HAARP nije uzrokovao zemljotrese u Turskoj i Siriji

Tvrdnja da je HAARP uzrokovao razorne zemljotrese koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara postala je popularna među teoretičarima/kama zavjere na društvenim mrežama našeg govornog područja.

Foto: Wikimedia

Na društvenim mrežama, kao i na pojedinim portalima, proteklih dana kruži tvrdnja da je zemljetorese koji su 6. februara pogodili Tursku i Siriju izazvao HAARP. Samo nekoliko sati nakon što se prvi zemljotres dogodio, na Facebooku se pojavila tvrdnja da je za njega odgovoran HAARP, a kao “dokaz” za to navode se munje koje su se vidjele na pojedinim snimcima nastalim uoči potresa.

Slične tvrdnje objavljene su na nizu Facebook profila i stranica (1, 2, 3). Izvjesni Vladimir Prohvatliov, predstavljen kao istraživač i vojni analitičar na YouTube kanalu obavesti me, “potvrdio” je da je moguće izazvati zemljotres “geofizičkim oružjem”, kao što je navodno HAARP. Tvrdnje iz tog YouTube snimka prenijelo je i nekoliko portala (1, 2, 3).

I nekoliko “zavjeroloških” portala također je objavilo tvrdnje da su zemljotresi u Turskoj i Siriji izazvani HAARP-om:

Je li ovo dokaz da je smrtonosni potres u Turskoj i Siriji izazvan HAARP-om? (Provjeri.hr)

Video zapisi pokazuju svjetlosne bljeskove prije potresa. Je li ovo bio HAARP-ov napad na Tursku? (Istinom protiv laži)

Da li je HAARP korišćen za izazivanje zemljotresa u Turskoj? (VIDEO) (Nulta tačka)

Osim portala sklonih širenju teorija zavjere, o “teorijama građana” kako je HAARP možda izazvao potres izvještavali su, bez ikakvog kritičkog otklona, i mediji koji se smatraju kredibilnima, poput N1. Pojedini mediji izvijestili su o ovim tvrdnjama s društvenih mreža naglašavajući da je riječ o neutemeljenim maštarijama. Ipak, i oni su u svoje članke uključili tvrdnje Vladimira Prohvatilova o zemljotresima izazvanim “geofizičkim oružjem”. 


Šta se desilo u Turskoj?

U jutro 6. februara 2023. godine zemljotres magnitude 7,8 po Richteru pogodio je jugoistočni dio Turske i sjeverni dio susjedne Sirije. Nekoliko sati kasnije uslijedio je drugi zemljotres magnitude 7,5. U razornim zemljotresima, koji su se osjetili i u Egiptu, Libanu i na Kipru, uništene su hiljade zgrada. Do sada je potvrđeno da je u njima smrtno stradalo više od 22.000 ljudi.

Akcije spašavanja su i dalje u toku, a mnoge države poslale su pomoć Turskoj i Siriji, uključujući i države iz našeg regiona. Nekoliko humantiranih organizacija iz BiH pokrenulo je akcije za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć pogođenim područjima. Građani/ke BiH su za 24 sata prikupili 500.000 konvertibilnih maraka pomoći

Ova tragična prirodna katastrofa je, nažalost, podstakla pojedine korisnike/ce da na društvenim mrežama promovišu razne teorije zavjere. Proteklih smo dana već pisali o tvrdnjama da je u zemljotresu “uništena duboka država” i da je zemljotres zapravo NATO napad na Tursku.

Zemljotres podrazumijeva intenzivno podrhtavanje Zemljine kore, uzrokovano kretanjem u njenom površinskom sloju. Naime, Zemlja se sastoji od četiri sloja: čvrsta kora, vrući omotač, tečno vanjsko jezgro i čvrsto unutrašnje jezgro. Dva vanjska sloja, čvrsta kora i gornji, čvrsti sloj omotača nazivaju se litosfera. Litosfera je sastavljena od tektonskih ploča koje se konstantno pomjeraju. To neprekidno kretanje uzrokuje stres na Zemljinoj kori, a kada on postane prevelik, dovodi do pukotina na tektonskim pločama, koje se nazivaju rasjedi. Kada dođe do naglih kretanja Zemljine kore na liniji rasjeda, to dovodi do zemljotresa.

