Raskrinkavanje.ba

Kako su regionalni mediji izvještavali o bh. Povorci ponosa

Ova analiza je označena kao: Preko margine

“Nesenzacionalistički izvještavati o javnim okupljanjima LGBTIQ+ osoba”. Ovo je bila jedna od smjernica koju su organizatori/ce Povorke ponosa BiH odaslali u javnost nakon što je u proljeće ove godine najavljeno njeno održavanje 8. septembra. To, međutim, nije pokolebalo domaće medije da objavljuju dezinformacije, neprovjerene informacije i klikbejt sadržaje, a za njima nisu zaostajali ni regionalni mediji.

Portal Raskrinkavanje ranije je analizirao navode koje je objavila hrvatska novinska agencija HINA, portal Index.hr, a za njima i drugi mediji, o reakcijama Islamske zajednice i časopisa “Katolički tjednik”. Iako gotovo istovjetne (karakterišu homoseksualnost kao “grijeh”, ali pozivaju na distanciranje od nasilja), reakcije Islamske zajednice i “Katoličkog tjednika” su predstavljene na različite načine (da “Islamska zajednica huška na gay pride”, dok “Katolička crkva poziva na suzdržavanje od nasilja”).

Takođe smo pisali i o različitim procjenama broja učesnika/ca Povorke. Osim domaćih, i regionalni i svjetski mediji su objavljivali različite brojeve koji su se kretali od “više od 500” (kako je prvobitno objavio Balkan Insight) do “preko 1.500” (Index.hr) i “preko 2.000” učesnika (Voice of America). 

Osim ovoga, regionalni mediji su često tendeciozno prenosili informacije objavljivane na bh. portalima. Tako su, na primjer, neki bh. mediji objavili informaciju da MUP Kantona Sarajevo (KS) može donijeti odluku o zabrani javnog skupa, iako MUP ne izdaje dozvole za javne skupove. Vijest je bila bazirana na izjavama ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice koji je demantovao ranije objave da je njegovo ministarstvo dalo dozvolu za održavanje Povorke. Katica je rekao da davanje dozvola nije predviđeno zakonom, te da skup može biti zabranjen jedino ako tako budu sugerisale procjene. Ovu vijest je hrvatski portal Index.hr 23. septembra prenio na sljedeći način: 

Prva homoseksualna parada u Sarajevu možda će biti zabranjena 
PRVA homoseksualna Parada ponosa u Sarajevu, najavljena za početak rujna, mogla bi biti zabranjena, najavilo je danas ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja ovoga skupa.
Nakon što su tijekom dana iz političke stranke Narod i pravda predsjednika skupštine Županije Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje homoseksualne parade, njihov ministar unutarnjih poslova Admir Katica istaknuo je kako skup nije dobio odobrenje za održavanje.”

Ovako napisani, navodi iz teksta impliciraju da je održavanje Povorke bilo pod znakom pitanja, i to zato štu se se neke političke partije usprotivile njenom održavanju. Činjenica da za održavanje javnog skupa po zakonu nije potrebna dozvola navodi se tek u trećem paragrafu. Informacija je dio izjave ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice koji kaže da ne postoji takav dokument kao dozvola za održavanje skupova ali da skup može biti zabranjen. 

“‘Neistinite su informacije da je izdana bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Županije Sarajevo", rekao je Katica. Pojasnio je kako postoji mogućnost da policijsko tijelo na temelju informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja ovoga skupa.”

Istina je, međutim, da, prema Zakonu o javnom okupljanju KS, zabrana javnih skupova nije podložna proizvoljnim odlukama ministra niti njegovog ministarstva, nego zakonom definisanim procjenama karakteristika i ciljeva skupa. 

Zakon o javnom okupljanju KS:

Član 16 Zakona o javnom okupljanju KS (koji definiše zabrane javnih skupova) kaže da će policija zabraniti održavanje skupa ako je usmjereno na nasilno ugrožavanje ustavnog poretka, vršenje krivičnih djela ili podsticanje na vršenje krivičnih djela, kršenje ljudskih prava ili poticanje na upotrebu nasilja ili mržnje, te ako nije blagovremeno i uredno prijavljeno kada je prijavljivanje obavezno, ili ako je prijavljeno na lokaciji na kojoj se, u skladu sa zakonom, ne može održavati. Policija, takođe, može zabraniti održavanje skupa ako postoji opasnost da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena sigurnost ljudi i imovine ili bi došlo do stvarne opasnosti od nasilja ili narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ako organizatori ne preduzmu naložene dodatne mjere, ako je to potrebno radi sprečavanja ugrožavanja zdravlja ljudi, na zahtjev organa državne uprave nadležnog za poslove zdravstva ili ga organizuje organizacija, odnosno udruženje građana čiji je rad odlukom nadležnog suda zabranjen. 

Ovi, zakonom definisani razlozi zbog kojih se skup može zabraniti, nisu bili navedeni u tekstu portala Index.hr. Među njima, jedini mogući razlog koji je mogao dovesti do zabrane održavanja Povorke je mogla biti procijenjena opasnost od nasilja, to jest napada na učesnike/ce Povorke.

Organizatori/ce Povorke su od aprila mjeseca sarađivali s policijskim snagama da preduprijede taj rizik. U saopštenju organizatora/ica Povorke objavljenom 24. augusta je, osim te činjenice, navedeno i to da su ispunili uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju KS za održavanje mirnog skupa.

Osim portala Index.hr, još neki hrvatski portali prenijeli su ovu vijest, čiji su naslovi implicirali da je moguće da Povorka bude zabranjena, iako njeno održavanje nije bilo upitno. 

Screenshot Google pretrage navoda o mogućem neodržavanju Povorke u hrvatskim medijima

Nadalje, kao što smo već pisali u tekstu Činjenice o bh. Povorci ponosa, Povorka ponosa nije “homoseksualna parada” nego protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava, ne samo homoseksualnih, nego i biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. 

Pristrasno izvještavanje o Povorci identifikovali smo i u Slobodnoj Dalmaciji, koja je Povorku u tekstovima takođe nazivala “gay paradom”. Dva dana nakon održavanja Povorke, 10. septembra, Slobodna Dalmacija je objavila tekst pod sljedećim naslovom: 

Čelnik ratnih vojnih invalida u BiH prijetio gay veleposlaniku SAD-a: Javno paradirati, provocirati i terorizirati građane nitko nema pravo…

Tekst govori o policijskom saslušanju predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH Muje Aganovića, koji je, protiveći se održavanju Povorke, održao govor na skupu “Dan tradicionalne porodice” održanom dan prije Povorke. 

Slobodna Dalmacija navodi: 

“(...) Aganović potvrdio je u utorak medijima da je pozvan na policijsko saslušanje jer je javno prijetio američkom veleposlaniku u toj zemlji negodujući zbog njegove potpore Povorci ponosa kojom su prvi put u Bosni i Hercegovini promovirana prava LGBT osoba.
Kao jedan od govornika na "Danu tradicionalne obitelji" održane uoči Parade u organizaciji konzervativne i vjerske udruge, Aganović je Povorku ponosa nazvao "teroriziranjem građana".
"Javno paradirati, provocirati i terorizirati građane nitko nema pravo, čak ni američki veleposlanik sa zastavom (duginih boja) na američkom veleposlanstvu", kazao je protekle subote Aganović.
Veleposlaniku Nelsonu poručio je da je on gost u njegovoj zemlji u kojoj je on Aganović "domaćin".” 

Kao prvo, Mujo Aganović nije “čelnik ratnih vojnih invalida BiH” nego predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH, jednog od nekoliko udruženja ratnih vojnih invalida u BiH. Takođe, nije priveden zbog prijetnji američkom ambasadoru, kako je to navela Slobodna Dalmacija. Aganovića je policija pozvala na razgovor zbog izjave da “neće dozvoliti održavanje Povorke”, a u cilju “provjere i prikupljanja eventualnih saznanja o mogućem ometanju ili ugrožavanju” Povorke. To je potvrdio MUP KS-a kad je 10. septembra izdao saopštenje u kojem se navodi sljedeće: 

MUP KS:

