisanja ove analize postojalo 29 članaka s istim tvrdnjama. Najstariji trenutno dostupan članak s takvim tvrdnjama objavljen je 29. oktobra 2015. godine na portalu N1.

Ko je bio “doktor Sebi”? 

U tekstu se tvrdi da je “samouki afrički doktor i travar” dr. Sebi izliječio brojne ljude, čak i od AIDS-a:

Zadnjih 28 godina dr. Sebi je uspješno liječio bolesti koje zapadna medicina smatra neizlječivim. Pravim imenom Alfred Bovman, dr. Sebi je samouki afrički doktor i travar koji je prirodnim metodama pomagao teško oboljelim osobama. Izlječio je brojne ljude od AIDS-a, lupusa, epilepsije, dijabetesa, bipolarnog poremećaja, raznih oblika raka, zavisnosti o drogama i drugih bolesti.

Prema istraživanju McGill Univerziteta u Montrealu iz 2019. godine i pisanju drugih medija (1, 2), pravo ime dr. Sebija je Alfredo Bowman i rođen je u Hondurasu, u Centralnoj Americi, 1933. godine. Bowman je emigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje je počeo prodavati svoju mješavinu biljaka koju je nazvao “Dr. Sebijeva stanična hrana”. U članku The Telegrapha od 23. augusta 2016. objavljenom povodom njegove smrti navodi se:

Alfredo Bowman nikada nije studirao medicinu niti stekao titulu doktora nauka, tako da je koristio titulu doktora po svom nahođenju, bez potrebnog obrazovanja za tu titulu. Iako nikada nije studirao medicinu ili se bavio naukom, Bowman je osnovao “USHA istraživački institut”, nazvan po selu Usha u Hondurasu.

Tokom života Bowman je bio pristalica mnogih pseudonaučnih teorija i teorija zavjere. Negirao je da HIV izaziva AIDS te je podržavao i pseudorasističku teoriju o tome da geni Afroamerikanaca imaju “visoku električnu rezonanciju” i “vibriraju na posebnim frekvencijama”, čime su drugačiji od gena bijelaca. Prema članku objavljenom povodom njegove smrti na portalu The Telegraph, Alfredo Bowman umro je 2016. godine u zatvoru nakon što je ušao u Honduras s većom količinom novca bez podrijetla te bio uhapšen za pranje novca. 

Da li je “doktor Sebi” izliječio neizlječive bolesti?

U analiziranim člancima navodi se i da je na sudu dokazano da je doktor Sebi izliječio 77 osoba:

Godine 1988. bio je uhapšen zbog “lažnog” oglašavanja i liječenja bez licence. Na sudu je za njega svedočilo 77 osoba, a nakon što je dokazano da su te osobe zaista izlječene, Dr. Sebi je oslobođen svih optužbi. Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba.

Ne postoje znanstveni dokazi da je Bowman ikada ikoga izliječio od bilo koje ozbiljne bolesti. Na njegovoj web stranici Dr.Sebi cell food, koja prodaje Bowmanove suplemente, navodi se da se ne radi o liječenju, a korisnici/e se upućuju da se obrate profesionalnim doktorima:

Mi nismo liječnici. Ne dijagnosticiramo bolesti niti propisujemo lijekove. Mi smo nutricionistički savjetnici i dajemo prijedloge vezane uz prehranu. Nijedna od ovdje ponuđenih informacija nije namijenjena zamjeni bilo kojeg programa koji vam je propisao vaš odabrani zdravstveni stručnjak. Posavjetujte se sa svojim zdravstvenim radnikom prije usvajanja novih režima prehrane.

Novine New York Amsterdam news, koje su pratile njegovo suđenje, izvijestile su kako je Bowman 1987. godine bio optužen za praktikovanje medicine bez dozvole. Porota ga je oslobodila optužbi jer je utvrdila da tužilac Roberto Abrams nije uspio dokazati da je Bowman zaista davao medicinske dijagnoze i reklamirao svoje proizvode kao lijekove u konkretnom slučaju za koji je optužen. U sudskom postupku nisu svjedočili navodno izliječeni pacijenti, kako se tvrdi u člancima, već uposlenici koji su radili za Bowmana i dva tajna agenta koja su posjetila Institut.

Međutim, o njegovim metodama liječenja daleko više govori drugi sudski postupak iz iste godine, kojim je Vrhovni sud države New York presudom utvrdio da Bowman laže o rezultatima liječenja i zabranio mu liječenje ljudi i oglašavanje o tome kako liječi neizlječive bolesti:

Optuženom je trajno zabranjeno (...)  tvrditi kako može liječiti, olakšati ili na bilo koji način ublažiti tok bilo koje ljudske bolesti, bola, povrede ili stanja (...), distribuirati reklamni materijal za koji tvrdi kako može izliječiti (...) bilo koju ljudsku bolest (...), dijagnosticirati, liječiti ili propisivati lijekove za bilo koju ljudsku bolest (...)  

