Raskrinkavanje.ba

Dokument njemačke vlade nije “tajni plan” za pandemiju Covid-19

Videosnimak u kojem “profesor” Walter Veith manipulativno predstavlja analizu rizika u simuliranoj pandemiji, a koju je objavila njemačka vlada, ponovo se dijeli na društvenim mrežama.

Na TikTok profilu @Vorki007 je 31.10.2021. godine objavljen videosnimak intervjua s njemačkim “profesorom” Walterom Veithom. Snimak, koji je preveden na naš jezik, sadrži statički tekst u kojem se navodi sljedeće:  

יהוה (Bog Izraela)
Tajni plan u vezi Korona virusa (Covid-19)

Veith u videosnimku izražava fascinaciju zvaničnim dokumentom njemačke vlade iz 2012. godine, za koji on tvrdi da je nacrt i scenarij “onoga što sada vidimo da se dešava u svijetu”, misleći pritom na pandemiju bolesti Covid-19. U titlovima se navodi:

Postoji dokument koji je objavila nemacka vlada, dakle, zvanicni dokument, i taj dokument se zove, samo da vidim ovde, Deutscher Bundestag sto znaci da je zvanicni dokument. Mene je ovaj dokument fascinirao zato sto je pisan 2012. godine. Dok gledam ovaj dokument, meni je on neverovatan zato sto je nacrt onoga sto sada vidimo da se desava u svetu. U stvari, toliko je isto da je ovo kao napisan scenario. Dokument daje analizu onoga sto ce se desiti.

U nastavku videosnimka, Veith prepričava dijelove iz dokumenta, u kojima se navodno “objašnjava” gdje, kada i zahvaljujući kojem uzročniku će izbiti “planirana” pandemija. U ovom dijelu, u formi pitanja, konstatuje da se virus (SARS-CoV-2) prvo pojavio u Aziji, u februaru. 

Sta to u stvari znaci i gde ce sve zapoceti? To je interesantno. Kazu da ce se pojaviti i najvise manifestovati u Aziji, Severnoj Americi i Evropi. Kada ce se tacno desiti? Oni kazu da ce poceti u februaru u Aziji. Zar nije interesantno da se virus prvo pojavio u Aziji u februaru? Ko ce uzrokovati problem? U scenariju je to hipoteticki “Modi SARS” virus. A onda pisu: “na primer SARS, korona virus COV”.

Do kraja snimka, jednako fasciniran, Walter Veith govori o vremenu inkubacije i “manifestacije” virusa koji je naveden u dokumentu, te “visokoj stopi smrtnosti”. Usto, napominje da mu je “nevjerovatno” da se pandemija odvija po ovom “planu”, te da će trajati tri godine: 

Meni je neverovatno da se u stvari ovaj plan prati. I onda ce samo dvoje ljudi koji su bili u Aziji da donesu virus u Evropu i onda ce velikom brzinom da se siri dalje. Koliko dugo ce trajati sve ovo? Mozemo da imamo pojavu novih slucajeva konstantno, ali izgleda da ce ovo trajati najverovatnije 3 godine. Ovaj dokument kaze 3 godine.

Ovaj snimak je potom objavljen i na dva Facebook profila (1, 2). Cijeli intervju, u dužini od skoro 25 minuta, objavljen je na ovom profilu. 

Videosnimak intervjua sa Walterm Veithom se na Facebooku dijelio i na samom početku pandemije. Prvi put je objavljen na profilu Marija Stojaković, 30.3.2020. godine. 

 

Šta su činjenice?

Dokument na koji se poziva Walter Veith nosi naziv “Briefing od strane savezne vlade - Izvještaj o analizi rizika u civilnoj zaštiti 2012”. Radi se o javnom dokumentu koji je objavljen 3.1.2013. godine. Nije u pitanju nikakav “tajni plan u vezi sa korona virusom”, već simulacija hipotetičke pandemije izmišljenog virusa Modi-SARS. 

Raskrinkavanjem sličnih tvrdnji bavio se njemački fact-checking portal Correctiv u martu 2020. godine. U analizi ovog portala objašnjena je svrha dokumenta koji je pripremila njemačka savezna vlada:

Riječ je o analizi rizika savezne vlade u kojoj je 2012. hipotetički simulirana pandemija zamišljenog virusa pod nazivom Modi-SARS. Međutim, ne radi se o “tajnom planu”, već o javno dostupnom izvještaju Federalnog ureda za Civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK), koji bi trebao poslužiti kako bi se bolje pripremili za pandemiju. 

Correctiv je kontaktirao i spomenuti ured za dodatno pojašnjenje. Glasnogovornica Ureda je za ovaj portal pojasnila: 

“Analiza rizika [...] služi kao mjera predostrožnosti za rješavanje mogućih opasnosti od značaja za saveznu vladu, kao i očekivanih efekata na stanovništvo, njihovu egzistenciju i javnu sigurnost i red u Njemačkoj. Ovi rezultati trebaju poslužiti kao osnova za informisanje i donošenje odluka te za omogućavanje preventivnog i odbrambenog planiranja usmjerenog na rizik i zahtjeve u civilnoj kontroli i kontroli katastrofa.”

