Raskrinkavanje.ba

Izmišljena izjava Nermina Nikšića o vrijeđanju reisul-uleme

Na društvenim mrežama kruži izmišljena izjava Nermina Nikšića u kojoj on navodno opravdava vrijeđanje reisul-uleme Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića.

Foto: Raskrinkavanje.ba.

Na Facebooku od 5.8.2023. godine kruži fotografija s navodnom izjavom premijera Federacije BiH i predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermina Nikšića, u kojoj on opravdava vrijeđanje reisul-uleme Huseina Kavazovića (1, 2):

Uvaženi dr Dragan Stevanović ima puno pravo da vrijedja reisa Kavazovića, moraju svi da se naviknu da sada odluke donose Vojini, Dragani, Igori, Srdjani….


Šta su činjenice?

Navodi o vrijeđanju reisul-uleme Kavazovića odnose se na Facebook status Dragana Stevanovića, SDP-ovog funkcionera, od 5. augusta. Simpatizer SDA Jasmin Mulahusić istog je dana problematizirao Stevanovićev status i naveo da je vrijeđao reisa Kavazovića.

Stevanović je 6. augusta objavio još jedan status u kojem tvrdi da nije vrijeđao reisa Kavazovića i da je takvo tumačenje zlonamjerno.

Fotografija koja sadrži navodnu izjavu Nermina Nikšića o Stevanovićevim izjavama dizajnirana je tako da navede korisnike/ce na zaključak da ju je na društvenim mrežama ili web stranici objavio SDP. Na fotografiji se, naime, nalazi prepoznatljiva crvena pozadina i logo stranke. Iako SDP na zvaničnoj Facebook stranici često objavljuje citate svojih funkcionera/ki (1, 2), ranije citirana navodna Nikšićeva izjava na njoj se ne može pronaći. Takvu izjavu nije moguće pronaći ni na njihovoj zvaničnoj web stranici. Google pretraga ključnih riječi također nije pokazala bilo kakve medijske izvještaje u kojima je ova navodna Nikšićeva izjava zabilježena.

Raskrinkavanje je kontaktiralo SDP molbom za potvrdu autentičnosti Nikšićeve izjave. U odgovoru na medijski upit iz SDP-a potvrđeno je da je izjava “u potpunosti lažna”.

Ovo nije prvi put da na društvenim mrežama kruže izmišljene izjave funkcionera/ki. Raskrinkavanje se sličnim primjerima bavilo već nekoliko puta u analizama koje možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Shodno činjenicama, objave fotografije s izmišljenom izjavom Nermina Nikšića ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti, s obzirom na to da nije moguće sa sigurnošću utvrditi njen izvor.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 05.08.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Nikšić o vrijeđanju reis-ul-uleme

  • Prenošenje lažnih vijesti