“Prirodne metode” ovog doktora opisane u analiziranim člancima zapravo su metode zasnovane na neutemeljenim teorijama o alkalnoj hrani i kiselom organizmu:

Dr. Sebi smatra da je osnovni uzrok i okidač pojave raznih poremećaja i bolesti – sluz, odnosno njen višak u tijelu. Prema njegovom tumačenju, bolest je zapravo rezultat akumulacije ovog toksina koji se nakuplja u telu, a ne izbacuje napolje. Dr. Sebi je smatrao da je veliki problem savremenog društva ishrana bazirana na skrobu te životinjski proizvodi, koji zakiseljuju organizam. U kiselom organizmu stvara se toksična sluz. Ona usporava i zapušava tjelesne rupe, a to vodi do upale. Dr. Sebi je tako tvrdio da se bolest može razviti samo u organizmu s kiselom pH-vrednošću.

Nažalost, bolesti poput AIDS-a, bipolarnog poremećaja, epilepsije, lupusa ili karcinoma ne mogu se izliječiti promjenom ishrane i dijetom “dr. Sebija” koja propisuje biljnu ishranu. Medicinski portal Medical news Today navodi da je jedina korist od alkalne dijete “dr. Sebija” veći unos voća i povrća, ali da tako ekstremna dijeta može biti i opasna.

Držanje dijete dr. Sebija može rezultirati nedostatkom vitamina B12 (...) U prehrani, proteini pomažu u održavanju zdravlja mozga, mišića, kostiju, hormona i DNK. Dijeta dr. Sebija ograničava izvore biljnih proteina, kao što su grah, leća i soja. Osoba bi trebala jesti neuobičajeno velike količine u dijeti dopuštenih izvora proteina kako bi zadovoljila dnevne potrebe. (...) Dijeta dr. Sebija uključuje biljne izvore omega-3, poput sjemenki konoplje i oraha. Međutim, tijelo lakše apsorbuje te kiseline iz životinjskih izvora. Veganska prehrana sadrži malo ili nimalo omega-3 masnih kiselina, osim ako osoba ne uzima suplemente.

Kiselost organizma i alkalna hrana

Kako je Raskrinkavanje pisalo 2020. godine, istrajna dezinformacija o kiselosti organizma koja navodno izaziva bolesti na našem govornom području širi se duže od 10 godina (1, 2). Tvrdnje o kiselosti organizma analizirali su i brojni drugi fact-checking portali, agencije, ali i naučne institucije, te uvijek i nezavisno jedni od drugih došli do istog zaključka – radi se o pseudonauci i lažnim tvrdnjama jer hrana ne može promijeniti pH vrijednost organizma.

Centralna tvrdnja Alfreda Bowmana, poznatijeg kao dr. Sebi, bila je kako je potrebno unositi alkalne namirnice biljnog podrijetla i tako kontrolisati kiselost našeg organizma. Međutim, radi se o nepoznavanju ljudske biologije i negiranju dokazanih znanstvenih činjenica o podrijetlu različitih bolesti. Prema priručniku za pacijente poznate klinike Cleveland, pH vrijednost ljudske krvi je stalna i iznosi između 7,35 i 7,50. Značajnija promjena pH vrijednosti krvi izvan ovih granica dovodi do stanja opasnih po život. Smanjenje pH vrijednosti, to jeste “kiselost krvi”, dovodi do stanja poznatog kao metabolička acidoza:

Metabolička acidoza javlja se kada tijelo proizvodi previše kiseline ili kada bubrezi ne uklanjaju dovoljno kiseline iz vaše krvi. Obično se javlja kod bubrežnih bolesnika ili usljed teškog proliva. 

Metabolička acidoza ne mora imati simptome, a kada se simptomi pojave, najčešće se radi o ubrzanom radu srca, zbunjenosti ili vrtoglavici, osjećaju umora, gubitku apetita, glavobolji, brzom disanju ili dugim i dubokim udasima, mučnini i povraćanju, osjećaju slabosti i dahu koji ima slatkast i voćni miris. Teški slučajevi metaboličke acidoze mogu izazvati smrt.

Za povećanje pH vrijednosti krvi iznad 7,50, to jest stanje suprotno od metaboličke acidoze, medicinski priručnik MSD Manual objašnjava kako se radi o metaboličkoj alkalozi, koja također može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem:

Metabolička alkaloza javlja se kada se smanji količina stomačne kiseline ili se promijeni razina elektrolita u krvi. Obično se javlja usljed teškog povraćanja ili bolesti srca, bubrega, jetre i drugih organa. 

Metabolička alkaloza ne mora imati simptome, a kada se simptomi pojave, najčešće se radi o razdražljivosti, trzanju mišića, trzajima ili grčevima u mišićima, umoru, zbunjenosti, drhtanju, trncima i utrnulosti, nepravilnom ritmu srca (aritmija), napadima i komi. 

pH vrijednost ljudskog organizma se, dakle, ne može bitno promijeniti bez ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Članak McGill Univerziteta zaključuje:

Krv sadrži molekule ugljične kiseline i natrijevog bikarbonata upravo kako bi se održala pH vrijednost između 7,35 i 7,45. Izvan tih granica su bolest i smrt.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju portala N1 kako je Alfredo Bowman doktor za kojeg je na sudu dokazano da je izliječio mnoge bolesti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da nezdrava ishrana izaziva kiselost organizma, što dovodi do bolesti, kao i tvrdnju da se konzumiranjem alkalne hrane može regulisati pH vrijednost i time liječiti bolesti, ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena

26.01.2024: Portali Doznaj (.info) i Portal zdravog života su ispravili netačne tvrdnje u člancima pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

19.02.2024: Portal N1 je ispravio netačne tvrdnje u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 15.01.2021

Zdravlje i kuhinja: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-10

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.06.2022

Portal novosti: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-11

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.01.2024

Kroz Objektiv: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-12

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.02.2022

Mirisi cvijeća: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-14

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.01.2024

Kroz Objektiv: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-15

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.09.2022

Znanje je moć: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako Ovo Jedete Svaki Dan, Izbacit Ćete Toksičnu Sluz Iz Tijela I Obnovit Ćete Ćelije-17

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.09.2022

Kuhinja zdravlje (XYZ): ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako Ovo Jedete Svaki Dan, Izbacit Ćete Toksičnu Sluz Iz Tijela I Obnovit Ćete Ćelije-16

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2024

Balkan Plus: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako Ovo Jedete Svaki Dan, Izbacit Ćete Toksičnu Sluz Iz Tijela I Obnovit Ćete Ćelije-20

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.12.2020

Lijek iz prirode: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.02.2023

24h Za Vas: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako Ovo Jedete Svaki Dan, Izbacit Ćete Toksičnu Sluz Iz Tijela I Obnovit Ćete Ćelije-2

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.09.2022

Kuhinja zdravlje (XYZ): ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako Ovo Jedete Svaki Dan, Izbacit Ćete Toksičnu Sluz Iz Tijela I Obnovit Ćete Ćelije-3

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.01.2021

Zdravlje i kuhinja: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-4

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.01.2024

Radio Vitez: Dr. Sebi – čovjek koji je na prirodan način liječio i najteže bolesti

Zadnjih 28 godina dr. Sebi je uspješno liječio bolesti koje zapadna medicina smatra neizlječivima. Pravim imenom Alfred Bowman, dr. Sebi je samouki af...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.06.2018

Magicus: Doktor Sebi liječio neizlječive bolesti: Njegova tajna je jednostvana, samo jedite ovo!

Doktor Sebi liječio neizlječive bolesti: Njegova tajna je jednostvana, samo jedite ovo! Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slav...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.08.2016

Alternativa za vas: Dr. Sebi – čovjek koji je na prirodan način liječio i najteže bolesti-2

Zadnjih 28 godina dr. Sebi je uspješno liječio bolesti koje zapadna medicina smatra neizlječivima.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.02.2023

SVI RECEPTI SU ZA 5: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako Ovo Jedete Svaki Dan, Izbacit Ćete Toksičnu Sluz Iz Tijela I Obnovit Ćete Ćelije-8

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.12.2020

Lijek iz prirode: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-9

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2024

Doznaj (.info): ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-13

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 17.01.2024

Portal zdravog života: ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije-1

Majkl Džekson, Edi Marfi i Džon Travolta samo su neke od slavnih osoba koje je Dr. Sebi izliječio od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih tegoba

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 29.10.2015

N1: Sud ga podržao, medicina nije: Ovaj čovjek liječi rak i AIDS

Bolesti poput raka ili AIDS-a još uvijek razaraju ljude i porodice širom svijeta, ali postoji čovjek koji tvrdi da ima lijek za sve navodno neizlječiv...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno