Kad se dvije laži slože, klikovi se samo množe

Lažne izjave Fadila Novalića i najava da će Balkanci moći raditi bez viza u Njemačkoj, teme su koje su se ponavljale na “Raskrinkavanju”. Ovog puta, ova dva fenomena našla su se skupa, u jednoj lažnoj vijesti.

Ocijenjeni članci
Vijesti-Dana Lažna vijest; Dezinformacija; Klikbejt; Srednja Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Novi horizonti Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Europortal 365 Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; BACI SEEN Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Direktno24h Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Euskola Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Džungla Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt;

Na osnovu prijave koja nam je došla putem Facebooka, provjerili smo tačnost članka o navodnoj izjavi premijera FBiH Fadila Novalića, a  koji je objavljen na portalu “Vijesti-dana” pod naslovom:

NOVALIĆ: Blokirat Ćemo Svaki Pokušaj Odlaska Bh. Građana U Njemačku, I Nama Trebaju Radnici

Uvod u članak je lažna vijest o tome da će Balkanci 2019. godine moći raditi u Njemačkoj bez vize.

Predsjednik vlade federacije BiH, Fadil Novalić izjavio je jučer da nije zadovoljan sa sve većim odlivom ljudi iz naše države. Također, ono što plaši sve u BiH je najava Njemačke da će od 2019. godine Balkanci bez vize moći raditi u Njemačkoj za što će im biti potrebno samo da pronađu poslodavca, što u posljednje vrijeme nije teško.

Više puta smo pisali o tome kako gornji navod nije tačan (uz to odrednica "Balkanci" zasnovana na geografskom području, a ne državi. Neki "Balkanci" već mogu da rade u Njemačkoj bez vize, kao npr. Bugari).

Dakle, upravo je ova lažna vijest o radu u Njemačkoj bila povod za navodnu izjavu Fadila Novalića koja je predstavljena u naslovu.

“Mi ćemo se truditi da stanemo u kraj odlasku radne snage. Blokirat ćemo svaki naredni pokušaj odlaska jer i nama su potrebni radnici, a svi znamo da ni u BiH uslovi za rad nisu ništa slabiji u odnosu na Njemačku”- izjavio je Novalić.
Također je dodao kako se stvari u BiH, što se zaposlenja tiče normaliziraju i kako u budućnosti uslovi mogu biti samo bolji.

Kako bismo provjerili tačnost izjave kontaktirali smo Kabinet premijera FBiH te razgovarali sa Zoranom Blagojevićem, savjetnikom premijera Fadila Novalića.

On nam je u telefonskom razgovoru rekao da premijer nije dao takvu izjavu. Također je spomenuo da je Novalić u svojim javnim istupima govorio da se moraju stvoriti bolji uslovi kako bi se radna snaga zadržala u BiH, ali da nikada nije rekao ni da će blokirati pokušaje odlaska, kao ni to da uslovi za rad u BiH nisu ništa “slabiji” nego u Njemačkoj.

Zbog izmišljanja izjave Fadila Novalića, te korištenja više puta demnatovane informacije o Njemačkoj i vizama, članak na portalu “Vijesti-dana” dobit će ocjene dezinformacija i lažna vijest, odnosno prenošenje lažne vijesti za one medije koji su članak prenijeli. Zbog činjenice da je lažna izjava stavljena u naslov kako bi privukla klikove, svi portali će dobiti i ocjenu klikbejt.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 10. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Geneza lažne vijesti o tome da Paul Pogba napušta reprezentaciju Francuske

Nakon što je britanski tabloid The Sun objavio lažnu vijest da Paul Pogba,...

Lažna vijest
Lažna vijest
Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Analiza
10 najčitanijih: Dezinformacije o COVID-19

Početkom ove godine, klikbejt mediji su izmišljali lokalne slučajeve zaraze...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me