Kako je Poskok “doskočio” istini

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Selektor nogomentne reprezentacije Zlatko Dalić demantovao je izjavu o izboru Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. I pored toga, medij koji je, po svemu sudeći, prvi objavio ovu laž, naprosto ne prihvata da to nije istina - te se s njom nastavlja obračunavati.

Rijetkost je da medij uhvaćen u objavljivanju lažnih vijesti otvoreno prizna da je objavio laž, zato što je smatra ljepšom i prihvatljivijom od istine. Takav je pak slučaj sa portalom Poskok i izmišljenom izjavom Zlatka Dalića, selektora nogometne reprezentacije Hrvatske, o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Raskrinkavanje” je već pisalo o Poskokovim „aktivističkim intervencijama“, to jest otvorenim priznanjima ovog portala da izmišlja lažne vijesti onda kada mu se stvarne vijesti ne dopadaju. I u ovim slučajevima radilo se o izmišljanju izjava (konkretno, Dragana Čovića i Marinka Čavare), gdje je Poskok na kraju jednog teksta dopisao "duhovitu" opaske poput "Formalno se ovo dogodilo nije. Što nužno ne znači da nije.", dok je u drugom ponosno izjednačio laganje sa aktivizmom (citat: "Napomena: Boldani dio teksta je izmišljen. Radi se o aktivističkoj intervenciji.").

O jednoj od sličnih lažnih vijesti ovog portala Raskrinkavanje je pisalo 13. oktobra (analizu možete pročitati ovdje). Vijest se na ovom potalu pojavila pod naslovom

“ZLATKO DALIĆ: Komšić nije moj predsjednik! Preglasavaju nas, otimaju nam što je naše!”

Poskokovim člankom se prije Raskrinkavanja pozabavio i portal „Klix“ i objavio bezrezervni Dalićev demantij u članku pod naslovom:

„Politika me ne zanima, ne razumijem zašto izmišljaju moje izjave“

Poskok je potom odlučio da istina nije istina i objavio razgovor sa samim sobom u obliku novinskog članka. Ovaj je bizarni uradak zapravo vrlo ilustrativan primjer za to kako nastaju lažne vijesti i po čemu se legitimni mediji razlikuju od lažnih.

BIH JE UŠLA U PROSTOR POTPUNE PROPAGANDE: Je li moguće da je Klix podvalio Zlatku Daliću?”
„Jučer je na naš mail  stigao nepotpisan tekst o tome  kako je Dalić za medije u Hrvatskoj izjavio kako je  šokiran onim što se radi njegovom hrvatskom narodu u BIH, prokomentiravši kao razočaravajućim i nedopustivim treće otimanje predsjedničke funkcije hrvatskom narodu u BIH (…)
Kako nam se tekst učinio posve logičan, objavili smo ga, bez ikakva razmišljanja i provjere istinitosti. Isti tren. Sretni da je naš izbornik dao takvu izjavu.
Dalić u tekstu govori kako je nedopustivo ovo što se događa u BIH.“

Legitiman medij bi - barem prostim „googlanjem“, ako već ne kontaktiranjem izvora - provjerio tačnost navoda prije njihovog objavljivanja. Kako vidimo iz ovog teksta, za autore na “Poskoku” dovoljan razlog za objavu informacije je to da ih je ona, tačna ili ne, “učinila sretnim”. Autor dalje navodi:

Potom dolazi ružno buđenje. Ne toliko uzrokovano činjenicom da je Poskok po ko zna koji put uhvaćen u laži, koliko razočaranjem da Zlatko Dalić ne dijeli uvjerenje autora Poskoka da koliko sutra glasači Željka Komšića dolaze da ih „nabijaju na koce“, dok „Kolindu siluje nekoliko Komšićevih ‘građanski orijentiranih’ pristaša?

Da bi onda jutros na Klixu pročitali Dalićev navodni demant:
Politika me ne zanima i šokiran sam kako se ljudi služe lažima kako bi iskoristili moju popularnost i utjecaj.
'Izbore u Bosni i Hercegovini nisam ni pratio i ne razumijem zašto je nekome potrebno da ovako brutalno laže. Ja sam izbornik Hrvatske koju volim i nemam potrebe dokazivati da sam rođen u BiH, koju također isto tako s ponosom volim i poštujem. Neshvatljivo mi je da se netko služi ovakvim neistinama o kojima sam i ja vrlo brzo dobio informacije. Mogu samo reći da se uskoro vidimo u Sarajevu, kazao je Dalić.'

Shvaćamo da je prvotna Dalićeva izjava od jučer izmišljena. Ako Klix ne laže.  I žao nam je što je izmišljena. Žao nam je što smo ju objavili. No voljeli  bi da ta izjava izmišljena nije. I da je Dalić to doista rekao.
Naime,  prateći sve dosadašnje istupe Zlatka Dalića naprosto nam je nevjerojatan ovakav stav da bi tek u njega tako povjerovali. I u konačnici se razočarali u vlastitog izbornika.
Ako voliš i poštuješ i BIH kao svoju zemlju onda valjda voliš i svoj narod u njoj. Izbornik si nacije. Ne FK Košava.

Sa stanovišta Poskoka, problem nije u tome što je Daliću pripisana izjava koju nije dao - nego u tome što selektor hrvatske nogometne reprezentacije ne dijeli stavove Poskokovog autora koji bi “volio da izjava izmišljena nije“. Poskok dalje proglašava da je u BiH započeo propagandni rat. Da stvar bude apsurdnija, za njega je optužen upravo medij koji je objavio tačnu vijest nakon Poskokove lažne:

Nekako instinktivno vjerujemo,  da je Klix , ako je i dobio izjavu Zlatka Dalića, istu brutalno srezao, po doktrini onog što je jučer uradila Al Jazeera, kako bi Dalićeva izjava u javnosti izazvala političku inerciju. Eto hrvatskog izbornika navodno uopće ne zanima što mu u BIH majoriziraju,  oca, brata i njegovo Livno.
Propagandni rat u BIH je počeo. Više ničemu što dolazi iz Sarajeva ne smije se vjerovati.
Nekako instinktivno vjerujemo,  da je Klix , ako je i dobio izjavu Zlatka Dalića, istu brutalno srezao, po doktrini onog što je jučer uradila Al Jazeera, kako bi Dalićeva izjava u javnosti izazvala političku inerciju. Eto hrvatskog izbornika navodno uopće ne zanima što mu u BIH majoriziraju,  oca, brata i njegovo Livno (...)
Propagandni rat u BIH je počeo. Više ničemu što dolazi iz Sarajeva ne smije se vjerovati.
Mi naprosto jednome Klixu ne vjerujemo. Nema razloga da im vjerujemo. Radi se o nacionalističkom portali. Nacionalizma koji se razbuktao. I sada više ne podmeće samo političarima, nego cijelom narodu (...)
Javi nam se Zlatko.
Ujedno mu se iskreno ispričavamo što smo jučer objavili ovaj fakenews, misleći da je on to stvarno rekao.
Žao nam je što je ta sjajna izjava, zapravo bila  laž. Ispričavamo se što smo njenom objavom povrijedili komfor Dalićeve apolitičnosti.

Drugim riječima, ukoliko su činjenice u sukobu sa narativom koji promovira "Poskok", utoliko gore po činjenice. A činjenica je da Zlatko Dalić nije rekao ono što mu je Poskok pripisao, kao što je činjenica i da je to sam demantovao. Tvrdnja o “propagandnom ratu” od strane medija koji nalazi za shodno da žali za “kvalitetnom” lažnom viješću o političkoj situaciji u BiH, ponovo, pomjera granice apsurda.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 17. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me