Područje Turske na kojoj se desio posljedni zemljotres podložno je potresima jer se nalazi na intersekciji tri tektonske ploče: anadolske, afričke i arapske. 


Šta je HAARP?

Raskrinkavanje je ranije pisalo o teorijama zavjere da je HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) oružje koje uzrokuje zemljotrese i druge prirodne nepogode u analizi koju možete čitati ovdje.

HAARP je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) koji se koristi za proučavanje jonosfere, a nalazi se na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, konstrukcija HAARP istraživačke stranice započela je 1993. godine. Sredinom ‘90-ih godina prošlog stoljeća na projektu HAARP sarađivale su američka vojska i Univerzitet Aljaske (UAF), međutim, od 2015. godine Univerzitet Aljaske formalno je preuzeo svu odgovornost za opremu i objekte. Kako je objašnjeno na web stranici UAF-a, zemljište na kojem se HAARP nalazi i dalje je u vlasništvu Zračnih snaga američke vojske, ali istraživačkom stanicom upravlja isključivo Univerzitet Aljaske.

Na stranici je također objašnjeno da je cilj istraživanja u HAARP-u provesti temeljno proučavanje fizičkih procesa u termosferi i jonosferi. 

Jonosfera počinje na oko 60 do 80 km nadmorske visine i proteže se iznad 500 km nadmorske visine. U jonosferi postoje slobodni elektroni i joni s kojima radiotalasi mogu komunicirati. HAARP radiotalasi zagrijavaju elektrone i stvaraju male perturbacije slične vrstama interakcija koje se događaju u prirodi. Prirodni fenomeni su slučajni i često ih je teško uočiti. Pomoću HAARP-a naučnici mogu kontrolisati kada i gdje se javljaju poremećaji kako bi mogli izmjeriti njihove učinke. Pored toga, mogu ponoviti eksperimente kako bi potvrdili da mjerenja zaista pokazuju ono što istraživači misle da rade.

Također je objašnjeno, vjerovatno kao odgovor na razne teorije zavjere koje godinama kruže o ovom istraživačkom projektu, da HAARP ne može izazvati promjene vremena. HAARP sistem je suštinski ogromni radiopredajnik. Radiotalasi koje emituje ne apsorbuju se ni u troposferi ni u stratosferi, što su dva sloja atmosfere koja stvaraju vremenske prilike na Zemlji.

Djeluje suvišno naglašavati da je besmislena tvrdnja da veliki radiopredajnik koji emituje radiotalase u jonosferu može uzrokovati pomjeranje tektonskih ploča i rasjede.

Kako je naveo fact-checking portal Truth meter u svojoj analizi ovih tvrdnji 8.2.2023. godine, turski stručnjaci odbacili su teoriju da je HAARP uzrokovao zemljotres, nazivajući je “najvećom gluposti koju su čuli u životu”. Teoriju je komentarisao Ahmet Ercan, geofizičar s Tehničkog univerziteta u Istanbulu, navodeći da je “takvo nešto nemoguće i nije bazirano na nauci”.

Svjetla koja su se mogla vidjeti prije zemljotresa također nisu “dokaz” da ih je izazvao HAARP. Kako je objašnjeno u članku National Geophraphica 19.4.2019. godine, svjetla koja se pojavljuju prije zemljotresa su fenomen koji zbunjuje naučnike/ce već stotinama godina. U članku se spominje da je riječ o relativno rijetkom fenomenu za koji još uvijek nije otkriven tačan uzrok, ali je zabilježen nekoliko puta kroz historiju. Prvi zapisi o njemu nastali su još u 17. stoljeću. 

Dakle, tvrdnja da je zemljotrese u Turskoj i Siriji uzrokovao HAARP potpuno je besmislena. Shodno činjenicama, tu tvrdnju, objavljenu na YouTube kanalu obavesti me, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 10. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me