Nakon Džeke, Dalić: Nova postizborna laž

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Zlatko Dalić nije komentarisao rezultate izbora u BiH.

Postizborni period u Bosni i Hercegovini mnogim portalima je poslužio da na osnovu izmišljenih izjava i vijesti dobiju veći broj čitanja. “Raskrinkavanje” je već nekoliko puta pisalo o takvim člancima i to u analizama “Dodik nije rekao da je BiH lažna zemlja“, “Džeko o izborima: samo još jedna lažna vijest” i “Izmišljene izjave Izetbegovića i Džaferovića”. Također, izjava Željka Komšića u jednom dijelu medija je pogrešno interpretirana o čemu smo pisali u analizi “Kad borba protiv segregacije postane ukidanje nastave na hrvatskom jeziku”.

No, ovaj put je žrtva postizbornih medijskih manipulacija bio selektor hrvatske nogometne reprezentacije - Zlatko Dalić. Vijest o tome da je Dalić komentarisao izborne rezultate u BiH objavljena je pod naslovom:

ZLATKO DALIĆ: Komšić nije moj predsjednik! Preglasavaju nas, otimaju nam što je naše!
Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, je za Varaždinski radio komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini. Dalić ima BH državljanstvo. Livnjak je. Zgrožen je činjenicom da je čak 200.000 Bošnjaka glasovalo za Željka Komšića i da su pri tome poslane jako ružne riječi, prijetnje i uvrede.
“Komšić nije hrvatski predsjednik, niti ga Zagreb smije takvog prihvatiti” – kazao je Dalić.
“Ja se kao Hrvat iz Livna, koji je dopisno glasovao, osjećam ponižen. Bosna i Hercegovina je moja domovina. Hrvati su dali ogromne napore za tu zemlju, i na referendumu i 1995. kad su vojno doveli do prevage i mira. Ovo što im se radi je čisto nasilje.”
Emisija Radio Varaždina ugostila je još neke goste, a među njima kao vrstan poznavatelj situacije u BiH pokazao se bivši saborski zastupnik Ivan Čehok, koji je imao stav identičan Dalićevom.

Nije baš najjasnije ko je prvi objavio ovu vijest. Naime, najranije objavljen članak našli smo na portalu “Grude online” koji je na server podignut 11. oktobra u 9:34 ujutro.

Međutim, kao izvor na ovom portalu naveden je “Poskok”. Prema podacima iz “source code-a” na portalu “Poskok”, taj je članak na server podignut 12. oktobra, to jest dan nakon onog objavljenog na portalu “Grude”.

U potpisu ovog članka na “Poskoku” stoji “CR l Poskok.info”

Sa druge strane, najranije dijeljenje ovog članka na Facebooku smo zabilježili upravo na stranici “Poskoka” - 11. oktobra u 11:14h, dok je nekoliko minuta kasnije svoj link podijelio i portal “Grude online”. Sve ovo nam govori da je vrijeme objavljivanja članka na portalu “Poskok” naknadno promijenjeno, obzirom da on nije mogao biti podijeljen na Facebooku 11. a objavljen na portalu 12. oktobra.

Više od 25 portala zatim je prenijelo ovu vijest iako za nju nije postojala nikakva potvrda.

Sa druge strane, portal “Klix” se potrudio da provjeri istinitost navodne izjave, te je objavio članak pod naslovom “Dalić za Klix.ba: Politika me ne zanima, ne razumijem zašto izmišljaju moje izjave”

"Izbore u Bosni i Hercegovini nisam ni pratio i ne razumijem zašto je nekome potrebno da ovako brutalno laže. Ja sam selektor Hrvatske koju volim i nemam potrebe dokazivati da sam rođen u BiH, koju također isto tako s ponosom volim i poštujem. Neshvatljivo mi je da se neko služi ovakvim neistinama o kojima sam i ja vrlo brzo dobio informacije. Mogu samo reći da se uskoro vidimo u Sarajevu", kazao nam je Dalić, koji je bio ljubazan izdvojiti vrijeme za naš portal, iako već sutra njegovu selekciju očekuje teška utakmica protiv Engleske u okviru Lige nacija.

Radio Varaždin, koji je naveden kao izvor ove tvrdnje, o njoj se također oglasio na svojoj Facebook stranici i demantirao da je takva izjava ikada emitovana na ovoj stanici.

Od svih portala koji su objavili prvobitnu lažnu vijest, većina je objavila i demantije: “Source”, “Jabuka TV” ,”Fenix magazin”, “Sportske”, “Grude online”, “Relax”, “Total info”, “Pogled”, “Livno online”, “Hrvatsko nebo”, “Kamenjar”, “Dalicom”, “Hercegovina.info”, “Tomislavcity” “Direktno”, “Dnevnik”, “Dnevno” i “Sportske”.

Ipak, lažna vijest dostupna je još uvijek na ukupno 20 portala: “Poskok”, “Pogled”, “Hrvatski medijski servis”,  “HBŽ vijesti”, “ABC portal”, “Hrvatska danas”, “SC sport”, “Novi”, “Sportprimus”, “BH index”, “Svoj ti poso”, “Slavenski jutarnji”, “Aktuelno 24h” “BH fudbal”, “Haber”, “Kurir”, “Informer”, “iBalkan”, “Bolja Bosna” i “Vijesti-x”.

“Večernji list” originalni članak je samo uredio i izbrisao sporni dio, dok stari link (https://www.vecernji.hr/sport/zlatko-dalic-osjecam-se-ponizeno-i-izdano-ovo-je-cisto-nasilje-1275683) sada vodi na novu vijest, a demantij na ovom portalu nije objavljen. Pored samog  linka, ono što odaje da je takav članak na “Večernjem” postojao, jesu i komentari čitalaca kako na samom portalu tako i na njegovoj stranici na Facebooku.

Članke sa navodnom izjavom Zlatka Dalića na portalima koji nisu objavili demantij, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me