Raskrinkavanje.ba

Lažni citat Luca Montagniera: Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju AIDS

Na društvenim mrežama viralan je citat pripisan nedavno preminulom francuskom virusologu Lucu Montagnieru, kojim se netačno implicira da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju AIDS.

Na Facebook profilu Ana Portada je 2. februara 2022. godine objavljena fotografija nedavno preminulog francuskog nobelovca Luca Montagniera, sa ispisanim citatom na engleskom jeziku. U opisu objave nalazi se i prevod citata koji mu se pripisuje. 

Luc Montagnier:

"Oni koji su uzeli treću dozu trebali bi otići u laboratorij i napraviti test na AIDS. Rezultat bi vas mogao iznenaditi. Onda tužite svoju vladu."

Francuski liječnik Luc Montagnier, Nobelova nagrada za medicinu 2008. za otkrivanje virusa AIDS-a.

 


Identičnu fotografiju sa prevodom citata pronašli smo na još nekoliko Facebook profila.

Navodni citat francuskog naučnika dijelio se i u nešto drugačijim verzijama. Umjesto citata na engleskom jeziku, na fotografiji je prevod na naš jezik (primjere takvih objava možete vidjeti ovdje i ovdje). Pronašli smo i nekoliko objava u kojima je citat u formi screenshota postova drugih korisnika (primjer ovdje).

Citat pripisan Montagnieru pronašli smo i na Twitteru (link) te na ruskoj društvenoj mreži VK (link).

Pojedini korisnici/e društvenih mreža povezali/e su ovaj navodni citat sa pronalaskom nove varijante HIV virusa u Nizozemskoj. Objave u kojima se implicira da su vakcine odgovorne za pojavu ove varijante pronašli smo u javnoj Facebook grupi Krešimir Mišak-Na Rubu Znanosti  i na Twitter profilu Cinični Hedonista.
 


Šta su činjenice?
 

Nedavno preminuli Luc Montagnier bio je francuski virusolog i jedan od dobitnika Nobelove nagrade za oblast medicine, 2008. godine. Nagradu je dobio kao dio tima koji je 1983. identifikovao virus HIV.  

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2020. godine, naučni portali Montagniera opisuju kao “kontroverznu ličnost”. Prema pisanju Science the wire, Montagnier je podržavao antivakcinacijski pokret, kojem je davao kredibilitet. Podržavao je i homeopatiju, te tvrdio da se DNK može teleportirati, o čemu je pisao Forbes.

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o neutemeljenim tvrdnjama o Covid-19 koje je Montagnier iznosio (link, link).

Ipak, nema dokaza da je Montagnier izgovorio riječi koje mu se pripisuju u navedenom citatu, a kojim se implicira da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju AIDS. 

Ovaj citat se dijelio i na drugim jezicima (1, 2, 3), a o njemu su pisale platforme za provjeru činjenica na italijanskom jeziku Facta i Bufale.

U analizi objavljenoj 7. februara 2022. godine, Facta navodi da je navedeni citat lažan.

Navodnu izjavu Luca Montagniera nije prenio nijedan medij, a njen prvobitni izvor je ovaj tweet na kineskom jeziku, objavljen 28. januara 2022. Automatski prevod tweeta je prvo kružio na nekim američkim web stranicama, da bi bio preveden i na italijanski jezik. Rečenicu, međutim, nije izgovorio Montagnier i ne predstavlja ispravnu sintezu njegove misli. 

I Bufale u analizi objavljenoj 4. februara navodi da novinari/ke ove platforme nisu uspjeli/e pronaći nikakvu potvrdu da je Montagnier navedeno zaista i rekao.

Radili smo pretrage i na francuskom jeziku pod navodnicima, ali ništa nismo našli. Nije nam poznato da je Luc Montagnier govorio o trećoj dozi Covid vakcine kao potencijalnom uzroku AIDS-a. Zapamtite da memovi na društvenim mrežama nisu vijest, posebno kada se radi o osjetljivim temama kao što je HIV. 

Korisnici/e društvenih mreža su tokom prošle godine dijelili/e Montagnierov izmišljeni citat da će svi vakcinisani/e umrijeti.


Vakcine protiv Covid-19 ne uzrokuju AIDS

 

AIDS (sindrom stečene imunodeficijencije) je imunološka bolest uzrokovana HIV-om (virusom humane imunodeficijencije). HIV napada imunološki sistem i može dovesti do AIDS-a ako se ne liječi. AIDS se smatra najtežom fazom HIV infekcije, navodi se na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Ovaj izvor objašnjava da ljudi sa AIDS-om imaju toliko oštećen imuni sistem da dobijaju sve veći broj teških bolesti, zvanih oportunističke infekcije.

Uzročnici oportunističkih infekcija su bakterije, virusi, gljivice i paraziti koji kod osoba sa zdravim imunološkim sistemom većinom ne uzrokuju bolest.

Tvrdnja da će vakcinisani/e protiv Covid-19 dobiti AIDS nema nikakvo utemeljenje u činjenicama, budući da je HIV jedini uzročnik ovog sindroma. S druge strane, vakcine takođe ne oštećuju imuni sistem, samim tim i ne dovode do zdravstvenih problema sličnih onima koje izaziva AIDS. 

O ovome je pisao PolitiFact u analizi objavljenoj 14.decembra 2021. godine:

 “AIDS ima samo jedan uzrok, HIV”, rekao je Michael Imperiale, profesor na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu Michigan.

 “To je zato što umnožavanje HIV-a uništava imuni sistem. Zbog toga se osobama zaraženim HIV-om daju antivirusni lijekovi, kako bi se spriječilo da dobiju AIDS.”

“Kako vakcine ne sadrže HIV, ne postoji ‘način’ da bilo koja vakcina protiv Covid-19 može izazvati HIV infekciju ili AIDS”, rekao je dr. David Wohl, stručnjak za zarazne bolesti i profesor čija je specijalizacija istraživanje HIV-a na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu.

“Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju imunosupresiju – pad imunološke funkcije koji čini osobu ranjivom na oportunističke infekcije”, dodao je Wohl.

 “Ustvari, vakcine protiv Covid-19 podstiču imunološku funkciju za zaštitu od infekcije virusom SARS-CoV-2.”

Tvrdnje o navodnom slabljenju imunog sistema pojavljivale su se i sa opisnim terminom VAIDS (sindrom imunodeficijencije stečene zbog vakcine, eng. vaccine acquired immunodeficiency syndrome) koji je, kako navodi AP, potekao od jednog blogera.

AP u analizi iz decembra prošle godine navodi da VAIDS nije stvarno stanje niti vakcine protiv Covid-19 izazivaju sindrom koji odgovara ovom opisu.

Naučnici/e sa Oxforda su nedavno izvijestili/e o novoj virulentnijoj varijanti HIV-a, koja je detektovana u Nizozemskoj. Procjenjuju da se pojavila devedesetih godina prošlog vijeka i da se počela brže širiti tokom 2000-ih, dakle, mnogo prije pandemije Covid-19 i vakcina protiv ove bolesti.

Shodno navedenom, objava na Facebook profilu Ana Portada, u kojoj se Lucu Montagnieru pripisuje citat o trećoj dozi vakcina protiv Covid-19 i AIDS-u, dobija ocjenu lažna vijest. Ovu objavu isto ocjenjujemo i zbog impliciranja da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju AIDS. 

Ostala pojavljivanja ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2022

Facebook profili i stranice: Facebook grupa Krešimir Mišak-Na Rubu Znanosti: Luc Montagnier

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2022

Twitter profil: Twitter profil Tvrtko prvi: Luc Montaginer

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2022

Twitter profil: Twitter profil CiničniHedonista: Luc Montagnier

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2022

VK profili: VK profil Petra-Ana Kavalar

  • Prenošenje lažnih vijesti