Kad se dvije laži slože, klikovi se samo množe

Lažne izjave Fadila Novalića i najava da će Balkanci moći raditi bez viza u Njemačkoj, teme su koje su se ponavljale na “Raskrinkavanju”. Ovog puta, ova dva fenomena našla su se skupa, u jednoj lažnoj vijesti.

Na osnovu prijave koja nam je došla putem Facebooka, provjerili smo tačnost članka o navodnoj izjavi premijera FBiH Fadila Novalića, a  koji je objavljen na portalu “Vijesti-dana” pod naslovom:

NOVALIĆ: Blokirat Ćemo Svaki Pokušaj Odlaska Bh. Građana U Njemačku, I Nama Trebaju Radnici

Uvod u članak je lažna vijest o tome da će Balkanci 2019. godine moći raditi u Njemačkoj bez vize.

Predsjednik vlade federacije BiH, Fadil Novalić izjavio je jučer da nije zadovoljan sa sve većim odlivom ljudi iz naše države. Također, ono što plaši sve u BiH je najava Njemačke da će od 2019. godine Balkanci bez vize moći raditi u Njemačkoj za što će im biti potrebno samo da pronađu poslodavca, što u posljednje vrijeme nije teško.

Više puta smo pisali o tome kako gornji navod nije tačan (uz to odrednica "Balkanci" zasnovana na geografskom području, a ne državi. Neki "Balkanci" već mogu da rade u Njemačkoj bez vize, kao npr. Bugari).

Dakle, upravo je ova lažna vijest o radu u Njemačkoj bila povod za navodnu izjavu Fadila Novalića koja je predstavljena u naslovu.

“Mi ćemo se truditi da stanemo u kraj odlasku radne snage. Blokirat ćemo svaki naredni pokušaj odlaska jer i nama su potrebni radnici, a svi znamo da ni u BiH uslovi za rad nisu ništa slabiji u odnosu na Njemačku”- izjavio je Novalić.
Također je dodao kako se stvari u BiH, što se zaposlenja tiče normaliziraju i kako u budućnosti uslovi mogu biti samo bolji.

Kako bismo provjerili tačnost izjave kontaktirali smo Kabinet premijera FBiH te razgovarali sa Zoranom Blagojevićem, savjetnikom premijera Fadila Novalića.

On nam je u telefonskom razgovoru rekao da premijer nije dao takvu izjavu. Također je spomenuo da je Novalić u svojim javnim istupima govorio da se moraju stvoriti bolji uslovi kako bi se radna snaga zadržala u BiH, ali da nikada nije rekao ni da će blokirati pokušaje odlaska, kao ni to da uslovi za rad u BiH nisu ništa “slabiji” nego u Njemačkoj.

Zbog izmišljanja izjave Fadila Novalića, te korištenja više puta demnatovane informacije o Njemačkoj i vizama, članak na portalu “Vijesti-dana” dobit će ocjene dezinformacija i lažna vijest, odnosno prenošenje lažne vijesti za one medije koji su članak prenijeli. Zbog činjenice da je lažna izjava stavljena u naslov kako bi privukla klikove, svi portali će dobiti i ocjenu klikbejt.  

Napomena

07.10.2023: Članci portala Dijalog i Alternativa koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 10. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me