Raskrinkavanje.ba

Nikšić i Mijatović nisu izjavili ono što im se pripisuje na društvenim mrežama

Facebook stranice Ponosni Bošnjaci i BOŠNJACI opet izmišljaju izjave političkih aktera. Ovog puta meta su im bili Nermin Nikšić i Vojin Mijatović iz SDP-a BiH.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku proteklih dana kruže navodni screenshotovi medijskih članaka u čijim su naslovima prikazane izjave funkcionera Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermina Nikšića i Vojina Mijatovića.

Na stranici Ponosni Bošnjaci 17.5.2023. godine objavljena je fotografija s navodnom izjavom predsjednika SDP-a BiH i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića o poplavama koje su pogodile sjeverozapad države:

Nikšić: Nisam dobio podršku od NESa da budem premijer, što bih ja sad njima slao pomoć. Oni su izabrali svoj pravac, sretno im sa poplavom.

Nekoliko dana kasnije, 20. maja, na stranici  BOŠNJACI objavljena je fotografija s navodnom izjavom potpredsjednika SDP-a BiH i ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Vojina Mijatovića o reisu-l-ulemi Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću:

Vojin Mijatović: “Pomest ćemo Kavazovića iz Rijaseta”

Fotografije ovih navodnih izjava objavljene su i na nizu drugih profila i stranica na ovoj društvenoj mreži.


Šta su činjenice?

Iako se na navodnim screenshotovima članaka s Nikšićevom i Mijatovićevom izjavom ne vidi ime medija koji ih je navodno objavio, vizualni identitet, odnosno način na koji su pozicionirani naslov i fotografija, čitatelje/ke navodi na zaključak da je riječ o portalu Oslobođenje. Ipak, pretraga ključnih pojmova na ovom portalu ne pokazuje članke koji sadrže ovakve izjave (1, 2).

Na fotografijama koje nastoje oponašati izgled članaka s Oslobođenja također su uočljive pravopisne, gramatičke i stilske greške. Na fotografiji s navodnom Nikšićevom izjavom interpunkcijski znakovi nisu ispravno pozicionirani, a na kraju “naslova” stavljena je tačka, što nije praksa u novinarskim tekstovima. Na fotografiji s navodnom Mijatovićevom izjavom njegovo prezime napisano je velikim slovima, što nije praksa u člancima Oslobođenja. Font kojim je ispisan tekst na očigledno fotošopiranim “screenshotovima” također se razlikuje od fonta kojim su napisani naslovi članaka na Oslobođenju (1, 2,).

Google pretragama navodnih izjava Nikšića i Mijatovića nismo uspjeli pronaći bilo kakve medijske izvještaje koji bi potvrdili da su zaista izgovorili riječi koje im se pripisuju (1, 2).

Raskrinkavanje je kontaktiralo SDP BiH molbom da nam potvrde autentičnost ovih izjava. Iz ove stranke rekli su nam da, prema njihovim saznanjima, Nikšić i Mijatović nisu iznosili ove izjave:

Prema našim saznanjima, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić i potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović nikada nisu dali navedene izjave, te se, kao po običaju, radi o montažama istih.

Poznato vam je da se ovo ne dešava prvi put, ali je poražavajuće da će se ovakve stvari i dalje nastaviti u budućnosti, jer za ovakav način obračuna sa političkim protivnicima ne postoje nikakve zakonske reperkusije. Nažalost, postoji određeni broj osoba koji povjeruju u ovakve neistine, dok autori i oni koji objavljuju ovakve montaže prođu bez ikakvih sankcija. Oni koji su "glavne uloge" ovakvih montaža dobiju salvu gnjevnih uvreda i prijetnji od raznih osoba, kojima je vrlo teško objasniti da se zaista radi o montažama. Iako se uglavnom radi o anonimnim profilima, a pitanje dana je kada će se ovakve prijetnje i pretočiti u praksu.

Ovo nije prvi put da su navedene Facebook stranice, koristeći se istim manipulativnim metodama, pripisale izmišljene izjave političkim akterima/kama. Raskrinkavanje je o ranijim lažnim izjavama s istih stranica već pisalo u analizama koje možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Shodno činjenicama, izmišljene izjave Nermina Nikšića i Vojina Mijatovića, prvobitno objavljene na stranicama Ponosni Bošnjaci i BOŠNJACI, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke