Kad se dvije laži slože, klikovi se samo množe

Lažne izjave Fadila Novalića i najava da će Balkanci moći raditi bez viza u Njemačkoj, teme su koje su se ponavljale na “Raskrinkavanju”. Ovog puta, ova dva fenomena našla su se skupa, u jednoj lažnoj vijesti.

Na osnovu prijave koja nam je došla putem Facebooka, provjerili smo tačnost članka o navodnoj izjavi premijera FBiH Fadila Novalića, a  koji je objavljen na portalu “Vijesti-dana” pod naslovom:

NOVALIĆ: Blokirat Ćemo Svaki Pokušaj Odlaska Bh. Građana U Njemačku, I Nama Trebaju Radnici

Uvod u članak je lažna vijest o tome da će Balkanci 2019. godine moći raditi u Njemačkoj bez vize.

Predsjednik vlade federacije BiH, Fadil Novalić izjavio je jučer da nije zadovoljan sa sve većim odlivom ljudi iz naše države. Također, ono što plaši sve u BiH je najava Njemačke da će od 2019. godine Balkanci bez vize moći raditi u Njemačkoj za što će im biti potrebno samo da pronađu poslodavca, što u posljednje vrijeme nije teško.

Više puta smo pisali o tome kako gornji navod nije tačan (uz to odrednica "Balkanci" zasnovana na geografskom području, a ne državi. Neki "Balkanci" već mogu da rade u Njemačkoj bez vize, kao npr. Bugari).

Dakle, upravo je ova lažna vijest o radu u Njemačkoj bila povod za navodnu izjavu Fadila Novalića koja je predstavljena u naslovu.

“Mi ćemo se truditi da stanemo u kraj odlasku radne snage. Blokirat ćemo svaki naredni pokušaj odlaska jer i nama su potrebni radnici, a svi znamo da ni u BiH uslovi za rad nisu ništa slabiji u odnosu na Njemačku”- izjavio je Novalić.
Također je dodao kako se stvari u BiH, što se zaposlenja tiče normaliziraju i kako u budućnosti uslovi mogu biti samo bolji.

Kako bismo provjerili tačnost izjave kontaktirali smo Kabinet premijera FBiH te razgovarali sa Zoranom Blagojevićem, savjetnikom premijera Fadila Novalića.

On nam je u telefonskom razgovoru rekao da premijer nije dao takvu izjavu. Također je spomenuo da je Novalić u svojim javnim istupima govorio da se moraju stvoriti bolji uslovi kako bi se radna snaga zadržala u BiH, ali da nikada nije rekao ni da će blokirati pokušaje odlaska, kao ni to da uslovi za rad u BiH nisu ništa “slabiji” nego u Njemačkoj.

Zbog izmišljanja izjave Fadila Novalića, te korištenja više puta demnatovane informacije o Njemačkoj i vizama, članak na portalu “Vijesti-dana” dobit će ocjene dezinformacija i lažna vijest, odnosno prenošenje lažne vijesti za one medije koji su članak prenijeli. Zbog činjenice da je lažna izjava stavljena u naslov kako bi privukla klikove, svi portali će dobiti i ocjenu klikbejt.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 10. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me