“U cilju otklanjanja eventualnih nejasnoća ili pogrešnog tumačenja od bilo kojeg pojedinca ili organizacije u pogledu postupanja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i njenih policijskih službenika, obavještavamo javnost da je razlog pozivanja i obavljanja razgovora sa navedenim licem zasnovan na zakonu i imao je za cilj provjeru argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave te prikupljanje eventualnih saznanja od istog u vezi sa mogućim aktivnostima, kako navedenog lica, tako i eventualno lica koja isti poznaje, odnosno, provjeru da li isti raspolaže saznanjima o licima koja bi mogla na bilo koji način ometati ili ugroziti javni skup koji se održao dana 08.09.2019.godine. Dakle, ne radi se ni o kakvom prekršajnom ili drugom postupku protiv gore navedenog lica, već isključivo o postupanju policije, kao preventivno-represivnog organa, s ciljem provjere i prikupljanja sigurnosno interesantnih saznanja i informacija.” 

Osim u Hrvatskoj, i portali u Srbiji su pratili održavanje Povorke ponosa u Sarajevu i prenosili vijesti o Povorci prije i poslije njenog održavanja. Među njima je prednjačio portal Kurir, koji je Povorci posvetio značajan broj tekstova. Tekstovi, fotografije i videa su uglavnom preuzimani od bh. medija, ali je zanimljiva “oprema” teksta (naslov i izbor ilustracija). Naslovima su dominirale riječi kao što su “opsada”, “rat”, “blokada”, “antisnajperska jedinica”, “bura” i “protiv parade”: 

SARAJLIJE SE OKUPLJAJU NA CIGLANAMA PROTIV PARADE PONOSA: Budi ti gej, ali ne nameći meni da je to okej

SARAJLIJE KAO DA SE SPREMAJU ZA RAT: Paradu ponosa će nadgledati i antisnajperska jedinica!

OPSADA U SARAJEVU ZBOG PRVOG GEJ PRAJDA: Policija blokirala centar i proverava sve od saksija do šahtova, osvanuli plakati protiv parade

EFENDIJA VELIĆ SVOJOM OBJAVOM O PARADI PONOSA IZAZVAO BURU: Došli su ovde čak iz Grčke, Albanije i cele regije da bi zaprljali ono što je šehidska krv očistila!

I dok je donekle razumljivo da tekstovi o zaštiti Povorke budu ilustrirani fotografijama naoružanih policajaca, zanimljivo je da čak i tekst koji govori o tome kako je Povorka prošla uspješno i bez incidenata kao “cover” fotografiju ima sliku na kojoj se vide policajci s puškama i zaštitnom opremom. 

Screenshot web stranice Kurir.rs

Jedan od Kurirovih tekstova o Povorci čija naslovna fotografija ne sadrži puške i predstavnike policije je tekst o učešću pjevača Bože Vreće na Povorci objavljen 9. septembra. Dan nakon održavanja Povorke Kurir je objavio tekst pod sljedećim naslovom i sa fotografijom na kojoj Vrećo s prijateljem, glumcem Feđom Štukanom, imitira ljubljenje: 

BOŽO VREĆO GLAVNI NA PARADI U SARAJEVU: Šetao u HALJINI, ljubio se u usta sa NJIM, Sarajlije kažu da je baš PRETERAO (FOTO)

Božo Vrećo na nastupima često oblači haljine, koje su dio njegovog imidža. Ipak, na Povorci nije bio u haljini nego je na sebi imao suknju i majicu. Ali i da jeste, to kao informacija ni po čemu nije bitno za informisanje javnosti, osim za senzacionalistički naslov kojim se mame klikovi. Osim toga, na fotografiji s Vrećinog Instagram profila koja je ugrađena u tekst se vidi kako Vrećo naprosto pući usne i kako nije riječ o “ljubljenju u usta”. U tekstu se takođe nigdje ne spominju “reakcije Sarajlija” koje se spominju u naslovu a koji navodno “kažu da je pretjerao”. 

Među medijima iz susjednih zemalja koji su pratili pripremu i održavanje bh. Povorke ponosa, u ovom smo tekstu analizirali samo neke od primjera pristrasnih i klikbejt medijskih sadržaja koje su objavljivali web portali u Hrvatskoj i Srbiji.

Smjernice o izvještavanju o Povorci često nisu pratili ni drugi mediji. Dominirao je senzacionalistički narativ i tendeciozno isticanje informacija (i plasiranje dezinformacija) koje su sugerisale da je upitna sigurnost održavanja Povorke. 

(Raskrinkavanje.ba)