Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni citat Davida Rockefellera o “novom svjetskom poretku” i dalje popularan među teoretičarima zavjere

Mnogobrojne teorije zavjere o bankarskoj porodici Rockefeller zasnovane su na različitim neutemeljenim tvrdnjama i dezinformacijama. U središtu jedne od njih je lažni citat koji se pripisuje Davidu Rockefelleru, a kojeg on, zapravo, nikada nije izgovorio.

Bankarska dinastija Rockefeller je u središtu različitih teorija zavjere. Ove se teorije uglavnom odnose na “uspostavljanje novog svjetskog poretka”, za koji se tvrdi da predstavlja dugoročni plan koji provode svjetske “elite”. U okviru ovog narativa, za članove porodice Rockefeller vezuje se veliki broj različitih dezinformacija. Nerijetko se nekima od njih pripiše i lažna izjava. 

Ovo je slučaj i sa navodnim citatom Davida Rockefellera, koji se uz njegovo ime vezuje već godinama, i koji glasi:

Potrebna je samo jedna dobra svjetska kriza i većina nacija bez pogovora prihvatiće novi svjetski poredak.

Ovaj citat može se pronaći i u nešto drugačijim oblicima. U nekima je “svijetu potrebna velika kriza”, u nekima “prava glavna kriza”, ali suština je ista: navodno je David Rockefeller izjavio da će, kao posljedica neke značajne krize svjetskih razmjera, narodi u svijetu prihvatiti “novi svjetski poredak”. 

Prenošenja ove izjave pronašli smo u formi Facebook objava iz 2020. i 2021. godine. Slika s navodnim citatom Rockefellera našla se tako na profilu Carmen Dardalić 15.4.2020. godine, na profilu Kostadin Antovski LordVader 21.9.2020, a zatim i 10.1.2021. godine na profilu Viktor Jagarinec, te 16.1.2021. na profilu Santino Rossi

Interesovanje za ove i slične dezinformacije, iako mnoge od njih kruže od ranije, naročito je intenzivirano u periodu pandemije novog koronavirusa, budući da su upravo teorije zavjere sada doživjele pravi “procvat”. 

Naime, ovom navodnom izjavom Davida Rockefellera, Raskrinkavanje se dijelom bavilo u analizi iz maja 2019. godine, koju možete pročitati ispod:

Predmet ove analize bila je jedna od epizoda emisije Mladena Marića “Paralele”, koja je emitovana na Federalnoj televiziji 7.12.2018. Među brojnim dezinformacijama koje su iznijete u toj emisiji svoje mjesto pronašao je i pomenuti citat koji je pripisan Davidu Rockefelleru. 

Spornu izjavu pronašli smo i u članku objavljenom na portalu Telegraf 20.3.2017. Članak je opremljen naslovom:

Rokfelerovi citati o kojima se ne priča: Sve što nam treba je velika kriza i nacije će prihvatiti novi svetski poredak (VIDEO)

Iako naslov navodi na zaključak da članak sadrži video koji bi potvrdio da je Rockefeller izgovorio navedeno, to nije slučaj. U dijelu članka koji govori o ovom citatu ističe se da je Rockefeller “navodno ovo rekao 23. septembra 1994. godine na sastanku sa zvaničnicima UN. Jedini izvori koji navode ovaj citat su sajtovi teoretičara zavere.” 

U nastavku se prenosi i sadržaj “pravog citata”, te je naslov kojim je Telegraf opremio ovaj svoj članak manipulativan.

Šta je, zapravo, rekao David Rockefeller?

Pomenuta izjava pripisana Rockefelleru je, prema rezultatima napredne Google pretrage na engleskom jeziku, navodno nastala u septembru 1994. godine. 

Ipak, 14.9.1994. je održano godišnje Ambasadorsko veče Ujedinjenih nacija, na kojem je Poslovni savjet Ujedinjenih nacija dodijelio priznanje Davidu Rockefelleru, tadašnjem predsjedniku Rockefeller grupacije. Snimak ovog događaja dostupan je na stranici C-SPAN, a možete ga pogledati ovdje

Detaljnim pregledom snimka, koji traje nešto više od sat, pronašli smo sličnu izjavu Davida Rockefellera, koja je vjerovatno poslužila kao osnov za stvaranje citata koji će mu se godinama kasnije pripisivati. 

Govor Davida Rockefellera počinje u 42. minuti ovog snimka i traje gotovo 20 minuta. Pominjanje “svjetskog poretka” pronašli smo na 49 minuta i 30 sekundi snimka. Govoreći o tome kako su, u tom trenutku, Sjedinjene Američke Države bile najmoćnija sila u svijetu,  Rockefeller kaže:

Ali ova trenutna prilika, tokom koje bi se mogao izgraditi zaista miran i međuzavisan svjetski poredak, neće trajati predugo. Već djeluju moćne snage koje prijete da unište sve naše nade i napore ka uspostavljanju trajne strukture globalne saradnje.

Rockefeller, dakle, ne govori ni o kakvom “prihvatanju novog svjetskog poretka”. Nadalje, Rockefeller govori o radikalima i fundamentalistima koji nastoje da “rasture postojeće nacije”, te “pokore ili čak eliminišu svakoga ko odbije da se povinuje njihovoj ideologiji”, stavljajući ovakva nastojanja u negativan kontekst.

Rockefeller, zapravo, umjesto o “velikoj krizi” usljed koje će “nacije prihvatiti novi svjetski poredak”, govori o nastojanjima da se uspostavi struktura globalne saradnje, te o ograničenim mogućnostima za tako nešto, koje treba iskoristiti. 

Budući da navedeni citat koji se pripisuje Rockefelleru on nije izgovorio, te da stvarna izjava ima drugačiji sadržaj, sva objave ovog citata dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Objavama ovog citata također dajemo ocjenu teorija zavjere.

Takođe, naslov članka na portalu Telegraf ocjenjujemo kao klikbejt, s obzirom na to da se u članku navodi kako Rockefeller nije dao izjavu iz naslova. 

Napomena:

19.10.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Telegraf izmijenio je naslov svog članka, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.01.2021

Facebook profili i stranice: Viktor Jagarinec: Izmišljeni citat Davida Rockefellera

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 21.09.2020

Facebook profili i stranice: Kostadin Antovski LordVader: Izmišljeni citat Davida Rockefellera

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.04.2020

Facebook profili i stranice: Carmen Dardalić: Izmišljeni citat Davida Rockefellera

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.01.2021

Facebook profili i stranice: Santino Rossi: Izmišljeni citat Davida Rockefellera

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 20.03.2017

Telegraf: Rokfelerovi citati o kojima se ne priča: Sve što nam treba je velika kriza i nacije će prihvatiti novi svetski poredak (VIDEO)

Ove reči milijarder je navodno izrekao na poslovnoj konferenciji UN

  • Klikbejt
  • Ispravljeno