Raskrinkavanje.ba

Još jedna satira pretvorena u lažnu vijest: Naravno da novi direktor FUCZ nije Fredrik Solaksson

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Tekst satiričnog karaktera o tome da je “Na čelo FUCZ imenovan Fredrik Solaksson” koji će navodno prvo kupiti “100 Volvo vozila” na jednom anonimnom portalu objavljen je bez napomene o satiričnom karakteru sadržaja.

Na portalu Sarajevograd (.ba) je 17. juna ove godine objavljen članak sa naslovom:

Nakon ulaska u švedski model: Na čelo FUCZ imenovan Fredrik Solaksson, prvi potez nabavka 100 Volvo vozila

U članku se, između ostalog navodi:

U skladu s tim promjenama, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) imenovala je novog direktora, koji ima iskustva sa švedskim modelom borbe protiv pandemije COVID-19.
Kako saznaje Life.ba, riječ je o Fredriku Solakssonu, stručnjaku iz Štokholma koji ima bh. korijene. Solakssonova majka je porijeklom iz Rogatice, pa ne čudi da ovaj ekspert za krizne situacije, kako kaže, svaki dan obavezno počinje domaćom bosanskom kafom. Solaksson je u Švedskoj poznat kao stručnjak za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava, a otkriva nam da privatno obožava auta i čokoladu.
Prvi potez novog direktora biće nabavka 100 vozila marke Volvo za potrebe FUCZ-a. Ogromna promjena je i to da će se cijene javnih nabavki ove institucije od sada izražavati u švedskim krunama.
Kako nam je potvrdio Solaksson, FUCZ je već u pregovorima sa jednom poznatom švedskom fabrikom namještaja oko nabavke novih paketa testova za COVID-19.

Ovaj očitio satirični tekst je originalno objavljen na portalu Life17.6.2020. u rubrici “Sarkazam”. Portal Sarajevograd navodi Life kao izvor članka, ali napomena o satiričnoj vrsti sadržaja je izostala.

Portal Buka je istog dana objavio članak, u rubrici “Satira”. Ipak, na Facebook stranici ovog portala na kojoj je članak podijeljen 17.6.2020 nije bilo napomene da je riječ o sadržaju satiričnog karaktera.

Ovako podijeljen članak na Facebook stranici portala Buka je do trenutka objavljivanja ove analize ostvario 159 lajkova, 45 komentara a podijeljen je 11 puta. Među tih 45 komentara, bilo je i onih iz kojih je jasno da čitaoci/čitateljke nisu shvatili da je riječ o satiri, odnosno da im nije bilo jasno da li je sadržaj istinit ili ne.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o satiričnim tekstovima koje su različiti portali objavljivali bez napomene da je riječ o toj vrsti sadržaja, bilo u člancima ili u objavama na društvenim mrežama. Analize na tu temu možete pročitati na linkovima u nastavku.

O farmi portala Sarajevo grad Raskrinkavanje je pisalo još 2018. godine a detalje o tome šta su farme portala i kako takve mreže funkcionišu, čitajte na linku ispod.

Članak portala Sarajevograd (.ba) ocjenjujemo kao lažnu vijest jer pri prenošenju satiričnog sadržaja nije uvrštena napomenu o satiričnom karakteru teksta, čime je satirična vijest predstavljena kao stvarna.

Članke portala Life i Buka ocjenjujemo kao satiru, jer sadrže jasnu oznaku o kakvoj vrsti sadržaja je riječ. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 17.06.2020

Sarajevo grad (ba): Nakon ulaska u švedski model: Na čelo FUCZ imenovan Fredrik Solaksson, prvi potez nabavka 100 Volvo vozila

U skladu s tim promjenama, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) imenovala je novog direktora, koji ima iskustva sa švedskim modelom borbe protiv pa...

  • Lažna vijest
Satira 17.06.2020

Life: Nakon ulaska u švedski model: Na čelo FUCZ imenovan Fredrik Solaksson, prvi potez nabavka 100 Volvo vozila

Federacija BiH trenutno provodi tzv. švedski model kada je riječ o pandemiji koronavirusa, saopšteno je danas medijima iz Kriznog štaba Federalnog min...

  • Satira
Satira 17.06.2020

Buka: Nakon ulaska u švedski model: Na čelo FUCZ imenovan Fredrik Solaksson, prvi potez nabavka 100 Volvo vozila

Federacija BiH trenutno provodi tzv. švedski model kada je riječ o pandemiji koronavirusa, saopšteno je danas medijima iz Kriznog štaba Federalnog min...

  • Satira