Raskrinkavanje.ba

Izmišljena izjava Christiana Schmidta o zločinu na Kapiji u Tuzli

Facebookom se dijeli screenshot fabrikovanog članka u čijem je naslovu istaknuta izmišljena izjava pripisana visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci 25. maja 2023. godine objavljen je screenshot članka koji izgleda kao da je objavljen na portalu Klix, u čijem se naslovu navodi izjava Christiana Schmidta:

Christian Schmidt o masakru na Tuzlanskoj kapiji: Borba protiv korupcije i poturica nije zločin

Vojska Republike Srpske je 25. maja 1995. godine ispalila granatu na Kapiju u Tuzli, kada je ubijena 71 mlada osoba, prosječne starosne dobi od 24 godine. Ovaj screenshot objavljen je na 28. godišnjicu zločina. 

Šta su činjenice?

Google pretraga naslova ovog sadržaja ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je na bilo kom portalu objavljen ovakav članak. 

Na portalu Klix 25. maja 2023. objavljen je članak koji ima isti nadnaslov, iste inicijale autora/ke i fotografiju Schmidta te isti početak naslova, ali je njegov drugi dio posve drugačiji. Naslov stvarnog članka na portalu Klix glasi: “Christian Schmidt o masakru na Tuzlanskoj kapiji: Mladi životi su brutalno prekinuti”.