Raskrinkavanje.ba

Dvije neistine ne čine istinu: Zaštitne maske ne uzrokuju rak

Neutemeljenom tvrdnjom da zaštitne maske indirektno izazivaju rak, jer navodno sprečavaju dotok kisika u mozak, “oživljena” je godinama stara laž da je osnovni uzrok raka upravo nedostatak kisika u tijelu.

Na privatnom Facebook profilu Nudžejma Jamaković 10.5.2021. godine objavljen je status sa tvrdnjom da nošenje maske indirektno izaziva rak, budući da navodno izazivaju smanjenje dotoka kisika:

Budimo pametni i slušajmo nekorumpirane doktore!!!
Nošenje maske preko usta i nosa smanjuje dotok kisika do mozga.
Dakle, nošenje maske preko usta i nosa je indirektni uzrok raka!!!

Na slici koja je objavljena u ovom statusu nalazi se Dr. Otto H. Warburg (1883-1970) i ispisane tvrdnje koje mu se pripisuju, a koje treba da posluže kao dokaz za tezu da maske uzrokuju rak. Na slici je ispisan sljedeći tekst:

OSNOVNI UZROK RAKA
Nobelovac Dr. Ottt H. Warburg, je bio predani istraživač uzroka raka te je istrazivanju posvetio svoj čitav život.
SVE NORMALNE STANICE IMAJU APSOLUTNO POTREBU ZA KISIKOM, ALI STANICE TUMORA MOGU ZIVJETI BEZ KISIKA - PRAVILO BEZ IZNIMKE
"Oduzmite stanici 35% njezinog kisika tijekom 48 sati i ona ce postati kancerozna" Dr. Warburg je pojasnio da je glavni temeljni uzrok raka - nedostatak kisika, kojeg stvara kiselo stanje u ljudskom tijelu. Dr. Warburg je isto tako otkrio: stanice raka su anaerobe (ne koriste kisik) i ne mogu preživjeti u prisutnosti stanja visoke razine kisika, kakvo se moze naci u alkalnom (lužnatom) stanju organizma.

Ovakvu objavu pronašli smo još na ovom Facebook profilu. 

 

Šta su činjenice?

Teza da nošenje zaštitnih maski indirektno izaziva rak zasnovana je na ideji da je uzrok raka manjak kisika, kojeg nošenje maske navodno uzrokuje. Priča o manjku kisika kao uzroku raka i u ovom primjeru pripisuje se dr. Ottou H. Warburgu, a u suštini potiče od pogrešnog tumačenja  onoga što je ovaj nobelovac stvarno zaključio u svom istraživanju.

Naime, Warburg nije tvrdio da je otkrio uzrok raka, niti je tvrdio da su to manjak kisika ili visoka kiselost. Ono što je ovaj naučnik otkrio je prosto da ćelije karcinoma žive i razvijaju se u odsustvu kisika, a da te iste ćelije pomažu stvaranju uslova s niskim kisikom i visokom kiselosti. 

O tome smo pisali u analizi “Alkalna” hrana ne “ubija” rak - uprkos brojnim viralnim varijacijama na ovu temu 

Prema web stranici Nobelove nagrade, Warburgu je nagrada dodijeljena zbog otkrića "prirode i načina djelovanja respiratornog enzima". Otkriće, navode, koje je "otvorilo nove načine na polju ćelijskog metabolizma i ćelijskog disanja. Pokazao je, između ostalog, da ćelije karcinoma mogu živjeti i razvijati se čak i u odsustvu kiseonika".

Warburgovo istraživanje na kraju je otkrilo da su ćelije karcinoma pomogle u stvaranju uslova s niskim kiseonikom i visokom kiselosti - a ne da su nužno stvorene iz takvog okruženja.