Glasnogovornica je u e-mailu navela da se “scenarij Modi-SARS virusa u to vrijeme nije odnosio na predviđanje razvoja i efekata pandemijskog događaja, već se radilo o scenariju događaja izazvanog fiktivnim patogenom koji uključuje teoretski zamisliv opseg štete za osobu - kako bi se opisala bolest s visoko zaraznim patogenom koja se može prenijeti ljudima, te kako bi područja pogođena virusom mogla da reaguju snažnije i brže".

Ovo je objašnjeno i u samom dokumentu. Na 5. stranici navedeno je da je korištenje fiktivnog virusa iz porodice korona u simuliranoj pandemiji uslovljeno iskustvom s epidemijom bolesti uzrokovanom SARS virusom 2003. godine, koji je također iz porodice koronavirusa:

Ovaj scenarij opisuje neuobičajenu epidemiološku situaciju koja se bazira na širenju do sada nepoznatog uzročnika. Zbog toga se u ovom slučaju koristi, iako hipotetički, uzročnik s osnovama u stvarnom svijetu, pod nazivom Modi-SARS. Odabir virusa sličnog SARS je, između ostalog, rezultat toga da je 2003 godine prirodna varijanta ovog virusa dovela do samog ruba različite grane zdravstva. 

Historija nam je već pokazala da uzročnici s neobičnim karakteristikama, koji dovode do otežanih epidemioloških situacija, mogu da se pojave sasvim iznenadno (npr.  Sars-Coronavirus (CoV), H4N1 - influenza,  čikunguja-virus, HIV). Korištenjem pojednostavljene pretpostavke, za ovaj Modi-SARS virus se iskoristilo modeliranje hipotetičkog toka jedne pandemije u Njemačkoj, koji je i relevantan i moguć na na saveznom nivou.

Correctiv navodi i to da se ovaj scenarij u nekim aspektima podudara s tokom pandemije Covid-19 (poput toka širenja virusa, koji je iz Azije išao do Evrope i Sjeverne Amerike). U drugim se, pak, aspektima ne podudara, naprimjer, u pretpostavci da će bolest jednako pogoditi sve dobne skupine. Naime, iako od Covid-19 mogu oboljeti sve dobne skupine, starije osobe te osobe s komorbitetima su u većem riziku obolijevanja, komplikacija, težeg oblika i smrtnog ishoda (1, 2). 

Osim netačne interpretacije svrhe dokumenta, Veith je ustvrdio da se virus (SARS-CoV-2) pojavio u Aziji u februaru. Prvi slučajevi bolesti Covid-19, koja je uzrokovana virusom SARS-CoV-2, jesu zabilježeni u Aziji (tačnije u kineskom gradu Wuhanu), ali u decembru 2019. godine.

Pandemije se ne planiraju. One se očekuju, te se na osnovu ranijih saznanja o potentnim patogenima, iskustva u pogledu odgovora na širenje i generalnih tendencija u pandemijskim tokovima prave scenariji čiji je cilj alarmirati donosioce odluka o potencijalnim zdravstvenim i sigurnosnim krizama. 

Ranije smo se susretali sa zloupotrebama javno dostupnih dokumenata i simulacija hipotetičkih pandemija, koje su pristalice “zavjeroloških” narativa predstavljale kao “dokaz planirane pandemije”. Jedan od njih je scenarij SPARS pandemije, o kojem više možete čitati u analizi ispod.

Tumačenje dokumenta njemačke savezne vlade iz 2013. godine, onako kako je to uradio Walter Veith, također odgovara “zavjerološkom” narativu “planirane pandemije”. 

 

O Veithu i lokalnim dezinformatorima

“Profesor” Walter Veith bio je pod istragom za antisemitizam i izazivanje mržnje u Njemačkoj 2012. Ima doktorat iz zoologije, ali ne vjeruje u evoluciju. Osim toga, kao što uostalom i ovaj primjer pokazuje, Veith je sklon širenju teorija zavjere. 

Kako je već rečeno, cijeli videosnimak intervjua s Walterom Veithom dijeli se na društvenim mrežama na našem govornom području od marta 2020. godine (1, 2, 3, 4, 5), i to zahvaljujući prevodu Marije Stojaković. 

Radi se o poznatoj antivakcinacijskoj aktivistici iz Srbije koja se bavi prevođenjem videosnimaka u kojima se iznose pseudonaučne tvrdnje i promovišu konspirativni narativi. Prisutna je na najmanje osam društvenih mreža, na kojima redovno objavljuje prevedene videosnimke. 

Stojaković je posebno aktivna tokom pandemije Covid-19, a govorila je i na protestima protiv mjera za sprečavanje širenja virusa (link).

Tvrdnja da je spomenuti dokument njemačke savezne vlade “nacrt onoga što se trenutno dešava u svijetu” te da se radi o “tajnom planu” po kojem se odvija pandemija je netačna. Radi se o simulaciji pandemije bolesti uzrokovane fiktivnim virusom Modi-SARS, koja je objavljena i javno dostupna. Iako ovaj scenarij iz 2012. godine ima dodirnih tačaka sa tokom trenutne pandemije, to nikako nije bio “plan”. Radi se o analizi rizika koji je sačinio vladin ured. 

Tvrdnja da se virus pojavio u Aziji u februaru također nije tačna. 

Ove tvrdnje, prvi put plasirane u videosnimku na profilu Marije Stojaković, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Kasnije objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnju o “tajnom planu” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 20.03.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Marija Stojaković - Walter Veith

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 31.10.2021

TikTok profili i stranice: TikTok profil: vorki007

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti