Izmišljanje terorista u klikbejt naslovu

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Migranti i izbjeglice su se, ponovo, našli u klikbejt naslovu koji ih bez ikakve osnove dovodi u vezu sa terorizmom.

Na portalu Republika, koji je portal dnevne novine Srpski telegraf, 24. decembra  objavljena je vijest o tome da su u Blažuju, unutar centra za migrante i izbjeglice, u rezervoaru za vodu pronađena eksplozivna sredstva. Vijest je objavljena uz sljedeći naslov:

Teroristi u Bosni: U centru za migrante pronađenje eksplozivne naprave

Kao izvor vijesti navodi se Tanjug na čijem portalu je ona objavljena uz posve drugačiji naslov koji glasi:

U migrantskom centru pronađene mine i trombloni

U originalnom članku, Tanjug se poziva na pisanje portala Klix koji je vijest o pronađenim eksplozivnim sredstvima objavio uz naslov:

U rezervoaru vode migrantskog centra u Blažuju pronađene mine i trombloni

U članku koji je objavljen na Tanjugu i prenesen na portalu Republika, kao ni u članku objavljenom na Klixu, nigdje se ne pominju “teroristi”, te nema nikakvog objašnjenja za činjenicu da je takva sintagma korištena u naslovu koji je objavio portal Republika

Činjenica da je za tekst odabran ovakav naslov, u kontekstu ove vijesti čitatelje/ke navodi na zaključak kako su migranti i izbjeglice “teroristi” koji su posjedovali eksplozivne naprave. Dodatno, tekst je ilustrovan slikom improvizovane eksplozivne naprave koja asocira na terorizam. 

Migranti i izbjeglice se, mjesecima unazad, u izvještavanju brojnih medija dovode u vezu sa terorizmom bez ikakvih činjeničnih osnova. U prethodnom periodu, Raskrinkavanje je pisalo o sličnim primjerima u kojima se tvrdilo kako su među migrantima i izbjeglicama “vojnici terorističkog ISIL-a”  što možete pročitati na ovom i ovom linku.

Raskrinkavanje je kontaktiralo portparolku Federalne uprave civilne zaštite, Majdu Kovač, koja nam je rekla da se najvjerovatnije radi o eksplozivnim sredstvima zaostalim iz ranijeg perioda, jer se radi o prostoru nekadašnje kasarne. Dovođenje migranata i izbjeglica u bilo kakvu vezu sa nađenim sredstvima opisala je kao “gluposti”.

Nakon što su u poslijepodnevnim satima sva eksplozivna sredstva uklonjena sa prostora koji koriste migranti i izbjeglice, Kovač je potvrdila da su uklonjene jedna mina M57 za ručni bacač,  jedna mina 82 mm O832, četiri bombe ratne proizvodnje, dimno zrno s punjenjem od bijelog fosfora 90 mm m313, metak 20 mm, vježbovna mina VPROM1 i vježbovna tromblonska kumulativna mina.

I ova informacija takođe ukazuje na to da se radilo o oružju domaće proizvodnje koje je zaostalo u prostorijama kasarne. Kovač je takođe napomenula kako se prvobitno mislilo da su eksplozivna sredstva nađena u rezervoaru za vodu, no izlaskom ekipa na lice mjesta je utvrđeno da je riječ o rezervoaru u kom se skladištilo lož ulje.

S obzirom na senzacionalistički naslov koji ne odgovara tekstu, članak na portalu Republika će zbog toga dobiti ocjenu klikbejt. S obzirom da ne postoje nikakve osnove da se pronađena eksplozivna sredstva dovedu u vezu sa terorističkim djelovanjem, članak će dobiti i ocjenu dezinformacija.

Napomena: 19.4.2021.

Redakcija portala Republika nas je obavijestila da je članak dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 25. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Lažna vijest
Teorija zavjere o "Novom svjetskom poretku": Prvi i Drugi svjetski rat nisu režirani

Na društvenim mrežama kruži snimak rabina koji širi teorije zavjere antisem...

Lažna vijest Teorija zavjere
Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania pokrenut je pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me