Raskrinkavanje.ba

Kanadska vlada nije “priznala” da vakcine protiv Covid-19 uništavaju imunitet

Na portalu Nulta tačka početkom oktobra objavljena je netačna tvrdnja da su vlasti u Kanadi “priznale” da 74 posto osoba koje su primile tri doze vakcine protiv Covid-19 “sada imaju imunitet na nivou AIDS-a”.

Foto: Pixabay

Na portalu Nulta tačka 4. oktobra objavljen je članak u čijem se naslovu tvrdi sljedeće:

Kanadska vlada priznaje da 74% trostruko vakcinisanih sada ima imunitet na nivou AIDS-a

U članku se dalje navodi:

Zvanični podaci koje je objavila kanadska vlada otkrivaju da najmanje 74% vakcinisane populacije širom Kanade sada ima potpuni sindrom imunodeficijencije stečenog vakcinom (VAIDS).

Podaci otkrivaju da je dvostruko vakcinisana populacija širom Kanade sada izgubila u proseku 74% svoje sposobnosti imunog sistema, a trostruko vakcinisana populacija širom Kanade je sada izgubila u proseku 73% sposobnosti svog imunog sistema u poređenju sa prirodnim imunološkim sistemom svog nevakcinisanog kolege.

Expose-news.com izveštava: Sada je učinjeno toliko štete da brojke pokazuju da je duplo vakcinisana populacija ima u proseku 3,8 puta veću verovatnoću da će biti zaražena Covid-19 i 3,3 puta veću verovatnoću da će umreti od Covid-19 nego nevakcinisana populacija.

Ali to je još gore za trostruko vakcinisanu populaciju u smislu rizika od smrti. Zvanični podaci pokazuju da je u proseku 3,7 puta veća verovatnoća da će biti zaraženi Covid-19, ali 5,1 puta veća verovatnoća da će umreti od Covid-19 nego nevakcinisana populacija.

Ove brojke stoga sugerišu da je i dvostruko i trostruko vakcinisana populacija u Kanadi sada toliko oštetila svoj imunološki sistem injekcijama Covid-19 da su sada razvili sindrom stečene imunodeficijencije.

U članku stoji i da su “kanadske brojke o Covid -19” koje objavljuje tamošnja vlada predstavljene na manipulativan način, odnosno da su podaci “prevara”.

Tvrdnje da je kanadska vlada priznala da “74% trostruko vakcinisanih sada imaju VAIDS”, tj. sindrom imunodeficijencije izazvan vakcinom, mogu se pronaći i na društvenim mrežama (1, 2, 3).

 

VAIDS – sindrom izmišljen u svrhu zastrašivanja javnosti

Članak portala Nulta tačka preuzet je sa stranice The Expose na kojoj je objavljen nekoliko dana ranije, tačnije 1. oktobra 2023. Iako su tvrdnje da “podaci kanadske vlade otkrivaju da najmanje 74% vakcinisane populacije sada ima potpuni sindrom imunodeficijencije stečenog vakcinom (VAIDS)” u ovom članku predstavljene kao aktuelne, The Expose je identičan članak objavio još u martu 2022. godine.    

To je u svojoj analizi spomenutih tvrdnji 4. oktobra objavila i fact-checking platforma Snopes. Uz navode da se radi o starim, a ne novim tvrdnjama, u analizi je istaknuto da tzv. VAIDS, ili “sindrom imunodeficijencije stečene vakcinom”, nije stvarno medicinsko stanje, već da se radi o “izmišljenoj, zatrašivačkoj taktici” koju su dosad opovrgli brojni stručnjaci/kinje, uključujući i dvoje američkih naučnika: Donnu Farber, profesoricu mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Columbia, te Stephena Gluckmana, infektologa i profesora na Univerzitetu Pennsylvania. Oni su za Reuters još u februaru 2022. godine naveli da takav fenomen “ne postoji”, odnosno da ovaj sindrom “nije stvaran”.

U Reutersom članku navodi se i sljedeće:

Nadalje, Gluckman je rekao da nema dokaza da je imunodeficijencija povezana s vakcinama protiv Covid-19. 

Farber je objasnila zašto vakcine ne izazivaju imunodeficijenciju.“One ne osiromašuju imunološke stanice”, rekla je, naprotiv “stimuliraju imunološke stanice da se aktiviraju, množe i proizvode molekule poput antitijela i topljivih faktora da bi prepoznale patogene i oslobodile tijelo od njih.”

Dezinformacije da “vakcine protiv Covid-19 izazivaju VAIDS” bile su viralne i u decembru 2021. godine, a ovim se navodima u jednoj od svojih fact-checking analiza bavio i The Associated Press (AP). U ovoj se analizi također navodi da tzv. VAIDS ne postoji, kao i to da vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju sindrom takvog opisa:

U stvarnosti, ne postoji takva stvar kao što je VAIDS, a istraživanja pokazuju da dostupne vakcine protiv Covid-19 onima kojih ih prime pružaju povećanu zaštitu od koronavirusa.

“AIDS je uopštena ugroženost specifične podgrupe imunoloških stanica (uglavnom CD4+ limfocita) u cijelom tijelu, uzrokovana specifično infekcijom virusom HIV-1”, rekao je dr. Grant McFadden, direktor Biodesign centra za imunoterapiju, vakcine i viroterapiju na Državnom univerzitetu u Arizoni. “Ne postoji pandan AIDS-u izazvan vakcinom.”

S obzirom na to da su milijarde ljudi širom svijeta već vakcinisane protiv Covid-19, rekao je McFadden, “da postoji takva stvar kao što je VAIDS, do sada bismo je otkrili.”

AP je nešto ranije ove godine također objavio analizu sličnih tvrdnji, citirajući Matthewa Laurensa, specijalistu za pedijatrijske zarazne bolesti i istraživača na Univerzitetu u Marylandu, koji je za AP naveo da je “VAIDS nešto što jednostavno ne postoji” i čega “nema u naučnoj literaturi”. Laurens je dodao i da “nema dokaza da vakcinacija protiv Covid-19 dovodi do imunodeficijencije”.

Podsjećamo da su netačne tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 izazivaju autoimune bolesti i AIDS prisutne od samog početka imunizacije ovim vakcinama, o čemu je Raskrinkavanje dosad pisalo u više navrata (1, 2, 3). 

 

Manipulativno predstavljanje podataka kanadske vlade

Pored netačnih tvrdnji o postojanju tzv. VAIDS-a, autori članka koji je objavio The Expose na manipulativan su način predstavili i podatke na kojima baziraju svoju glavnu tvrdnju – da “podaci kanadske vlade ukazuju na to da je dvostruko i trostruko vakcinisana populacija u Kanadi toliko oštetila svoj imunološki sistem vakcinama protiv Covid-19 da su sada razvili sindrom stečene imunodeficijencije”.

Ovo je istaknuto i u analizi platforme Snopes: 

The Expose zloupotrebljava podatke na kojima zasniva svoju osnovnu tvrdnju. To rade spajanjem podataka o “efikasnosti vakcine”, koja sama po sebi opada tokom vremena, s nečim što ova publikacija naziva “performansama imunološkog sistema”, čime se implicira da to predstavlja kompletan imunološki sistem organizma, ali to u podacima iz Kanade nigdje nije spomenuto ni u jednom trenutku (...).

(...) Zaštita koju daje vakcina tokom vremena opada, ali ako se to spoji s uopštenim slabljenjem čovjekovog imunološkog sistema, onda se tu generalno radi o zloupotrebi podataka.

Uz Snopes, analizu istih tvrdnji objavio je i AFP, pojasnivši i koji su tačno podaci u ovom slučaju zloupotrijebljeni kako bi se u javnost plasirala netačna i uznemirujuća tvrdnja o navodnom drastičnom slabljenju imuniteta kod vakcinisanih osoba u Kanadi:

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, u člancima su analizirani Vladini podaci o broju slučajeva Covid-19, hospitalizacijama i smrtima u Kanadi u januaru i februaru 2022. godine – dok je varijanta omikron bila široko rasprostranjena.

Ono što kanadski podaci zapravo pokazuju jeste da efikasnost vakcina protiv Covid-19 slabi tokom vremena i da su inicijalne doze bile manje efikasne protiv omikrona.

AFP se dalje poziva i na zvanično saopštenje kanadske Agencije za javno zdravstvo (Public Health Agency Of Canada - PHAC) iz januara 2022. godine u kojem se navodi sljedeće:

Iako neizvjesnosti ostaju, dokazi ukazuju na to da, iako dvije doze vakcine možda ne pružaju dobru zaštitu od zaraze, primarna serija od dvije doze i dalje pruža dobru zaštitu od hospitalizacije. Ohrabrujuće, najnoviji dokazi pokazuju da treća doza poboljšava zaštitu i od infekcije i od hospitalizacije uslijed omikron varijante.

PHAC je za AFP u oktobru ove godine potvrdio da ova agencija nije od međunarodnih regulatora ili od drugih zdravstvenih institucija zaprimila izvještaje da vakcine mogu potisnuti imunološki sistem, dodavši da uz “milijarde Covid-19 doza koje su dosad primile osobe iz cijelog svijeta, stvarni podaci snažno ukazuju na to da osobe koje su vakcinisane protiv Covid-19 nisu imunokompromitovane nakon vakcinacije”.

 

Netačne tvrdnje o uticaju Covid-19 vakcina viralne i u 2023. godini

Iako su netačne tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 negativno utiču na čovjekov imunitet ranijih godina opovrgnute niz puta (1, 2, 3), antivakcinacijski portali i stranice i dalje učestalo šire dezinformacije da ove vakcine narušavaju imunitet.     

Jedan od takvih primjera jeste i članak portala Nulta tačka u kojem su zvanični podaci o efektivnosti vakcina preuzeti sa stranica kanadske vlade netačno predstavljeni kao podaci koji navodno ukazuju na slabljenje imuniteta kod vakcinisanih osoba. Dodatno, navodno slabljenje imuniteta javnosti je manipulativno predstavljeno kao nepostojeće oboljenje koje protivnici vakcinacije nazivaju “sindromom imunodeficijencije stečene vakcinom” (VAIDS).

Shodno tome, tvrdnje da “kanadska vlada priznaje da 74% trostruko vakcinisanih sada ima imunitet na nivou AIDS-a”, odnosno da su građani Kanade koji su do sada primili dvije i tri doze vakcine protiv Covid-19 sada razvili “sindrom stečene imunodeficijencije”, objavljene na portalu Nulta tačka, dobijaju ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i najranija objava ovih tvrdnji na društvenim mrežama.

Druge objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 04.10.2023

Nulta tačka: Kanadska vlada priznaje da 74% trostruko vakcinisanih sada ima imunitet na nivou AIDS-a

Zvanični podaci koje je objavila kanadska vlada otkrivaju da najmanje 74% vakcinisane populacije širom Kanade sada ima potpuni sindrom imunodeficijenc...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 05.10.2023

Facebook profili i stranice: Kanadska vlada priznaje da 74% trostruko vakcinisanih sada ima imunitet na nivou AIDS-a

Kanadska vlada priznaje da 74% trostruko vakcinisanih sada ima imunitet na nivou AIDS-a

  • Lažna vijest