Ovo otkriće nazvano je “Warburgovim efektom”. Kako navodi fact-checking portal PolitiFact, u naučnom pregledu Warburgovog otkrića, objavljenom 2016. godine, objašnjeno je da se “Warburgov efekat” prepoznaje kao dio progresije raka, a ne kao početak bolesti, to jest kao rani događaj u onkogenezi, koji je neposredna posljedica početne onkogene mutacije.

S druge strane, maske ne smanjuju unos kisika u organizam (odnosno ne izazivaju hipoksiju), o čemu smo detaljnije pisali u nekoliko analiza, a neke primjere možete pronaći na ovim linkovima (1,2). 

Identične tvrdnje na engleskom jeziku opovrgnuo je Reuters u analizi “Fact check: Nošenje maski ne uzrokuje rak” (Fact check: Wearing masks does not cause cancer), navodeći nekoliko relevantnih izvora.  

Uzroci raka i faktori koji potpomažu njegovom razvoj nisu tako prosti kako se to ovakvim obmanjujućim objavama nastoji pokazati. Naime, kako je navedeno na stranici Healthline, rak je uzrokovan promjenama, tj. mutacijama DNK u našim ćelijama, koje mogu biti naslijeđene. Osim toga, postoje određeni okolišni faktori koji pogoduju nastanku zloćudnih bolesti, a to su, između ostalih:

  • izlaganje kancerogenim hemikalijama

  • izlaganje radijaciji

  • izlaganje suncu bez zaštite

  • određeni virusi, poput humanog papilomavirusa (HPV)

  • pušenje

  • životni izbori, poput vrste prehrane i nivoa fizičke aktivnosti

  • životna dob

Slika na kojoj se u našem primjeru nalazi tvrdnja o Warburgovom “otkriću uzroka raka” potekla je sa portala Novi svjetski poredak, što se može zaključiti na osnovu “potpisa” u formi linka na ovoj slici. 

Slika je na tom portalu objavljena u sklopu članka “Čovjek koji je otkrio rak, dao je recept za izlječenje” od 15.5.2015, no pretragom smo utvrdili da je najranija trenutno dostupna objava ove slike na blogu Zdravi nam bili (24.4.2013.). Tvrdnjama kao na slici nastoji se uprostiti percepcija uzroka raka, što biva iskorišteno za promociju neprovjerenih preparata za “alkaliziranje” i oksigeniranje tijela ili, pak, kao što je u analiziranom slučaju riječ, odvraćanje ljudi od nošenja zaštitnih maski.  

Shodno navedenom, ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji da maske indirektno izazivaju rak. Ta tvrdnja zasnovana je na ideji da maske sprečavaju dotok kisika do mozga, što navodno dovodi do razvoja raka. Ovakva uzročno-posljedična veza je potpuno neutemeljena. 

Istu ocjenu dajemo tvrdnjama da je doktor Warburg otkrio uzrok raka, te da su to manjak kisika i velika kiselost, koje su napisane na slici korištenoj u analiziranim objavama, a čiju smo prvu trenutno dostupnu objavu našli na blogu Zdravi nam bili. Sve kasnije objave ove slike dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Istu ocjenu dodjeljujemo tvrdnjama da maske smanjuju dotok kisika, s obzirom na to da ove tvrdnje kruže već duže vremena i ocijenjene su u prethodnim analizama.

 

(Amar Karađuz i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.04.2013

Zdravi nam bili: Osnovni uzrok raka je nedostatak kiseonika u ćelijama

ISTINA KOJU FARMACEUTSKA INDUSTRIJA SKRIVA DECENIJAMA

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 15.06.2013

Zdravi nam bili: OxyMax – stabilizovani tečni kiseonik

Kiseonik je život

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.05.2015

Novi Svjetski Poredak: Čovjek koji je otkrio rak, dao je recept za izlječenje

Manjak kisika je ono što zapravo prvobitno uzrokuje rak, tvrdi dobitnik Nobelove nagrade, dr Otto H. Warburg

  • Prenošenje lažnih vijesti