Raskrinkavanje.ba

HAARP nije uzrokovao polarnu svjetlost u maju

Ova analiza je označena kao: Provjera tačnosti

Na društvenim mrežama i u nekim medijima objavljene su insinuacije da je polarna svjetlost koja se vidjela u noći između 10. i 11. maja bila vještački izazvana. To nije tačno.

 Foto: Wikimedia Commons,Benpiano800

Aurora borealis, ili sjeverna polarna svjetlost, bila je vidljiva širom Evrope i Sjeverne Amerike u noći između 10. i 11. maja 2024. Fotografije ovog fenomena masovno su se dijelile na društvenim mrežama. Zajedno s njima, dijelile su se i sumnje da je riječ o prirodnoj pojavi.

Na Facebooku je 11. maja podijeljena objava u kojoj se nagađa da je polarnu svjetlost izazvao “geoinženjering i nekakvi sistemi tipa HAARP”. Objava sadrži kolaž od dvije fotografije Sunca, a u ispisima na engleskom jeziku tvrdi se da je jedna autentična, a druga ne. Na kolažu je i poster na kome se najavljuje HAARP-ovo istraživanje između 8. i 10 maja ove godine.

Fire Shot Capture 285  Горан Петковић  Polarna Svjetlost Nad Balkanom  Saharski...  Faceb  Www.facebook.com

Istog dana, na Facebooku je objavljena galerija fotografija na kojima se vidi polarna svjetlost. U opisu se navodi da su fotografije nastale u njemačkom gradu Wuppertal i tvrdi se da prizori zabilježeni na fotografijama nisu aurora borealis. U opisu je objavljen i citat u kome se navodi da HAARP stvara sjaj zraka u Zemljinoj jonosferi, “slično kao što sunčeva energija stvara prirodnu auroru”.

Fire Shot Capture 274  Istina Istina  Wuppertal Juče !!!! Jeste Li Uživali U Izmišljenom...  Www.facebook.com

Portal Provjeri je 14. maja objavio članak u kome se takođe insinuira da je aurora borealis koja se vidjela tog mjeseca vještački izazvana. U članku se, između ostalog, navodi:

„Polarna svjetlost“ za lakomislene

I dok su protekli tjedan gotovo svi glavni mainstream mediji (u rukama moćnika) objavljivali članke divljenja pojavi „Aurore borealis“ nad našim prostorima (ali i nad čitavom Europom, SAD-om i Azijom), tvrdeći da se upravo radi o pojavi „polarne svjetlosti“, rezultati pretraživanja interneta pokazuju da je istog dana kada je polarna svjetlost viđena, baš slučajno HAARP (ponovo) izvodio eksperimente sjaja zraka.
(...)
Svjetlost je bila vidljiva dana 10. svibnja 2024., baš kako je i „prognozirao“ Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za oceane i atmosferu. No, kako smo već i rekli, ova „prognoza“ očigledno nije bila utemeljena na prirodnim događajima, već na očekivanom rezultatu eksperimenta kojeg je proveo Program za istraživanje aurora visoke frekvencije, poznatiji pod nazivom HAARP.

U članku su objavljena dva screenshota o navodnim detaljima HAARP-ovog istraživanja od 8. do 10. maja. Ispod teksta, na screenshotima je navedeno da ga je generisala vještačka inteligencija.

„Visokofrekventni aktivni auroralni istraživački program (HAARP) nalazi se na Aljasci i predstavlja visokofrekventni (HF) odašiljač velike snage za proučavanje ionosfere. Prema rezultatima  pretraživanja, HAARP je objavio da će provoditi testove od 8. svibnja do 10. svibnja 2024. Ti testovi uključuju odašiljanje visokofrekventnih radio valova u gornju atmosferu i ionosferu, što može uzrokovati da ionosfera emitira svjetlost, stvarajući umjetnim sjajem zraka. Istraživački tim je najavio da će provoditi testove od 8. do 10. svibnja 2024. godine.“

Ovaj se članak dijelio na društvenim mrežama (1, 2).

 

Šta su činjenice?

 

Kako se navodi na stranici Hrvatske enciklopedije, polarna svjetlost je svjetlosna pojava “u visokim slojevima atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i difuznih svijetlih ploha”. Polarna svjetlost na sjevernoj hemisferi naziva se aurora borealis, a na južnoj aurora australis. Polarna svjetlost uglavnom je vidljiva u polarnim krajevima, a njena pojava rjeđa je kako raste udaljenost od magnetskih polova.

Polarna svjetlost u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze (300 do 1200 km/s), električki nabijene čestice (npr. ioni, elektroni) Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 km.  

Više o tome kako aurora borealis nastaje, zašto se uglavnom vidi na polovima i kada se može vidjeti u našim krajevima možete pročitati u našoj analizi objavljenoj 13. novembra 2023.

Polarnu svjetlost koja je u noći između 10. i 11. maja bila vidljiva širom Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama proizvela je geomagnetska oluja jačine kakva nije zabilježena još od 2003. godine, navodi se na stranici Space.

Intenzivne aurore bile su izazvane nizom masivnih solarnih baklji i izbacivanja koronarne mase sa Sunca, koja su se desila ranije ove sedmice, šaljući talas za talasom nabijenih solarnih čestica prema Zemlji. Te su čestice udarile u Zemljino magnetsko polje u petak, izazvavši ono što su naučnici za vremenske prilike u svemiru nazvali geomagnetskom olujom nivoa G5 – nešto što Zemlja nije vidjela od istinski epskih solarnih oluja za Noć vještica 2003.

“Razlog za sve ovo… pa, bila su dva klastera Sunčevih pjega: jedan na sjevernoj, jedan na južnoj hemisferi Sunca”, rekao je u petak Swan Dahl [iz Centra za predviđanje vremena u svemiru, kojim upravlja Nacionalna uprava za okeane i atmosferu – NOAA SWPC ]. Te grupe Sunčevih pjega, od kojih je jedna sada 17 puta veća od Zemlje, ove su sedmice ispuštale Sunčeve baklje koje su najjače barem od 2017. godine. Zapravo, Sunce je tokom noći u petak ispalilo još jednu masivnu solarnu baklju X5.8, rekli su naučnici NOAA SWPC. Sunčeve baklje klase X najjača su vrsta Sunčeve erupcije.

Koronarnoj masi, izbačenoj sa Sunca, potrebno je između jedan i tri dana da stigne do atmosfere Zemlje, kako je objašnjeno na stranici Fox Weather. Na osnovu praćenja Sunca putem satelita, prave se prognoze kada će uticaji solarnih događaja doći do Zemlje. Geomagnetska oluja koja je izazvala auroru borealis u noći između 10. i 11. maja  takođe je bila praćena i najavljena. Na stranici Centra za predviđanje vremena u svemiru moguće je pronaći kratkoročne prognoze intenziteta i lokacije aurore borealis za period od 30 do 90 minuta.

 

HAARP i aurora borealis

 

Na društvenim mrežama dijele se tvrdnje ili insinuacije da je auroru borealis viđenu širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država izazvao HAARP.  Iste tvrdnje bile su aktualne i kada je aurora borealis bila vidljiva u novembru 2023. godine. O tome zašto su netačne pisali smo u ovoj  analizi.

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program – Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) koji se nalazi na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama, u mjestu Gakona, a koji se koristi za proučavanje jonosfere. Kako je objašnjeno na internet-stranici Univerziteta Aljaske (UAF), koji trenutno upravlja istraživanjima u sklopu ovog projekta, namjena predajnika jeste proučavanje fizičkih procesa u troposferi i jonosferi. 

Neki/e korisnici/e društvenih mreža pozvali/e su se na poster na kome su najavljene istraživačke aktivnosti projekta HAARP za period od 8. do 10. maja. Međutim, ove aktivnosti nisu ni na koji način povezane s prirodnim fenomenom koji je bio vidljiv u noći između 10. i 11. maja. Ovo je navedeno na stranici UAF-a.

Spektakularna aurora potaknula je pitanja o mogućim vezama s nedavnim eksperimentima Programa aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije,  ili HAARP-a. Iako je HAARP proveo naučnu kampanju od 8. do 10. maja, nije imao veze sa solarnom olujom, rekla je Jessica Matthews, direktorica HAARP-a. Kampanja je izvedena u podršku istraživačkim prijedlozima Univerziteta Alaska Fairbanks za proučavanje mehanizama za otkrivanje svemirskog otpada u orbiti.

“Odgovarali smo na mnoge upite medija i javnosti”, rekla je Matthews.

“Naučni eksperimenti HAARP-a nisu bili ni na koji način povezani sa solarnom olujom ili velikom auroralnom aktivnošću viđenom širom svijeta”, kazala je.

Svemirski otpad čine predmeti u orbiti oko Zemlje koje je napravio čovjek i koji više ne služe nikakvoj korisnoj svrsi. 

Činjenica je da HAARP može izazvati sjaj na nebu nalik aurori. To se, između ostalog, navodi i na  internet-stranici Univerziteta Aljaske. Na stranici Univerziteta je 2. novembra 2023. godine objavljeno da će stanovnici i posjetioci Aljaske tokom tadašnje četverodnevne istraživačke kampanje možda moći na nebu vidjeti vještački sjaj nalik aurori, koji je stvorio HAARP.  Iz Univerziteta su tada naveli da “ljudi unutar 500 km (300 milja) od HAARP postrojenja mogu pokušati da uoče sjaj u vazduhu i da ga fotografišu”.

No, fenomen koji je viđen početkom maja nije povezan s HAARP-om. O ovome su pisale i strane platforme za provjeru činjenica USA Today, AFP Fact Check i Politifact. Platforma AFP Fact Check kontaktirala je više stručnjaka koji su potvrdili da HAARP ne može izazvati svjetlosni sjaj razmjera sličnih onim od 10. i 11. maja.

Dennis Papadopoulos, profesor specijaliziran za fiziku plazme na Univerzitetu Maryland (ovdje arhivirano) i jedan od naučnika uključenih u osmišljavanje HAARP-a, rekao je da su tvrdnje neutemeljene.

“Iako smo u prošlosti stvarali vještačku auroru, ona je ograničena na područje oko Gakone i slabija je od one koja je opažena za nekoliko redova veličine”, rekao je Papadopoulos 13. maja.

“HAARP ne može izazvati globalne efekte”, dodao je.

Jeffrey Hughes, profesor astronomije na Univerzitetu Boston, rekao je za AFP Fact Check da radiotalasi koje emituje HAARP mogu modifikovati lokalnu jonosferu u području širine možda 100 milja (160, 9 km). Tuija Pulkkinen s Univerziteta Michigan takođe je navela da HAARP ima sposobnost stvaranja vještačkog sjaja zraka sličnog polarnoj svjetlosti “samo u vrlo lokalnoj regiji". Ona je za AFP Fact Check rekla sljedeće:

 “Pojava solarne oluje potvrđena je posmatranjem Sunca (aktivnost Sunčevih pjega, jaka aktivnost baklji, čestice solarne energije, izbacivanje koronarne mase koja se vidi kako napušta Sunčevu koronu), posmatranjem solarnog vjetra 1,5 miliona km od Zemlje prema Suncu.”

Jedna od analiziranih objava sadrži kolaž dvije fotografije Sunca, koji implicira da jedna od njih nije autentična.

Fire Shot Capture 286  Горан Петковић  Polarna Svjetlost Nad Balkanom  Saharski...  Faceb  Www.facebook.com

Foto: Facebook

Ipak, kako piše USA Today u analizi objavljenoj 14. maja, i jedna i druga fotografija su autentične.

Obje fotografije su autentične i pokazuju različite talasne dužine elektromagnetskog zračenja, rekli su stručnjaci.

Fotografija lijevo prikazuje vidljivu svjetlost koju emituje Sunčeva površina. “Vatrena” fotografija, koja je pogrešno identifikovana kao “lažna”, prikazuje ultraljubičasto zračenje koje emituje drugi sloj Sunčeve atmosfere koji se naziva kromosfera, rekao je Ryan French, solarni fizičar iz Nacionalne solarne opservatorije Nacionalne naučne fondacije, koji je napisao knjigu o Suncu.

Shodno navedenom, prvu Facebook objavu u kojoj se implicira da je sjeverna polarna svjetlost  koja je bila vidljiva u noći između 10. i 11. maja izazvana HAARP-om ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ove implikacije u članku portala Provjeri dobijaju istu ocjenu. Ostale objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Objave i članak dobijaju i ocjenu teorija zavjere zbog implicitnih i eksplicitnih tvrdnji da se polarna svjetlost lažno predstavlja kao prirodni fenomen.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke